Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

20 Απριλίου
Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1042: Ο συναυτοκράτορας του Βυζαντίου Μιχαήλ Ε' ο Καλαφάτης ανατρέπεται από τις ομολόγους του Ζωή και Θεοδώρα.
1303: Ιδρύεται το ονομαστό Πανεπιστήμιο της Ρώμης «Λα Σαπιέντσα» από τον Πάπα Βονιφάτιο 8ο.
1453: Ο έλληνας πλοίαρχος Φλαντανελλάς, διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό, εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο και καταφέρνει και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη.
1759: Κηδεύεται στο Αββαείο του Γουέστμινστερ ο συνθέτης Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, παρουσία πλήθους κόσμου.
1775: Τα βρετανικά στρατεύματα αρχίζουν την πολιορκία της Βοστόνης, στα πλαίσια του πολέμου για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ.
1799: Ο Μέγας Ναπολέων υπογράφει διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων.
1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ, που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της λογοτεχνίας.
1842: Ο Φραντς Λιστ δίνει το πρώτο κοντσέρτο του στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο παρακολουθούν 3.000 φιλόμουσοι, αριθμός πρωτοφανής για τα ρωσικά μουσικά χρονικά.
1861: Ο στρατηγός Ρόμπερτ Λι παραιτείται από τον ομοσπονδιακό στρατό των ΗΠΑ για να αναλάβει την αρχηγία του ομοσπονδιακού στρατού των Νοτίων στη Βιρτζίνια.
1862: Η πρώτη δοκιμή παστερίωσης φρέσκου γάλακτος ολοκληρώνεται από τους γάλλους επιστήμονες Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1862: Ο Νικολάι Ρίμσκι - Κόρσακοφ αποφοιτά από τη ρωσική σχολή Ναυτικών Δοκίμων με το βαθμό του Σημαιοφόρου.
1869: Η σύνθεση του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Valse Caprice» κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1876: Ξεσπά η λεγόμενη «Εξέγερση του Απριλίου» στη Βουλγαρία, που θα οδηγήσει δύο χρόνια αργότερα στην απελευθέρωση της χώρας από τον Οθωμανικό ζυγό.
1879: Το πρώτο τροχόσπιτο, ρυμουλκούμενο από άλογα, χρησιμοποιείται σε ταξίδι από το Λονδίνο στην Κύπρο.
1880: Το συμφωνικό ποίημα του Αλεξάντερ Μποροντίν «Στις Στέππες της Κεντρικής Ασίας» κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1887: Ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων διεξάγεται στο Παρίσι. Νικητής αναδεικνύεται ο κόμης Ζιλ Φιλίπ Αλμπέρ ντε Ντιόν, το όχημα του οποίου ανέπτυξε ταχύτητα 50 χλμ/ώρα.
1887: Η «Συμφωνία αρ. 5» του Άντον Μπρούκνερ κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1896: Λαμβάνει χώρα η πρώτη δημόσια προβολή κινηματογραφικής ταινίας στις ΗΠΑ.
1902: Το ζεύγος Κιουρί ανακαλύπτει το στοιχείο ράδιο, ανακάλυψη για την οποία θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.
1907: Το συμφωνικό ποίημα του Βενσάν ντ' Ιντί «Σουβενίρ» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1913: Η διάσημη χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν πληροφορείται τον τραγικό θάνατο των παιδιών της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και ανακοινώνει ότι αναστέλλει επ' αόριστον όλες τις εμφανίσεις της.
1914: Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.
1918: Ο γερμανός θρύλος της αεροπορίας Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν -επονομαζόμενος και Κόκκινος Βαρόνος- καταρρίπτει το 79ο και 80ο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Την επόμενη μέρα (21 Απριλίου) θα βρει το θάνατο σε μία ακόμη αερομαχία.
1920: Τελετή έναρξης των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας. Λαμβάνουν μέρος 2.479 αθλητές και 64 αθλήτριες από 29 χώρες. Για πρώτη φορά εμφανίζεται η σημαία με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους και απαγγέλλεται ο ολυμπιακός ύμνος από τον βέλγο ξιφομάχο Βιτόρ Μπουάν.
1922: Υπογράφεται συμφωνία του Κεμάλ Ατατούρκ με τους Ιταλούς, σύμφωνα με την οποία οι Ιταλοί αποχωρούν από την κοιλάδα του ποταμού Μαιάνδρου στη νοτιοδυτική Τουρκία, με την υποχρέωση να ασκήσουν πίεση στους Συμμάχους υπέρ της Τουρκίας.
1925: Εγκαινιάζεται ο ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα και ξεκινά το στοίχημα στις ιπποδρομιακές κούρσες.
1927: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από τριετή παραμονή στο Παρίσι και αποσύρεται στα Χανιά.
1928: Στην Όπερα των Παρισίων παρουσιάζεται το έργο του έλληνα συνθέτη Δημητρίου Λεβίδη «Συμφωνικό Ποίημα», με σολίστ τον Μορίς Μαρτενό, ο οποίος παρουσιάζει για πρώτη φορά το νέο του όργανο «Κύματα Μαρτενό».
1930: Νέος σεισμός σημειώνεται στην περιφέρεια της Κορίνθου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 άτομα και να μείνουν άστεγες πάνω από 500 οικογένειες.
1931: Οι Βρετανοί αποφασίζουν ότι όλες οι αθλητικές συναντήσεις πρέπει να διεξάγονται την Κυριακή.
1934: Ομάδα αμερικανών αστρονόμων εντοπίζει στην επιφάνεια του ήλιου κρατήρα διαμέτρου 16.000 μιλίων.
1940: Το πρώτο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο παρουσιάζεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
1941: Υπογράφεται στο Βοτονόσι Μετσόβου το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού ανάμεσα στον υποστράτηγο Τσολάκογλου, διοικητή του ΤΣΔΜ (Τομέας Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας) και τον ταξίαρχο Ντίτριχ των γερμανικών δυνάμεων εισβολής.
1941: Το καταδιωκτικό Α2 βυθίζεται μετά από αεροπορική επιδρομή κοντά στις ακτές του Ρίου.
1946: Ο 36χρονος κύπριος δρομέας Στέλιος Κυριακίδης κερδίζει τον 50ο Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27, που θα παραμείνει έως το τέλος της δεκαετίας του 1960.
1957: Ο Έλβις Πρίσλεϊ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «All Shook Up».
1958: Η Συμφωνία αρ. 12 του Εϊτόρ Βίλα Λόμπος κάνει πρεμιέρα στην Ουάσινγκτον.
1961: Το αμερικανικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης δίνει την έγκρισή του για εκπομπές στα FM από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
1962: Πραγματοποιείται στην πλατεία Καρύτση συγκέντρωση της Ενώσεως Κέντρου, την οποία έχει απαγορεύσει η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Γεωργίου Παπανδρέου, το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης με πολλούς τραυματίες.
1962: Η χορευτική σουίτα από το μιούζικαλ του Μίκη Θεοδωράκη «Η μπαλάντα του νεκρού αδελφού» παρουσιάζεται στο θέατρο «Ρεξ».
1963: Η Ισπανία του δικτάτορα Φράνκο εκτελεί τον κομμουνιστή ηγέτη Χούλιαν Γκριμάου Γκαρσία, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις.
1965: Η σύνθεση του Ααρών Κόπλαντ «Δύο Μεξικάνικα Κομμάτια» κάνει πρεμιέρα στην Ουάσιγκτον.
1966: Οι Beatles ηχογραφούν τα τραγούδια And Your Bird Can Sing (σύνθεση Τζον Λένον) και Taxman (σύνθεση Τζορτζ Χάρισον).
1967: Αεροπλάνο της ελβετικής εταιρείας Globe Air συντρίβεται στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 126 από τους 130 επιβαίνοντες.
1968: Το αγγλικό ροκ συγκρότημα The Maze δίνει την παρθενική συναυλία του στο Τάστρουπ της Δανίας. Αμέσως μετά, με πρόταση του Ρίτσι Μπλάκμορ, θα μετονομαστεί σε Deep Purple, που είναι ο τίτλος του αγαπημένου τραγουδιού της γιαγιάς του.
1968: H δισκογραφική εταιρεία των Beatles, Apple Music, αναζητά νέους καλλιτέχνες μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων. Οι Badfinger, Τζέιμς Τέιλορ, Μέρι Χόπκιν, Τζάκι Λόμαξ, Ντέιβιντ Πιλ και Elephant's Memory, είναι μεταξύ αυτών που θα υπογράψουν.
1970: Ο εβραϊκής καταγωγής Μπρούνο Κράισκι γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής καγκελάριος της Αυστρίας.
1970: Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρουν ότι νεανικές καθολικές και προτεσταντικές ομάδες έχουν υιοθετήσει το τραγούδι των Beatles Yellow Submarine ως θρησκευτικό σύμβολο.
1972: Το διαστημόπλοιο «Apollo 16» προσεδαφίζεται στη Σελήνη.
1972: H όπερα του Βίρτζιλ Τόμσον «Λόρδος Βύρων» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1974: Ο Πολ Μακάρτνεϊ κυκλοφορεί το πολύ πετυχημένο προσωπικό του άλμπουμ «Band on the Run».
1975: Η ΑΕΚ επικρατεί του Παναθηναϊκού με 4-3, σε ένα από τα πλέον συγκλονιστικά παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων. Η «Ένωση» προηγείται 2-0 (32' Βάγκνερ, 38' Παπαϊωάννου), ο Αντωνιάδης μειώνει (57'), ο Δέδες το 3-1 (76'), μέσα σε τέσσερα λεπτά (80', 83') Φυλακούρης και Αντωνιάδης κάνουν το 3-3, για να διαμορφώσει το τελικό σκορ ο Τάσος στο 88'.
1977: Όνειρο μένει για την ΑΕΚ η συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, καθώς η Γιουβέντους επικρατεί 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια (85' Μπέτεγκα, από σέντρα του Καούζιο) και παίρνει το «εισιτήριο».
1981: Ο Τζον Φίλιπς των The Mamas Αnd Τhe Papas καταδικάζεται σε φυλάκιση πέντε ετών για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Θα αποφυλακισθεί έπειτα από 30 μέρες, υπό τον όρο να δίνει διαλέξεις στα σχολεία για τους κινδύνους των ναρκωτικών.
1982: Βιολόγοι βρίσκουν ζωή να ανθεί πάνω σε ηφαιστειακή ενέργεια και σε βάθος 2,5 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, έξω από τις ακτές της Καλιφόρνιας.
1985: Το «Κοντσέρτο Γκρόσο αρ. 3» του Άλφρεντ Σνίτκε κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1985: Το τραγούδι We Are The World, που ηχογράφησαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς οι σημαντικότεροι αμερικανικοί καλλιτέχνες (USA for Africa) ανεβαίνει στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών.
1986: Ο πιανίστας Βλαντιμίρ Χόροβιτς εμφανίζεται στη Ρωσία, έπειτα από 61 χρόνια.
1986: Ο Μάικλ Τζόρνταν σημειώνει ρεκόρ πόντων στο ΝΒΑ με 63, στη συνάντηση Σικάγο Μπουλς - Μπόστον Σέλτικς.
1987: Η σύνθεση του Στιβ Ράιχ «Six Marimbas» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1989: Ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Γουίλιαμ Φουλμπράιτ και το Μουσείο Ερμιτάζ στο Λένινγκραντ είναι μεταξύ αυτών που μιμούνται με τα βραβεία Ωνάση.
1990: Η Αλβανία εγκαταλείπει σιγά - σιγά την απομόνωση και προετοιμάζει το έδαφος για διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ και την Ε.Ε.
1992: Η Ελλάδα συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Γεωργία.
1992: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία.
1992: Διεξάγεται στο Γουέμπλεϊ το «Κοντσέρτο για τη Ζωή», στη μνήμη του Φρέντι Μέρκιουρι και για τον αγώνα κατά του AIDS. Συμμετέχουν: Έλτον Τζον, Ρότζερ Ντάλτρεϊ, Τόνι Αϊόμι, Ντέιβιντ Μπάουι, Μικ Ρόνσον, Τζέιμς Χέτφιλντ, Τζορτζ Μάικλ, Seal, Πολ Γιανγκ, Άνι Λένοξ, Λίζα Στάνσφιλντ, Ρόμπερτ Πλαντ, Τζο Έλιοτ, Φιλ Κόλεν, Αξλ Ρόουζ και Σλας.
1993: Οι Aerosmith κυκλοφορούν το άλμπουμ Get a Grip, που θα πουλήσει 20 εκατομμύρια παγκοσμίως και θα τους χαρίσει δύο Βραβεία Γκράμι.
1994: Ο συνεργάτης των Ναζί Πολ Τουβιέ είναι ο πρώτος Γάλλος που καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
1995: Αμερικανός αξιωματούχος καθιστά σαφές ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συνοδεύεται και με ένταξη της Τουρκίας.
1996: Ο 17χρονος Λάμπρος Χούτος γίνεται ο τρίτος έλληνας ποδοσφαιριστής που παίζει στο Καμπιονάτο, μετά τον κερκυραίο Αλφρέντο Αραγκόνα και τον Νίκο Αναστόπουλο.
1996: Η ισλαμική οργάνωση Γκαμάα αλ Ισλαμίγια αναλαμβάνει την ευθύνη για τη σφαγή των 18 ελλήνων τουριστών στην Αίγυπτο.
1997: Οι Chemical Brothers ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Dig Your Own Hole».
1998: Η γερμανική τρομοκρατική οργάνωση «Φράξια - Κόκκινος Στρατός» ανακοινώνει ότι αναστέλλει στη δραστηριότητά της, ύστερα από 28 χρόνια.
1999: 13 μαθητές σκοτώνονται στο Λύκειο Κόλουμπαϊν των ΗΠΑ, όταν δύο συμμαθητές τους ανοίγουν πυρ με αυτόματα και χειροβομβίδες.
1999: Η Ζαλγκίρις Κάουνας νικάει τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του φάιναλ φορ του Μονάχου με 87-71 και σταματάει το αήττητο του Ολυμπιακού σε αγώνες εκτός Ελλάδας.
1999: Η Μπαρτσελόνα κατακτά το πέμπτο (και τέταρτο συνεχόμενο) Τσάμπιονς Λιγκ στο χάντμπολ, νικώντας στον τελικό την Μπάντελ Ζάγκρεμπ με 29-18.
2000: Στο φάιναλ φορ της Θεσσαλονίκης, ο Παναθηναϊκός νικά τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 73-67 και κατακτά για δεύτερη φορά το πρωτάθλημα Ευρώπης στο μπάσκετ.
2000: O Τσαρλς Μπάρκλεϊ κλείνει τη 16χρονη καριέρα του στο ΝΒΑ, αγωνιζόμενος στη συνάντηση Χιούστον Ρόκετς - Φιλαντέλφια Σεβεντισίξερς.
2001: Η Κίνα διαγράφει τη ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο με τις ψυχασθένειες.
2002: Στη διαμάχη για τα δικαιώματα των τραγουδιών των Nirvana, τα δύο πρώην μέλη του συγκροτήματος Ντειβ Γκρολ και Κερστ Νοβοσέλιτς ζητούν από δικαστήριο του Σιάτλ να αποφασίσει για τη διανοητική κατάσταση της χήρας του Κερτ Κομπέιν, Κόρτνεϊ Λαβ. Υποστηρίζουν στο δικαστήριο ότι η Λαβ ήταν «παράλογη, ευμετάβλητη, εγωκεντρική, ανοικονόμητη, αλλοπρόσαλλη και απρόβλεπτη». Ισχυρίζονται, ακόμη, ότι το συμβόλαιο είναι άκυρο, γιατί την εποχή της συντάξεώς του η Λάβ ήταν «μαστουρωμένη».
2008: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, διακομίζεται στο ΚΑΤ με κατάγματα, μετά από ατύχημα με το ποδήλατό του.
2008: Επεισόδια σημειώνονται στον Πανάγιο Τάφο, ανάμεσα σε Ελληνορθόδοξους και Αρμένιους ιερωμένους που διεκδικούν είσοδο στον Πανάγιο Τάφο.
2008: Ο Πολ Μακάρτνεϊ ζητά στροφή στη χορτοφαγία, για να βοηθήσουν όλοι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
2010: Δικαστήριο του Μπουένος Άιρες καταδικάζει σε 25 χρόνια κάθειρξη τον τελευταίο δικτάτορα της Αργεντινής Ρεϊνάλντο Μπινιόνε (1976-1983) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο μεγαλύτερο μυστικό κέντρο κράτησης του καθεστώτος, στο Κάμπο ντε Μάιο.
2010: Επιστημονική ομάδα 30 ειδικευμένων ιατρών πραγματοποιεί την πρώτη παγκοσμίως ολική μεταμόσχευση προσώπου, στο νοσοκομείο Βαλ ντε Χεμπρόν της Βαρκελώνης.
2010: Μία πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της BP στον Κόλπο του Μεξικού βυθίζεται μετά από ισχυρή έκρηξη, με αποτέλεσμα 11 εργαζόμενοι να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματιστούν. Από το υποθαλάσσιο κοίτασμα διαρρέουν χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία.

Γεννήσεις

570: Μωάμεθ, προφήτης και ιδρυτής της μουσουλμανικής θρησκείας. (Θαν. 8/6/632)  [Αποφθέγματα]
1851: Τορακούσου Γιαμάχα, ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της Yamaha Corporation, του μεγαλύτερου κατασκευαστή μουσικών οργάνων του κόσμου. (Θαν. 8/8/1916)
1889: Αδόλφος Χίτλερ, αυστριακός ηγέτης του Ναζισμού. (Θαν. 30/4/1945)
1893: Χουάν Μιρό, ισπανός ζωγράφος, γλύπτης και κεραμίστας. (Θαν. 25/12/1983)
1893: Χάρολντ Λόιντ, αμερικανός κωμικός, που διακρίθηκε κυρίως σε ρόλους του βωβού κινηματογράφου. (Θαν. 8/3/1971)
1908: Λάιονελ Χάμπτον, αμερικανός τζαζίστας και βιρτουόζος του βιμπράφωνου. (Θαν. 31/8/2002)
1913: Μίμης Φωτόπουλος, έλληνας ηθοποιός. (Θαν. 29/10/1986)
1922: Τάσος Λειβαδίτης, έλληνας ποιητής. (Θαν. 30/10/1988)
1923: Τίτο Πουέντε, πορτορικάνος μουσικός της λάτιν-τζαζ. (Θαν. 31/5/2000)
1941: Ράιαν Ο' Νιλ, αμερικανός ηθοποιός.
1943: Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ, βρετανός διευθυντής ορχήστρας.
1945: Τζίμι Γουίνστον, άγγλος κιμπορντίστας των Small Faces.
1947: Όλγα Καρλάτου, ηθοποιός με διεθνή καριέρα.
1948: Αλέξανδρος Ωνάσης, γιος του έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. (Θαν. 23/1/1973)
1948: Γκρεγκ Φροστ, αμερικανός κιμπορντίστας των Grand Funk Railroad.
1949: Τζέσικα Λανγκ, αμερικανίδα ηθοποιός.
1949: Μάσιμο Ντ' Αλέμα, ιταλός δημοσιογράφος και πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1998 έως το 2000.
1951: Λούθερ Βάντρος, αμερικανός σόουλμαν. («Any Love», «Here and Now», «Power of Love/Love Power») (Θαν. 1/7/2005)
1965: Κώστας Χατζηδάκης, πολιτικός.
1972: Κάρμεν Ηλέκτρα, αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο και τραγουδίστρια.

Θάνατοι

1912: Μπραμ Στόκερ, βρετανός συγγραφέας. (Ο Δράκουλας) (Γεν. 8/11/1847)
1959: Μανώλης Τριανταφυλλίδης, γλωσσολόγος, γνωστός από τη Γραμματική της Δημοτικής Γλώσσας. (Γεν. 1883)
1970: Πολ Σελάν, ρουμανοεβραϊκής καταγωγής γάλλος ποιητής, που έγραψε στη γερμανική γλώσσα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα με πολλούς επιγόνους. (Γεν. 23/11/1920)
1991: Στιβ Μάριοτ, άγγλος ροκ κιθαρίστας. (Γεν. 30/1/1947)
1995: Μίλοβαν Τζίλας, γιουγκοσλάβος πολιτικός, πρώην κομμουνιστής και από τους πολέμιους του στρατάρχη Τίτο στην κομουνιστική ενωμένη Γιουγκοσλαβία. (Γεν. 1911)
1997: Σταμάτης Πολενάκης, γελοιογράφος. (Γεν. 1908)
1999: Νίκος Ρίζος, κωμικός ηθοποιός. (Γεν. 1924)
2001: Τζουζέπε Σινόπολι, ιταλός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. (Γεν. 2/11/1946)
2009: Μπεάτα Ασημακοπούλου, ηθοποιός. (Γεν. 1932)
2010: Μιχάλης Σταματελάτος, τραπεζοϋπάλληλος, πρόεδρος του Πανιωνίου τη δεκαετία του '80. Υπήρξε από τους δημοφιλέστερους παράγοντες του Πανιωνίου, αλλά συνέδεσε το όνομά του και με σκάνδαλο υπεξαίρεσης χρημάτων στη Λαϊκή - Ιονική Τράπεζα (220 εκ. δρχ. τα οποία διέθεσε όλα για τον Πανιώνιο), υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 8 ετών. (Γεν. 1946)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/2004#ixzz1sYusKaNL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου