Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

8 Μαΐου

Γεγονότα

1541: Ο ισπανός εξερευνητής Ερνάντο ντε Σότο φτάνει στον ποταμό Μισισιπή και τον ονομάζει Ρίο ντι Εσπίριτο Σάντο.
1606: Ο τσάρος Δημήτριος Β' παντρεύεται την πολωνή μνηστή του Μαρίνα χωρίς η τελευταία να βαπτιστεί ορθόδοξη, πυροδοτώντας λαϊκή εξέγερση στη Μόσχα.
1821: Η Μάχη της Γραβιάς. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικά τις τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.
1831: Καταστέλλεται το στρατιωτικό κίνημα υπό τον ταγματάρχη Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
1833: Η αρμοδιότητα της πυρασφάλειας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος ανατίθεται στους νομάρχες. Επίσης, οι Δήμοι οφείλουν να διαθέτουν προσωπικό -τους «Ειρηνοφύλακες»- και τα μέσα για την κατάσβεση πυρκαγιών. Τέλος, για τα δημόσια κτίρια την αρμοδιότητα έχουν οι λόχοι Σκαπανέων του Στρατού.
1834: Απαγορεύονται οι δωρεές σε Εκκλησίες, σύμφωνα με νόμο.
1834: Η σύνθεση του Φέλιξ Μέντελσον «Rondo Brillant» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1835: Ο ρώσος συνθέτης Μιχαήλ Γκλίνκα παντρεύεται τη Μαρία Πετρόβνα. Θα χωρίσουν τέσσερα χρόνια αργότερα.
1838: Ο 28χρονος Φρεντερίκ Σοπέν ερωτεύεται την 34χρονη συγγραφέα Γεωργία Σάνδη στο σπίτι του Μαρκήσιου ντε Κιστίν στο Παρίσι. «Έμεινα έκπληκτη για το πώς αυτό το μικρό πλάσμα επέδρασε πάνω μου… Εάν είχα ίχνος υπερηφάνειας θα ένοιωθα ταπεινωμένη, που άφησα να παρασυρθώ από το συναίσθημα» θα γράψει αργότερα η Σάνδη. Θα χωρίσουν το 1847.
1846: Στην πρώτη μείζονα σύγκρουση του μεξικανοαμερικανικού πολέμου, οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τον Ζάκαρι Τέιλορ νικούν τους μεξικανούς στη μάχη του Πάλο Άλτο, βόρεια του Ρίο Γκράντε.
1847: Ο Ρόμπερτ Τόμπσον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο ελαστικό.
1862: Η καντρίλια του Γιόχαν Στράους υιού «Χορός Μεταμφιεσμένων», έργο 272, κάνει πρεμιέρα στο Παβλόφσκ.
1875: Ο κύκλος τραγουδιών του Γιοχάνες Μπραμς «15 Νέα Βαλς για Τραγούδια Αγάπης» («15 Neue Liebeslieder Waltzes»), έργο 65, κάνει πρεμιέρα στην Καρλσρούη.
1886: Το φαρμακείο Τζέικομπς στην Ατλάντα της Τζόρτζια πουλάει το πρώτο μπουκάλι Coca Cola ως σιρόπι για φαρμακευτικούς λόγους. Στην πρώτη του αυτή εμφάνιση, το μετέπειτα διάσημο αναψυκτικό περιέχει και ποσότητα κοκαΐνης.
1889: Ο Έντουαρντ Έλγκαρ παντρεύεται στο Λονδίνο την Καρολάιν Ρόμπερτς, κόρη στρατηγού. Η μεγαλοαστική και αγγλικανική οικογένεια της νύφης δεν ενέκρινε αρχικά το γάμο της με έναν καθολικό της εργατικής τάξης.
1894: Η όπερα του Ζιλ Μασνέ «Το πορτρέτο της Μανόν» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1895: Η όπερα του Ισαάκ Αλμπένιθ «Ενρίκο Κλίφορντ» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1896: Η σύνθεση του Καμίγ Σεν Σανς «Berceuse, op. 105» κάνει πρεμιέρα στο Μιλάνο.
1897: Λήγει με ταπεινωτική ήττα των Ελλήνων ο πόλεμος με την Τουρκία. Το σχετικό πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός υπογράφεται στο χωριό Ταράτσα της Λαμίας. (Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897)
1901: Η βρετανική διοίκηση στις Ινδίες ανακοινώνει ότι ο λιμός έχει προκαλέσει τα τελευταία δύο χρόνια το θάνατο 1,25 εκατομμυρίων ανθρώπων.
1902: Το Σεντ-Πιερ, η μεγαλύτερη πόλη των Γαλλικών Δυτικών Ινδιών και εμπορική πρωτεύουσα της Μαρτινίκας, καταστρέφεται εξ ολοκλήρου από ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Πέιλ. Από τους 30.000 κατοίκους της πόλης, διασώζονται μόνο δύο!
1908: Τρομερή έκρηξη αναστατώνει την Αθήνα. Ανατινάζεται ξαφνικά το εργοστάσιο δυναμίτιδας της γαλλοελληνικής εταιρίας στις Κουκουβάουνες (νυν Μεταμόρφωση) και πέντε άτομα τραυματίζονται σοβαρά.
1909: Η Γαλλία προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι η αύξηση στα τέλη των εισαγόμενων ειδών πολυτελείας θα προκαλέσει εμπορικό πόλεμο.
1911: Ο Αρχιεπίσκοπος των Παρισίων απαγορεύει στου Καθολικούς να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο του Γκαμπριέλε Ντ' Ανούντσιο «Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού», σε μουσική Κλοντ Ντεμπισί, επειδή μια Εβραία, η Ίντα Ρουμπινστάιν, κρατά τον ομώνυμο ρόλο.
1914: Ιδρύεται η εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Paramount Pictures.
1919: Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο ύπατος αρμοστής της Σμύρνης, Αριστείδης Στεργιάδης.
1920: Συνέρχεται η βελγική επισκοπή και αποφασίζει να ανοίξουν οι πόρτες του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν για τις γυναίκες.
1921: Η Σουηδία καταργεί τη θανατική ποινή.
1924: Παρουσιάζεται το έργο του ελβετού συνθέτη Άρτουρ Χόνεγκερ «Pacific 231», που περιγράφει την κίνηση μιας ατμομηχανής.
1926: Ο κύκλος τραγουδιών του Μορίς Ραβέλ «Chansons madécasses» (Τραγούδια της Μαγαδασκάρης) παρουσιάζεται στην Αμερικανική Πρεσβεία της Ρώμης.
1932: Η Αριστερά έρχεται πρώτο κόμμα στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές.
1933: Ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινά απεργία πείνας 21 ημερών, για να διαμαρτυρηθεί για την καταπίεση των Ινδών από την Αγγλία.
1936: Ο Μάης του '36 στη Θεσσαλονίκη. Σε διαδήλωση καπνεργατών σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες.
1936: Ο τζόκεϊ Ραλφ Νέβες πέφτει από το άλογό του «Flanakins», ποδοπατείται από άλλα τέσσερα άλογα και δηλώνεται κλινικά νεκρός από τον γιατρό των αγώνων, στο Μπέι Μιντοους της Καλιφόρνια. Στο νεκροτομείο, όπου μεταφέρεται, ο γιατρός Οράτιος Στίβενς του κάνει ένεση αδρεναλίνης και τον επαναφέρει στη ζωή, με αποτέλεσμα να ξαναγυρίσει στους αγώνες.
1938: Το έργο του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Κοντσέρτο σε μι ύφεση», γνωστό και ως «Dumbarton Oaks», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Μήλο και οι Ιταλοί τη Σάμο.
1942: Διεξάγεται η ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλίων, ανατολικά της Νέας Γουινέας. Είναι η πρώτη φορά που δύο εχθρικοί στόλοι πολεμούν χωρίς οπτική επαφή.
1944: Οι Σαράφης, Βελουχιώτης και Τζίμας αναλαμβάνουν την ηγεσία του ΕΛΑΣ.
1945: Διοργανώνεται η πρώτη ανοιχτή ΕΑΜική συγκέντρωση στην Αθήνα μετά τα Δεκεμβριανά, για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς.
1945: Η σφαγή στο Σετίφ. Εκατοντάδες Αλγερινοί σκοτώνονται από τους Γάλλους αποικιοκράτες.
1945: Η γερμανική φρουρά της Ρόδου παραδίδεται στους Άγγλους.
1945: Η Ναζιστική Γερμανία παραδίδεται. Ημέρα της Νίκης.
1946: Δύο νεαρές Εσθονές, η Αιλι Γιόγκι και η Αγκίντα Πάαβελ, ανατινάζουν το σοβιετικό μνημείο των πεσόντων στο Ταλίν.
1946: Η μονόμπρακτη όπερα του Τζαν Κάρλο Μενότι «Το Μέντιουμ» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1952: Ογκώδες συλλαλητήριο διοργανώνεται στην Αθήνα, με αίτημα την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
1952: Η σύνθεση του Λιρόι Άντερσον «Blue Tango» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών.
1953: Νέα πειραματική έκρηξη ατομικής βόμβας στη Νεβάδα των ΗΠΑ, με διπλάσια ισχύ από εκείνη των ατομικών βομβών που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προκαλεί εντονότατη λάμψη που φωτίζει ολόκληρη την περιοχή.
1954: Το ραδιόφωνο του BBC απαγορεύει τη μετάδοση του τραγουδιού του Τζόνι Ρέι Such a Night, επειδή μερίδα ακροατών διαμαρτυρήθηκε για τα σεξουαλικά υπονοούμενα του τραγουδιού.
1954: Ο Πάρι Ο' Μπράιεν γίνεται ο πρώτος σφαιροβόλος που ξεπερνά τα 18 μέτρα με βολή 18,29 μ. σε μίτινγκ στίβου στο Λος Άντζελες.
1955: Το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 5 του Εϊτόρ Βίλα - Λόμπος κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1957: Ο Ντιουκ Έλινγκτον παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη τη χορογραφική σουίτα «A Drum is a Woman».
1957: Ο Εθνικός Πειραιώς ηττάται από την Ίντερ Μιλάνου με 2-1 σε φιλικό παιγνίδι που διεξάγεται στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Τα γκολ για τους ιταλούς πέτυχαν οι Σκόγκλουντ και Ινβερνίτσι, ενώ είχε ισοφαρίσει ο Στούρας για τους Πειραιώτες.
1963: Ο Στέλιος Σεβαστόπουλος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος, με 2 μέτρα.
1967: Ανακοινώνεται η δωρεάν παροχή συγγραμμάτων ως και η κατάργηση των διδάκτρων και εξετάστρων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
1967: Διαλύεται το αγγλικό συγκρότημα των Gerry And The Pacemakers.
1969: Συμπόσιο με κρέας αλόγου πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπέρ της αλογοφαγίας.
1970: Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία το τελευταίο άλμπουμ των Beatles υπό τον τίτλο «Let it Be».
1972: Ο αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον διατάζει τη ναρκοθέτηση των λιμανιών του Βορείου Βιετνάμ.
1974: Ο άγγλος ρόκερ Γκράχαμ Μποντ αυτοκτονεί, σε ηλικία 36 ετών, πέφτοντας στις γραμμές του λονδρέζικου μετρό. Ο Μποντ υπήρξε σημαντική προσωπικότητα του ριθμ εντ μπλουζ κινήματος στη Μεγάλη Βρετανία την δεκαετία του '60.
1974: Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων που διεξάγεται στο Ρότερνταμ, το Μαγδεμβούργο νικά τη Μίλαν με 2-0.
1976: Οι Abba ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Fernando».
1976: Ο πρώην τραγουδιστής των Lovin Spoonful, Τζον Σεμπάστιαν, ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Welcome Back.
1980: O Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με 88 ψήφους, έναντι 84 του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο κερκυραίος πολιτικός θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
1982: Ο Πολ Μακάρτνεϊ ανεβαίνει για 5η φορά στο Νο1 των καλύτερων άλμπουμ της Βρετανίας, με το «Tug of War», που περιέχει το γνωστό ντουέτο του με τον Στίβι Γουόντερ «Ebony and Ivory».
1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το σάουντρακ της ταινίας «Chariots of Fire».
1984: Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει ότι θα μποϋκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
1984: Ο Λοχαγός Ντενί Λορτί ανοίγει πυρ στο Κοινοβούλιο του Κεμπέκ στον Καναδά, σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας 13 ανθρώπους.
1985: Κυκλοφορεί το έργο του Φρανκ Ζάπα για πνευστά «Time's Beach».
1985: Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η Ρεάλ Μαδρίτης νικά εκτός έδρας με 3-0 την Ουγγρική Βιντεότον. Στη ρεβάνς (22 Μαΐου) οι Ούγγροι θα νικήσουν με 1-0, αλλά ο τίτλος θα πάει στη βασίλισσα.
1988: Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο Ολυμπιακό Στάδιο ο Παναθηναϊκός νικά στα πέναλτι τον Ολυμπιακό με 4-2. Το ματς στην κανονική του διάρκεια και στην παράταση τελείωσε ισόπαλο 2-2. Η αναμέτρηση αυτή είχε χαρακτηριστεί και ως τελικός των δύο προέδρων Γιώργου Βαρδινογιάννη και Γιώργου Κοσκωτά.
1989: Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην υπουργού Γιώργου Πέτσου από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», με έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι του στη Φιλοθέη. Το όνομά του είχε αναμιχθεί στην υπόθεση Κοσκωτά.
1991: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» χτυπά τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας Siemens στο Μαρούσι, με δύο ρουκέτες που εκλάπησαν από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας.
1991: Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που διεξάγεται στο Σαν Σίρο, η Ίντερ νικά 2-0 τη Ρόμα. Στη ρεβάνς (22 Μαΐου) στο Ολίμπικο θα χάσει μόνο 1-0 και θα κατακτήσει το Κύπελλο.
1993: Οι Aerosmith ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Get A Grip».
1993: Ο Μαρκ Νόπφλερ ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ.
1995: Διατάσσεται προκαταρκτική εξέταση σχετικά με δημοσιεύματα για παράνομες υιοθεσίες και αγοραπωλησίες βρεφών, που έγιναν στο βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» της Θεσσαλονίκης από την περίοδο της Κατοχής έως σήμερα.
1996: Εγκρίνεται με συντριπτική πλειοψηφία το νέο Σύνταγμα της Νοτίου Αφρικής, που κατοχυρώνει επισήμως, πλέον, την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.
1996: Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, η Παρί Σεν Ζερμέν νικά 1-0 τη Ραπίντ Βιέννης.
1998: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» εκτοξεύει ρουκέτα εναντίον της Citibank.
1999: Βόμβα εκρήγνυται στο πάρκινγκ του σπιτιού του ολλανδού πρέσβη στο Κολωνάκι (οδός Λυσίου), μία από τις πιο καλά φρουρούμενες περιοχές της Αθήνας.
1999: Ο Ιταλός ιστιοπλόος Τζιοβάνι Σολντίνι κερδίζει τον αγώνα 27.000 μιλίων Around Alone που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1998 και γίνεται ο πρώτος μη Γάλλος που κερδίζει τον αγώνα στις 5 φορές που έχει γίνει.
2002: Στα ουράνια βρίσκονται οι παίχτες και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, μετά την εντυπωσιακή νίκη με 5-1 επί του Άρη στο γήπεδο Χαριλάου. Η νίκη αυτή χαρίζει στους ερυθρόλευκους τον έκτο συνεχόμενο τίτλο, που πανηγυρίζεται έξαλλα, τόσο από τους παίκτες, όσο και από τους φιλάθλους της ομάδας.
2002: Η Φέγενορντ νικάει στο Ντε Κάϊπ του Ρότερνταμ με 3-2 τη Μπορούσια Ντόρτμουντ και κατακτά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
2004: Ο Παναθηναϊκός νικάει τον Ολυμπιακό με 3-1 και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας, έπειτα από 8 χρόνια.
2005: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού τοπ με τον δίσκο του «Devil’s and Dust».
2005: Στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα που διεξάγεται στη Μόσχα, η Μακάμπι, με το Νέστορα Κόμματο στη σύνθεσή της, νικά την Ταού με 90-78. Στον μικρό τελικό, ο Παναθηναϊκός νικά τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 94-91, έπειτα από δύο παρατάσεις.
2006: Παραιτείται ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Φράνκο Καράρο και τρεις μέρες μετά, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Γιουβέντους, εξ αιτίας του σκανδάλου για τα στημένα παιχνίδια στο ιταλικό πρωτάθλημα. Τελικά, στη Μίλαν, στη Λάτσιο, στη Φιορεντίνα και στη Ρετζίνα θα αφαιρεθούν βαθμοί, ενώ η Γιουβέντους θα υποβιβαστεί στη Β' Κατηγορία και 12 κορυφαίοι παίκτες της θα πάρουν μεταγραφή.
2006: Οι Rolling Stones αναβάλλουν το ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας τους, λόγω της πτώσης του Κιθ Ρίτσαρντς από κοκοφοίνικα στα νησιά Φίτζι και του συνακόλουθου τραυματισμού του.
2008: O πίνακας του Κλοντ Μονέ «Σιδηροδρομική Γέφυρα στο Αρζεντέιγ» πωλείται σε δημοπρασία έναντι 41,5 εκατομμυρίων δολαρίων, κατευνάζοντας τους φόβους πως η παγκόσμια οικονομική κρίση θα επηρέαζε τις τιμές στην αγορά τέχνης.
2008: Οι μετοχές του Ηρακλή Θεσσαλονίκης που κατείχε ο Γιώργος Σπανουδάκης, αδερφός του μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, περιέρχονται στην κατοχή του προέδρου της ΠΑΕ Αντώνη Ρέμου, όπως είχε υποσχεθεί και προγραμματίσει η διοίκηση της ομάδας στις 11 Μαρτίου 2008.
2009: Ο 62χρονος ισπανός τενόρος Χοσέ Καρέρας ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.
2009: Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κλείνει ξαφνικά τη Βουλή, με αποτέλεσμα να επέλθει παραγραφή σε μία σειρά από σκάνδαλα.

Γεννήσεις

1668: Αλέν Ρενέ Λεσάζ, γάλλος συγγραφέας. («Ζιλ Μπλας») (Θαν. 17/11/1747)
1828: Ερρίκος Ντινάν, ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1901. (Θαν. 30/10/1910)
1829: Λούις Μορό Γκότσακ, αμερικανός συνθέτης και πιανίστας. (Θαν. 18/12/1869)
1878: Ρόμπερτ Ίνγκερσολ Έιτκεν, αμερικανός γλύπτης. (Θαν. 3/1/1949)  [Αποφθέγματα]
1884: Χάρι Τρούμαν, 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ. (Θαν. 26/12/1972)
1898: Αλόιζιγιε Στέπινατς, κροάτης καρδινάλιος, που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Ναζί. (Θαν. 10/2/1960)
1899: Φρίντριχ Χάγιεκ, αυστριακός οικονομολόγος και φιλόσοφος, από τους γκουρού του νεοφιλευθερισμού, βραβευμένος με Νόμπελ το 1974. (Θαν. 23/3/1992)
1903: Φερναντέλ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Φερνάν Γιοζέφ Ντεζιρέ Κονταντέν, γάλλος κωμικός. (Θαν. 26/2/1971)
1905: Ρεντ Νίκολς, αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ. (Θαν. 28/6/1965)
1906: Ρομπέρτο Ροσελίνι, ιταλός σκηνοθέτης. (Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη) (Θαν. 3/6/1977)
1911: Ρόμπερτ Τζόνσον, αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας, με τη μεγαλύτερη επιρροή στο μπλουζ. (Θαν. 16/8/1938)
1913: Μπομπ Κλάμπετ, αμερικανός δημιουργός κινουμένων σχεδίων. (Θαν. 4/5/1984)
1916: Ζοάο Χαβελάνζε, βραζιλιάνος επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της FIFA.
1916: Ζοάο Χαβελάνζε, βραζιλιάνος ποδοσφαιρικός παράγοντας, πρόεδρος της FIFA από το 1974 έως το 1998.
1932: Σόνι Λίστον, αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας. (Θαν. 5/1/1971)
1935: Τζάκι Τσάρλτον, άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής. Έπαιξε επί 21 χρόνια με τη Λιντς και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Αγγλία το 1966. Ως προπονητής διακρίθηκε με την Εθνική Ιρλανδίας.
1937: Τόμας Πίντσον, αμερικανός συγγραφέας.
1940: Ρικ Νέλσον, αμερικανός τραγουδοποιός. (Θαν. 31/12/1985)
1940: Γκάρι Γκλίτερ, (Πολ Φράνσις Γκαντ), βρετανός ρόκερ, από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του γκλαμ-ροκ.
1943: Πολ Σάμγουελ - Σμιθ, άγγλος μπασίστας των Yardbirds.
1943: Ντάνι Γουίτεν, αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης, μέλος των Crazy Horse του Νιλ Γιανγκ. (Θαν. 18/11/1972)
1944: Μπιλ Λέτζεντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γουίλιαμ Φάιφιλντ, άγγλος ντράμερ των T Rex.
1945: Κιθ Τζάρετ, αμερικανός πιανίστας, από τους κορυφαίους στην ιστορία της τζαζ.
1947: Φελίσιτι Λοτ, αγγλίδα σοπράνο.
1950: Μαρία Αλιφέρη, ηθοποιός.
1951: Μάικ Ντ' Αντόνι, αμερικανός μπασκετμπολίστας και προπονητής.
1951: Κρις Φραντζ, αμερικανός ντράμερ των Talking Heads και των Tom Tom Club.
1953: Άλεξ Βαν Άλεν, ολλανδός ντράμερ, συνιδρυτής του ροκ συγκροτήματος Van Halen.
1960: Φράνκο Μπαρέζι, παλαίμαχος ιταλός ποδοσφαιριστής.
1964: Ντέιβιντ Ράουντρι, άγγλος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής, πιο γνωστός ως ντράμερ των Blur.
1966: Κλαούντιο Ταφαρέλ, παλαίμαχος βραζιλιάνος τερματοφύλακας.
1972: Ντάρεν Χέις, αυστραλός τραγουδιστής των Savage Garden.
1975: Ενρίκε Ιγκλέσιας, ισπανός τραγουδιστής, γιος του Χούλιο Ιγκλέσιας.
1977: Θεόδωρος Παπαλουκάς, διεθνής καλαθοσφαιριστής, από τους κορυφαίους της Ευρώπης.
1978: Λούσιο, βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι

1794: Αντουάν Λοράν Λαβουαζιέ, γάλλος χημικός, ο «πατέρας» της μοντέρνας χημείας. (Γεν. 26/8/1743)
1829: Μάουρο Τζουλιάνι, ιταλός κιθαριστής και συνθέτης. (Γεν. 27/7/1781)
1870: Αμπέλ - Φρανσουά Βιλμέν, γάλλος πολιτικός και συγγραφέας. (Γεν. 9/6/1790)  [Αποφθέγματα]
1873: Τζον Στιούαρτ Μιλ, βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος, που επηρέασε καθοριστικά τη φιλελεύθερη σκέψη. (Γεν. 20/5/1806)  [Αποφθέγματα]
1880: Γκιστάβ Φλομπέρ, γάλλος συγγραφέας, ο ανανεωτής του μυθιστορήματος. (Γεν. 12/12/1821)
1891: Έλενα Μπλαβάτσκι, ρωσίδα συγγραφέας, ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρείας, ενός θρησκευτικού κινήματος που χρησιμοποιεί τις διδαχές και τεχνικές του Ινδουϊσμού και του Βουδισμού για τη γνώση του Θεού. (Γεν. 31/7/1831)
1904: Έντουαρντ Μάιμπριτζ, άγγλος φωτογράφος με πρωτοποριακό έργο. Δύο σημαντικές στιγμές της ζωής του απαθανάτισε ο Φίλιπ Γκλας στην όπερα δωματίου The Photographer, που συνέθεσε το 1982. (Γεν. 9/4/1830)
1936: Όσβαλντ Σπένγκλερ, γερμανός φιλόσοφος, γνωστός από το ογκώδες και πολυδιαβασμένο σύγγραμμά του «Η Παρακμή της Δύσης», που προτείνει την κυκλική θεωρία για την άνοδο και την πτώση των πολιτισμών. (Γεν. 29/5/1880)
1974: Γκράχαμ Μποντ, άγγλος οργανίστας, σημαντική προσωπικότητα του ριθμ εντ μπλουζ κινήματος στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του ‘60. (Γεν. 28/10/1937)
1975: Έβερι Μπράντεϊτζ, αμερικανός αθλητικός παράγοντας, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1952 έως το 1972. (Γεν. 28/9/1887)
1979: Τάλκοτ Πάρσονς, διακεκριμένος αμερικανός κοινωνιολόγος. (Γεν. 13/12/1902)
1982: Ζιλ Βιλνέβ, καναδός πιλότος της Φόρμουλα 1. (Γεν. 18/1/1950)
1990: Λουίτζι Νόνο, ιταλός συνθέτης πρωτοποριακής μουσικής. (Γεν. 29/1/1924)
1991: Ρούντολφ Σέρκιν, αυστριακός πιανίστας. (Γεν. 28/3/1903)
1994: Τζορτζ Πέπαρντ, αμερικανός ηθοποιός. (Γεν. 1/10/1928)
1999: Ντερκ Μπόγκαρντ, αγγλοολανδός ηθοποιός και συγγραφέας. (Γεν. 28/3/1921)
2002: Μαριάννα Χατζοπούλου, τραγουδίστρια. (Γεν. 1933)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/0805#ixzz1uH3mM4Ko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου