4 Απριλίου
Γεγονότα
1081: Ο Αλέξιος Α' Κομνηνός ανεβαίνει στο θρόνο του Βυζαντίου.
1581: Ο Φράνσις Ντρέικ ολοκληρώνει τον περίπλου της Γης και χρίζεται Ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ.
1739: Το ορατόριο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Ισραήλ στην Αίγυπτο» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο. Σημειώνει αποτυχία, καθώς μετά βίας συμπληρώνει τρεις παραστάσεις.
1770: Επαναστατεί η Κρήτη με ηγέτη τον Δασκαλογιάννη. Θα αποτύχει στις 17 Ιουνίου 1771.
1770: Ο Ιωάννης (Σκυλογιάννης) Μαυρομιχάλης με τον γιο του και 24 αγωνιστές βρίσκουν ηρωικό θάνατο στον Μελίπυργο της Μεσσήνης, αφού επί διήμερον αντιμετώπισαν τις λυσσώδεις επιθέσεις του Χατζή Οσμάν πασά.
1818: Το αμερικάνικο κογκρέσο αποφασίζει πως η σημαία των ΗΠΑ θα έχει 13 κόκκινες και άσπρες γραμμές και 20 αστέρια. Αργότερα, τα αστέρια θα γίνουν πολύ περισσότερα.
1819: Η όπερα του Λούις Σπορ «Ζεμίρα και Αζώρ» κάνει πρεμιέρα στη Φρανκφούρτη.
1821: Έλληνες επαναστάτες από Αργολίδα, Ναύπλιο, Ερμιονίδα και Τροιζηνία, υπό τους Στάικο Σταϊκόπουλο, Αρχιμανδρίτη Άρσεν. Κρέστα, Σταμ. Μήτσα και άλλους οπλαρχηγούς, πολιορκούν το Ναύπλιο από τη ξηρά, ενώ τον αποκλεισμό από τη θάλασσα έχουν αναλάβει εξοπλισμένα πλοία υπό τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και τον Μανώλη Ορλόφ.
1826: Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Αγγλία το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης. Αποφασίζεται η μεσολάβηση ανάμεσα στους Έλληνες και την Πύλη για τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κράτους, που θα είναι φόρου υποτελές στο σουλτάνο.
1838: Παρουσιάζονται στην Αγία Πετρούπολη τα πρώτα αποσπάσματα από την όπερα του Μιχαήλ Γκλίνκα «Ρουσλάνος και Λουντμίλα».
1848: Με κυβερνητική απόφαση αναστέλλεται η μετατρεψιμότητα των ελληνικών τραπεζογραμματίων και επιβάλλεται, λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης που επικρατεί, η αναγκαστική κυκλοφορία. Το μέτρο θα ισχύσει έως τις 15 Δεκεμβρίου 1848.
1861: Η σύνθεση του Γιόχαν Στράους «Perpetuum Mobile» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1866: Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του τσάρου Αλέξανδρου Β' στο Κίεβο.
1867: Το Κοντσέρτο για βιολί του Σεν Σανς κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1875: Το συμφωνικό ποίημα του Μπέντριχ Σμέτανα Ο Μολδάβας από την ενότητα Η Πατρίδα μου παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση. Λόγω κωφότητας του συνθέτης δεν μπορεί να ακούσει την εκτέλεση του έργου του και τις αντιδράσεις του κοινού.
1887: Εκλέγεται στην Αργκόνια του Κάνσας η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία των ΗΠΑ, η Σουζάνα Μεντόρα Σέιλτερ.
1892: Η Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον νικάει την Ντάργουιν με 12-0, στη μεγαλύτερη νίκη της Α' Κατηγορίας ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Η Νότιγχαμ Φόρεστ θα ισοφαρίσει το ρεκόρ το 1909, εναντίον της Λέστερ Φόσι.
1905: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,6 Ρίχτερ πλήττει την επαρχία Κάνγκρα της Ινδίας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 370.000 άτομα.
1905: Ο Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ παραιτείται από καθηγητής του Ωδείου της Αγίας Πετρούπολης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση του συναδέλφου του Ρίμσκι - Κόρσακοφ.
1907: Ναυαγεί κοντά στην Εύβοια το γερμανικό ατμόπλοιο «Νέδα», με αποτέλεσμα να πνιγούν 60 ναύτες και επιβάτες.
1910: Ο 46χρονος συνθέτης Πιέτρο Μασκάνι ερωτεύεται την 22χρονη χορωδό Άννα Λόλι. Ο δεσμός τους θα παραμείνει ζωντανός έως το θάνατο του Μασκάνι το 1945.
1912: Το Θιβέτ γίνεται για πρώτη φορά με τη βία επαρχία της Κίνας.
1913: Ο ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, πιλοτάροντας ένα Μπλεριό 11, χάνει τη ζωή του, λόγω πτώσης του αεροσκάφους του. Είναι ο πρώτος νεκρός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.
1914: Η σερενάτα για δύο βιολιά και πιάνο του Ενρίκε Γρανάδος κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1919: Το θωρηκτό Αβέρωφ εισέρχεται θριαμβευτικά στο λιμάνι της Σμύρνης. 50.000 άνθρωποι το υποδέχονται στην προκυμαία.
1920: Ο Κεμάλ Ατατούρκ ανακηρύσσει τον εαυτό του Μέγα Βεζίρη και υπουργό των Στρατιωτικών.
1932: Ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει τη μεγαλύτερη νίκη του επί του Ηρακλή για το Πρωτάθλημα Ελλάδας με 7-1. Τρία γκολ πετυχαίνει ο θυελλώδης Τάκης Τριανταφύλλης, δύο ο Σοφιανόπουλος και από ένα ο Γαβαλάς και ο Βουτσαδόπουλος.
1939: Ο Γκλεν Μίλερ ηχογραφεί τη μεγάλη επιτυχία «Moonlight Serenade».
1941: Γερμανικά αεροπλάνα βυθίζουν στην Κέρκυρα το ελληνικό τορπιλοβόλο «Προύσσα».
1942: Το υποβρύχιο Γλαύκος (ΙΙ) βυθίζεται κατά τη διάρκεια γερμανικής αεροπορικής επίθεσης, ενώ ελλιμενίζεται στο λιμάνι Βαλέτα της Μάλτας.
1944: Σημειώνεται στάση της 1ης Ταξιαρχίας Πεζικού του εξόριστου Ελληνικού Στρατού στην Αίγυπτο. Στις 24 Απριλίου οι Βρετανοί θα συλλάβουν τους έλληνες στασιαστές στρατιώτες και θα τους αφοπλίσουν.
1945: Ο Ερυθρός Στρατός απελευθερώνει την Ουγγαρία.
1945: Τα αμερικανικά στρατεύματα απελευθερώνουν το Ορντρούκ, το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία.
1946: Παραιτείται η κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη και σχηματίζεται νέα υπό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Παναγιώτη Πουλίτσα.
1949: Δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ.
1954: Ο Αρτούρο Τοσκανίνι διευθύνει για τελευταία φορά την ορχήστρα του NBC, δέκα μέρες μετά τα 87α γενέθλιά του.
1955: Το έργο του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Greeting Prelude» κάνει πρεμιέρα στη Βοστόνη.
1956: Ο Έλβις Πρίσλεϊ παίζει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Ο τοπικός διοικητής της Αστυνομίας δηλώνει ότι αν ο Πρίσλεϊ επανέλθει στην πόλη για να ξαναπαίξει, όπως έπαιξε, θα συλληφθεί για διατάραξη της κοινής ησυχίας.
1958: Η πρώτη διαδήλωση κατά των πυρηνικών δοκιμών διοργανώνεται στην Αγγλία.
1959: Το τραγούδι του Μπάντι Χόλι «It Doesn't Matter Anymore» ανεβαίνει στο Νο13 του αμερικάνικου χτι-παρέιντ. Είναι η πρώτη μεταθανάτια επιτυχία του καλλιτέχνη.
1960: Ο Έλβις Πρίσλεϊ ηχογραφεί την επιτυχία του «Are You Lonesome Tonight».
1960: Το Μαλί (Γαλλικό Σουδάν) κηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.
1960: Η δισκογραφική εταιρεία RCA Victor είναι η πρώτη που ανακοινώνει ότι θα κυκλοφορεί τόσο σε μονοφωνική, όσο και σε στερεοφωνική έκδοση, όλους τους δίσκους 45 στροφών. Πρώτη κυκλοφορία, το σινγκλ του Έλβις Πρίσλεϊ Stuck on You.
1964: Οι Beatles πετυχαίνουν ένα ακατάρριπτο ρεκόρ… Φιγουράρουν και στις πέντε πρώτες θέσεις του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών, με τα τραγούδια τους: 1. Can't Buy Me Love, 2. Twist and Shout, 3. She Loves You, 4. I Want to Hold Your Hand και 5. Please, Please Me.
1964: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος καταργεί τη συμφωνία του 1960 μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις στα βορειοδυτικά του νησιού.
1965: Αποκαλύπτεται το πρώτο μοντέλο της μαχητικού αεροπλάνου Σάαμπ Βίγκεν.
1966: Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό, αλλά ο αγώνας διακόπτεται στο 88ο λεπτό, ενώ το σκορ είναι 1-1 (50' Παπαϊωάννου, 8' Σακελλαρίδης). Η «Ένωση» παίζει απ' το 50ο λεπτό με δέκα παίκτες μετά την αποβολή του Κεφαλίδη, αλλά πιέζει (δύο πέναλτι έπιασε ο Οικονομόπουλος), ώσπου ο Λουκανίδης σκοράρει και αρχίζει το… ξύλο κατά διαιτητή και «πρασίνων», με αποτέλεσμα το ματς να διακοπεί υπέρ του «τριφυλλιού».
1968: Η ΑΕΚ στέφεται κυπελλούχος Ευρώπης στο μπάσκετ και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Νικά στο Παναθηναϊκό Στάδιο τη Σλάβια Πράγας με 89-82, ενώπιον 80.000 θεατών - ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.
1969: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Νόμος Γάμα» κάνει πρεμιέρα στο Ρουαγιάν της Γαλλίας.
1969: Τέλος εποχής για τον Ανδρέα Σταματιάδη, ο οποίος στα 35 του αποχαιρετά τα γήπεδα, πέφτοντας θύμα της ανανέωσης που προανήγγειλε στην ΑΕΚ ο Μπράνκο Στάνκοβιτς. Επισήμως, ο παίκτης φέρεται να καταλαβαίνει τον προπονητή του, στο παρασκήνιο όμως δεν λείπουν οι «ψίθυροι» που τον θέλουν χολωμένο.
1970: Οι Crosby Stills Nash & Young ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Déjà vu».
1970: Ο ατζέντης των Brinsley Schwarz στέλνει με αεροπλάνο στις ΗΠΑ 133 άγγλους δημοσιογράφους για να να παρακολουθήσουν το νεόκοπο και πολλά υποσχόμενο συγκρότημα να ανοίγει τη συναυλία του Βαν Μόρισον στο Φίλμορ Ιστ της Νέας Υόρκης. Η όλη επιχείρηση, που θα κοστίσει στον ατζέντη 120.000 λίρες, θα καταλήξει σε φιάσκο. Οι Brinsley Schwarz θα αφιχθούν στη Νέα Υόρκη λίγες ώρες πριν από τη συναυλία, αφού οι αμερικανικές αρχές άργησαν να τους χορηγήσουν βίζα, ενώ το αεροπλάνο που μετέφερε του άγγλους δημοσιογράφους προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη την επομένη της συναυλίας, λόγω μηχανικής βλάβης. Τελικά, το συγκρότημα δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα επί σκηνής και οι κριτικές των αμερικανών δημοσιογράφων θα είναι ιδιαίτερα δηκτικές.
1971: Ο συνασπισμός του αριστερού υποψήφιου για την προεδρία της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, κερδίζει το 49,5% των ψήφων στις εκλογές.
1972: Οι Σοβιετικοί αρνούνται να δώσουν βίζα στον Αλεξάντερ Σολζενίτσιν για να παραλάβει το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Σουηδία.
1973: Τελούνται τα επίσημα εγκαίνια του κτιριακού συγκροτήματος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. 28 χρόνια αργότερα οι δίδυμοι πύργοι θα καταρρεύσουν, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα.
1974: Το Βατικανό δίνει στη δημοσιότητα έγγραφα, που αποδεικνύουν ότι οι συνεργάτες του πάπα Πίου ΙΒ', πιθανόν και ο ίδιος ο πάπας, να γνώριζαν τις αθρόες εκτελέσεις των Εβραίων από τους Ναζί.
1975: Αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος, που μεταφέρει ορφανά παιδιά, συντρίβεται κοντά στη Σαϊγκόν, στο Βιετνάμ, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 172 άνθρωποι.
1975: Δύο νεαροί, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν, ιδρύουν στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού τη Microsoft.
1977: Η Συμφωνία αρ. 3 του Χένρικ Γκόρετσκι κάνει πρεμιέρα στο Ρουαγιάν της Γαλλίας.
1979: Εκτελείται ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Αλί Μπούτο, έπειτα από διαταγή του στρατηγού Ζία Ουλ Χακ.
1981: Η Σούζαν Μπράουν γίνεται η πρώτη γυναίκα που μετέχει στον πανεπιστημιακό ιστιοπλοϊκό αγώνα της Αγγλίας, ως μέλος της ομάδας της Οξφόρδης.
1981: Η ιταλική αστυνομία συλλαμβάνει στη Ρώμη το ηγετικό στέλεχος των Ερυθρών Ταξιαρχών, Μάριο Μορέτι.
1981: Οι Styx ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Paradise Theatre».
1981: Διεξάγεται ο 26ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ιρλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Μ. Βρετανίας το συγκρότημα των Bucks Fizz, με τη σύνθεση Making Your Mind Up. Η χώρα μας συμμετέχει με το τραγούδι των Δημητρά / Νιάρχου Φεγγάρι Καλοκαιρινό, το οποίο με ερμηνευτή τον Γιάννη Δημητρά καταλαμβάνει την 8η θέση.
1983: Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ ξεκινάει για το παρθενικό ταξίδι του.
1987: Οι Starship ανεβαίνουν στο Νο1 του βρετανικού και του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Nothin's Gonna Stop Us».
1987: Το τραγούδι των Beatles Let It Be, τραγουδισμένο από ομάδα καλλιτεχνών με επικεφαλής τους Πολ Μακάρτνεϊ, Μπόι Τζορτζ, Μαρκ Νόπφλερ, Κιμ Γουάιλντ, Νικ Κέρσοου και Κέιτ Μπους, ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών. Τα έσοδα θα διατεθούν για τα 193 θύματα του ναυαγίου του φέριμποτ Herald of Free Enterprise.
1987: Το άλμπουμ των U2 The Joshua Tree εισέρχεται στο Νο7 του αμεριανικού πίνακα επιτυχιών με την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Είναι η γρηγορότερη είσοδος στα αμερικανικά τσαρτς εδώ και επτά χρόνια.
1989: Η UNESCO συμπεριλαμβάνει το Άγιο Όρος στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με τα ωραιότερα και διασημότερα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία.
1990: Συγκλονιστική συνάντηση Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στο Ολυμπιακό Στάδιο, για το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Οι «πράσινοι» επικρατούν στην κανονική διάρκεια του αγώνα με 2-1, αλλά το ματς πηγαίνει στην παράταση, επειδή ο πρώτος αγώνας έληξε με το ίδιο σκορ υπέρ των «ερυθρολεύκων». Εκεί, ο διαιτητής καταδικάζει τους Αθηναίους που προηγούνται με 3-2, παραχωρώντας ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ των Πειραιωτών, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να λήξει 3-3. Σκόρερ και των τριών πράσινων τερμάτων ήταν ο Δημήτρης Σαραβάκος.
1991: Έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι αριστερόχειρες ζουν λιγότερο από τους δεξιόχειρες, κατά μέσο όρο πέντε με εννιά χρόνια, εξαιτίας των ατυχημάτων που παθαίνουν από συσκευές, που έχουν κατασκευαστεί με πρότυπο τους δεξιόχειρες.
1992: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν ανεβαίνει στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Human Touch».
1993: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα απογραφής στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα οποία το 9,7% του πληθυσμού είναι τουρκικής καταγωγής και το 3,4% τσιγγάνοι.
1993: Ο 53χρονος Μάριο Αντρέτι τερματίζει πρώτος στο Valvoline 200 στο Φοίνιξ και γίνεται ο γηραιότερος οδηγός που κερδίζει αγώνα Indy Car.
1994: Ιδρύεται από τους Μαρκ Αντρέεσεν και Τζιμ Κλαρκ η εταιρεία Mosaic Communications Corporation, που δημιούργησε και ανέπτυξε τον διαδικτυακό φυλλομετρητή Netscape.
1994: Οι Σέρβοι ξεκινούν μεγάλη επίθεση κατά του πολιορκημένου μουσουλμανικού θυλακίου στο Γκόραζντε.
1995: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, δηλώνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο συνιστά αιτία πολέμου για την Ελλάδα.
1996: Ο σόουλμαν Γουίλσον Πίκετ συλλαμβάνεται για κατοχή κοκαΐνης, ενώ βρίσκεται υπό δικαστική επιτήρηση.
1997: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητάει την απόσυρση του νόμου περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Συνθήκη Σένγκεν).
1999: Ο Ολυμπιακός νικάει την ΑΕΚ με 3-1 σετ στη Δράμα, κατακτώντας το έβδομο συνεχόμενο Κύπελλο βόλεϊ στην ιστορία του και το πρώτο του προπονητή του Ζόραν Γκάζιτς.
1999: Το άλμπουμ των Corrs Talk On Corners ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών.
2002: Δύο κούκλες ηλικίας τριών χιλιάδων χρόνων, o Φοίβος και η Αθηνά, επιλέγονται ως οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
2004: Νέα εξέλιξη παίρνει η υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης, που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου και στοίχισε τη ζωή σε 200 άτομα. Τέσσερις από τους υπόπτους για το μακελειό ανατινάζονται, όταν διαπιστώνουν ότι η ισπανική αστυνομία έχει περικυκλώσει το κτήριο στο οποίο κρύβονται.
2007: Προφυλακιστέοι κρίνονται μετά την απολογία τους ενώπιον της ανακρίτριας οι 8 από τους 12 νεαρούς που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τη συμπλοκή στην Παιανία, όπου τραυματίστηκε θανάσιμα ο 25χρονος φίλαθλος του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλου. Η Διυπουργική Επιτροπή αποφασίζει την κατάργηση 270 συνδέσμων φιλάθλων, για την πάταξη της βίας στο χώρο του αθλητισμού.
2007: Προβλήματα με τις αρχές αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι από τη Σουηδία, καθώς η Εφορία δεν αναγνωρίζει το όνομα του ηλικίας έξι μηνών παιδιού τους, το οποίο βάφτισαν Metallica.
2008: Ο τραγουδιστής των Procol Harum, Γκάρι Μπρούκερ, κερδίζει την αγωγή με την οποία του επιδικάζονται όλα τα δικαιώματα της μεγάλης επιτυχίας του συγκροτήματος «A Whiter Shade of Pale». Τα διεκδικούσε κατά 40% ο οργανίστας των Procol Harum, που ισχυριζόταν ότι αυτός είχε γράψει τη μελωδία του οργάνου.
2008: Σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περισσότερα από 120 χιλιάδες Ελληνόπουλα γεννήθηκαν εκτός γάμου τα τελευταία χρόνια.
2008: Σοκ στην εθνική άρσης βαρών με κρούσματα ντόπινγκ. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου τίθεται σε διαθεσιμότητα.
2009: Ο ΟΟΣΑ τοποθετεί στη «μαύρη λίστα» τις Κόστα Ρίκα, Μαλαισία και Φιλιππίνες, ως μη συνεργάσιμους φορολογικούς παραδείσους.
2010: Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διατάζει τη σύλληψη 19 απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών που κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης (Σχέδιο Βαριοπούλα).
Γεννήσεις
188: Λούκιος Σεπτίμιος Βασιανός (Καρακάλλας), ρωμαίος αυτοκράτορας, που βασίλεψε από το 211 έως το 217. (Θαν. 8/4/217)
1846: Κόμης Λοτρεαμόν, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ιζιντόρ Λισιέν Ντικάς, γάλλος ποιητής και συγγραφέας. (Θαν. 24/11/1870)
1896: Τριστάν Τζαρά, ρουμανογάλλος συγγραφέας, εισηγητής του καλλιτεχνικού κινήματος του «Ντανταϊσμού». (Θαν. 25/12/1963)
1896: Ρόμπερτ Σέργουντ, αμερικανός θεατρικός συγγραφέας. (Θαν. 14/11/1955) [Αποφθέγματα]
1914: Μαργκερίτ Ντιράς, γαλλίδα συγγραφέας. («Ο Εραστής», «Ο Υποπρόξενος») (Θαν. 3/3/1996)
1915: Μάντι Γουότερς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μακίνλεϊ Μόργκανφιλντ, αμερικανός μπλουζίστας. (Θαν. 30/4/1983)
1922: Έλμερ Μπέρνσταϊν, αμερικανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, που προτάθηκε για 12 Όσκαρ και κέρδισε ένα το 1968. (Και οι επτά ήσαν υπέροχοι, Μεγάλη Απόδραση, 10 Εντολές) (Θαν. 18/8/2004)
1928: Βόλφγκανγκ Βον Τριπς, πιλότος της Φόρμουλα 1. (Θαν. 10/9/1961)
1928: Μάγια Αγγέλου, υιοθετημένη από έλληνες γονείς αμερικανίδα ποιήτρια.
1928: Άλκης Αγγέλου, κριτικός, λογοτέχνης και ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Ερμής». (Θαν. 27/4/2001)
1932: Αντρέι Ταρκόφσκι, ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Σολάρις, Στάλκερ, Θυσία) (Θαν. 29/12/1986)
1932: Άντονι Πέρκινς, αμερικανός ηθοποιός. («Ψυχώ») (Θαν. 12/9/1992)
1937: Νίκος Τζουνάκος, ένας από τους καλύτερους ακραίους αμυντικούς που φόρεσαν την πράσινη φανέλα.
1939: Χιου Μασακέλα, νοτιοαφρικανός τρομπετίστας.
1945: Νταντιέλ Κον - Μπεντίτ, γάλλος ακτιβιστής και πολιτικός, ηγέτης της φοιτητικής εξέγερσης τον Μάη του '68, σήμερα ευρωβουλευτής με το Κόμμα των Πρασίνων.
1948: Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κούρδος ηγέτης του PKK.
1948: Πικ Γουίδερς, άγγλος ντράμερ των Dire Straits.
1949: Λίτσα Διαμάντη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ευαγγελίας Κοσμίδου, τραγουδίστρια.
1952: Γκάρι Μουρ, άγγλος κιθαρίστας και τραγουδιστής, μέλος -μεταξύ άλλων- του συγκροτήματος Thin Lizzy. (Θαν. 6/2/2011)
1952: Ντέιβ Χιλ, άγγλος κιθαρίστας των Slade.
1957: Άκι Καουρισμάκι, φιλανδός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Ο Άνθρωπος χωρίς παρελθόν», «Οι Λένινγκραντ Κάουμποϊς πάνε Αμέρικα»)
1957: Γκρέιμ Κέλινγκ, σκωτσέζος κιθαρίστας των Deacon Blue. (Θαν. 10/6/2004)
1962: Κρεγκ Άνταμς, άγγλος μπασίστας των Mission.
1963: Νάιγκελ Πρέστον, άγγλος ντράμερ των Cult. (Θαν. 1/4/1992)
1970: Δημήτρης Μπάσης, τραγουδιστής.
1972: Μάγκνους Σβένιγκσον, σουηδός μπασίστας των Cardigans.
1973: Λόρις Καπιρόσι, ιταλός αναβάτης του MotoGP.
1978: Ειρήνη Σκλήβα, μοντέλο, Μις Κόσμος 1996.
1979: Χιθ Λέτζερ, αυστραλός ηθοποιός. («Το μυστικό του Brokeback Mountain») (Θαν. 22/1/2008)
Θάνατοι
1765: Μιχαήλ Λομονόσοφ, ρώσος φυσικός και ποιητής. Το πανεπιστήμιο της Μόσχας φέρει το όνομά του. (Γεν. 8/11/1711)
1774: Όλιβερ Γκόλντσμιθ, ιρλανδός γιατρός και συγγραφέας. (Γεν. 10/11/1730) [Αποφθέγματα]
1806: Κάρλο Γκότσι, ιταλός δραματουργός. (Γεν. 13/12/1720)
1821: Κωνσταντίνος Μουρούζης, διερμηνέας της Πύλης, που απαγχονίστηκε από τον Σουλτάνο. (Γεν. 1789)
1841: Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον, 9ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Πέθανε από πνευμονία ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του και κατέχει το ρεκόρ της πιο βραχύβιας θητείας στο Λευκό Οίκο. (Γεν. 9/2/1773)
1903: Γκότσε Ντέλτσεφ, βούλγαρος αρχικομιτατζής. (Γεν. 23/1/1872)
1907: Λάκης Μάρκου, μακεδονομάχος.
1913: Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, μηχανικός και αεροπόρος, πρωτοπόρος της ελληνικής αεροπορίας και o πρώτος νεκρός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. (Γεν. 1889)
1929: Καρλ Μπεντς, γερμανός μηχανικός, που σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο πρακτικό αυτοκίνητο, εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. (Γεν. 25/11/1844)
1931: Αντρέ Μισελέν, γάλλος κατασκευαστής ελαστικών, ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας ελαστικών Michelin. (Γεν. 16/1/1853)
1932: Φρίντριχ Όστβαλντ, γερμανός χημικός, βραβευμένος με Νόμπελ το 1909. (Γεν. 2/9/1853)
1968: Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αμερικανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1964. (Γεν. 15/1/1929)
1979: Αλί Μπούτο, πακιστανός πολιτικός, που χρημάτισε πρόεδρος και πρωθυπουργός του Πακιστάν. (Γεν. 5/1/1928)
1983: Γκλόρια Σουάνσον, αμερικανίδα ηθοποιός. (Γεν. 27/3/1899)
1984: Όλεγκ Αντόνοφ, ουκρανός αεροναυπηγός. (Γεν. 7/2/1906)
1993: Άλφρεντ Μόουζες Μπατς, αμερικανός αρχιτέκτονας, δημιουργός του Σκραμπλ, για το οποίο στην αρχή δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον από τις εταιρίες. (Γεν. 13/4/1899)
2001: Ραμόν Μεντόθα, ένας από τους πλέον επιτυχημένους προέδρους στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Επί των ημερών του (1985-1996) ο μαδριλένικος σύλλογος κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ισπανίας και 1 Κύπελλο UEFA. (Γεν. 18/4/1927)
2010: Τάσος Ζωγράφος, έλληνας σκηνογράφος του θεάτρου και του κινηματογράφου. (Γεν. 1926)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/full/0404
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου