Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΔΙΛΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ !!! ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ !!!

Ευρώ ή δραχμή το δίλημμα των εκλογών για τους Ευρωπαίους


Η προσφυγή σε νέες εκλογές τρόμαξε Ευρώπη και ΔΝΤ. Αυστηρό μήνυμα από Λαγκάρντ και Σόιμπλε. Δήλωση στήριξης από Ολάντ.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις αντιδράσεις

Πρώτο θέμα για τα υψηλά στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ έχει γίνει η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Το "ναυάγιο" σχηματισμού κυβέρνησης, συνοδεύτηκε από εκτενή σχόλια από υψηλά στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι περισσότεροι εκ των οποίων προειδοποιούν για την επόμενη μέρα, για την πολιτική αστάθεια, και για τους κινδύνους εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Λαγκάρντ: Ανυπολόγιστες οι συνέπειες αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν και η πρώτη που έκανε δηλώσεις. Παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και δήλωσε ότι ελπίζει πως η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ. Συμπλήρωσε πάντως ότι "πρέπει να είμαστε τεχνικώς έτοιμοι για κάτι τέτοιο".
Προειδοποίησε όμως ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν "αρκετά ακατάστατη", καθώς, όπως είπε, οι πλήρεις συνέπειες είναι δύσκολο να υπολογιστούν.
Σόιμπλε: Οι επόμενες εκλογές θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ
Νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε το δίλημμα των εκλογών με τον ίδιο τρόπο που είχε τεθεί το φθινόπωρο όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προσπαθήσει να φέρει σε δημοψήφισμα τα μέτρα. Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι οι εκλογές θα κρίνουν την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.
Ο ίδιος άλλωστε δήλωσε, πως "το πρόγραμμα προσαρμογής που έχει συσταθεί για την σταθεροποίηση του χρέους στην Ελλάδα δεν είναι υπό συζήτηση".
"Χθες στην συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, δεν συζητήθηκε το κατά πόσο μπορεί να αλλάξει η "αρχιτεκτονική" του προγράμματος", δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά το σημερινό Ecofin. Το πολιτικό αδιέξοδο καθιστά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα "δύσκολη", επεσήμανε ο Σόιμπλε.
"Οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ μπορούν να περιμένουν μόνο το αποτέλεσμα της πολιτικής διαδικασίας", είπε χαρακτηριστικά.
Ολάντ: Επιστροφή στην ανάπτυξη
Λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, για την προγραμματισμένη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, έκανε την εξής δήλωση στο κανάλι TF1:
"Ανεβαίνω στο αεροπλάνο για να συναντήσω την Γερμανίδα Καγκελάριο σκοπεύοντας να της πω αυτό που σκέφτομαι, για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Να συζητήσω μαζί της για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βρούμε από κοινού λύσεις, ώστε να μην θεωρείται η λιτότητα ως κάτι μοιραίο, για να επιστρέψει η ανάπτυξη και για να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην ανησυχία που μας δημιουργεί η κατάσταση στην Ελλάδα".
Το γεγονός ότι επισκέπτεται την Γερμανίδα Καγκελάριο την ίδια μέρα της ορκωμοσίας του, ερμηνεύεται από τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές ως ενδεικτικό "του επείγοντος" με το οποίο αξιολογεί την κατάσταση στην Ευρώπη και στη χώρα μας.
Να σημειωθεί ότι το αεροπλάνο του κ. Ολάντ τελικά επέστρεψε στη Γαλλία καθώς εν ώρα πτήσης χτυπήθηκε από κεραυνό.
Μπαρνιέ: Στήριξη στην Ελλάδα
"Οι Έλληνες πολιτικοί και ο ελληνικός λαός έχουν στα χέρια τους την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, κληθείς να σχολιάσει, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin, την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας στην Ελλάδα.
Συνεχίζοντας, ο Μ. Μπαρνιέ αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες που καλείται να καταβάλει ο ελληνικός λαός είναι στα όρια του δυσβάσταχτου, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι προτιμότερο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση που συνδυάζει πειθαρχία και αλληλεγγύη, μαζί με τους εταίρους της και όχι μόνη της.
Φέκτερ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές, θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύεις τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματική βοήθεια, επανέλαβε το απόγευμα, μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, τονίζοντας χαρακτηριστικά "απαιτούμε να τηρηθούν οι κανόνες".
H κ. Φέκτερ υποστήριξε πως, εξαιτίας της επικρατούσας κατάστασης στην Ελλάδα, "η υπομονή και των δύο πλευρών θα ταλαιπωρείται πιθανόν για πολύ ακόμη χρόνο".
Απορρίπτοντας προφανώς τις αιτιάσεις για προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος λιτότητας και επικρίνοντας την Ελλάδα πως "έχει προκαλέσει τώρα έναν πολύ μεγάλο παράγοντα ανασφάλειας", η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών στις απογευματινές δηλώσεις της τόνισε πως "δεν μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μήνα τις θέσεις μας".
Πρόσθεσε δε, πως με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου εξασφαλίζονται τα ελληνικά δημοσιονομικά για κάποιο χρονικό διάστημα, όμως, όπως παρατηρούσε με αρκετή δόση ειρωνείας, έχει επισημανθεί στην Ελλάδα ότι "δεν αναμένουμε και τόσα πολλά χρήματα για τον προεκλογικό αγώνα" σε περίπτωση νέων εκλογών.
Η κ. Φέκτερ σημείωσε, επιπλέον, στις δηλώσεις της, πως η μείωση του ελληνικού χρέους θα χρειαστεί πολύ καιρό και η ίδια κάνοντας μια σύγκριση με τη Γερμανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδέχτηκε πως οι Γερμανοί αποπλήρωσαν τα τελευταία πολεμικά χρέη μόλις πριν από ένα χρόνο. Για την Ελλάδα, όπως είπε, ο χρονικός ορίζοντας είναι το 2020 και σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί, ενώ επισήμανε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα κάτω από ποιο σενάριο τις βλέπει κάποιος.
Υπενθυμίζεται πως στις πρωινές δηλώσεις της, η κ. Φέκτερ, είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως "εκείνο που με εκπλήσσει ιδιαίτερα, είναι το ότι δεν θα παραμείνει στην εξουσία η τωρινή κυβέρνηση, αλλά θα έλθουν και πάλι νέα πρόσωπα, μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών και θα πρέπει και πάλι να ξεκινήσουμε από τον Αδάμ και την Εύα και να εξηγούμε, πώς πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία".
Μόλτερερ: Η επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα θα εκταμιευθεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών
Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Βίλχελμ Μόλτερερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κλάινε Τσάιτουνγκ", σημειώνοντας πως οι δόσεις που θα ακολουθήσουν θα εξαρτηθούν ωστόσο από τη στάση της νέας κυβέρνησης απέναντι στις δεσμεύσεις της χώρας.
Ο κ. Μόλτερερ, επισήμανε πως το μήνυμα που στέλνουν οι Έλληνες είναι ότι πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές και ότι θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Οι Έλληνες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, αλλά στο τέλος θα πρέπει να προχωρήσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή", κατέληξε.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου