Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

3 Μαΐου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1494: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει την Τζαμάικα, την οποία ονομάζει Σεντ Ιάγκο.
1770: Ο Χατζή Οσμάν Πασάς, επικεφαλής δυνάμεων του Σουλτάνου, επιτίθεται κατά της Μάνης.
1792: Η Συμφωνία αρ. 97 του Γιόζεφ Χάυδν κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1808: Ισπανοί πατριώτες εκτελούνται στη Μαδρίτη από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα που έχουν εισβάλλει στην Ιβηρική. Με αφορμή το γεγονός, ο Γκόγια ζωγραφίζει τον περίφημο πίνακά του «Οι Εκτελέσεις της 3ης Μαΐου».
1810: Ο Λόρδος Βύρων επιδεικνύει με εμφατικό τρόπο τις κολυμβητικές του ικανότητες, όταν διασχίζει τον Ελλήσποντο σε 1 ώρα και 10 λεπτά.
1821: Οι Τούρκοι αποβιβάζουν μεγάλη δύναμη στρατού στην Κύπρο και προβαίνουν σε διωγμούς, λεηλασίες και καταστροφές.
1821: Αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη ο επίσκοπος Μυριόπολης, σε ηλικία 100 ετών.
1829: 4.000 Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Αρχιστράτηγο Αυγουστίνο Καποδίστρια, πολιορκούν τους Τούρκους του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού και τους αναγκάζουν να παραδοθούν.
1837: Εγκαινιάζεται το Οθώνειον Πανεπιστήμιον (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που στεγάζεται προσωρινά στην Πλάκα. Είναι η πρώτη ανώτατη σχολή σ' όλη την ανατολική Μεσόγειο.
1849: Ξεσπούν ταραχές στη Δρέσδη, οι τελευταίες από μια σειρά εξεγέρσεων με αστικοδημοκρατικά αιτήματα που ξεκίνησαν τον Μάρτη του 1848 και συντάραξαν την Ευρώπη.
1890: Πεθαίνει στις φυλακές Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς, ο οποίος είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος μετά την καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα Ραμπαγάς και θεωρήθηκε προσβλητικό για τη βασιλική οικογένεια. Διακήρυττε ότι η εθνική κυριαρχία και ο νόμος είναι πάνω από τον βασιλιά.
1892: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, που εξελίσσονται σε θρίαμβο Χαρίλαου Τρικούπη. Το κόμμα του λαμβάνει τις 160 από τις 207 έδρες της Βουλής και η αντιπολίτευση (Δεληγιάννης, Ράλλης, Κωνσταντόπουλος) 47.
1916: Οι ηγέτες της Εξέγερσης του Πάσχα στην Ιρλανδία εκτελούνται από τις βρετανικές δυνάμεις κατοχής στο Δουβλίνο.
1919: Πραγματοποιείται η πρώτη επιβατική πτήση στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη - Ατλάντικ Σίτι).
1919: Τα έργα του Έντουαρντ Έλγκαρ «Κουαρτέτο Εγχόρδων έργο. 83» και «Κουιντέτο για πιάνο έργο 84» παρουσιάζονται για πρώτη φορά, στην οικία του Λίο Σούστερ στο Λονδίνο.
1919: Η σύνθεση του Κλοντ Ντεμπισί Ραψωδία για Κλαρινέτο κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1921: Η Συμφωνία αρ. 4 του Νταριούς Μιγιό κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1922: Παραιτείται η κυβέρνηση του Νικολάου Γούναρη και νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Νικόλαος Στράτος, ο οποίος θα παραμείνει στην εξουσία για έξι μέρες.
1923: Ο Μορίς Ραβέλ παρουσιάζει στο Παρίσι τη δική του ενορχήστρωση στο έργο του Μόντεστ Μουσόργκσκι «Εικόνες από μια έκθεση».
1929: Η σύνθεση του Φρανσίς Πουλένκ «Concert Champêtre» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1929: Ο Παναθηναϊκός νικά σε φιλικό παιγνίδι για το Κύπελλο Πάσχα την πανίσχυρη ουγγρική Φερεντσβάρος με 3-2. Δύο τέρματα σημειώνει ο Αντώνης Ίσολίνας κι ένα ο Άγγελος Μεσσάρης.
1932: Ο διαβόητος γκάνγκστερ Αλ Καπόνε, η έφεση του οποίου στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απορρίφθηκε, οδηγείται στις φυλακές της Ατλάντας.
1933: Αποφασίζεται η συγκέντρωση όλων των κομουνιστών στις φυλακές της Ακροναυπλίας.
1936: Το Λαϊκό Μέτωπο (συμμαχία σοσιαλιστών - κομμουνιστών) κερδίζει τις εκλογές στη Γαλλία.
1937: Το μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ «Όσα παίρνει ο άνεμος» κερδίζει το βραβείο Πούλιτζερ. Αργότερα θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο και θα γίνει μία από τις πιο εμπορικές ταινίες στην ιστορία της έβδομης τέχνης.
1937: Ο Παναθηναϊκός συντρίβει τον Ολυμπιακό με 4-1 για το Κύπελλο Πάσχα. Τρία γκολ σημειώνει ο Μήτσος Μπαλτάσης κι ένα ο Αντώνης Μηγιάκης.
1941: Τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώ γερμανικά αεροπλάνα πετούν για 3 ώρες πάνω από την πόλη. Κατά το διάστημα της παρέλασης, η Αθήνα παρουσιάζει εικόνα νεκρής πόλης, με έρημους δρόμους και κλειστά τα παράθυρα σπιτιών. Στο δημαρχείο της πόλης κρατούνται από το γερμανικό φρουραρχείο 12 επιφανείς Αθηναίοι πολίτες, ως όμηροι για την πρόληψη τυχόν αποδοκιμασιών.
1941: Οι Βούλγαροι συστήνουν τη «Διοίκηση του Αιγαίου» στα κατακτηθέντα ελληνικά εδάφη, με πρωτεύουσα την Ξάνθη.
1942: Οι Ναζί διατάζουν τους ολλανδούς εβραίους να φορέσουν στο πέτο το «Άστρο του Δαβίδ».
1943: Η σύνθεση του Χένρι Κάουελ «American Melting Pot» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, με τη Φρειδερίκη Πετρίδη στο πόντιουμ.
1944: 60 Έλληνες πατριώτες εκτελούνται από τους Γερμανούς στην Καισαριανή.
1945: Οι Σύμμαχοι συλλαμβάνουν τον γερμανό πυρηνικό φυσικό Βέρνερ Χάιζενμπεργκ.
1946: Συνεδριάζει για πρώτη φορά το Διεθνές Στρατοδικείο για την Άπω Ανατολή, για να δικάσει τους εγκληματίες πολέμου.
1946: Λίγες μέρες μετά τον θρίαμβό του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο Στέλιος Κυριακίδης γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν στον Λευκό Οίκο, εξασφαλίζοντας παράλληλα αθλητικό υλικό και 250.000 δολάρια για τον ελληνικό αθλητισμό, που δοκιμάζεται από τον Εμφύλιο Πόλεμο.
1949: Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν τον πρώτο πύραυλο στο διάστημα, ο οποίος καταφέρνει να φτάσει σε ύψος 80 χιλιομέτρων.
1952: Η σύνθεση του Ραλφ Βον - Ουίλιαμς «Romance» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1952: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινίας «Το Αξέχαστο Έτος 1919», τη μουσική της οποίας έγραψε ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς.
1952: Η Nιουκάστλ νικάει την Άρσεναλ και γίνεται η πρώτη ομάδα που κατακτά το Κύπελλο Αγγλίας δύο συνεχόμενες χρονιές.
1953: Ο Ολυμπιακός νικά 2-1 τον Παναθηναϊκό και προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (1' αυτογκόλ Κουρτζίδης, Κοπανίδης 64' / Νεμπίδης 16'). Το άλλο εισιτήριο παίρνει η ΑΕΚ, που επικρατεί με το ίδιο σκορ του Πανιωνίου (Παπαγεωργίου 53', Εμμανουηλίδης 116' / Σκορδίλης 13').
1954: Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και δηλώνει ότι θα προσφύγει στον ΟΗΕ για το Κυπριακό, μετά την άρνηση της Βρετανίας να συζητήσει το θέμα.
1960: Κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη το μιούζικαλ The Fantasticks, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Χόλιγουντ.
1960: Ο τερματοφύλακας του Ηρακλή, Γιώργος Χιώτης, συλλαμβάνεται κατά λάθος από τη Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, καθώς τον μπερδεύουν με το «δράκο» του Σέιχ Σου που καταζητείται για δολοφονίες. Η παρεξήγηση θα λυθεί και ο παίκτης θα αφεθεί ελεύθερος.
1963: Ο μαύρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αρχίζει την περίφημη ομιλία του: «I have a dream...»
1965: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά τηλεοπτικός δορυφόρος, για τις ανάγκες της εκπομπής «Today Show».
1966: Ιδρύεται στο ΓΕΣ το 7ο Επιτελικό Γραφείο, στο οποίο, όπως ανακοινώνεται, ανατίθεται ο τομέας ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως. Διευθυντής του Γραφείου τοποθετείται ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος (γραμματέας της επιτροπής του Σχεδίου Περικλής και μετέπειτα δικτάτορας).
1966: Ο σπουδαίος άγγλος τερματοφύλακας Πίτερ Σίλτον κάνει το ντεμπούτο του με την ομάδα της Λέστερ Σίτι, σε ηλικία 17 ετών. Θα κρεμάσει τα γάντια του σε ηλικία 48 ετών, το 1997, ενώ θα υπερασπίσει τα δοκάρια της Εθνικής Αγγλίας 125 φορές.
1968: Ο Τζίμι Χέντριξ ηχογραφεί την επιτυχία του «Voodoo Chile».
1968: O γκουρού Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι ανοίγει το αμερικανικό σκέλος της περιοδείας των Beach Boys.
1969: Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς παρουσιάζει τη Σονάτα για βιολί, σε συναυλία στη Μόσχα. Σολίστ ο Ντάβιντ Όιστραχ (βιολί) και ο Σβιατοσλάβ Ρίχτερ (πιάνο).
1971: Ο Έρικ Χόνεκερ διαδέχεται τον Βάλτερ Ούλμπριχτ στη θέση του προέδρου του Κομουνιστικού Κόμματος Ανατολικής Γερμανίας.
1972: Ο άγγλος κιθαρίστας των Stone The Crows Λες Χάρβεϊ πεθαίνει επί των επάλξεων, όταν παθαίνει ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι. Ήταν 27 ετών.
1972: Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η Τότεναμ νικά με 2-1 τη Γουλβς. Στη ρεβάνς (17 Μαΐου) στο Γουάϊτ Χάρτ Λέϊτ, οι δύο ομάδες θα αναδειχθούν ισόπαλες και οι Λονδρέζοι θα πάρουν το τρόπαιο.
1973: Ο Μισέλ Πλατινί παίζει για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος της Α' Κατηγορίας στη Γαλλία, με τη Νανσί εναντίον της Νιμ.
1975: Οι Chicago ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Chicago VIII».
1975: Οι Bay City Rollers ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Once Upon A Star».
1978: Η Άντερλεχτ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, νικώντας στον τελικό του Παρισιού την Αούστρια Βιέννης με 4-0.
1980: Οι Dexy's Midnight Runners ανεβαίνουν στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Geno».
1980: Οι Bob Seger & The Silver Bullet Band ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Against The Wind».
1984: Ο έλληνας συνθέτης Ιάννης Ξενάκης γίνεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στην έδρα της σύνθεσης.
1986: Ο Ρόμπερτ Πάλμερ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Addicted to Love».
1986: Διεξάγεται ο 31ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Νορβηγία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό του Βελγίου η Σάντρα Κιμ, με τη σύνθεση J' aime la vie (Αγαπώ τη ζωή).
1986: Ο 54χρονος Γουίλι Σουμέικερ γίνεται ο γηραιότερος τζόκεϊ που κερδίζει την ονομαστή ιπποδρομιακή κούρσα Κεντάκι Ντέρμπι.
1987: H Συμφωνία αρ.4 του Μίκη Θεοδωράκη κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα.
1989: Οι δήμαρχοι Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης (Μιλτιάδης Έβερτ, Ανδρέας Ανδριανόπουλος και Σωτήρης Κούβελας) παραιτούνται από τις θέσεις τους για να πολιτευτούν με τη ΝΔ.
1989: Ο Μάκης Γερμανάκος σφυρίζει στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου UEFA, Νάπολη - Στουτγάρδη (2-1), δίνοντας ένα πέναλτι σε βάρος της Στουτγάρδης που θα αμφισβητηθεί.
1991: Μεταδίδεται το τελευταίο επεισόδιο της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Ντάλας».
1992: H σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Θεά Αθηνά» κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα.
1995: Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο Ένιο Ταρντίνι, η Πάρμα νικά 1-0 τη Γιουβέντους. Στη ρεβάνς (17 Μαΐου) στο Μιλάνο οι δύο ομάδες θα αναδειχθούν ισόπαλες και η Πάρμα θα κατακτήσει το τρόπαιο.
1997: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ κάνει την πρώτη κίνηση στη σκακιέρα, κόντρα στον υπερυπολογιστή της IBM Deeper Blue. Τελικά θα επικρατήσει ο υπολογιστής, με 3,5 - 2,5.
1997: Διεξάγεται ο 42ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ιρλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας το συγκρότημα Katrina and the Waves, με τη σύνθεση Love shine a light. Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι του Μ. Μανουσέλη Χόρεψε, το οποίο με ερμηνεύτρια τη Μαριάνα Ζορμπά καταλαμβάνει τη 12η θέση.
1997: Οι Charlatans ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Tellin' Stories.
1998: Ο Νίκος Μαχλάς σκοράρει το 34ο του γκολ στον αγώνα της 33ης αγωνιστικής του ολλανδικού πρωταθλήματος Βίτεσε - Φέγενορντ (2-1). Με το γκολ αυτό, ο Μαχλάς ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη και γίνεται ο πρώτος Έλληνας που κατακτά αυτόν τον τίτλο.
1998: Ο 44χρονος επιχειρηματίας Νίκος Παπανδρέου, μέλος ελληνικής ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλάια, πέφτει σε γκρεμό 1.500 μ. κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της ομάδας για την κατάκτηση της κορυφής Ταουλανγκίρι, ύψους 8.167 μέτρων.
1998: Οι Massive Attack ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Mezzanine.
2000: Ένα νέο σπορ κάνει την εμφάνισή του, εκμεταλλευόμενο τις νέες τεχνολογίες. Πρόκειται για το geocaching (Γεωκρύπτη θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε στα ελληνικά), μια σύγχρονη εκδοχή του γνωστού παιχνιδιού Το κυνήγι του θησαυρού. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν συσκευές GPS ή άλλες συσκευές πλοήγησης και προσανατολισμού για να κρύψουν ή να βρουν κουτιά (ονομάζονται γεωκρύπτες ή κρύπτες, στα αγγλικά geocaches ή caches) οπουδήποτε στον κόσμο.
2001: Η αγγλική τράπεζα Coutts And Co. απορρίπτει αίτηση των Oasis να ανοίξουν λογαριασμό, λόγω της κακής συμπεριφοράς των μελών του συγκροτήματος.
2002: Ολοκληρώνεται η συγχώνευση των γιγάντων της πληροφορικής Hewlett Packard και Compaq Computer Corp.
2004: Ο Νίκος Μαγγίτσης γίνεται ο πρώτος Έλληνας που πατάει στο Έβερεστ.
2006: Ο Μπομπ Ντίλαν ξεκινά καριέρα ραδιοφωνικού παραγωγού στο XM Satellite Radio. Στην πρώτη του εκπομπή παίζει τραγούδια των Blur, Πρινς, Μπίλι Μπραγκ, Γουίλκο , Μέρι Γκοσέ, L.L. Cool J και Streets.
2008: Ένας οδηγός λεωφορείου δολοφονείται εν ψυχρώ στη Θεσσαλονίκη από νεαρό φυγά, ο οποίος έχει αποδράσει από περιπολικό και προσπαθεί να διαφύγει χρησιμοποιώντας το λεωφορείο, δύο IX και ένα ακόμα περιπολικό. Τελικά συλλαμβάνεται τραυματισμένος. Σε διαθεσιμότητα τίθενται έξι αστυνομικοί.
2008: Οι πολίτες της Κούβας αποκτούν υπολογιστές, αλλά χωρίς Ίντερνετ.
2008: Ο τυφώνας Ναργκίς πλήττει στη Μιανμάρ, αφήνοντας πίσω του 133.600 νεκρούς.
2009: Ο Μπομπ Ντίλαν ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Together Through Life.
2009: Σε μία λαμπρή εκδήλωση στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης (η Χαλκηδόνα των Ελλήνων) για την επέτειο των 102 χρόνων από την ίδρυση της Φενέρμπαχτσε, ο Δήμος Κωνσταντινούπολης αποκαλύπτει το άγαλμα του 84χρονου Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη (Lefter Kucukandonyadis), παλαιού θρυλικού ποδοσφαιριστή της ομάδας, ελληνικής καταγωγής.
2009: Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για πέμπτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του Βερολίνου νικά 82-78 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Βέλιμιρ Ομπράντοβις γίνεται ο πιο πολυνίκης προπονητής στην ιστορία του θεσμού με 7 τίτλους (4 με τον Παναθηναϊκό), ο Βασίλης Σπανούλης ανακηρύσσεται πολυτιμότερος παίκτης, ενώ ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του θεσμού που κατακτά το τρόπαιο με τρίτη διαφορετική ομάδα (Μπαρτσελόνα 2003 και Μακάμπι 2004, 2005). Στον μικρό τελικό ο Ολυμπιακός χάνει από την Μπαρτσελόνα με 95-79.
2010: 3/5/Ο ένας από τους δύο ληστές της ένοπλης ληστείας που έγινε σε πολυκατάστημα Ρraktiker στον Ταύρο είναι ο Σίμος Σεϊσίδης, γνωστός από τη συμμορία των «Ληστών με τα μαύρα». Εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης ύστερα από την ένοπλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα το 2006.
2010: Η αμερικανικές United και Continental Airlines ανακοινώνουν τη συγχώνευσή τους, με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στον κόσμο.
2010: Η νεοσύστατη Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου απονέμει τα πρώτα ελληνικά Όσκαρ. Πέντε διακρίσεις, μεταξύ αυτών της καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, αποσπά ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου. Το βραβείο α' ανδρικού ρόλου απονέμεται στον Αντώνη Καφετζόπουλο και του α' γυναικείου ρόλου στη Μίνα Ορφανού για τις ερμηνείες τους στην ταινία Στρέλλα του Πάνου Κούτρα.

Γεννήσεις

612: Κωνσταντίνος Γ', αυτοκράτορας του Βυζαντίου, γιος του Ηρακλείου. (Θαν. 24/5/641)
1469: Νικολό Μακιαβέλι, πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία, που δίδαξε την άσκηση της πολιτικής εξουσίας χωρίς ηθικούς φραγμούς. (Θαν. 21/6/1527)  [Αποφθέγματα]
1761: Αουγκούστ Φον Κοτζεμπούε, γερμανός δραματουργός. (Θαν. 23/3/1819)
1873: Νικολάι Τσερέπνιν, ρώσος συνθέτης (Θαν. 26/6/1945)
1887: Μαρίκα Κοτοπούλη, διακεκριμένη ηθοποιός. (Θαν. 3/9/1954)
1891: Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, ρώσος συγγραφέας. (Διαβολιάδα, Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα) (Θαν. 10/3/1940)
1898: Γκόλντα Μέιρ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ (1969-1974). (Θαν. 8/12/1978)
1906: Μέρι Άστορ, αμερικανίδα ηθοποιός. (Θαν. 25/9/1987)
1919: Πιτ Σίγκερ, αμερικανός τραγουδιστής της φολκ και ακτιβιστής, που συνεισέφερε στη διαμόρφωση του τραγουδιού διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ.
1920: Τζον Λιούις, αμερικανός πιανίστας της τζαζ και ιδρυτής του «Μόντερν Τζαζ Κουαρτέτ». (Θαν. 29/3/2001)
1921: Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον, αμερικανός πρωτοπυγμάχος της κατηγορίας μέσων και ελαφρών βαρών. (Θαν. 12/4/1989)
1923: Γιώργος Χατζηνίκος, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας.
1924: Κεν Τίρελ, βρετανός οδηγός της F1 και ιδρυτής της ομάδας της Tyrrell. (Θαν. 25/8/2001)
1928: Ντέζο Μπούντζακ, ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής. Κάθισε στον πάγκο του Πιερικού (1966-1968, 1984-1985), του Πανιωνίου (1968-1970) και του Απόλλωνα Αθηνών (1970-1972). (Θαν. 1/10/2010)
1932: Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, έλληνας ιστιοπλόος, ολυμπιονίκης το 1960 στη Ρώμη με σκάφος τύπου “Ντράγκον” και κυβερνήτη τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο.
1933: Τζέιμς Μπράουν, αμερικανός τραγουδοποιός, ο επονομαζόμενος και «Νονός της Σόουλ». (Θαν. 25/12/2006)
1934: Ζορζ Μουστακί, ελληνογάλλος τραγουδοποιός.
1937: Φράνκι Βάλι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Φράνσις Καστελούτσο, αμερικανός τραγουδιστής.
1942: Βέρα Τσασλάφσκα, τσέχα αθλήτρια της Γυμναστικής, από τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος.
1944: Πιτ Στέιπλς, άγγλος μπασίστας των Troggs.
1949: Λεοπόλντο Λούκε, αργεντινός σέντερ φορ, παγκόσμιος πρωταθλητής το 1978.
1951: Κρίστοφερ Κρος, αμερικανός τραγουδοποιός. («Sailing»)
1952: Άλαν Γουέλς, βρετανός σπρίντερ, χρυσός ολυμπιονίκης στα 100 μ. το 1980.
1953: Μπρους Χολ, αμερικανός κιθαρίστας των REO Speedwagon.
1959: Ντέιβιντ Μπολ, άγγλος μουσικός των Soft Cell και Grid.
1965: Θοδωρής Αθερίδης, ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας.

Θάνατοι

1481: Μωάμεθ Β’, οθωμανός σουλτάνος, που εκπόρθησε την Κωνσταντινούπολη. (Γεν. 30/3/1432)
1704: Χάινριχ Φον Μπίμπερ, τσέχος συνθέτης. (Γεν. 12/8/1644)
1856: Αντόλφ Αντάμ, γάλλος συνθέτης. (Γεν. 24/7/1803)
1890: Ρόκος Χοϊδάς, δικαστικός και πολιτικός. (Γεν. 1830)
1972: Λες Χάρβεϊ, άγγλος κιθαρίστας των Stone The Crows. (Γεν. 13/9/1944)
1982: Ευάγγελος Παπανούτσος, διανοητής, φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής της ελληνικής εκπαίδευσης. (Γεν. 27/7/1900)
1984: Παύλος Βαρδινογιάννης, έλληνας πολιτικός. Προς τιμήν του, η οικογένεια Βαρδινογιάννη διοργανώνει κάθε χρόνο στο Ρέθυμνο το διεθνές τουρνουά στίβου Βαρδινογιάννεια. (Γεν. 1925)
1987: Δαλιδά, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Γιολάντε Κριστίνα Τζιλιότι, ιταλο-γαλλο-αιγύπτια τραγουδίστρια. (Γεν. 17/1/1933)
1989: Κριστίν Γιόργκενσεν, η πρώτη τρανσέξουαλ. (Γεν. 30/5/1926)
1991: Γέρζι Κοζίνσκι, αμερικανοπολωνός συγγραφέας. (Γεν. 14/6/1933)
1996: Δημήτρης Φάμπας, διακεκριμένος έλληνας κιθαριστής. (Γεν. 22/12/1921)
1997: Ναρθίζο Γιέπες, ισπανός κλασικός κιθαρίστας. (Γεν. 14/11/1927)
2001: Μπίλι Χίγκινς, αμερικανός ντράμερ της τζαζ. (Γεν. 11/10/1936)
2002: Γεβγένι Σβετλάνοφ, ρώσος συνθέτης, μαέστρος και πιανίστας. (Γεν. 6/9/1928)
2010: Φλορένσιο Καμπομάνες, φιλιππινέζος σκακιστής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας από το 1982 έως το 1995. (Γεν. 22/2/1927)
2011: Θανάσης Βέγγος, ηθοποιός. (Γεν. 30/5/1926)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/0305#ixzz1tnqCCDs3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου