Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

23 Απριλίου

Γεγονότα

34: Ο Ιησούς Χριστός σταυρώνεται, σύμφωνα με υπολογισμούς του Νεύτωνα.
971: Οι Βυζαντινοί υπό τον Ιωάννη Τσιμισκή νικούν τους Ρώσους κοντά στην παραδουνάβια περιοχή του Δορυστόλου και επανακτούν τον έλεγχο της Βουλγαρίας.
1014: Ο βασιλιάς Μπράιαν της Ιρλανδίας χάνει τη ζωή του στη μάχη του Κλόνταρφ κατά των Βίκινγκς.
1343: Η Εξέγερση της Νύχτας του Αγίου Γεωργίου: Οι Εσθονοί εξεγείρονται κατά των Γερμανών.
1348: Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Γ' ιδρύει το Τάγμα του Γκάρτερ. Σήμερα θεωρείται το παλαιότερο και ανώτερο τάγμα ιπποσύνης.
1533: Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ακυρώνει το γάμο της Αικατερίνης της Αραγονίας και του Ερρίκου Η' της Αγγλίας, μετά το μυστικό γάμο του με την Άννα Μπολέιν.
1597: Η κωμωδία του Ουίλιαμ Σέξπιρ «Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο, παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ.
1627: Η όπερα του Χάινριχ Σιτζ «Δάφνη» κάνει πρεμιέρα στο κάστρο Χάρτενφελς της Σαξονίας, κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής της πριγκίπισσας Σοφίας. Είναι ίσως η πρώτη γερμανική όπερα.
1766: Η όπερα του Φρανσουά Ζοζέφ Γκοσέκ «Οι Αλιείς» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1767: Η όπερα του Γκλουκ «Άλκηστις» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. Το έργο βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη.
1775: Η όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Ο βασιλιάς βοσκός» (Il re pastore) κάνει πρεμιέρα στο Ζάλτζμπουργκ.
1810: Ο Φρεντερίκ Σοπέν βαφτίζεται.
1821: Η Μάχη της Αλαμάνας. Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τους Δυοβουνιώτη, Πανουργιά και Διάκο αντιμετωπίζουν στη γέφυρα της Αλαμάνας (περιοχή Θερμοπυλών) τις υπέρτερες οθωμανικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ και ηττώνται.
1821: Η σύνθεση του 11χρονου Φρεντερίκ Σοπέν «Πολωνέζα σε Λα ύφεση» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1848: Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του πρεσβευτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αθήνα, Κωστάκη Μουσούρου Μπέη.
1864: Η σύνθεση του Μπέντριχ Σμέτανα «Εμβατήριο για το Σεξπιρικό Φεστιβάλ» κάνει πρεμιέρα στην Πράγα.
1867: Ο Ουίλιαμ Λίνκολν πατεντάρει το ζωοτρόπιο, μία συσκευή που δίνει την ψευδαίσθηση της κινούμενης εικόνας από τη γρήγορη διαδοχή στατικών εικόνων. Προδρομικό φαινόμενο του κινηματογράφου.
1867: Κρήτες επαναστάτες υπό τον οπλαρχηγό Ζυμβρακάκη δέχονται τις επιθέσεις Τούρκων υπό τον Μεχμέτ πασά στην Κράπη Σφακίων. Παράλληλα, ο Ομέρ πασάς, που έχει σταλεί στην Κρήτη για να καταπνίξει την επανάσταση, αποπειράται να εισβάλλει στα Σφακιά από το χωριό Καλλικράτη. Και οι δύο επιχειρήσεις των Τούρκων αποτυγχάνουν.
1879: Η σύνθεση του Αντονίν Ντβόρζακ «Πανηγυρικό Μαρς» κάνει πρεμιέρα στην Πράγα.
1882: Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου.
1885: Ανθελληνικές ταραχές ξεσπούν στη Φιλιππούπολη, μετά την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας.
1896: Η πρώτη κινηματογραφική προβολή με εισιτήριο λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ. Στην αίθουσα Koster and Bial's Music Hall (34η οδός) της Νέας Υόρκης προβάλλεται μία σειρά από σύντομες σκηνές με τη μηχανή Βίτασκοπ που κατασκεύασε ο Τόμας Έντισον.
1898: Η Συμφωνία σε Ντο του Μίλι Μπαλακίρεφ κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1900: Στην Αμερική καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη «χίλμπιλι»... Έτσι αποκαλούν ακόμη υποτιμητικά οι άνθρωποι των μεγαλουπόλεων τους επαρχιώτες συμπατριώτες τους.
1903: Οι δαπάνες για τον πόλεμο των Μπόερς και την εκστρατεία στην Κίνα ανέρχονται στο ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Βρετανίας.
1909: Κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποιεί επίσκεψη στα Μετέωρα, προκειμένου να λάβει μέτρα για τη συντήρηση των μοναστηριακών κειμηλίων.
1909: Η Συμφωνία αρ. 2 του Μίλι Μπαλακίρεφ κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1910: Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, 25 αγρότες και αγρότισσες παραπέμπονται να δικαστούν για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ.
1910: Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό τρεις συνθέσεις του Αλφρέντο Καζέλα: Συμφωνία αρ. 2, Σουίτα σε Ντο μείζονα και η ραψωδία «Ιταλία».
1912: Οι Ιταλοί υπό τον αξιωματικό Ορσίνι καταλαμβάνουν την Αστυπάλαια από τους Τούρκους.
1917: Η σύνθεση του Καρλ Νίλσεν «Καντάτα για την εκατονταετηρίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου» κάνει πρεμιέρα στην Κοπεγχάγη.
1920: Το Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας, στο οποίο κυριαρχούν οι Νεότουρκοι του Μουσταφά Κεμάλ, αποκηρύσσει την κυβέρνηση του Σουλτάνου Μεχμέτ Δ' και συντάσσει προσωρινό Σύνταγμα. Στην Άγκυρα ιδρύεται η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.
1920: Η όπερα του Λέος Γιανάτσεκ «Οι εκδρομές του κυρίου Μπρούτσεκ στη Σελήνη και τον 15ο αιώνα» κάνει πρεμιέρα στην Πράγα.
1921: Η Σονάτα για τσέλο του Αρτίρ Ονεγκέρ κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1922: Το έργο του Εντγκάρ Βαρέζ «Offrandes» («Προσφορά») για φωνή και μικρή ορχήστρα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1923: Ο Ιωσήφ Στάλιν εγκαινιάζει τον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας.
1923: Το Καθολικό Κόμμα στην Ιταλία εγκαταλείπει την Κυβέρνηση του Μουσολίνι.
1927: Πραγματοποιείται η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ (Άρσεναλ - Κάρντιφ).
1930: Έκρηξη σημειώνεται στο βενζινοκίνητο πλοίο «Φρειδερίκος Κάρολος» έξω από τη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν 22 ναύτες.
1935: Αρχίζει η δίκη των εμπλεκομένων στο βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλάστήρας καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο. Οι αντιβενιζελικοί παίρνουν το αίμα τους πίσω, εκδικούμενοι τους υπευθύνους της Δίκης των 6.
1935: Η «Συμφωνία αρ. 1» του Αράμ Χατσατουριάν κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1941: Αεροπλάνο της RAF μεταφέρει τον βασιλιά Γεώργιο και την ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο.
1942: Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, σύμφωνα με το νέο αγορανομικό κώδικα, τιμωρούνται με θάνατο όσοι αφαιρούν ή κρύβουν τρόφιμα ή άλλα αγαθά, χρήσιμα για τις βιοτικές ανάγκες.
1944: H φιλοεαμική ανταρσία πληρωμάτων του ελληνικού στόλου που ναυλοχεί στο Κάιρο, καταστέλλεται με αιματηρό τρόπο από δυνάμεις πιστές στην εξόριστη ελληνική κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου.
1944: Εκλογές διεξάγονται στις Εαμοκρατούμενες περιοχές της Ελλάδας, για την ανάδειξη των εκλεκτόρων του Εθνικού Συμβουλίου της λεγόμενης «Κυβέρνησης του Βουνού». Οι γυναίκες ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εκλογές.
1946: Ο Ολυμπιακός επικρατεί του Παναθηναϊκού με 5-0, για το πρώτο μεταπολεμικό Κύπελλο Πάσχα, χάρη σε δύο γκολ του Βασιλειάδη κι από ένα των Χριστόπουλου, Βάζου και Αποστολόπουλου.
1948: Ισραηλινές δυνάμεις καταλαμβάνουν το λιμάνι της Χάιφας, κατά τη διάρκεια του πρώτου αραβοϊσραηλινού πολέμου.
1948: Παρουσία του Σοφοκλή Βενιζέλου, του Νικολάου Πλαστήρα και του δημάρχου Κώστα Κοτζιά, η Ελλάδα ηττάται από την Τουρκία με 3-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο ελληνικής καταγωγής τούρκος διεθνής Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης σκοράρει, αλλά δεν πανηγυρίζει. Είναι γνωστό ότι φορούσε κι έκανε τον Σταυρό του, όντας Χριστιανός Ορθόδοξος, ίσως ο μόνος που αγωνίστηκε με την Εθνική Τουρκίας.
1953: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία «Ναύαρχος Ουσακόφ». Τη μουσική υπογράφει ο Αράμ Χατσατουριάν.
1954: Δύο νέοι κανόνες υιοθετούνται στο ΝΒΑ: Το χρονόμετρο 24" για το σουτ και το φράγμα των 6 φάουλ για κάθε ομάδα σε κάθε τέταρτο, μετά το οποίο η αντίπαλη ομάδα έχει δικαίωμα για 2 ελεύθερες βολές.
1962: Εκτοξεύεται ο πρώτος αμερικανικός δορυφόρος με κατεύθυνση τη Σελήνη.
1962: Η τουρκοκυπριακή οργάνωση ΤΜΤ δολοφονεί τους Τουρκοκυπρίους Αχμέτ Μαζαφέρ Γκιουργκάν και Αϊχάν Μουσταφά Χικμέτ, δύο θαρραλέους επικριτές της τουρκικής διχαστικής πολιτικής στην Κύπρο.
1963: Δημοσιογράφοι και ηθοποιοί καταμετρώνται σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου στη Λεωφόρο, παρουσία 30.000 κόσμου, και αναδεικνύονται ισόπαλοι 2-2. Με την ομάδα των ηθοποιών αγωνίζονται: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Νίκος Ξανθόπουλος, Γιώργος Πάντζας (ένα γκολ), Ανδρέας Ντούζος, Κώστας Βουτσάς, Νίκος Κούρκουλος και Μίμης Στεφανάκος (το άλλο γκολ). Για τους δημοσιογράφους σκοράρουν οι Ρόρης και Αγάς, ενώ επόπτες είναι ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Νίκος Σταυρίδης και ο Νίκος Ρίζος.
1967: Εκτοξεύεται το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ 1», μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάροφ, για τροχιά περί τη Γη.
1968: Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης καταλαμβάνουν τα διοικητικά κτήρια του ιδρύματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.
1969: Οι Beatles ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Get Back». Είναι το 16ο Νο1 για τα «σκαθάρια».
1969: Ορκωτό δικαστήριο του Λος Άντζελες καταδικάζει τον Σιρχάν Μπισάρα Σιρχάν σε θάνατο για τη δολοφονία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι.
1969: Η σύνθεση του Γκιόργκι Λίγκετι «Ramifications» κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο.
1971: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το επιτυχημένο άλμπουμ τους «Sticky Fingers». Περιλαμβάνονται επιτυχίες, όπως το «Brown Sugar», το «Wild Horses» και «Sister Morphine».
1971: Σημαντικές ειρηνιστικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ για το Βιετνάμ. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρελαύνουν σε διάφορες περιοχές, αξιώνοντας να τελειώσει «ο βρώμικος πόλεμος».
1973: Οι εφημερίδες Βραδυνή και Θεσσαλονίκη δημοσιεύουν δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή εναντίον της Δικτατορίας και οι Αρχές αποφασίζουν την κατάσχεση των φύλλων τους.
1973: Η σύνθεση του Γιάννη Χρήστου «Τοκάτα για πιάνο και ορχήστρα» κάνει πρεμιέρα στην Οξφόρδη.
1976: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το πλατινένιο άλμπουμ τους «Black and Blue».
1976: Οι Ramones κυκλοφορούν το πρώτους άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους.
1977: Οι Adam And The Ants δίνουν την πρώτη συναυλία τους στο Roxy Club του Λονδίνου.
1977: Ο δόκτωρ Άλεν Μπάσεϊ παίζει το γιο-γιο του και μετράει 20.302 συνεχείς κινήσεις του παιχνιδιού, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.
1979: Στην Κύπρο, ελευθερώνεται προσωρινά και για λόγους υγείας ο Νίκος Σαμψών.
1980: Η Συμφωνία αρ. 2 του Άλφρεντ Σνίτκε παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1981: Εκατοντάδες πιστοί συρρέουν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, για να δουν το θαύμα, την εικόνα του εσταυρωμένου που κουνιέται.
1981: Τεχνητό δέρμα μεταμοσχεύεται για πρώτη φορά, σε ασθενή στις ΗΠΑ. Δημιουργός του, ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής του ΜΙΤ Ιωάννης Γιαννάς.
1982: Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» Μπερνάρ Κουσνέρ και ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος είναι μεταξύ αυτών που τιμώνται με τα βραβεία Ωνάση.
1982: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Για την Ειρήνη» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1983: Ο Ντέιβιντ Μπάουι ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με τον δίσκο του «Let's Dance».
1983: Οι Dexy's Midnight Runners ανεβαίνουν στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Come On Eileen».
1983: Διεξάγεται ο 28ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Γερμανία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό του Λουξεμβούργου η Κορίν Ερμές, με τη σύνθεση Si la vie est cadeau (Ναι, η ζωή είναι ένα δώρο). Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι των Πλέσσα / Φίλντιση Μου λες, το οποίο ερμηνεύει η Κρίστη Στασινοπούλου και καταλαμβάνει τη 14η θέση.
1985: Η Coca Cola ανακοινώνει ότι θα διαφοροποιήσει τη μυστική σύνθεση του αναψυκτικού, ηλικίας 99 ετών. Το νέο προϊόν, που ονομάζεται New Coke, θα σημειώσει παταγώδη αποτυχία.
1988: Οι Iron Maiden ανεβαίνουν στο No1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Seventh Son Of A Seventh Son».
1988: Ο ποδηλάτης Κανέλλος Κανελλόπουλος, ακολουθώντας την πορεία του Ίκαρου, πιλοτάρει ένα αυτοσχέδιο αεροπλάνο που κινείται με πεντάλ (ποδηλάτου) και κατορθώνει να διανύσει 74 μίλια.
1988: Το άλμπουμ των Pink Floyd «Dark Side of the Moon» βρίσκεται για πρώτη φορά τα τελευταία 14 χρόνια εκτός του πίνακα επιτυχιών του Billboard («Billboard 200»). Κυκλοφόρησε στις 24 Μαρτίου 1973 και παρέμεινε στο αμερικάνικο τοπ για 741 συνεχείς εβδομάδες, γεγονός που αποτελεί δισκογραφικό ρεκόρ.
1989: Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ παίζει τον τελευταίο αγώνα του με τους LA Lakers. Σε 1.560 αγώνες σημείωσε 38.387 πόντους και μάζεψε 5.920 ριμπάουντ.
1990: Η Ναμίμπια γίνεται το 160ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών και το 50ο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
1990: Δήμαρχος Μόσχας εκλέγεται ο ελληνικής καταγωγής Γαβριήλ Ποπόφ.
1991: Η αστυνομία στο Ιράν συλλαμβάνει 800 γυναίκες, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τους ενδυματολογικούς κανόνες του Ισλάμ.
1992: Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδικάζει σε θάνατο έξι έλληνες ναυτικούς, με την κατηγορία ότι αποπειράθηκαν να εισάγουν 7,5 τόνους χασίς το 1989.
1992: Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Φρεντερίκ ντε Κλερκ, προτείνει τη διεξαγωγή πολυφυλετικών εκλογών.
1993: Οι κάτοικοι της Ερυθραίας ψηφίζουν με συντριπτική πλειοψηφία την ανεξαρτησία τους από την Αιθιοπία, σε δημοψήφισμα που διοργάνωσε ο ΟΗΕ.
1994: Φυσικοί ανακαλύπτουν το υποατομικό σωματίδιο τοπ κουάρκ.
1995: Ο Πίτερ Χότζον βρίσκει στη σοφίτα του σπιτιού του μία μαγνητοταινία, που περιέχει 16 από τις πρώιμες ηχογραφήσεις των Beatles. Ανάμεσά τους η σύνθεση των Λένον - Μακάρτνεϊ Hello Little Girl και το τραγούδι του Ρέι Τσαρλς Hallelujah, I Love Her So. Οι ηχογραφήσεις αυτές έγιναν το 1959 σ' ένα μαγνητόφωνο που δάνεισε ο πατέρας του Χότζον στον Πολ Μακάρτνεϊ.
1996: Ο βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ τάσσεται υπέρ της παραπομπής του θέματος των Ιμίων στο δικαστήριο της Χάγης.
1997: Η Ήπειρος είναι η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης και η Ελλάδα η πιο φτωχή από τις 15 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το ειδικό δελτίο της Eurostat.
1998: Η ΑΕΚ χάνει στον μεγάλο τελικό της Eυρωλίγκας στη Βαρκελώνη από την Κίντερ Μπολόνια με 44-58. Στον μικρό τελικό η Μπενετόν Τρεβίζο νικάει την Παρτιζάν Βελιγραδίου με 96-89. MVP της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Ζόραν Σάβιτς. Είναι η έκτη συμμετοχή του Γιάννη Ιωαννίδη σε φάιναλ φορ.
2000: Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια στην Α1, καθώς στον 5ο τελικό νικάει τον Φιλαθλητικό με 3-1 και κάνει το 3-2. Είναι ο 9ος τίτλος στην ιστορία του συλλόγου στην Εθνική κατηγορία.
2000: Τρεις φίλαθλοι χάνουν τη ζωή τους από ασφυξία, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Λιβερίας- Τσαντ (0-0) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002. Το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά, αφού κανένας στον αγωνιστικό χώρο δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στις κερκίδες.
2001: Η Intel λανσάρει τον επεξεργαστή Pentium 4.
2003: Η Κίνα ανακοινώνει ότι όλα τα σχολεία θα κλείσουν για λίγες μέρες, λόγω της άτυπης πνευμονίας (SARS).
2003: Έπειτα από 29 χρόνια, αρχίζει η ελεύθερη διέλευση Tουρκοκυπρίων και Eλληνοκυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο και στις ελεύθερες περιοχές.
2007: Η Ινδία θέτει σε τροχιά έναν ιταλικό δορυφόρο για αστρονομικές μελέτες. Είναι η πρώτη εκτόξευση δορυφόρου για επιστημονικούς σκοπούς από τη μεγάλη ασιατική χώρα.
2008: Ο κιθαρίστας των Bon Jovi, Ρίτσι Σαμπόρα, καταδικάζεται σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή, επειδή συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ. Επιπλέον, του επιβλήθηκε η παρακολούθηση ειδικού σεμιναρίου απεξάρτησης.
2008: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί Αθήνα και Σκόπια σε συμβιβασμό για το όνομα της ΠΓΔΜ.
2008: Οι Τουρκοκύπριοι προτείνουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού να συνεχιστούν βάσει του σχεδίου Ανάν. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει την πρόταση.
2010: Η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοινώνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Γεννήσεις

1791: Τζέιμς Μπιουκάναν, αμερικανός πολιτικός, 15ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. (Θαν. 1/6/1868)
1823: Αμπντουλμετζίντ Α', 31ος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (Θαν. 25/6/1861)
1852: Έντουιν Μάρκαμ, αμερικανός ποιητής. (Θαν. 7/3/1940)  [Αποφθέγματα]
1857: Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, ιταλός συνθέτης. («Οι Παλιάτσοι», «Λα Μποέμ») (Θαν. 9/8/1919)
1858: Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ, γνωστότερος ως Μαξ Πλανκ, γερμανός θεωρητικός φυσικός και εισηγητής της θεωρίας των κβάντα. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1918. (Θαν. 4/10/1947)
1882: Άλμπερτ Κόουτς, άγγλος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. (Θαν. 11/12/1953)
1889: Βασίλης Ρώτας, λογοτέχνης, που μετέφρασε στα ελληνικά όλα τα έργα του Σέξπιρ. (Θαν. 30/5/1977)
1916: Γιάννης Μόραλης, ζωγράφος. (Θαν. 20/12/2009)
1918: Μορίς Ντριόν, γάλλος μυθιστοριογράφος και πρύτανης της Γαλλικής Ακαδημίας. (Θαν. 14/4/2009)
1928: Σίρλεϊ Τεμπλ, αμερικανίδα ηθοποιός.
1936: Ρόι Όρμπισον, αμερικανός ρόκερ. (Θαν. 6/12/1988)
1942: Ετιέν Μπαλιμπάρ, γάλλος μαρξιστής φιλόσοφος
1954: Captain Sensible, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρέιμοντ Μπαρνς, άγγλος τραγουδιστής και κιθαρίστας, ιδρυτής του πανκ συγκροτήματος «The Damned». Ως ποπ καλλιτέχνης, στην προσωπική καριέρα του τραγούδησε επιτυχίες, όπως το «Wot?» και το «Happy Talk».
1954: Μάικλ Μουρ, αμερικανός ντοκιμαντερίστας και συγγραφέας.
1960: Στιβ Κλαρκ, κιθαρίστας των Def Leppard. (Θαν. 8/1/1991)
1967: Μελίνα Κανακαρίδη, ελληνικής καταγωγής ηθοποιός του Χόλιγουντ.
1986: Γιάννης Φιλιππάκης, κιθαρίστας και τραγουδιστής του αγγλικού συγκροτήματος Foals.

Θάνατοι

303: Άγιος Γεώργιος, προστάτης του ελληνικού πεζικού και της Αγγλίας. (Γεν. 275)
1616: Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, ισπανός συγγραφέας. («Δον Κιχώτης») (Γεν. 29/9/1547)  [Αποφθέγματα]
1616: Ουίλιαμ Σέξπιρ, άγγλος θεατρικός συγγραφέας. (Γεν. 26/4/1564)  [Αποφθέγματα]
1827: Γεώργιος Καραϊσκάκης, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης. Δευτερόλεπτα προτού υποκύψει στο μοιραίο χτύπημα που δέχτηκε την προηγούμενη μέρα στο Φάληρο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πυροβολήθηκε από «φίλιο» χέρι. (Γεν. 1782)
1850: Γουίλιαμ Γουόντσγουορθ, άγγλος ποιητής. (Γεν. 7/4/1770)
1915: Ρούπερτ Μπρουκ, άγγλος ποιητής. (Γεν. 3/8/1887)
1986: Ότο Πρέμινγκερ, αμερικανοαυστριακός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Γεν. 5/12/1905)
1990: Πολέτ Γκοντάρντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Πολίν Μάριον Λιβάι, αμερικανίδα ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου και μία από τις συζύγους του Τσάρλι Τσάπλιν. (Γεν. 3/6/1910)
1991: Τζόνι Θάντερς, αμερικανός κιθαρίστας, ιδρυτικό μέλος του πρωτοπάνκ συγκροτήματος The New York Dolls. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τζον Γκενζέιλ τζούνιορ. Το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο ήταν δάνειο από τον ήρωα των κόμικς Τζόνι Θάντερ. (Γεν. 15/7/1952)
1992: Σατγιαζίτ Ράι, ινδός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Γεν. 2/5/1921)
1996: Πάμελα Λίντον Τρέιβερς, αυστραλή συγγραφέας, που έγραψε μεταξύ άλλων τα βιβλία με ηρωίδα τη Μαίρη Πόπινς. (Γεν. 9/8/1899)
1998: Κωνσταντίνος Καραμανλής, από τους κορυφαίους νεοέλληνες πολιτικούς, που διατέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. (Γεν. 8/3/1907)  [Αποφθέγματα]
2005: Τζον Μιλς, βρετανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου για την ταινία Η κόρη του Ράιαν. (Γεν. 22/2/1908)
2007: Μπόρις Γέλτσιν, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία της Ρωσίας. (Γεν. 1/2/1931)
2007: Πολ Έρντμαν, αμερικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων με θέματα από τον χώρο της διεθνούς οικονομίας (Γεν. 19/5/1932)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/2304#ixzz1sqk2j4NE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου