Μέτρα στήριξης της Ελλάδας ζήτησε από την ΕΕ ο πρωθυπουργός
Άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, χωρίς λήψη αποφάσεων.
Διαβάστε τι είπαν Μέρκελ και Ολάντ στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο
Άτυπη σύνοδος των ηγετών των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με θέμα την ανάπτυξη.
Στη σύνοδο δεν επρόκειτο να ληφθούν επίσημες αποφάσεις, ωστόσο οι ηγέτες επιχείρησαν την προσέγγιση των απόψεών τους ως προς τη σύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης με την δημοσιονομική πειθαρχία.
Στο τραπέζι τέθηκε και το "ελληνικό ζήτημα", ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 17ης Ιουνίου, καθώς οι πιέσεις προς τη χώρα μας για τήρηση των δεσμεύσεων εντείνονται.
Η παρέμβαση του Π. Πικραμμένου
Τα αποτελέσματα των εκλογών εκφράζουν την αβεβαιότητα της κοινωνίας και την αγωνία της για το μέλλον, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, κατά την παρέμβασή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνέπειες της ύφεσης, η οποία σωρευτικά φτάνει το 15% και στην ανεργία, που έχει ξεπεράσει το 20% και στους νέους το 50%. Αυτό το κόστος προσαρμογής, τόνισε, δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και γι’ αυτό χρειάζεται άμεση ανάκτηση της εμπιστοσύνης και πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε να προωθηθούν ορισμένα μέτρα, όπως να αναλάβει η ΕΤΕπ πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, υποστήριξε ότι τα Ευρωομόλογα έργων θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως και η εκταμίευση 6,5 δισ. στην αγορά.
Τέλος, ο Π. Πικραμμένος ζήτησε αξιοποίηση με μεγαλύτερη ευελιξία των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.
Συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ
Ιδιαίτερες συναντήσεις με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση διάρκειας 20 λεπτών με το Γάλλο πρόεδρο, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Μάλιστα, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο Π. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον Φ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.
Στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο που διήρκεσε 40 λεπτά η Α. Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες ο κ. Πικραμμένος συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαννιά, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τσιόδρα και τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου Δημήτρη Παρασκευόπουλο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ΄ ιδίαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Διαφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για το ευρωομόλογο
Τα ευρωομόλογα δεν είναι μια λύση που συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης, εκτίμησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή της στην πρόταση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
"Τα ευρωομόλογα δεν συμβάλουν στην προώθηση της ανάπτυξης", δήλωσε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι αντίθετα στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Ολάντ: "Άμεση δράση για την ανάπτυξη"
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των επικεφαλής των κρατών της ΕΕ.
"Είναι αμέσως τώρα που θα συμφέρει να δραστηριοποιηθούμε υπέρ της ανάπτυξης", τόνισε ο Ολάντ. Χωρίς ανάπτυξη, "δεν πρόκειται να επιτύχουμε τους στόχους για μείωση των ελλειμμάτων και θα υπάρξουν αμφιβολίες που θα βαρύνουν επί των αγορών", πρόσθεσε ο Ολάντ, επισημαίνοντας "πως τα ευρωομόλογα θα αποτελέσουν θέμα της συζήτησης".
"Η θέση της Γαλλίας είναι πολύ απλή: οφείλουμε να σεβαστούμε την πορεία που έχουμε χαράξει για τη μείωση των ελλειμμάτων, όμως θα πρέπει να προσθέσουμε την ανάπτυξη", συνόψισε την πρότασή του ο Γάλλος πρόεδρος.
"Τα ευρωομόλογα θα αποτελέσουν θέμα της συζήτησης. Εμείς δεν ερχόμαστε για να αντιπαρατεθούμε, χρειάζεται να πούμε ο ένας στον άλλο το τι σκεπτόμαστε".
Απόψε, "το διακύβευμα είναι να θέσουμε επί τάπητος όλες τις προτάσεις περί της ανάπτυξης, και θα υπάρχουν πολλές", αλλά καμία "δεν θα πρέπει εξ υπαρχής να αποκλεισθεί", πρόσθεσε.
Ο Ολάντ αφίχθη περί τις 18.40, ώρα Ελλάδος, στην έδρα του Συμβουλίου έχοντας πάρει το τρένο από το Παρίσι μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.
Ο Ολάντ θα έχει πριν την έναρξη της άτυπης συνόδου πλείστες συναντήσεις με άλλους ηγέτες, μεταξύ τους με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ελλάδος Παναγιώτη Πικραμμένο, τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, τον Ιταλό εντολοδόχο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
news247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου