Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

24 Απριλίου

Γεγονότα

1479 π.Χ: Ο Τούθμωσις Γ' στέφεται Φαραώ της Αιγύπτου.
1184 π.Χ: Κατά μία άποψη, οι Έλληνες καταλαμβάνουν την Τροία, στην οποία εισέρχονται χρησιμοποιώντας τον Δούρειο Ίππο.
776: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων Δ' αναγορεύει το γιο του Κωνσταντίνο συναυτοκράτορα. Πριν από αυτό, αναγκάζει τους συγκλητικούς, καθώς και τους εκπροσώπους του στρατού και των αστικών τάξεων, να υπογράψουν, αφού πρώτα ορκιστούν, ότι αναγνωρίζουν το νέο αυτοκράτορα ως μόνο κληρονόμο του θρόνου.
1061: Ένας μοναχός επισημαίνει τον Κομήτη του Χάλεϊ πάνω από την Αγγλία και προβλέπει την καταστροφή της χώρας.
1785: Η καντάτα «Η χαρά του Μασόνου», Κ.471, του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κάνει πρεμιέρα στη Στοά της Αιώνιας Αρμονίας στη Βιέννη.
1792: Ο λοχαγός του πυροβολικού Ρουζέ Ντελίλ συνθέτει τη Μασσαλιώτιδα, που σήμερα αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.
1798: Η Σονάτα για πιάνο του Λάντισλαβ Ντούσεκ, C. 154, κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1800: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Άνταμς, υπογράφει κονδύλι 5.000 δολαρίων για την αγορά των πρώτων βιβλίων της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον. Σήμερα θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου, με 128.000.000 αντικείμενα (βιβλία, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα).
1801: Ο Γιόζεφ Χάυδν παρουσιάζει στη Βιέννη το ορατόριο Οι Εποχές.
1819: Η όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι «Εδουάρδος και Κριστίνα» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1821: Οι Τούρκοι διαλύουν το στρατόπεδο των επαναστατημένων Ελλήνων στο Βαλτέτσι. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ζητά ενιαία διοίκηση του αγώνα στη Σύσκεψη της Καρύταινας.
1821: Οι Τούρκοι του Λάλα Ηλείας επιτίθενται εναντίον της Αγουλινίτσας, αλλά ηττώνται.
1827: Μία μέρα μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καραΐσκάκη στο Φάληρο, ακολουθεί η καταστροφική ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου, σημερινό Νέο Κόσμο.
1833: Δίνονται για πρώτη φορά δικαιώματα αποκλειστικής εκμετάλλευσης για πηγή ανθρακούχου νερού στις ΗΠΑ.
1860: Το συμφωνικό ποίημα του Μπέντριχ Σμέτανα «Ριχάρδος Γ'» κάνει πρεμιέρα στο Γκέτεμποργκ.
1862: Σε επιστολή του στους Τάιμς του Λονδίνου, ο Τζουζέπε Βέρντι διαμαρτύρεται για την απόρριψη από τους οργανωτές της Έκθεσης του Λονδίνου του έργου του «Ύμνος των Εθνών», που συνέθεσε κατόπιν παραγγελίας τους.
1872: Ο Βεζούβιος εκρήγνυται.
1880: Ιδρύεται στην Οξφόρδη η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασσικού Αθλητισμού (IAAF).
1886: Ανακαλύπτεται πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή. Το πρώτο πηγάδι δημιουργείται στην αιγυπτιακή ακτή της Ερυθράς Θάλασσας.
1888: Ιδρύεται η εταιρία The Eastman Kodak, με αντικείμενο την παραγωγή κινηματογραφικού υλικού.
1897: Ο Ελληνικός Στρατός ηττάται στα Φάρσαλα και η πόλη καταλαμβάνεται από τους Τούρκους. (Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897)
1898: Η Ισπανία απορρίπτει τελεσίγραφο των ΗΠΑ για να αποσυρθεί από την Κούβα και τους κηρύττει πόλεμο.
1901: Πραγματοποιούνται στο Ναύπλιο τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
1908: Ο κύριος και η κυρία Μέρντοκ φτάνουν στη Νέα Υόρκη και μένουν στην ιστορία ως οι πρώτοι Αμερικανοί που διέσχισαν με αμάξι τις ΗΠΑ. Είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από το Λος Άντζελες πριν από 32 μέρες, 5 ώρες και 25 λεπτά.
1913: Ο γάλλος αεροπόρος Εζέν Ζιλμπέρ σημειώνει ρεκόρ, καλύπτοντας με συνεχή πτήση απόσταση 513 μιλίων. Ο Ζιλμπέρ αναχωρεί από το Βιλακουμπλέ της Γαλλίας, ενώ προσγειώνεται στη Βιτόρια της Ισπανίας, μετά από πτήση που διήρκεσε 8 ώρες και 23 λεπτά.
1914: Οι δυνάμεις της Αυτονόμου Ηπείρου και της Αλβανίας κηρύσσουν ανακωχή.
1915: Οι Νεότουρκοι συλλαμβάνουν 200 εξέχοντες Αρμένιους της Κωνσταντινούπολης. Αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων, που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ως το 1923.
1916: Μία μικρή ομάδα νεαρών Δουβλινέζων επαναστατεί ενάντια στη βρετανική εξουσία, καταλαμβάνοντας κτίρια - κλειδιά της πόλης και ανακηρύσσει την Ιρλανδία, ανεξάρτητη Δημοκρατία. Πρόκειται για την Εξέγερση του Πάσχα, η οποία θα οδηγηθεί τελικώς σε αποτυχία.
1918: Λαμβάνει χώρα η πρώτη αρματομαχία στην ιστορία των πολεμικών αναμετρήσεων. Στο Βιγιέ - Μπρετονέ της Γαλλίας έρχονται αντιμέτωπα τα βρετανικά τανκς Mark IV και τα γερμανικά A7V.
1926: Εγκαινιάζεται στην Αθήνα η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, που ανήκει στην Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών.
1927: Η σύνθεση του Κάρολ Σιμανόφσκι «4 Τραγούδια του Τζέιμς Τζόις» κάνει πρεμιέρα στη Βαρσοβία.
1928: Ο αμερικανός Χέρμπερτ Ντόρσεϊ παρουσιάζει το πρώτο βυθόμετρο.
1932: Εκλογές διεξάγονται στη Γερμανία, με τους Ναζί να ανακηρύσσονται νικητές σε Πρωσία, Βαυαρία, Βούτεμπεργκ και Αμβούργο.
1932: Οι νέες τεχνολογίες τίθενται για πρώτη φορά στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου. Στον αγώνα Άρσεναλ - Νιουκάστλ (2-1) για τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, χρησιμοποιείται το κινηματογραφικό φιλμ για να αποδειχθεί ότι το νικητήριο γκολ του Άλεν είναι άκυρο. Το επίμαχο καρέ δημοσιεύεται πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Ντέιλι Μίρορ».
1934: Ο αμερικανός επιχειρηματίας Λόρενς Χάμοντ πατεντάρει το ηλεκτρονικό όργανο που εφηύρε και φέρει τ' όνομά του (κίμπορντς).
1935: Εκτελούνται οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Και οι δύο ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη Δίκη των Έξι και είχαν λάβει μέρος στο βενιζελικό Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935.
1941: Επιχείρηση «Δαίμων». Το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα επιβιβάζεται σε πλοία και μεταβαίνει σε Κρήτη και Αίγυπτο, μετά τη ραγδαία προέλαση των Γερμανών στην ηπειρωτική Ελλάδα.
1941: 300 Ευέλπιδες της 1ης και 2ας τάξεως, παραλαμβάνοντας τη Σημαία της Σχολής, αναχωρούν με δική τους πρωτοβουλία για την Κρήτη, για να πάρουν μέρος στη μάχη για την άμυνα της Μεγαλονήσου.
1941: Το καταδιωκτικό Α4 βυθίζεται μετά από αεροπορική επίθεση στους Παξούς.
1942: Η RAF βομβαρδίζει ανηλεώς το Ροστόκ της Γερμανίας.
1944: Τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής εκτελούν στους Πύργους (Κατράνιτσα) Κοζάνης 318 κατοίκους του χωριού, σε αντίποινα για την εκτέλεση δύο γερμανών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.
1945: Ο Χίμλερ βρίσκεται σε επαφές με τους Δυτικούς για την παράδοση της παραπαίουσας Γερμανίας, παρακούοντας τις εντολές του Χίτλερ. Μοναδικός όρος που θέτει είναι η μη ανάμιξη των Σοβιετικών στην όποια συμφωνία. Οι Δυτικοί απορρίπτουν την προσφορά. Την ίδια ώρα, οι Σοβιετικές στρατιές περικυκλώνουν το Βερολίνο.
1947: Ο Παναθηναϊκός νικά τον Σπόρτινγκ με 25- 22 στον τελικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος μπάσκετ και πανηγυρίζει τον τίτλο.
1950: Ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη τη σύνθεσή του «Πίτερ Παν».
1950: Ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας ανακοινώνει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του την πρόθεσή του να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αμνήστευσης. Προαναγγέλλει την απόλυση από τις φυλακές 10.000 καταδίκων που εκτίουν ποινές μικρότερες από πέντε χρόνια.
1953: Ο Μακάριος ζητά από τον βρετανό κυβερνήτη της Κύπρου τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ της 16ης Δεκεμβρίου. Το αίτημα απορρίπτεται.
1955: Ο Περέζ Πράδο ανεβαίνει στο No1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Cherry Pink and Apple Blossom White».
1956: Εννέα ελληνικά καταστήματα στη Λευκωσία πυρπολούνται από Τούρκους. Πυρκαγιά ξεσπά και σε ελληνικό καπνεργοστάσιο, από έκρηξη τουρκικής βόμβας.
1959: Ο Μπάντι Χόλι ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «It Doesn't Matter Anymore».
1961: Ο Μπομπ Ντίλαν αμείβεται με 50 δολάρια για τη συμμετοχή του στον δίσκο του Χάρι Μπελεφόντε «Midnight Special». Στο δισκογραφικό του ντεμπούτο παίζει φυσαρμόνικα.
1962: Ερευνητές του ΜΙΤ επιτυγχάνουν τη μετάδοση του πρώτου τηλεοπτικού σήματος μέσω δορυφόρου.
1964: Τίθεται σε ισχύ το Διπλωματικό Δίκαιο, όπως ορίστηκε στη Συνθήκη Βιέννης (1961).
1964: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους της Μόσχας η ταινία «Άμλετ». Τη μουσική υπογράφει ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς.
1966: Η σύνθεση του Ντμίτρι Σοστακόβιτς «Έξι Ρομάντσες πάνω σε γιαπωνέζικα ποιήματα» κάνει πρεμιέρα στο Λένινγκραντ.
1967: Ιδρύεται το Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως (ΕΚΔΑ), από στελέχη της Ενώσεως Κέντρου και της ΕΔΗΝ.
1967: Το διαστημόπλοιο Σογιούζ 1 συντρίβεται κατά την επιστροφή του στη Γη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κοσμοναύτης Βλαντιμίρ Κομάροφ. Είναι ο πρώτος νεκρός της εποποιίας του διαστήματος.
1968: Η δισκογραφική εταιρεία των Beatles, Apple Records, απορρίπτει τον Ντέιβιντ Μπάουι και δεν υπογράφει συμβόλαιο μαζί του.
1968: Εγκαινιάζεται το φράγμα του Πηνειού.
1968: Ο Λούις Άρμστρονγκ ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «What A Wonderful World» και σε ηλικία 69 ετών γίνεται ο γηραιότερος καλλιτέχνης που επιτυγχάνει ένα τέτοιο κατόρθωμα στην Αγγλία.
1968: Ο Μαυρίκιος αποκτά την ανεξαρτησία του και γίνεται κράτος - μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
1968: Κατά τη διάρκεια ενός ξέφρενου πάρτι για τα γενέθλιά του, ο ντράμερ των Who, Kiθ Μουν, ρίχνει το αυτοκίνητό του, μάρκας Lincoln, στην πισίνα.
1970: Εκτοξεύεται ο πρώτος κινεζικός δορυφόρος με την επωνυμία «Dong Fang Hong I» (Κόκκινη Ανατολή 1).
1971: Ανακοινώνεται η ανέγερση του μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι, σε οικόπεδο 51 στρεμμάτων.
1971: Οι Crosby Stills Nash & Young ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ 4 Way Street.
1972: Κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το τραγούδι του Τζον Λένον Woman Is the Nigger of the World.
1975: Η γερμανική τρομοκρατική οργάνωση «Φράξια - Κόκκινος Στρατός» (RAF), μετεξέλιξη της «Μπάαντερ - Μάινχοφ» που έδρασε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Δυτική Γερμανία, εισβάλει στο κτίριο της δυτικογερμανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη, συλλαμβάνοντας 12 ομήρους και ζητώντας την απελευθέρωση 26 κρατουμένων της οργάνωσης «Μπάαντερ - Μάινχοφ». Μετά την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να ενδώσει στις απαιτήσεις τους, οι τρομοκράτες σκοτώνουν δυο ομήρους, ενώ λίγο αργότερα συλλαμβάνονται από τη σουηδική αστυνομία.
1975: Ο ουαλός τραγουδοποιός Πίτερ Χαμ αυτοκτονεί σε ηλικία 28 ετών, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Έμεινε στην ιστορία της λαϊκής μουσικής για το τραγούδι Without You, που έγραψε μαζί με τον Τομ Έβανς το 1970 και θεωρείται ένα από τα πρώτα δείγματα της power pop.
1976: Οι Led Zeppelin ανεβαίνουν στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Presence».
1976: Το άλμπουμ των Wings «Wings At The Speed Of Sound» ανεβαίνει στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.
1976: Η σύνθεση του Στιβ Ράιχ «Μουσική για 18 Μουσικούς» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1977: Οι Talking Heads εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ανοίγοντας τις συναυλίες των Ramones.
1978: Η τουρκική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να αποφασίζει για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.
1979: Το τραγούδι του Ρέι Τσαρλς «Georgia on My Mind» υιοθετείται ως επίσημος ύμνος της πολιτείας της Τζόρτζια.
1979: Ο εθνικιστής ηγέτης Μουζορέβα εκλέγεται πρώτος μαύρος Πρωθυπουργός στην ιστορία της Ζιμπάμπουε (πρώην Ροδεσίας).
1980: Ειδικές αμερικάνικες δυνάμεις επιχειρούν να απελευθερώσουν τους συμπατριώτες τους που κρατούνται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη από φανατικούς μουτζαχεντίν. Η επιχείρηση αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άτομα.
1981: Οι New Order μπαίνουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το πρώτο τους άλμπουμ.
1981: Η IBM παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον IBM PC.
1982: Οι Status Quo ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «1982».
1982: Ο Πολ Μακάρτνεϊ και ο Στίβι Γουόντερ ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Ebony And Ivory».
1982: Διεξάγεται ο 27ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Μ. Βρετανία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Γερμανίας η Νικόλ, με τη σύνθεση Ein bischen frieden (Λίγο Ειρήνη).
1987: Λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει αμερικανούς στρατιώτες ανατινάζεται στον Κηφισό με τηλεβόμβα. 16 αμερικανοί στρατιώτες τραυματίζονται.
1990: Ανατολική και Δυτική Γερμανία αποφασίζουν να ενωθούν οικονομικά και νομισματικά την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους.
1990: Το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι εκτοξεύει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, που θα πάρει θέση στα εξωτερικά στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας.
1990: Τα μέλη του συνεργείου που στήνουν τη σκηνή στην πλατεία Ποτσντάμερ του Βερολίνου για τη συναυλία του Ρότζερ Γουότερς με το The Wall ανακαλύπτουν μία ξεχασμένη βόμβα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
1992: Η Τουρκία αναγνωρίζει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως ανεξάρτητο κράτος.
1992: Ο Ντέιβιντ Μπόουι παντρεύεται στην Ελβετία το μοντέλο Ιμάν.
1993: Ισχυρή έκρηξη σημειώνεται στο Σίτι του Λονδίνου, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι 44 να τραυματιστούν. Την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης αναλαμβάνει την επομένη ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA).
1994: Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εκρήγνυται στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Κολωνάκι, προκαλώντας υλικές ζημιές.
1994: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Πλεκτό» κάνει πρεμιέρα στο Βίτεν της Γερμανίας.
1995: Οι Oasis κυκλοφορούν το σινγκλ «Some Might Say», που θα γίνει η πρώτη μεγάλη επιτυχία τους.
1996: Το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο εγκρίνει την κατάργηση του άρθρου, που προβλέπει την καταστροφή του Ισραήλ, από τη Χάρτα της ΟΑΠ του 1964.
1996: Ο 18χρονος επιθετικός της Τσέλσι, Εϊντούρ Γκούντγιονσεν, και ο 43χρονος πατέρας του, Άρνορ Γκούντγιονσεν, γράφουν ιστορία, κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα της Ισλανδίας εναντίον της Εσθονίας στο Ταλίν. Ο Άρνορ ξεκινά βασικός στον αγώνα και ο Εϊντούρ τον αντικαθιστά στο δεύτερο ημίχρονο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που πατέρας και γιος παίζουν στον ίδιο διεθνή αγώνα.
1997: Ο Ολυμπιακός νικά την Μπαρτσελόνα 73-58 και ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ευρώπης στην Ευρωλίγκα, για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του.
1997: Εμπόδια και όρους θέτει ο Ραούφ Ντενκτάς στη μετάβαση Ελληνοκυπρίων προσκυνητών στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα για τον εορτασμό του Πάσχα.
1999: Ανακαλύπτεται στο κάστρο Stirling, στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της Βασίλισσας Μαρίας της Σκωτίας, η αρχαιότερη μπάλα ποδοσφαίρου από δέρμα γουρουνιού που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.
2003: Δημοσιεύεται στην Αγγλία ο πρώτος πίνακας επιτυχιών από πωλήσεις μέσω Ίντερνετ (Downloading). Στην πρώτη θέση η Κριστίνα Αγκιλέρα με το τραγούδι «Beautiful», στη δεύτερη οι Coldplay με το «Clocks» και στην τρίτη οι Tatu με το «All The Things She Said».
2004: Το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού τίθεται σε δύο χωριστά δημοψηφίσματα στη μεγαλόνησο και απορρίπτεται από τους Ελληνοκυπρίους. Κατά του σχεδίου τάσσεται το 75,83% έναντι 24,17% των υποστηρικτών του. Αντίθετα, στα κατεχόμενα, «ναι» ψηφίζει το 64,91% των Τουρκοκυπρίων, «όχι» το 35,01%.
2004: Οι ΗΠΑ αίρουν το οικονομικό εμπάργκο που επέβαλαν στη Λιβύη πριν από 18 χρόνια, επειδή κατέστρεψαν τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατείχαν.
2005: Ο καρδινάλιος Ράτζιγκερ αναγορεύεται Πάπας της Ρώμης, με το όνομα Βενέδικτος 16ος.
2007: Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βιέννη, ο αμερικανός πρόεδρος ζητά να διαμείνει στην πολυτελή σουίτα του ξενοδοχείου Imperial Hotel, που κοστίζει 4.000 ευρώ τη βραδυά. Όμως, έχει προλάβει να την κλείσει ο Μικ Τζάγκερ, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Αυστρίας για συναυλία με τους Rolling Stones.
2007: Η Σέριλ Κρόου υποστηρίζει ότι η μείωση στην κατανάλωση χαρτιού υγείας θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος.
2007: Μαζικό κύμα εξεγέρσεων κρατουμένων σε φυλακές της χώρας συνταράζει την Ελλάδα. Η αρχή έγινε από την εξέγερση στο Μαλανδρίνο. Στις άλλες φυλακές (Διαβατά, Κορυδαλλός κλπ.) η κατάσταση εκτονώνεται μετά την επέμβαση των ΜΑΤ.
2007: Η Σέριλ Κρόου υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την υπερβολική κατανάλωση χαρτιού τουαλέτας, ως ένα μέτρο που θα βοηθήσει τη διάσωση του περιβάλλοντος. Η αμερικανίδα τραγουδοποιός προτείνει τη χρήση «μόνο ενός φύλλου χαρτιού τουαλέτας ανά επίσκεψη και μόνο δύο ή τρία φύλλα σε ιδιαίτερα ενοχλητικές στιγμές». Η Κρόου έκανε τα σχόλια αυτά στην προσωπική της ιστοσελίδα, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας της στην Αμερική με λεωφορείο κινούμενο με βιοντίζελ, προκειμένου να ενημερώσει τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή.
2007: Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βιέννη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζητά να διαμείνει στην πολυτελή σουίτα του ξενοδοχείου Imperial Hotel, που κοστίζει 4.000 ευρώ τη βραδιά Όμως, έχει προλάβει να την κλείσει ο Μικ Τζάγκερ, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Αυστρίας για συναυλία με τους Rolling Stones.
2008: Ο δήμαρχος Καισαριανής ζητά γνωμάτευση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών.
2009: Σε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρεται ότι 60 άτομα έχουν πεθάνει στο Μεξικό από τη γρίπη των χοίρων, η οποία εξαπλώνεται. Αρκετές εκατοντάδες κρούσματα σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Μεξικό και σχεδόν δέκα στις ΗΠΑ.
2010: Ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 1-0 του Άρη στο ΟΑΚΑ και ανακηρύσσεται Κυπελλούχος Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Είναι το όγδοο νταμπλ στην ιστορία του ΠΑΟ.
2010: Τη μεγαλύτερη διεθνή επιτυχία της ιστορίας του πανηγυρίζει το ελληνικό τραμπολίνο, χάρη στον Απόστολο Κουταβά, ο οποίος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο τραμπολίνο εφήβων, κατά την τελευταία ημέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών - γυναικών και εφήβων - νεανίδων της Βάρνα, στη Βουλγαρία. Ο 16χρονος πρωταθλητής κερδίζει τον τίτλο στην κατηγορία του με 39,70 βαθμούς και γράφει ιστορία, χαρίζοντας στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο στο θεσμό.

Γεννήσεις

1533: Γουλιέλμος Α', πρίγκιπας της Οράγγης, που ηγήθηκε του απελευθερωτικού αγώνα των Ολλανδών κατά των Ισπανών. (Θαν. 10/7/1584)
1742: Ρόμαν Χοφστέτερ, βενεδικτίνος μοναχός και συνθέτης, μέγας θαυμαστής του Γιόζεφ Χάυδν μέχρι σημείου μιμητισμού. (Θαν. 21/5/1815)
1856: Φιλίπ Πετέν, γάλλος στρατάρχης, ήρωας στη Μάχη του Βερντέν (1916) και ηγέτης της κυβέρνησης δοσίλογων του Βισί. (Θαν. 23/7/1951)
1903: Χοσέ Αντόνιο Πρίμο Ντε Ριβέρα, ισπανός πολιτικός, ιδρυτής της δεξιάς «Φάλαγγας». (δολοφονήθηκε) (Θαν. 20/11/1936)
1904: Βίλεμ Ντε Κούνινγκ, ολλανδοαμερικανός ζωγράφος, ηγετική μορφή του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. (Θαν. 19/3/1997)
1908: Αϊμορέ Μορέιρα, προπονητής της Βραζιλίας το 1962, όταν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και του Παναθηναϊκού το 1975 και το 1976. Μετά την αποχώρησή του τον Νοέμβριο του 1976 τον διαδέχθηκε ο Κάζιμιρ Γκόρσκι στις 21 Νοεμβρίου 1976. (Θαν. 26/7/1998)
1934: Σίρλεϊ ΜακΛέιν, αμερικανίδα ηθοποιός, αδελφή του Γουόρεν Μπίτι.
1937: Τζο Χέντερσον, αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ. (Lush Life) (Θαν. 30/6/2001)
1942: Μπάρμπρα Στρέιζαντ, αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός.
1945: Καρλ Σπίτελερ, ελβετός ποιητής, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1919. (Θαν. 29/12/1924)  [Αποφθέγματα]
1945: Νταγκ Κλίφορντ, αμερικανός ντράμερ, συνιδρυτής των Creedence Clearwater Revival.
1947: Γκλεν Κόρνικ, άγγλος μπασίστας των Jethro Tull.
1951: Νάιγκελ Χάρισον, άγγλος μπασίστας των Blondie.
1952: Ζαν Πολ Γκοτιέ, γάλλος μόδιστρος.
1957: Ντέιβιντ Χάσκινς, γνωστός ως David J, άγγλος κιθαρίστας των Bauhaus.
1958: Μπόρις Γουίλιαμς, άγγλος ντράμερ των Cure.
1959: Πόλα Γέιτς, αγγλίδα δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια μουσικών εκπομπών. Υπήρξε σύζυγος του Μπομπ Γκέλντοφ και φίλη του Μάικλ Χάτσενς. (Θαν. 17/9/2000)
1963: Μπίλι Γκουλντ, αμερικανός μπασίστας των Faith No More.
1964: Πολ Ράιντερ, άγγλος μπασίστας των Happy Mondays.
1967: Ντίνο Ράτζα, παλαίμαχος κροάτης καλαθοσφαιριστής.
1968: Χασίμ Τάτσι, κοσοβάρος πολιτικός.
1968: Άαρον Κόμες, άγγλος ντράμερ των Spin Doctors.
1969: Ηλίας Ατματζίδης, διεθνής έλληνας ποδοσφαιριστής.
1974: Μπράιαν Μάρσαλ, αμερικανός μπασίστας των Creed.

Θάνατοι

1783: Γκριγκόρι Ορλόφ, ρώσος αξιωματικός, ευνοούμενος της τσαρίνας Μεγάλης Αικατερίνης, ο οποίος προσπάθησε να ξεσηκώσει του υπόδουλους Έλληνες ενάντια στους Οθωμανούς. (Ορλοφικά) (Γεν. 17/10/1734)
1821: Αθανάσιος Διάκος, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, που εκτελέστηκε δια ανασκολοπισμού από τους Τούρκους στη Λαμία. (Γεν. 1778)
1827: Ιωάννης Νοταράς, οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 1805)
1891: Χέλμουτ Φον Μόλτκε, γερμανός (πρώσος) στρατάρχης και θεωρητικός του πολέμου. (Γεν. 26/10/1800)
1941: Κωνσταντίνος Σπανούδης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ. (Γεν. 1871)
1974: Μπαντ Άμποτ, αμερικανός ηθοποιός. Μαζί με τον Λου Κοστέλο αποτέλεσαν το δημοφιλές κωμικό δίδυμο του κινηματογράφου «Άμποτ και Κοστέλο». (Γεν. 2/10/1895)
1975: Πίτερ Χαμ, ουαλός τραγουδοποιός, μέλος των συγκροτημάτων Badfinger και The Iveys. Έμεινε στην ιστορία της λαϊκής μουσικής για το τραγούδι "Without You", που έγραψε μαζί με τον Τομ Έβανς το 1970 και θεωρείται ένα από τα πρώτα δείγματα της power pop. (Γεν. 27/4/1947)
1980: Αλέχο Καρπεντιέ, γαλλοκουβανός συγγραφέας. (Γεν. 26/12/1904)
1981: Πολ Νορ, ψευδώνυμο του Νικόλαου Νικολαΐδης, σατιρικός ποιητής. (Γεν. 1899)
1993: Όλιβερ Τάμπο, νοτιοφρικανός αγωνιστής κατά του Απαρτχάιντ και ηγετικό στέλεχος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου. (Γεν. 27/10/1917)
2004: Εστέ Λοντέρ, (Τζόζεφιν Έστερ Μέντζερ το πραγματικό όνομά της), ιδιοκτήτρια της ομώνυμης βιομηχανίας καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς, την οποία ίδρυσε το 1946. (Γεν. 1/7/1908)
2006: Στιβ Στάβρο, πάμπλουτος ελληνοκαναδός του Τορόντο, ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αλυσίδας μανάβικων στον Καναδά, εκτροφέας αλόγων και ιδιοκτήτης αθλητικών ομάδων. (Γεν. 1928)
2007: Γουόρεν Έιβις, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων Avis. (Γεν. 4/8/1915)
2008: Τζίμι Τζιούφρι, αμερικανός κλαρινετίστας της τζαζ. (Γεν. 26/4/1921)
2010: Δημήτριος Τσάτσος, διακεκριμένος συνταγματολόγος, πανεπιστημιακός και πολιτικός. (Γεν. 5/5/1933)
2010: Ντενί Γκετζ, γάλλος πανεπιστημιακός, ιστορικός και συγγραφέας. («Το θεώρημα του παπαγάλου») (Γεν. 1940)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/2404#ixzz1swdJW5uE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου