Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ !

Αποφοίτηση χωρίς θρησκευτικό όρκο!

thes4
Χωρίς να δώσει τον παραδοσιακό Θρησκευτικό όρκο κατά την τελετή ορκωμοσίας θα μπορεί να λαμβάνει στο εξής το πτυχίο του ο απόφοιτος εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος.
Γνωμοδότηση που εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) υποχρεώνει τον πτυχιούχο, όπως προβλέπεται από τον νόμο, σε καθομολόγηση ενώπιον των πρυτανικών και πανεπιστημιακών αρχών, ωστόσο του επιτρέπει να μη δώσει θρησκευτικό όρκο.
Αντιθέτως, ο φοιτητής μπορεί είτε να προβεί σε αντίστοιχη διαβεβαίωση με επίκληση της τιμής και της συνείδησής του χωρίς να αποκαλύψει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ή ακόμα και να λάβει το πτυχίο ανωμοτί.
Αυτή είναι η απάντηση που έλαβε από το ΝΣΚ το Πανεπιστήμιο Αθηνών για το αν μπορεί να εξαιρεθεί απόφοιτος από την υποχρέωση συμμετοχής του στην τελετή ορκωμοσίας επικαλούμενος λόγους θρησκευτικής συνείδησης.
Το ζήτημα προέκυψε όταν προπτυχιακός φοιτητής κατέθεσε αίτηση για να λάβει το πτυχίο του χωρίς να συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας επειδή δεν επιθυμούσε να δώσει θρησκευτικό όρκο.

1 σχόλιο:

  1. Είναι σωστό το ότι δεν πρέπει να ορκιζόμαστε καθόλου, ειδικά πάνω στο Ευαγγέλιο και στο όνομα της Αγίας Τριάδος: εγώ δε λέγω υμίν μη ομόσαι όλως (Ματθ. 5,34). Όμως έχει σημασία το γιατί γίνεται κάθε τι. Εμείς μεν μπορεί να μη θέλουμε τον θρησκευτικό όρκο λόγω της εντολής του Χριστού, οι δε Eυρωπαίοι και οι κυβερνήτες μας το βλέπουν σαν μέσον αποχριστιανοποίησης της χώρας. Ένα παρόμοιο πράγμα με το διαβόητο χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Βέβαια, πάντα υπάρχει και της ελευθερίας το αυτεξούσιον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή