Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΟΛΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ... "ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ" , ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ !

Οι βαριά ασθενείς ζουν με την αγωνία να βρουν φάρμακα

Κοινωνία

Αδιέξοδο στον χώρο της υγείας από τα χρέη σε φαρμακοποιούς και νοσοκομεία

Οι βαριά ασθενείς ζουν με την αγωνία να βρουν φάρμακα Αδιέξοδο στον χώρο της υγείας από τα χρέη σε φαρμακοποιούς και νοσοκομεία
Με την αγωνία της αναζήτησης της αγωγής τους στα, άδεια από φάρμακα, ράφια των δημόσιων νοσοκομείων ζουν βαριά ασθενείς. Την ίδια ώρα τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας αποδύονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθούν χρήματα για να αποπληρωθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία τα συσσωρευμένα χρέη σε φαρμακοποιούς, ιδιωτικές κλινικές και δημόσια νοσοκομεία.

Οι διοικητές των Ταμείων από την πλευρά τους εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τα ταμειακά διαθέσιμά τους, τα οποία είναι σε οριακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να τίθεται ακόμη και το δίλημμα «φάρμακα ή συντάξεις».
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει οδηγήσει σε στάση πληρωμών είναι τα αποθεματικά του ΙΚΑ, τα οποία κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους είναι μειωμένα κατά 10%-15% εξαιτίας των συρρικνούμενων εισφορών όσο αυξάνεται η ανεργία, ενώ μαχαίρι κατά μισό δισ. ευρώ έχει μπει και στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
Ετσι η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης και οι διοικητές των τεσσάρων ασφαλιστικών φορέων που έχουν ενταχθεί στο νέο ενιαίο Ταμείο, έγινε υπό την πίεση των τραγικών ελλείψεων στο ΕΣΥ και των αρρυθμιών που έχουν προκληθεί στον χώρο της υγείας με θύματα τους ασθενείς.
Σε βαρύ κλίμα αναζητήθηκε άμεση λύση για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ενημέρωσε ότι έχουν ήδη κατατεθεί 75 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έως τις 15 Ιουνίου θα έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον 132 εκατομμύρια ευρώ.
Ομως, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για αποπληρωμή των χρεών τους του τρέχοντος έτους, παραμένει αμφίβολο εάν οι φαρμακοποιοί θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, δεδομένου ότι κόκκινο πανί αποτελούν για τον κλάδο οι ανεξόφλητες συνταγές που εκτελέστηκαν πέρυσι. Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση των φαρμακοποιών της Αττικής, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Στο μεταξύ, σκληρή μάχη δίνουν οι βαριά ασθενείς, οι οποίοι αναζητούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο τα απαραίτητα για την αγωγή τους ακριβά φάρμακα. Η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών (ΚΕΦΙ), περιέγραψε χθες σε συνέντευξη Τύπου τον καθημερινό Γολγοθά των ασθενών.
Οι σφικτοί προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων έχουν ως αποτέλεσμα να βάλουν αναγκαστικό φρένο οι διοικήσεις στις παραγγελίες ακριβών σκευασμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εμπλοκή με τους εξωτερικούς ασθενείς. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η κ. Γραμματόγλου, «σε αρκετές περιπτώσεις τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν βάζουν τη σφραγίδα "στερείται", με αποτέλεσμα να χρεώνεται το κόστος των φαρμάκων ο ασθενής. Σημειωτέον, δε, ότι το κόστος της αγωγής ξεκινά από τα 2.000-3.000 ευρώ».
Το πρόβλημα αυτό τέθηκε στη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, όπου η διοίκηση του νέου ενιαίου Ταμείου δεσμεύτηκε για άμεση καταβολή περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία.
Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, οι διοικητές του ΕΣΥ έχουν λάβει εντολή τα χρήματα αυτά να τα διαθέσουν για την προμήθεια κρίσιμων για την υγεία των ασθενών σκευασμάτων.
Επιπλέον, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι φαρμακαποθήκες του ΕΟΠΥΥ είναι στη διάθεση των δημόσιων νοσοκομείων για την κάλυψη των αναγκών.

Πηγή: tanea.gr
ΠΗΓΗ:    http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/128971

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου