Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

13 Μαΐου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1347: Ο Ιωάννης ΣΤ' Κατακουζηνός στέφεται συναυτοκράτορας του Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου.
1497: Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ' αφορίζει τον Τζιρολάμο Σαβοναρόλα, Δομινικανό ιερέα και κυβερνήτη της Φλωρεντία, γνωστό για το μένος του κατά της Αναγέννησης.
1568: Οι δυνάμεις της Μαρίας Στιούαρτ της Σκοτίας ηττώνται στη Μάχη του Λανγκσάιντ από συμμαχία σκωτσέζων προτεσταντών υπό τον Τζέιμς Στιούαρτ, ετεροθαλή αδελφό της.
1637: Ο καρδινάλιος Ρισελιέ διαμορφώνει στη Γαλλία το επιτραπέζιο μαχαίρι με το στρογγύλεμα της αιχμηρής μύτης του ξιφιδίου. Μέχρι τότε τα ξιφίδια (εγχειρίδια) χρησιμοποιούνταν για την κοπή κρέατος και ως οδοντογλυφίδες.
1767: Η πρώτη όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Απόλλων και Υάκινθος κάνει πρεμιέρα στο Ζάλτζμπουργκ.
1787: Ο Άρθουρ Φίλιπ αναχωρεί από το Πόρτσμουθ της Αγγλίας με 11 πλοία γεμάτα κατάδικους, με σκοπό να ιδρύσει αποικία στην Αυστραλία.
1821: Η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της Πελοποννήσου (οπλαρχηγοί: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Ηλίας Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Μαυρομιχάλης, Δημήτρης Πλαπούτας κ.ά.).
1827: Η όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι «8 μήνες σε δύο ώρες ή Εξόριστοι στη Σιβηρία» κάνει πρεμιέρα στη Νάπολη.
1830: Ο Ισημερινός κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
1833: Η «Συμφωνία αρ. 4» του Φέλιξ Μέντελσον, η επονομαζόμενη και «Ιταλική», κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1843: Λαμβάνει χώρα στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων το Μέγα Ολυμπιακόν Θέαμα Ιππασίας. Θεωρείται η πρώτη ιπποδρομία στην Αθήνα, με διοργανωτή την Εταιρεία Ιππασίας και Γυμναστικής που διευθύνεται από τον Άγγελο Ρωμανίνη.
1856: Η σύνθεση για όργανο του Φραντς Λιστ «Prelude and Fugue on B-A-C-H» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1868: Το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 του Καμίγ Σεν Σανς κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1888: Η Βραζιλία καταργεί με νόμο τη δουλεία.
1890: Ο Νίκολα Τέσλα πατεντάρει την ηλεκτρική γεννήτρια.
1908: Ανταρτικά σώματα προσβάλλουν το χωριό Ιεροπηγή των Κορεστίων, ισχυρό κέντρο των βουλγαρικών δυνάμεων. Κατά τη μάχη πυρπολούνται 27 σπίτια και φονεύονται 30 κομιτατζήδες.
1909: Δίδεται η εκκίνηση του 1ου Γύρου της Ιταλίας, που θα εξελιχθεί αργότερα σε μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις της επαγγελματικής ποδηλασίας.
1912: Ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποιεί την πρώτη στρατιωτική πτήση με αεροπλάνο τύπου Φάρμαν.
1912: Ιδρύεται η Royal Flying Corps (RFC), πρόδρομος της σημερινής βρετανικής αεροπορίας (RAF).
1913: Το πρώτο τετρακινητήριο αεροπλάνο, κατασκευασμένο από τον ρώσο αεροναυπηγό Ιγκόρ Σικόρσκι, εκτελεί την παρθενική πτήση του.
1916: Οι Γερμανοβούλγαροι εισβάλλουν στην ανατολική Μακεδονία και καταλαμβάνουν το οχυρό Ρούπελ, έπειτα από σύντομη σύρραξη με την ελληνική φρουρά.
1917: Το Θαύμα της Φατίμα. Η Παναγία εμφανίζεται σε τρία βοσκόπουλα στο χωριό αυτό της Πορτογαλίας. Από τότε, η περιοχή αποτελεί ένα από τα κυριότερα μέρη λατρείας της καθολικής εκκλησίας και κάθε χρόνο στη γιορτή της Παναγίας συρρέουν χιλιάδες πιστών απ' όλο τον κόσμο.
1922: Η όπερα του Κάρολ Σιμανόφσκι «Χάγκιθ» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1931: Η ΔΟΕ, με πρόεδρο τον κόμη Ενρί Μπεγιέ Λατούρ του Βελγίου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Πιερ ντε Κουμπερτέν, αποφασίζει να αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, με σκοπό την επανασύνδεση της Γερμανίας με τον υπόλοιπο κόσμο μετά τον A' Παγκόσμιο Πόλεμο.
1938: Ο Λούις Άρμστρονγκ ηχογραφεί το κλασσικό στάνταρ της Νέας Ορλεάνης «When the Saints Go Marching In».
1939: Αρχίζει τη λειτουργία του ο πρώτος εμπορικός ραδιοσταθμός στα FM. Πρόκειται για τον WDRC-FM, που εδρεύει στο Μπλούμφιλντ του Κονέκτικατ.
1940: Η Ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στη Γαλλία.
1940: Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ εκφωνεί τον περίφημο λόγο του στο κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα».
1941: Ο Μάρτιν Μπόρμαν αναλαμβάνει υπαρχηγός του Χίτλερ, μετά τη μυστηριώδη φυγή του Ες στη Σκωτία.
1941: Η Σαμοθράκη και η Θάσος παραδίδονται από τους Γερμανούς στους Βούλγαρους.
1942: Ελικόπτερο διασχίζει για πρώτη φορά ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια.
1943: Οι Γερμανικές και οι Ιταλικές δυνάμεις στην Αφρική παραδίδονται στους Συμμάχους.
1948: Η Σφαγή στο Κφαρ Ετζίον. Άραβες άτακτοι επιτίθενται και σκοτώνουν Εβραίους, μία μέρα πριν από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.
1950: Ο Τζιουζέπε Φαρίνα με Alfa Romeo 158 κερδίζει τον πρώτο αγώνα του Βρετανικού Γκραν Πρι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 στο Σίλβερστοουν της Αγγλίας, με μέση ωριαία ταχύτητα 90,96 μιλίων.
1950: Εκδίδεται η πρώτη πιστωτική κάρτα Diners.
1952: Ο Παντίτ Νεχρού γίνεται πρωθυπουργός της Ινδίας.
1956: Διαδηλώσεις μαθητών διοργανώνονται στη Λευκωσία υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. Οι διαδηλωτές ρίχνουν τρεις βόμβες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άγγλος στρατιώτης και να τραυματιστούν πέντε.
1956: Ο Γιώργος Τρόντζος (ΧΑΝΘ, ΑΕΚ), το όνομα του οποίου ήταν συνώνυμο με του ψηλού, πετυχαίνει ατομικό ρεκόρ με την εθνική ομάδα μπάσκετ, σημειώνοντας 29 πόντους εναντίον της Βουλγαρίας. Με την Εθνική θα σημειώσει συνολικά 1.535 πόντους σε 135 αγώνες.
1956: Ο Παναθηναϊκός ηττάται με 2-1 από την Κολωνία για το Κύπελλο Πάσχα.
1960: Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας αντιδρούν στην επίσκεψη της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών στο πανεπιστήμιό τους. 31 φοιτητές συλλαμβάνονται.
1964: Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, που διεξάγεται στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών, η Σπόρτιγκ Λισαβόνας και η ΜΤΚ Βουδαπέστης αναδεικνύονται ισόπαλες 3-3. Δύο μέρες αργότερα στο Μποζουίλ της Αμβέρσας, η Σπόρτιγκ θα νικήσει με 1-0.
1965: Το Ισραήλ και η Δυτική Γερμανία συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις. Πολλές αραβικές χώρες διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γερμανία.
1967: Οι Supremes ανεβαίνουν για δέκατη φορά στο Νο1 του αμερικάνικου σινγκλ-τσαρτ με το τραγούδι «The Happening».
1970: Κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η ταινία των Beatles Let It Be.
1971: Η Γκρέις Σλικ των Jefferson Airplane τρακάρει με την πανάκριβη Μερσέντες της σε ένα τοίχο δίπλα στη γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο. Τραυματίζεται και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιοχής.
1975: Χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του τένις πλήττει την πόλη Γουένερβιλ του Τενεσί.
1975: Ο Στέπαν Μπόμπεκ απομακρύνεται από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, μετά τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα των «πρασίνων», με τον ίδιο να αφήνει αιχμές κατά των παικτών του που καταφέρθηκαν εναντίον του.
1978: Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθιερώνεται η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.
1978: Οι Boney M ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού σινγκλ-τσαρτ με το «Rivers of Babylon».
1981: Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου σημειώνεται η πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ από τον τούρκο «γκρίζο λύκο» Μεχμέτ Αλί Αγκτζά.
1981: Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Ντίσελντορφ, η Ντιναμό Τυφλίδας νικά 2-1 την Καρλ Τσάις Ιένα.
1984: Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» Γιόχαν Κρόιφ κρεμάει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του.
1985: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν παντρεύεται το μοντέλο Τζουλιάν Φίλιπς. Θα χωρίσουν τρία χρόνια αργότερα.
1985: Η αστυνομία της Φιλαδέλφεια πραγματοποιεί έφοδο στα γραφεία της οργάνωσης MOVE, κατά την οποία σκοτώνονται 11 μέλη της (πέντε ενήλικοι και 6 παιδιά). Η οργάνωση, που αποτελείτο από μαύρους, πρέσβευε την επιστροφή στη φύση κι έδινε αγώνα κατά της τεχνολογίας.
1985: Κυκλοφορεί το άλμπουμ των Dire Straits Brother in Arms, το οποίο περιλαμβάνει και τη μεγάλη επιτυχία τους Money for Nothing.
1987: Ο Άγιαξ κερδίζει το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, νικώντας 1-0 τη Λοκομοτίβ Λειψίας στο ΟΑΚΑ. Το γκολ πέτυχε ο Μάρκο Βαν Μπάστεν.
1989: Οι Bon Jovi ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι I'll Be There For You.
1989: Οι Simple Minds ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Street Fighting Years.
1991: Σε δημοψήφισμα στην Κράινα, που έχει χαρακτηριστεί παράνομο από την Κροατία, το 90% των Σέρβων ψηφίζει υπέρ της προσάρτησης στη Σερβία και της διαφύλαξης της ενότητας της Γιουγκοσλαβίας.
1992: Ο Άγιαξ κερδίζει το Κύπελλο UEFA, μετά το 0-0 με τη Τορίνο στο Άμστερνταμ. Στον πρώτο αγώνα, ο Άγιαξ είχε αποσπάσει 2-2 στο Τορίνο.
1992: Για πρώτη φορά, τρεις αστροναύτες περπατούν συγχρόνως στο διάστημα, με σκοπό την επιδιόρθωση του διαστημόπλοιου Intelsat-6 από το αμερικανικό σκάφος Endeavour. Η βόλτα τους διαρκεί 8 ώρες και 29 λεπτά.
1992: Σκάνδαλο προκαλεί στην Άγκυρα η άρνηση του ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, να αποδεχθεί το Βραβείο Ειρήνης «Κεμάλ Ατατούρκ», που αποφάσισε να του απονείμει η τουρκική κυβέρνηση, λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
1992: Σε αργία τίθενται ο διευθυντής των φυλακών Αλικαρνασσού και οι φύλακας βάρδιας, για την απόδραση του ισοβίτη Βαγγέλη Ρωχάμη και του συνεργάτη του Παναγιώτη Μηλιτσόπουλου.
1992: Η Ελλάδα νικά την Ισλανδία με 1-0 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994. Το γκολ σημειώνει ο Σοφιανόπουλος στο 24ο λεπτό. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Αντώνης Γεωργιάδης παρέταξε τους: Θ. Παπαδόπουλο, Αποστολάκη, Καλιτζάκη, Μανωλά, Μητσιµπόνα, Τσαλουχίδη, Τσιαντάκη, Αλεξανδρή, ∆ηµητριάδη (61' Μπορµπόκη) , Τουρσουνίδη (76' Νιόπλια), Σοφιανόπουλο.
1993: Το φουτουριστικό αμυντικό πρόγραμμα των ΗΠΑ Στρατηγική Αμυντική Πρωτοβουλία (γνωστό και ως Πόλεμος των Άστρων) υποβαθμίζεται από το Πεντάγωνο.
1994: Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γούντι Άλεν χάνει τη δίκη στο Εφετείο για την κηδεμονία του γιου του Σάτσελ.
1994: Έπειτα από 27 χρόνια, όλοι οι ισραηλινοί στρατιώτες αποχωρούν από τη Γάζα και την Ιεριχώ και παραδίδουν πλήρως την εξουσία στους Παλαιστινίους.
1995: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρότατες ζημιές σε δεκάδες σπίτια και να τραυματιστούν 15 άτομα.
1995: Διεξάγεται ο 40ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ιρλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Νορβηγίας το συγκρότημα Secret Garden με τη σύνθεση Nocturne (Νυχτερινό). Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι των Τερζή / Παππά Ποια προσευχή, το οποίο με ερμηνεύτρια την Ελίνα Κωνσταντοπούλου καταλαμβάνει τη 12η θέση.
1996: Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ζητά στη Βουλή την αποφυλάκιση των χουντικών.
1996: Οι Oasis πωλούν μέσα σε 9 ώρες 330.000 εισιτήρια για τις καλοκαιρινές συναυλίες τους.
1998: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, εξαγγέλλει την ιδιωτικοποίηση δώδεκα δημόσιων επιχειρήσεων. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 800 δισεκατομμύρια δραχμές. Μεταξύ άλλων ιδιωτικοποιούνται ο ΟΑΘ, ο ΟΥΘ, η ΕΥΔΑΠ, η Διώρυγα Κορίνθου, η Ιονική Τράπεζα, η Olympic Catering, το Χρηματιστήριο Αθηνών και θα προχωρήσει η μετοχοποίηση του ΟΤΕ. Οι εξαγγελίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των σωματείων των ΔΕΚΟ και της ΓΣΕΕ. Ο σύλλογος προσωπικού της Ιονικής Τράπεζας προχωρά σε απεργία διαρκείας.
1998: Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Στοκχόλμη, η Τσέλσι νικά με 1-0 τη Στουτγκάρδη.
1999: Η Ρουμάνα Μικαέλα Μελίντε πετυχαίνει 2 παγκόσμια ρεκόρ στη σφυροβολία με 73.29 και 75.97, σε μίτινγκ στην Κλερμόν Φεράν της Γαλλίας, καταρρίπτοντας το προηγούμενο δικό της 73.14 από τον Ιούλιο του 1998.
2000: Διεξάγεται ο 45ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Σουηδία. Νικητές αναδεικνύονται για λογαριασμό της Δανίας οι αδελφοί Όλσεν, με τη σύνθεση Fly on the Wings of Love. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει.
2001: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει για δεύτερη φορά τις εκλογές στην Ιταλία.
2002: Ένας υπάλληλος της Ιντρακόμ λιθοβολεί το πούλμαν της αποστολής του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα τζάμι και να τραυματιστούν πέντε παίκτες. Ο ημιτελικός του Πρωταθλήματος μπάσκετ με τον Ολυμπιακό αναβάλλεται για έξι μέρες.
2004: Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει τη διάλυση της «Πολιτικής Άνοιξης», του κόμματος που ίδρυσε στις 30 Ιουνίου του 1993.
2005: Η αστυνομία επιτίθεται εναντίον των διαδηλωτών στην πόλη Αντιτζάν του Ουζμπεκιστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 187 άνθρωποι σύμφωνα με τις αρχές. Οι διαδηλωτές, που ήταν ισλαμιστές, ανεβάζουν τους νεκρούς τους σε 5.000. (Σφαγή του Αντιρζάν)
2006: Σε εκτεταμένες ταραχές στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας σκοτώνονται 23 αστυνομικοί και 118 πολίτες.
2006: Η Λιβερπουλ κατακτά το Κύπελλο Αγγλίας στο ποδόσφαιρο. Στον τελικό στο Μιλένιουμ του Κάρντιφ νικά με 3-1 στα πέναλτι (3-3 το ματς) τη Γουέστ Χαμ.
2006: Η Χαρτς, με τον Τάκη Φύσσα στη σύνθεσή της, κερδίζει το Κύπελλο στη Σκωτία. Στον τελικό νικά τη Γκρέτνα (ομάδα γ' κατηγορίας) με 4-2.
2007: Στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σουπερλίγκας, ο Ολυμπιακός νικάει τον Ιωνικό 5-3 και στέφεται πρωταθλητής Ελλάδος, συγκεντρώνοντας 71 βαθμούς, 9 περισσότερους από τη δεύτερη ΑΕΚ. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ανακηρύσσεται ο Νίκος Λυμπερόπουλος της ΑΕΚ με 18 γκολ.
2008: Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι σκοτώνονται και δεκάδες χιλιάδες εγκλωβίζονται στα συντρίμμια από τον πιο καταστροφικό σεισμό των τελευταίων 30 χρόνων στην Κίνα. Ο σεισμός, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε περισσότερο τη νοτιο-ανατολική επαρχία Σετσουάν.
2010: Ισχυρότατη έκρηξη σημειώνεται έξω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Μία γυναίκα τραυματίζεται ελαφρά από θραύσματα κρυστάλλων, ενώ μεγάλες ζημιές προκαλούνται σε γειτονικά σπίτια και καταστήματα.
2010: Ένοχοι για συνέργεια στην ανταλλαγή πειρατικών αρχείων κρίνονται από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ οι ιδρυτές της δημοφιλούς διαδικτυακής υπηρεσίας LimeWire, έπειτα από αγωγή που κατέθεσαν εναντίον τους 13 μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες.
2010: Αμερικανικό δικαστήριο επιβάλει ποινή 300 ωρών κοινωνικής εργασίας και θέτει υπό επιτήρηση για τρία χρόνια τον ηθοποιό Σον Πεν, ο οποίος κατηγορείται για βανδαλισμό και επίθεση κατά φωτογράφου.

Γεννήσεις

1707: Κάρολος Λινέος, εξελληνισμένος τύπος του ονόματος του Καρλ Φον Λίνε, σουηδός βοτανολόγος, «πατέρας» της σύγχρονης βοτανολογίας και εφευρέτης του συστήματος ταξινόμησης φυτών και ζώων. (Θαν. 10/1/1778)
1717: Μαρία Θηρεσία των Αψβούργων, βασίλισσα της Αυστρίας. (Θαν. 29/11/1780)
1840: Αλφόνς Ντοντέ, γάλλος συγγραφέας. (Θαν. 16/12/1897)
1842: Άρθουρ Σάλιβαν, άγγλος συνθέτης. (Θαν. 22/11/1900)
1856: Πίτερ Χένρι Έμερσον, ο πρώτος που προώθησε τη φωτογραφία ως ανεξάρτητη τέχνη. (Θαν. 1936)
1882: Ζορζ Μπρακ, γάλλος ζωγράφος. Μαζί με τον Πάμπλο Πικάσο, θεωρείται από τους εισηγητές του κυβισμού. (Θαν. 31/8/1963)
1883: Γεώργιος Παπανικολάου, γιατρός και ερευνητής, εφευρέτης του γνωστού Τεστ Παπ. (Θαν. 19/2/1962)
1889: Ιγκόρ Σικόρσκι, ρώσος αεροναυπηγός, εφευρέτης του ελικοπτέρου. (Θαν. 26/10/1972)
1907: Δάφνη ΝτιΜοριέ, αγγλίδα συγγραφέας. («Ρεβέκα», «Πανδοχείο της Τζαμάικα») (Θαν. 19/4/1989)
1912: Τζιλ Έβανς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ίαν Έρνεστ Γκίλμορ Γκριν, αμερικανός πιανίστας και ενορχηστρωτής της τζαζ. (Θαν. 20/3/1988)
1914: Τζο Λούις, αμερικανός πρωτοπυγμάχος, που κυριάρχησε στα ρινγκ για μία δωδεκαετία (1937-1949). (Θαν. 12/4/1981)
1927: Χέρμπερτ Ρος, αμερικανός χορογράφος και σκηνοθέτης. (Θαν. 9/10/2001)
1939: Χάρβεϊ Καϊτέλ, αμερικανός ηθοποιός. Πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το Βλέμμα του Οδυσσέα».
1940: Μπρους Τσάτγουιν, άγγλος συγγραφέας ταξιδιωτικών διηγημάτων. (Θαν. 18/1/1989)
1941: Ρίτσι Βάλενς, αμερικανός πιονιέρος του rock 'n' roll. («La Bamba») (Θαν. 3/2/1959)
1945: Μάτζικ Ντικ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρίτσαρντ Σάλγουιτζ, άγγλος μουσικός. Έπαιζε φυσαρμόνικα στους J Geils Band.
1947: Πίτερ Όβερεντ Γουότς, άγγλος μπασίστας των Mott The Hoople.
1950: Στίβι Γουόντερ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Στίβλαντ Μόρις Τζάτκινς Χάρνταγουεϊ, αμερικανός τραγουδοποιός.
1961: Ντένις Ρόντμαν, αμερικανός μπασκετμπολίστες του ΝΒΑ και ηθοποιός.
1964: Λορέιν Μακίντος, σκωτσέζα τραγουδίστρια των Deacon Blue.
1969: Νίκος Αλιάγας, τηλεπαρουσιαστής.
1983: Γιάγια Τουρέ, αμυντικός μέσος από την Ακτή Ελεφαντοστού, που αγωνίστηκε και στον Ολυμπιακό.

Θάνατοι

1812: Γιοχάνες Ματίας Σπέργκερ, αυστριακός κοντραμπασίστας και συνθέτης. (Γεν. 23/3/1750)
1871: Ντανιέλ Ομπέρ, γάλλος συνθέτης. (Γεν. 29/1/1782)
1884: Σάιρους Μακ Κόρμικ, εφευρέτης της θεριζοαλωνιστικής μηχανής. (Γεν. 15/2/1809)
1916: Σόλεμ Αλέιχεμ, ρωσοεβραίος συγγραφέας. Το μιούζικαλ «Ο Βιολιστής στην Στέγη» βασίζεται στον ήρωά του Τέβιε, που ήταν γαλατάς. (Γεν. 18/2/1859)
1961: Γκάρι Κούπερ, αμερικανός ηθοποιός. (Γεν. 7/1/1901)
1982: Δέσποινα Αχλαδιώτη, έμεινε στην ιστορία ως η Κυρά της Ρω, καθώς επί 40 χρόνια ύψωνε τη γαλανόλευκη στην ακριτική νησίδα της Ρω, όπου είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1924. (Γεν. 1890)
1988: Τσετ Μπέικερ, αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ. (Γεν. 23/12/1929)
1999: Τζιν Σάραζιν, αμερικανός γκόλφερ. Μαζί με τους Μπεν Χόγκαν, Τζακ Νίκλαους, Γκάρι Πλέιερ και Τάιγκερ Γουντς, είναι οι μοναδικοί γκόλφερ που έχουν κερδίσει όλες τις μεγάλες διοργανώσεις του αθλήματος (Grand Slam, US Open, Πρωτάθλημα PGA, British Open και The Masters). (Γεν. 27/2/1902)
2001: Ραζιπουράμ Κρισνασβάμι Ναραγιάν, ινδός συγγραφέας. («Ο καθηγητής των Αγγλικών», «Ο Σουάμι και οι φίλοι») (Γεν. 10/10/1906)
2002: Βαλέρι Λομπανόφσκι, προπονητής της Δυναμό Κιέβου, ο μεγαλύτερος τεχνικός που ανέδειξε το σοβιετικό ποδόσφαιρο. (Γεν. 6/1/1939)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/1305#ixzz1umHfIOfo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου