Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

9 Μαΐου

Γεγονότα

1457 π.Χ: Διεξάγεται η Μάχη του Μεγκίντο. Οι αιγυπτιακές δυνάμεις υπό τον Φαραώ Τούθμωση Γ' νικούν του συνασπισμένους Χαανανίτες υπό τον βασιλιά του Καντές. Είναι η πρώτη μάχη της ανθρώπινης ιστορίας, με σχετικά αξιόπιστα στοιχεία.
328: Ο διάκονος Αθανάσιος, μετέπειτα Άγιος Αθανάσιος, εκλέγεται Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
1364: Οι Βενετοί καταστέλλουν την Επανάσταση του Αγίου Τίτου στην Κρήτη. Πρόκειται για αποστασία των Βενετών φεουδαρχών του νησιού, που αρνήθηκαν να πληρώσουν φόρους στη Μητρόπολη και ζήτησαν τη βοήθεια του ντόπιου πληθυσμού.
1502: Ο Χριστόφορος Κολόμβος αφήνει τις ακτές της Ισπανίας για το τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο.
1671: Ο ιρλανδός τυχοδιώκτης Τόμας Μπλαντ, ντυμένος παπάς, προσπαθεί να κλέψει τα κοσμήματα του στέμματος από τον Πύργο του Λονδίνου. Είναι, όμως, τόσο μεθυσμένος, που δεν καταφέρνει να διαφύγει της σύλληψης. Λίγο αργότερα θα καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά ο βασιλιάς Κάρολος Β' θα μετατρέψει την ποινή του σε εξορία.
1726: Πέντε άνδρες συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια επιδρομής σε οίκο ανοχής για ομοφυλόφιλους άνδρες στο Λονδίνο και εκτελούνται στο Τάιμπερν.
1781: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ λογομαχεί με τον Αρχιεπίσκοπο του Ζάλτζμπουργκ και του ζητά να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του.
1781: Η Συμφωνία αρ. 53 του Γιόζεφ Χάυδν κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1785: Ο άγγλος εφευρέτης Τζόζεφ Μπράμα παρουσιάζει την πρώτη χειροκίνητη αντλία μπύρας σε μπαρ.
1788: Το αγγλικό κοινοβούλιο καταργεί το δουλεμπόριο.
1791: Ο Γιόζεφ Χάυδν ολοκληρώνει την όπερά του Η ψυχή του φιλοσόφου ή ο Ορφέας και η Ευρυδίκη. Θα κάνει πρεμιέρα μόλις το 1951.
1791: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ διορίζεται διευθυντής της χορωδίας του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης.
1812: Η όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι «Η μεταξένια σκάλα» κάνει πρεμιέρα στη Βενετία.
1819: Η καντάτα «9 Μαΐου 1819» του Τζοακίνο Ροσίνι κάνει πρεμιέρα στη Νάπολη, με αφορμή την επίσκεψη του Αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α΄ της Αυστρίας στην πόλη.
1821: Δύναμη 1.000 Θεσσαλών επαναστατών πολιορκεί χωρίς αποτέλεσμα το Βελεστίνο.
1822: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης νικά τους Τούρκους στην Πάτρα.
1825: Ο Ιωάννης Γκούρας διασκορπίζει στο Δίστομο τους Τουρκο-Αιγυπτίους του Ιμπραήμ.
1830: Ο Λεοπόλδος του Σαξ Κόμπουργκ παραιτείται από τον ελληνικό θρόνο.
1854: Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τους Κολλίνο Πλαπούτα και Νίκο Λεωτσάκο κατανικούν τους Τούρκους υπό τον Σελίμ πασά στην Καλαμπάκα. Οι απώλειες των Τούρκων είναι 500 νεκροί, ενώ των Ελλήνων 19 νεκροί και 20 τραυματίες.
1868: Η Συμφωνία αρ. 1 του Άντον Μπρούκνερ κάνει πρεμιέρα στο Λιντς της Αυστρίας.
1873: Καταρρέει το Χρηματιστήριο της Βιέννης και αρχίζει η μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη (Der Krach).
1874: Το πρώτο ιππήλατο λεωφορείο κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Βομβάης.
1874: Το βαλς του Γιόχαν Στράους υιού Εκεί που ανθίζουν οι λεμονιές («Wo die Citronen blüh'n»), έργο 364, κάνει πρεμιέρα στο Τορίνο.
1877: Η Ρουμανία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1881: Η σύνθεση του Φραντς Λιστ «Δεύτερο Βαλς του Μεφιστοφελή» κάνει πρεμιέρα στη Βουδαπέστη.
1882: Ο αμερικανός Ουίλιαμ Φορντ ανακαλύπτει το στηθοσκόπιο με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.
1886: Τμήματα του ελληνικού στρατού, που δυσφορούν για τον «ατιμωτικό ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδος από τις Μεγάλες Δυνάμεις» εισβάλλουν στην Τουρκία από τα Θεσσαλικά σύνορα, για να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα στη νέα κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη. Δεν θα καταφέρουν τίποτα και τρεις μέρες αργότερα συνάπτεται ανακωχή.
1887: Κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο το σόου «Η άγρια Δύση του Μπάφαλο Μπιλ».
1893: Η όπερα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ «Αλέκο» κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας.
1901: Αρχίζει τις εργασίες του στη Μελβούρνη το πρώτο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας.
1901: Πανικός επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ από την πτώση των τιμών.
1905: Η Βουλή των Κρητών ψηφίζει και κηρύσσει την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.
1906: Το πρώτο μέρος της πιανιστικής σουίτας «Ιμπέρια» του Ισαάκ Αλμπένιθ κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1907: Ο Μίνως Κυπριάδης αναλαμβάνει να ανελκύσει τα απομεινάρια του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στον Κόλπο του Ναβαρίνου. Έπειτα από δύο χρόνια θα εγκαταλείψει το εγχείρημα, διότι το θεωρεί υπερβολικά δαπανηρό.
1908: Φρικιαστικό έγκλημα στον Πειραιά. Η γιαγιά Μαρία Παπαδάκη τεμαχίζει το νόθο παιδί της κόρης της, ενώ αυτή βρίσκεται στο κρεβάτι του τοκετού, το βάζει στο τσουκάλι, το βράζει κι έπειτα το πετά.
1910: Η Εθνική Συνέλευση της Κρήτης αποφασίζει παμψηφεί την ένωση με την Ελλάδα.
1911: Πρεμιέρα της σύνθεσης για πιάνο του Μορίς Ραβέλ Valses nobles et sentimentales (Μεγαλοπρεπή και Συναισθηματικά Βαλς) στο Παρίσι.
1914: Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Στα Παραπήγματα» κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο της Πλατείας Συντάγματος, με τον θίασο Έλσας Έγκελ - Κονταράτου.
1915: Αρχίζει η δεύτερη Μάχη του Αρτουά, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Θα καταλήξει σε αδιέξοδο στις 15 Μαΐου, με 121.000 νεκρούς για τους αγγλογάλους και 75.000 για τους γερμανούς.
1919: Ο Ελληνικός Στρατός (5ο ΣΠ) καταλαμβάνει τη Μενεμένη Σμύρνης.
1920: Οι πολωνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Κίεβο, στο πλαίσιο του πολέμου Πολωνίας - Σοβιετικής Ρωσίας.
1922: Η Βρετανία και οι ΗΠΑ καταλήγουν σε συμφωνία για την υπό εντολή περιοχή της Παλαιστίνης.
1922: Ο Νικόλαος Στράτος παραιτείται από πρωθυπουργός, μόλις έξι μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
1924: Η Επισκοπική Εκκλησία των Μεθοδιστών στις ΗΠΑ παραχωρεί στις γυναίκες το δικαίωμα της χειροτονίας.
1924: Το μπαλέτο του Ρίχαρντ Στράους «Μαρέγκα» («Schlagobers», «Whipped Cream» στα Αγγλικά) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1927: Πραγματοποιούνται οι πρώτες Δελφικές Γιορτές, με πρωτοβουλία του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.
1927: Η Καμπέρα αντικαθιστά τη Μελβούρνη ως πρωτεύουσα της Αυστραλίας.
1927: Ο Τζοε Ντέιβις νικάει τον Τομ Ντένις με 20-11 στο Μπέρμιγχαμ, κατακτώντας το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επαγγελματικού Σνούκερ.
1931: Απόπειρα κινήματος των Παγκαλικών εξουδετερώνεται στη γένεσή του.
1936: Οι φασιστικές δυνάμεις του Μουσολίνι προσαρτούν στην Ιταλία την Αιθιοπία.
1936: Η χωροφυλακή διαλύει βίαια συγκέντρωση απεργών καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. 12 νεκροί και 32 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων. Εμπνευσμένος από τους νεκρούς καπνεργάτες, ο Γιάννης Ρίτσος θα γράψει λίγο αργότερα το ποίημά του «Επιτάφιος», που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
1942: Το Βελιγράδι γίνεται η πρώτη κατεχόμενη πόλη από τους Ναζί που εξολοθρεύει τους Εβραίους κατοίκους της, με τη βοήθεια των σέρβων εθνικιστών.
1942: Οι κινεζικές δυνάμεις νικούν τους Ιάπωνες σε αιφνιδιαστική επίθεση, ανακαταλαμβάνοντας την πόλη Μαϊμίο.
1944: Η πρώτη Τράπεζα Οφθαλμών ιδρύεται στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης από τους οφθαλμίατρους Ρίτσαρντ Πάτον και Τζον ΜακΛιν.
1944: 10 Έλληνες απαγχονίζονται από τους Ναζί στα Ψηλά Αλώνια Πατρών.
1944: Η Εθνική Λυρική Σκηνή αποκτά νομική υπόσταση ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
1945: Συλλαμβάνεται ο Βίτκουν Κούισλινγκ, νορβηγός στρατιωτικός και πολιτικός, συνεργάτης των Ναζί. Το όνομά του έγινε συνώνυμο με τον δοσίλογο και τον προδότη.
1945: Ο αρχιναζί Χέρμαν Γκέρινγκ συλλαμβάνεται από τους Αμερικανούς.
1945: Οι τελευταίοι υψηλόβαθμοι Ναζί του Βερολίνου παραδίδονται στις Σοβιετικές Δυνάμεις του στρατάρχη Ζούκοφ. Ανάμεσά τους και ο στρατάρχης Καϊτέλ. («Ημέρα της Νίκης»)
1948: Ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, ο οποίος μία εβδομάδα αργότερα θα βρεθεί δολοφονημένος, φτάνει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προωθηθεί στο αρχηγείο του «Δημοκρατικού Στρατού» και να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό του Μάρκο Βαφειάδη.
1949: Ο Ρενιέ Γ' γίνεται πρίγκιπας του Μονακό.
1950: Ο Ρόμπερτ Σούμαν παρουσιάζει την πρότασή του για τη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης. Η πρότασή του αυτή, που έμεινε στην ιστορία ως Διακήρυξη Σούμαν, θεωρείται ότι συνεισέφερε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1950: Ο Ρον Χάμπαρντ εκδίδει το βιβλίο του «Διανοητική», που αποτελεί τη «Βίβλο» της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας.
1953: Ήττα με αξιοπρέπεια για την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στο Βελιγράδι από την πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία των Μπεάρα, Στάνκοβιτς, Τσαϊκόφσκι, Μπόμπεκ, Ζέμπετς, Μπόσκοφ και λοιπών με 1-0 για το προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το γκολ σημείωσε ο Μάτοσιτς στο 20ό λεπτό. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Αντώνης Μηγιάκης παρέταξε τους: Μανταλόζη, Ρωσσίδη, Σούλη, Αλούπη, Ιωάννου, Νεµπίδη, Εµµανουηλίδη, Σεραφείδη, Παπαγεωργίου, Μπέµπη (αρχηγός), ∆ρόσο.
1955: Η Δυτική Γερμανία γίνεται δεκτή στο ΝΑΤΟ.
1956: Μαχητικό συλλαλητήριο υπέρ της Κύπρου που διοργανώνεται στην Αθήνα, καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Τέσσερις διαδηλωτές κι ένας αστυνομικός διευθυντής σκοτώνονται και 265 άτομα τραυματίζονται, εκ των οποίων οι 165 από σφαίρες.
1959: Η αγγλική μουσική εφημερίδα Melody Maker καθιερώνει τη λίστα με τα είκοσι πιο πολυακουσμένα τραγούδια από τα τζουκ-μποξ (Juke Box Top 20 Chart), που συγκεντρώνονται από ένα δείγμα 200 τζουκ-μποξ απ' όλη τη Μεγάλη Βρετανία.
1960: Εγκαινιάζεται το νέο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, νυν «Γεώργιος Γεννηματάς», δυναμικότητας 450 κλινών.
1960: Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα που νομιμοποιεί το αντισυλληπτικό χάπι.
1960: Ο Γιάτσεκ Γκμοχ κάνει το ποδοσφαιρικό ντεμπούτο του με τη Λέγκια Βαρσοβίας. Οι φίλαθλοι θα του κολλήσουν το προσωνύμιο «σαγόνιας» (Szczeka).
1962: Μία ακτίνα λέιζερ ανακλάται στη Σελήνη. Η περιοχή που η φωτεινή δέσμη καλύπτει στην επιφάνεια του φεγγαριού υπολογίζεται ότι έχει διάμετρο τεσσάρων μιλίων. Το πείραμα πραγματοποίησαν επιστήμονες του περίφημου πανεπιστημίου ΜΙΤ της Μασαχουσέτης.
1962: Οι Beatles υπογράφουν το πρώτο συμβόλαιό τους με τη δισκογραφική εταιρία ΕΜΙ Parlophone.
1962: Ο Ολυμπιακός κάνει μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου, νικώντας με 3-2 τη Σαράγεβο. Τα γκολ των ερυθρολεύκων σημειώνουν οι Σιδέρης (2) και Ψύχος.
1963: Κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου, ο Πολ Μακάρτνεϊ γνωρίζει τη μέλλουσα φιλενάδα του, τη 17χρονη Τζέιν Άσερ, μετέπειτα ηθοποιό και επιχειρηματία.
1964: Ο Λούις Άρμστρονγκ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι του «Hello Dolly».
1965: Εκτοξεύεται το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Λούνα 5», το οποίο στη συνέχεια θα συγκρουστεί στην επιφάνεια της Σελήνης.
1965: Έπειτα από 1.088 λεπτά, τερματίζεται το ρεκόρ του τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Τάκη Οικονομόπουλου, ο οποίος κατόρθωσε να κρατήσει την εστία του ανέπαφη από τις 17 Ιανουαρίου 1965.
1965: Ο διάσημος πιανίστας Βλαντιμίρ Χόροβιτς εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια στη Νέα Υόρκη και αποθεώνεται με τριαντάλεπτο χειροκρότημα.
1967: Η τσελίστρια Σαρλότ Μούρμαν κρίνεται ένοχη για πρόκληση της δημοσίας αιδούς, επειδή στις 9 Απριλίου του 1967 εκτέλεσε γυμνόστηθη το έργο «Opera Sextronique» του πάπα της βίντεο-αρτ Ναμ Τζουν Πάικ. Θα της δοθεί αναστολή, καθώς ο δικαστής τη θεωρεί ανώριμη.
1970: Οι Guess Who ανεβαίνουν στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «American Woman».
1973: Ο Μικ Τζάγκερ προσθέτει επιπλέον 150.000 δολάρια στα 350.000 δολάρια που συγκεντρώθηκαν από το φιλανθρωπικό κοντσέρτο του Ιανουαρίου για τα θύματα των σεισμών στη Νικαράγουα.
1974: Η Δικαστική Επιτροπή της Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, παραπέμπει επισήμως σε δίκη τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.
1974: Ο νεαρός Μπρους Σπρίνγκστιν εμφανίζεται σε συναυλία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ο δημοσιογράφος Τζον Λάντο γράφει στο περιοδικό Rolling Stone: «Είδα το μέλλον του ροκ και ονομάζεται Μπρους Σπρίνγκστιν».
1976: Ο Ούρλικε Μάινχοφ, μέλος της γερμανικής ακροαριστερής οργάνωσης ΡΑΦ, αυτοκτονεί μέσα στο λευκό κελί όπου κρατείται.
1976: Ο ΠΑΟΚ αναδεικνύεται και τυπικά πρωταθλητής Ελλάδος, νικώντας 3-1 τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο με γκολ των Γκουερίνο 19', Σαράφη 32' και Κούδα 73', ενώ την ίδια ώρα η ΑΕΚ μένει στο 0-0 με τον Πανσερραϊκό στις Σέρρες.
1978: Ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός Άλντο Μόρο δολοφονείται από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες», μετά την απαγωγή του στις 16 Μαρτίου.
1978: Στον επαναληπτικό τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η Αϊντχόφεν νικά στο Φίλιπς Στάντιον με 3-0 την Μπαστιά και κατακτά το τρόπαιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το πρώτο ματς (26 Απριλίου) είχε τελειώσει χωρίς γκολ.
1979: Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που διεξάγεται στο Βελιγράδι, ο Ερυθρός Αστέρας φέρνει ισοπαλία 1-1 με τη Γκλάντμπαχ. Στη ρεβάνς (23 Μαΐου) οι Γερμανοί θα νικήσουν 1-0 και θα κατακτήσουν το τρόπαιο.
1981: Οι Adam and the Ants ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Stand And Deliver».
1984: Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, η Άντερλεχτ παραχωρεί ισοπαλία 1-1 με την Τότεναμ. Στη ρεβάνς (23 Μαΐου) οι δύο ομάδες θα έρθουν και πάλι ισόπαλες με το ίδιο σκορ και ο τίτλος θα κριθεί στα πέναλτι. Οι Λονδρέζοι θα νικήσουν με 4-3 και θα κατακτήσουν το τρόπαιο.
1987: Παντρεύονται ο Τομ Κρουζ και η Μίμι Ρότζερς. Θα χωρίσουν τρία χρόνια αργότερα, όταν ο «διάσημος κοντός» θα γνωρίσει τη Νικόλ Κίντμαν.
1987: Ένα πολωνικό αεροσκάφος Ιλιούσιν 62Μ συντρίβεται στη Βαρσοβία μετά την απογείωση και χάνουν τη ζωή τους 183 άτομα.
1987: Οι Starship ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Nothing's Gonna Stop Us Now».
1987: Διεξάγεται ο 32ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Βέλγιο. Νικητής για λογαριασμό της Ιρλανδίας αναδεικνύεται ο Τζονι Λόγκαν, με τη σύνθεση Hold me now. Η χώρα μας συμμετέχει με το τραγούδι των Καλλλιρη / Δερτιλή Στοπ, το οποίο με ερμηνευτή το συγκρότημα των Bang καταλαμβάνει τη 10η θέση.
1988: Το έργο του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν «Άριες και Βαρκαρόλες» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1989: Αριστεροί διαδηλώνουν κατά της ΕΡΤ και σπάζουν τις τηλεοράσεις τους έξω από το κτίριο της Γραμματείας Τύπου.
1990: Η Σαμπντόρια κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, νικώντας στον τελικό την Άντερλεχτ, στην παράταση με 2-0, με δύο γκολ του Τζιανλουκα Βιαλι, που ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 7 γκολ.
1991: Η Εκκλησία της Βραζιλίας ανακοινώνει ότι μισθοφόροι σκότωσαν τον τελευταίο χρόνο 75 χωρικούς, που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για τη δικαιότερη κατανομή γης στη χώρα.
1992: Το Ιράκ ανακοινώνει ότι οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, μετά την επιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ για την εισβολή στο Κουβέιτ, έχουν προκαλέσει το θάνατο 119.000 ανθρώπων.
1992: Διεξάγεται ο 37ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Σουηδία. Νικήτρια για λογαριασμό της Ιρλανδίας αναδεικνύεται η Λίντα Μάρτιν, με τη σύνθεση Why me?. Η χώρα μας συμμετέχει με το τραγούδι του Χρήστου Λαγού Όλου του κόσμου η ελπίδα, το οποίο με ερμηνεύτρια την Κλεοπάτρα καταλαμβάνει την 5η θέση.
1993: Διεξάγονται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Παραγουάη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από 35 χρόνια δικτατορίας.
1994: Ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής από το πρώτο πολυφυλετικό Κοινοβούλιο της χώρας.
1994: Η Εθνική Ελλάδας, προετοιμαζόμενη για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ηττάται με 3-0 από το Καμερούν, σε φιλικό παιγνίδι που διεξάγεται στο Στάδιο Καραΐσκάκη, παρουσία μόλις 5.000 θεατών. Τα γκολ για τα αδάμαστα λιοντάρια σημειώνουν οι Εµπέρ (26'), Τατάου (45') και Λογκά (72'). Ο ομοσπονδιακός προπονητής Αλκέτας Παναγούλιας παρέταξε τους Μήνου (46' Καρκαµάνη), Χατζίδη, Καραταΐδη, Μανωλά, Ιωαννίδη (73' Αντωνίου), Τσαλουχίδη, Καραπιάλη (46' Κωφίδη), Νιόπλια (68' Τσάρτα), Μαχλά (58' Βρύζα), Μητρόπουλο, Τσιαντάκη (46' Μαραγκό).
1995: Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Άνχελ Φερνάντο ντε Σότο» πουλιέται στην τιμή-ρεκόρ των 29,1 εκατομμυρίων δολαρίων, σε δημοπρασία του Οίκου Σόθμπις στον συνθέτη μιούζικαλ Άντριου Λόιντ Γουέμπερ.
1997: Φτάνει στο Βιετνάμ ο πρώτος αμερικανός πρέσβης από τότε που η Σαϊγκόν έπεσε στα χέρια των Βιετκόνγκ.
1998: Η σύνθεση του Τζον Τάβενερ «Wake Up and Die» κάνει πρεμιέρα στο Μποβέ της Γαλλίας.
1998: Διεξάγεται το πρωτάθλημα Φόρμουλα 3 στα Μέγαρα, με τον Νίκο Ευαγγελάτο να είναι ένας από τους 14 συμμετέχοντες οδηγούς.
1998: Διεξάγεται ο 43ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Μεγάλη Βρετανία. Νικήτρια για λογαριασμό του Ισραήλ αναδεικνύεται η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, με τη σύνθεση Diva. Η χώρα μας συμμετέχει με το τραγούδι των Βάλβη / Μαλαχία Μια κρυφή ευαισθησία, το οποίο με ερμηνευτή το συγκρότημα Θάλασσα καταλαμβάνει την 20η θέση.
1999: Οι Suede ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Head Music».
2000: Ο Κώστας Καραμανλής διαγράφει από τη ΝΔ τον βουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη. Αφορμή, οι σκληρές δηλώσεις του δεύτερου σε συνέντευξή του στον Τύπο, τόσο για τον πρόεδρο, όσο και για τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Άρη Σπηλιωτόπουλο.
2000: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοινώνει τον διορισμό της Γιάννας Αγγελοπούλου στη θέση της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
2001: Σημειώνεται η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αφρικανικού ποδοσφαίρου, καθώς ξεσπούν πρωτοφανή επεισόδια μεταξύ οπαδών σε αγώνα τοπικών ομάδων στην Άκρα της Γκάνα. Η αστυνομία, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση με ρίψη δακρυγόνων, κλείνει τις θύρες του γηπέδου, εγκλωβίζοντας τους 70.000 θεατές, με αποτέλεσμα 130 φίλαθλοι να χάσουν τη ζωή τους.
2002: Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας φθάνουν στη Λάρνακα οι 13 Παλαιστίνιοι, που είχαν κλειστεί στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, οι οποίοι θεωρούνται από το Ισραήλ «επικίνδυνοι τρομοκράτες». Οι Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν με ένα βρετανικό C-130 στην Κύπρο, όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ν' αποφασίσουν σε ποια χώρα - μέλος της θα απελαθούν, με πιθανότερες τις Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα.
2004: 32 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ο υποστηριζόμενος από τους Ρώσους πρόεδρος της Τσετσενίας Άχμαντ Καντίροφ, από τρομοκρατική επίθεση στο Γκρόζνι της Τσετσενίας. Η έκρηξη, την ευθύνη της οποίας αναλαμβάνει ο τσετσένος πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγιεφ, σημειώνεται κατά τη διάρκεια των επίσημων εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης, την επέτειο των 59 χρόνων από τη Νίκη των Συμμάχων κατά των Ναζί το 1945, από βόμβα που είναι τοποθετημένη κάτω από την κερκίδα των επισήμων.
2006: Η Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ, εξαγοράζει το 42% του μετοχικού κεφαλαίου της «Γερμανός», έναντι 19 ευρώ ανά μετοχή.
2006: Η Eurobank εξαγοράζει την τουρκική τράπεζα «ΤέφκενΜπανκ», έναντι 145 εκατομμυρίων ευρω.
2006: Ο Τζορτζ Πρέκα γίνεται ο πρώτος Άγιος από τη Μάλτα στην ιστορία του Χριστιανισμού. Ήταν Καθολικός ιερωμένος κι έζησε από το 1880 έως το 1962.
2007: Ανακοινώνονται οι ποινές για τους 12 καταδικασθέντες ως μέλη της τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που συνεδριάζει στον Κορυδαλλό. Το δικαστήριο επιβάλλει συνολικά 39 ισόβιες καθείρξεις και 6.796 χρόνια κάθειρξης.
2007: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου γηπέδου του Γουέμπλεϊ. Ο 72χρονος άγγλος αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ, που χρίστηκε ιππότης το 1990, και η ομάδα του είναι οι σχεδιαστές του γηπέδου, χωρητικότητας 90.000 θέσεων, του δεύτερου μεγαλύτερου γηπέδου στην Ευρώπη μετά το Καμπ Νου της Βαρκελώνης.
2007: Η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» αναλαμβάνει με πολυσέλιδη προκήρυξη στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» την ευθύνη για την επίθεση με υποπολυβόλο και χειροβομβίδα στο Β' Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ιωνίας.
2007: Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναδεικνύεται για 21η συνεχή χρονιά νικήτρια των φοιτητικών εκλογών.
2009: Εννέα ακόμα χημικές ουσίες, ανάμεσά στις οποίες ένα συστατικό φαρμάκων για τις ψείρες, καθώς και μια κατηγορία ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στην παραγωγή τσιπ για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εντάσσονται στη Συνθήκη της Στοκχόλμης για την απαγόρευση των οργανικών ρύπων που δεν διασπώνται στο περιβάλλον.
2010: Η Μπαρτσελόνα νικάει τον Ολυμπιακό 86-68 και αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ.

Γεννήσεις

1740: Τζιοβάνι Παϊζιέλο, ιταλός συνθέτης. (Θαν. 5/6/1816)
1837: Άνταμ Όπελ, γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. (Θαν. 8/9/1895)
1860: Τζέιμς Μπάρι, βρετανός συγγραφέας, δημιουργός του Πίτερ Παν. (Θαν. 19/6/1937)
1874: Χάουαρντ Κάρτερ, βρετανός αρχαιολόγος, που ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών. (Θαν. 2/3/1939)
1883: Χοσέ Ορτέγα Υ Γκάσετ, ισπανός φιλόσοφος. (Η εξέγερση των Μαζών) (Θαν. 18/10/1955)
1914: Κάρλο Μαρία Τζουλίνι, ιταλός διευθυντής ορχήστρας. (Θαν. 14/6/2005)
1918: Μωυσής Μπουρλάς, ελληνοεβραίος κομμουνιστής και μαχητής της αντίστασης.
1921: Σόφι Σολ, μέλος της αντιστασιακής σπουδαστικής οργάνωσης Λευκό Ρόδο, που εκτελέστηκε στη Ναζιστική Γερμανία. (Θαν. 22/2/1943)
1935: Ρότζερ Χάργκριβς, άγγλος συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών ιστοριών. Υπήρξε εμπνευστής της διάσημης σειράς παιδικών βιβλίων με την ονομασία «Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες». (Θαν. 11/9/1988)
1936: Γκλέντα Τζάκσον, αγγλίδα ηθοποιός και πολιτικός.
1936: Άλμπερτ Φίνεϊ, βρετανός ηθοποιός.
1939: Ραλφ Μπόστον, αμερικανός άλτης του μήκους, από τους κορυφαίους του αγωνίσματος. Κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1960, 1964) και το 1960 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του Όουενς (8.13), που κρατούσε από το 1935 με επίδοση 8.21.
1944: Ρίτσι Φάρεϊ, αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής των Buffalo Springfield.
1945: Στιβ Κατζ, αμερικανός κιθαρίστας των Blood Sweat & Tears.
1945: Γιούπ Χάινκες, γερμανός διεθνής ποδοσφαιριστής, με μεγάλη καριέρα στην Γκλάντμπαχ και την Εθνική Γερμανίας (Παγκόσμιο Κύπελλο 1974) και προπονητής.
1949: Μπίλι Τζόελ, αμερικανός τραγουδοποιός.
1950: Τομ Πίτερσον, αμερικανός μπασίστας των Cheap Trick.
1953: Τζον Έντουαρντς, άγγλος κιθαρίστας των Status Quo.
1955: Αν Σοφί Φον Ότερ, σουηδή σοπράνο.
1960: Μαρκ Ντάνκαν, άγγλος μπασίστας των Vibratοrs.
1962: Ντέιβ Γκαν, άγγλος τραγουδιστής των Depeche Mode.
1962: Πολ Χίτον, άγγλος τραγουδιστής και κιθαρίστας των Housemartins και των Beautiful South.
1968: Μαρί - Ζοζέ Περέκ, γαλλίδα ολυμπιονίκης του στίβου (200 μ, 400 μ).
1971: Πολ ΜακΓκουίγκαν, βρετανός μπασίστας των Oasis από το 1991, που δημιουργήθηκαν, έως το 1999.

Θάνατοι

1707: Ντίντριχ Μπουξτεχούντε, γερμανός συνθέτης και βιρτουόζος του εκκλησιαστικού οργάνου. (Γεν. 1637)
1745: Τομάσο Βιτάλι, ιταλός συνθέτης και βιολιστής. (Γεν. 7/3/1663)
1770: Τσαρλς Άβισον, άγγλος οργανίστας και συνθέτης. (Γεν. 16/2/1709)
1805: Φρίντριχ Σίλερ, γερμανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. («Ωδή της Χαράς») (Γεν. 10/11/1759)  [Αποφθέγματα]
1850: Γκέι Λουσάκ, γάλλος χημικός, που διακρίθηκε για τις μελέτες του στα αέρια. Το 1805 ανακάλυψε τη σχέση 2 προς 1 του υδρογόνου με το οξυγόνο που αποτελούν το νερό. (Γεν. 6/12/1778)
1903: Πολ Γκογκέν, γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος. (Γεν. 7/6/1848)
1915: Τσαρλς Κόλτον, αμερικανός ιερωμένος και συγγραφέας. (Γεν. 15/10/1848)  [Αποφθέγματα]
1957: Έτζο Πίντζα, ιταλός τραγουδιστή όπερας (μπάσος). (Γεν. 18/5/1892)
1976: Ούρλικε Μάινχοφ, γερμανίδα δημοσιογράφος, ιδρυτικό μέλος της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης «Μπάαντερ Μάινχοφ - Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RAF). (Γεν. 7/10/1934)
1978: Άλντο Μόρο, ιταλός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός. (Γεν. 23/9/1916)
1997: Μάρκο Φερέρι, ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Το μεγάλο φαγοπότι) (Γεν. 11/5/1928)
2001: Μαρί Καρντινάλ, γαλλοαλγερινή συγγραφέας. (Γεν. 9/3/1929)
2001: Νικόλαος Σαμψών, στέλεχος της ΕΟΚΑ και εγκάθετος πρόεδρος των πραξικοπηματιών στην Κύπρο. (Γεν. 1935)
2004: Αχμάντ Καντίροφ, πρόεδρος της Τσετσενίας. (Γεν. 23/8/1951)
2008: Λεϊλά Γκενσέρ, διακεκριμένη τουρκάλα υψίφωνος. (Γεν. 10/10/1928)
2009: Θόδωρος Έξαρχος, ηθοποιός, συγγραφέας του έργου «Έλληνες Ηθοποιοί». (Γεν. 1930)
2009: Τσακ Ντέιλι, αμερικανός προπονητής του μπάσκετ, με σπουδαία θητεία στο NBA. Υπήρξε ο προπονητής της αυθεντικής «ντριμ τιμ» τη δεκαετία του 1990. (Γεν. 20/7/1930)
2009: Ευγένιος Σπαθάρης, καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών. (Γεν. 2/1/1924)
2010: Λένα Χορν, αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ, ηθοποιός και χορεύτρια. (Γεν. 30/6/1917)
2010: Στέφανος Λαζαρίδης, σκηνογράφος και πρώην διευθυντής της Λυρικής Σκηνής. (Γεν. 1942)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/0905#ixzz1uPB9R89A

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου