Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ



Maria's taste

Της Μαρίας Κακαβάνη


Χαμομήλι - Ταπεινό αλλά πολύτιμο!


Χαμομήλι - Ταπεινό αλλά πολύτιμο! Κατηγορία : Βότανα Νο8


Χαμομήλι -Ματρικαρία το χαμαίμηλον (Matricaria chamomilla)
Το χαμομήλι είναι φυτό μονοετές και φτάνει σε ύψος μέχρι 35 εκατοστά. Έχει βλαστό λείο, πολύκλαδο και όρθιο. Τα φύλλα είναι δις ή τρις φτεροσχιδή. Τα άνθη του είναι σε ακραία κεφάλια και ασπροκίτρινα. Είναι αυτοφυές και το συναντάμε σε χέρσα και καλλιεργημένα μέρη σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Ανθίζει από τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα και βέβαια ο Ιπποκράτης το θεωρούσε θαυματουργό για πολλές περιπτώσεις. Από το φυτό συλλέγονται τα άνθη, όταν ανοίξουν καλά.
Έχει αντιφλεγμονώδη και χαλαρωτική και αντισπασμωδική δράση.
Καταπολεμά τους ιούς και βοηθά στην αντιμετώπιση του έλκους. Λέγεται πως μπορεί να μειώνει το ουρικό οξύ στο αίμα. Συμβάλει στη θεραπεία των κολικών αλλά και άλλων παθήσεων του πεπτικού, των αιμορροΐδων, της στοματίτιδας και μειώνει τους πόνους της περιόδου.
Η εξωτερική του χρήση βοηθά στον καθαρισμό πληγών καθώς έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Είναι εξαιρετικό καταπραϋντικό για το στομάχι και θαυμάσιο μαλακτικό, βοηθά στην αϋπνία, στον παροξυσμό άσθματος, στις νευραλγίες και στις ημικρανίες.
Εσωτερική χρήση: τα άνθη του γίνονται έγχυμα. Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας χαμομήλι σε 150γρ. βραστό νερό και το αφήνουμε 15 λεπτά. Το σουρώνουμε και το πίνουμε με μέλι ή και με λεμόνι.
Εξωτερική χρήση: το έγχυμα (χωρίς μέλι) χρησιμοποιείται στο καθάρισμα μολυσμένων ματιών και πληγών του δέρματος. Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε το πρόσωπό σας για λαμπερή επιδερμίδα ή και να πλύνετε τα μαλλιά σας για να τους χαρίσετε λάμψη!
Προσοχή : Εάν λαμβάνετε θεραπεία ηρεμιστικών χαπιών ή πρόσληψης σιδήρου συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις ποσότητες που επιτρέπεται να καταναλώνετε γιατί δρα σε συνέργια με αυτά τα φάρμακα. Επίσης όσοι έχουν αλλεργία σε φυτά γένους αμβροσία και χρυσάνθεμα καλό θα είναι να προσέξουν μήπως έχουν αλλεργία και στο χαμομήλι.
ΠΗΓΗ:        http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/122773

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου