Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

21 Απριλίου
Γιορτάζουν:

Γεγονότα

753 π.Χ: Ο Ρωμύλος και ο Ρέμος ιδρύουν τη Ρώμη.
43 π.Χ: Ο Μάρκος Αντώνιος ηττάται στη μάχη της Μούτινα (σημερινή Μοδένα) από τις δυνάμεις του Οκταβιανού και του Άουλου Ίρτιου.
1749: Το έργο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Βασιλικά Πυροτεχνήματα» («Royal Fireworks») κάνει πρεμιέρα στους κήπους Βόξολ του Λονδίνου, παρουσία 12.000 θεατών, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση. Γράφτηκε με βασιλική παραγγελία, για να συνοδεύσει τη ρίψη των πυροτεχνημάτων στις εορταστικές εκδηλώσεις για την υπογραφή της συνθήκης του Εξ Λα Σαπέλ, που σήμανε τη λήξη του πολέμου διαδοχής στην Αυστρία.
1829: Ο εικοσάχρονος μουσικός Φέλιξ Μέντελσον επισκέπτεται για πρώτη φορά το Λονδίνο για καλλιτεχνική ενημέρωση, αλλά και για συναυλίες.
1836: Οι δυνάμεις της Δημοκρατίας του Τέξας υπό τον Σαμ Χιούστον νικούν μέσα σε 18 λεπτά τους Μεξικάνους υπό τον στρατηγό Αντόνιο Λόπες ντε Σάντα Άννα, στη μάχη του Σαν Ιασίντο, που αποτέλεσε σημαντική καμπή στον αγώνα της απόσχισης των Τεξανών από το Μεξικό και την ενσωμάτωσή τους στις ΗΠΑ.
1857: Η Λειτουργία, έργο 4, του Καμίγ Σεν Σανς παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1878: Εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη η πρώτη πυροσβεστική φωλιά.
1889: Η όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Έντγκαρ» κάνει πρεμιέρα στο Μιλάνο.
1905: Τα ανταρτικά σώματα του Ανθυπολοχαγού Γεωργίου Κατεχάκη (Ρούβα) και του Υπολοχαγού Πέτρου Μάνου αποκρούουν σφοδρή τουρκική επίθεση στο ύψωμα Μουρίκι του όρους Σινιάτσικο Κοζάνης, υποχρεώνοντας τους εχθρούς να τραπούν σε φυγή με μεγάλες απώλειες.
1912: Οι ομάδες του μπέιζμπολ Νιου Γιορκ Τζάιαντς και Νιου Γιορκ Γιάνκις συμμετέχουν σε αγώνα για την ενίσχυση όσων επιβίωσαν από το ναυάγιο του Τιτανικού.
1912: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο από τους Οθωμανούς.
1917: Παραιτείται η κυβέρνηση Σπυρίδωνος Λάμπρου. Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.
1917: Η Σονάτα αρ. 2, για φλάουτο, βιόλα και άρπα του Κλοντ Ντεμπισί παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1918: Η «Κλασσική Συμφωνία» του Σεργκέι Προκόφιεφ κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1919: Τα έργα του Μπέλα Μπαρκ «Σουίτα για πιάνο» (έργο 14), «Πέντε Τραγούδια» (έργο 16) και «Τρεις Σπουδές» (έργο 18) κάνουν πρεμιέρα στη Βουδαπέστη.
1919: Η μουσική κωμωδία του Τζορτζ Γκέρσουιν «La La Lucille» κάνει πρεμιέρα στο Ατλάντι Σίτι των ΗΠΑ.
1922: Ο Λι ντε Φόρεστ ανακοινώνει την εφεύρεση κινηματογραφικής συσκευής, που μπορεί να προβάλει εικόνες και να μεταδίδει τον μαγνητοφωνημένο ήχο ταυτόχρονα.
1923: Ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακηρύσσει την ημέρα ίδρυσης της Ρώμης σε εθνική εορτή και καταργεί την Πρωτομαγιά ως αργία.
1929: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών για τη Γερουσία, οι Φιλελεύθεροι του Ελευθέριου Βενιζέλου καταλαμβάνουν 72 από τις 92 έδρες.
1930: 355 κρατούμενοι χάνουν τη ζωή τους στο Οχάιο των ΗΠΑ, όταν ξεσπά πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων σε φυλακή με 3.500 κρατούμενους, ενώ εκ κατασκευής προβλεπόταν να στεγάσει μόνο 1.500.
1930: Ο Άρης νικάει τον Πανιώνιο με 64-27 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, ανακηρύσσεται πρωταθλητής και ταυτόχρονα κατακτά τον πρώτο τίτλο του στο μπάσκετ.
1935: Ο Απόλλων Αθηνών συντρίβει τον Παναθηναϊκό με 5-0 για το Πρωτάθλημα Ελλάδας.
1939: Ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν κάνει την πρώτη εμφάνισή του ως μαέστρος. Διευθύνει το έργο του «The Birds» στο Χάρβαρντ.
1941: Μετά την αυτοκτονία του Αλέξανδρου Κορυζή, πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη της 4ης Αυγούστου (Μανιαδάκης, Νικολούδης, Δημητράτος κλπ.) παραμένουν στις θέσεις τους.
1941: Τα βουλγαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, έπειτα από έγκριση των Γερμανών.
1941: Βυθίζεται στον Κορινθιακό κόλπο από γερμανικά βομβαρδιστικά το γεμάτο τραυματίες πλωτό νοσοκομείο «Ελληνίς» με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Ρεβίδη.
1941: Ο Αντιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, παρά την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο αλβανικό μέτωπο από τη γερμανική εισβολή στη Μακεδονία, συνιστά με διαταγή του προς τη Στρατιά Ηπείρου τη συνέχιση του αγώνα μέχρι το έσχατο όριο των δυνατοτήτων της.
1942: Η Σονάτα για Κλαρινέτο του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν κάνει πρεμιέρα στη Βοστόνη.
1945: Ο Κόκκινος Στρατός εισέρχεται στα περίχωρα του Βερολίνου.
1947: Ο γ.γ. του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης συναντά τον γιουγκοσλάβο ηγέτη Τίτο, από τον οποίο ζητάει την παροχή περισσότερης βοήθειας στους αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ).
1948: Η «Συμφωνία αρ. 6» του Ραλφ Βον Ουίλιαμς κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1949: Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ελεύθερης Ελλάδας (ΔΣΕ) ανακοινώνει την πρόταση Πορφυρογέννη προς τον ΟΗΕ (20 Απριλίου) για «κατάπαυση του πυρός, γενική αμνηστία και εκλογές με συμμετοχή μας στη διενέργειά τους», πρόταση που ο ίδιος ο σταθμός θα αποκηρύξει στις 7 Μαΐου.
1950: Το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 του Εϊτόρ Βίλα Λόμπος κάνει πρεμιέρα στο Ρίο Ντε Ζανέιρο.
1951: Η Σονάτας για πιάνο αρ. 9 του Σεργκέι Προκόφιεφ κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1951: Η Συμφωνία Κοντσερτάντε (Συμφωνία αρ. 5) του Καρλ Χάρτμαν κάνει πρεμιέρα στη Στουτγάρδη.
1953: Δύο κορυφαίοι βοηθοί του αμερικανού γερουσιαστή Τζόζεφ ΜακΚάρθι εισηγούνται την απομάκρυνση 30.000 τόμων από τις ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τους «φιλο-κομουνιστικούς».
1956: Ο πρώτος πετυχημένος δίσκος του Έλβις Πρίσλεϊ με τίτλο «Heartbreak Hotel» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών.
1959: Καθελκύεται το πρώτο φορτηγό πλοίο από τα ναυπηγεία της Σύρου.
1960: Η νέα πόλη Μπραζίλια, που οικοδομήθηκε σ' ένα κεντρικό οροπέδιο, 600 μίλια από την ακτή, ανακηρύσσεται η νέα πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1962: Ο Έλβις Πρίσλεϊ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πινάκα επιτυχιών με το τραγούδι «Good Luck Charm».
1963: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκινάει την πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης, κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται και κακοποιείται.
1963: Οι Beatles και οι Rolling Stones συναντώνται για πρώτη φορά επί σκηνής στο Club Crawdaddy της αγγλικής πόλης Ρίτσμοντ. Τη συναυλία ανοίγει το συγκρότημα του Μικ Τζάγκερ.
1967: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο. Οι πραξικοπηματίες ορίζουν ως πρωθυπουργό τον Αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Κόλλια.
1967: Αναβάλλεται η 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος, όπως και ο φιλικός αγώνας της Εθνικής με την Αυστρία, που ήταν προγραμματισμένος για την επομένη. Οι αγώνες θα ξαναρχίσουν στις 21 Μαΐου.
1972: 100 φοιτητές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, στην επέτειο του πραξικοπήματος. Ακολουθούν συλλήψεις.
1972: Θεμελιώνεται το νέο Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
1973: Ο Άλις Κούπερ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Billion Dollar Babies».
1975: Παραιτείται μετά από 10 χρόνια στην εξουσία ο πρόεδρος του Νοτίου Βιετνάμ, Θιέου, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ ως αναξιόπιστες και ζητώντας από τους διαδόχους του να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις κομμουνιστικές δυνάμεις.
1977: Κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ του μιούζικαλ «Άνι».
1981: Απογράφονται 9.707.000 Έλληνες, 3.016.000 εκ των οποίων στην Αθήνα.
1982: Ο Τζο Στράμερ εξαφανίζεται ανεξήγητα για τρεις εβδομάδες και οι Clash ακυρώνουν την περιοδεία τους. Τελικά, τον βρίσκουν να ζει σαν ζητιάνος στο Παρίσι.
1983: Η ΕΟΚ ανακοινώνει ότι η Αθήνα είναι η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.
1984: Η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα» κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους.
1984: Έπειτα από 37 εβδομάδας στο Νο1, το άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον «Thriller» υποχωρεί στην τρίτη θέση του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών. Το διαδέχεται το σάουντρακ της ταινίας «Footloose».
1984: Ο Φιλ Κόλινς ανεβαίνει στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι του «Against All Odds».
1985: Το έργο του Μόρτον Φέλντμαν «For Philip Guston», διάρκειας 4 ωρών, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1987: Αποκαλύπτεται κατάχρηση 480 εκατομμυρίων δραχμών στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στη Νέα Σμύρνη. Ο διευθυντής του και πρόεδρος του Πανιωνίου, Μιχάλης Σταματελάτος, τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα καταλήξει στη φυλακή, παρ' όλες τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης των φιλάθλων της ομάδας.
1988: Το έργο του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν «Missa Brevis» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1990: Οι τελωνειακοί εντοπίζουν στην Πάτρα ένα τεράστιο πυρηνικό σούπερ πολυβόλο, που προοριζόταν για τον πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.
1990: Η Σινίντ Ο' Κόνορ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με τη δική της εκδοχή του τραγουδιού του Πρινς «Nothing Compares To You».
1990: Οι Fleetwood Mac ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Behind The Mask».
1990: Ο Πολ Μακάρτνεϊ παίζει ενώπιον 184.000 θαυμαστών στο «Μαρακανά» του Ρίο, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο συναυλιακό ρεκόρ.
1992: Πραγματοποιείται στην Καλιφόρνια η πρώτη έπειτα από 25 χρόνια εκτέλεση θανατοποινίτη.
1993: Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Αντρεότι, αρνείται τις κατηγορίες ότι έχει διασυνδέσεις με τη Μαφία.
1993: Ο πρώην μπασίστας των Rolling Stones Μπιλ Γουάιμαν παντρεύεται για τρίτη φορά, σε ηλικία 57 ετών, την 33χρονη σχεδιάστρια μόδας Σουζάν Ακόστα.
1994: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό η Συμφωνία αρ. 1, του «AIDS», του αμερικανού συνθέτη Τζον Κοριλιάνο, εμπνευσμένη από τον θάνατο ενός φίλου του.
1994: Βόμβα εκρήγνυται στη «Μίλε» στο Ν. Ψυχικό. Την ευθύνη αναλαμβάνει η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».
1994: Προσχωρούν στην Πολιτική Άνοιξη δύο πρώην βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Παναγιώτης Κλης και ο Διονύσης Μπεχράκης, καθώς και το πρώην μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού Δημοσθένης Μανίκας.
1995: Νέα επίθεση με τοξικό αέριο σημειώνεται σε κεντρικό πολυκατάστημα της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να διακομιστούν πολλά άτομα στο νοσοκομείο.
1996: Η κεντροαριστερή Συμμαχία της «Ελιάς» κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία, εκθρονίζοντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Νέος πρωθυπουργός, ο Ρομάνο Πρόντι.
1996: Η σύνθεση του Τζον Τάβενερ «Προσευχή στην Αγία Τριάδα» κάνει πρεμιέρα στο Κέμπριτζ.
2001: «Δολοφονικό» μαρκάρισμα του αρχηγού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ροι Κιν, στον Άλφι Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Κιν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το έκανε για εκδίκηση, θα τιμωρηθεί με 5 αγωνιστικές και πρόστιμο ρεκόρ 150.000 λιρών για δυσφήμιση του αθλήματος.
2001: Ο κιθαρίστας των R.E.M. Πίτερ Μπακ συλλαμβάνεται από την αστυνομία του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου, επειδή κατά τη διάρκεια της πτήσης από το Σιάτλ μέθυσε και επιτέθηκε σε αεροσυνοδό της British Airways.
2002: Οι Oasis ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το «Hindu Times». Είναι η πρώτη φορά που οι αδελφοί Γκάλαχερ βρίσκονται στην κορυφή.
2003: Ο ακροδεξιός Ζαν Μαρί Λεπέν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με συνέπεια να εκτοπίσει τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών και πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν από τον αγώνα διεκδίκησης της γαλλικής Προεδρίας. Όλη η Ευρώπη μιλάει για το φαινόμενο Λεπέν και εκφράζει φόβους για άνθηση της ακροδεξιάς.
2004: Εκατόμβη στη Βασόρα του Ιράκ, από τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα, που είχαν στόχο αστυνομικά τμήματα. 73 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και 17 μικροί μαθητές,στις πιο αιματηρές επιθέσεις που γνώρισε η πόλη από το τέλος του πολέμου.
2004: Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώνεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με πέντε νεκρούς και 140 τραυματίες. Στόχος της επίθεσης είναι το αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, το οποίο καταστρέφεται ολοσχερώς. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα.
2004: Ο πρώην ηγέτης των Pogues Σέιν ΜακΓκόουαν εμπλέκεται σε καυγά στην παμπ Joiner's Arms του κεντρικού Λονδίνου και τραυματίζεται σοβαρά στο πρόσωπο από δύο νεαρά άτομα, που συλλαμβάνονται από την αστυνομία.
2008: Το Greek Sale του οίκου Sotheby's συγκεντρώνει το ποσό των 11,9 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό - ρεκόρ για κάθε δημοπρασία ελληνικής τέχνης οποιουδήποτε οίκου δημοπρασιών. «Πρωταγωνιστής» ο πίνακας του Γ. Ιακωβίδη «Η καινούργια πίπα του παππού».
2010: Στο 11,3% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2010, έναντι 9,4% τον Ιανουάριο 2009 και 10,2% το Δεκέμβριο 2009, ανακοινώνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Γεννήσεις

1816: Σαρλότ Μπροντέ, αγγλίδα συγγραφέας. (Θαν. 31/3/1855)
1864: Μαξ (Μαξιμίλιαν) Βέμπερ, γερμανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, από τους θεμελιωτές της επιστήμης της κοινωνιολογίας. (Θαν. 14/6/1920)
1915: Άντονι Κουίν, αμερικανομεξικάνος ηθοποιός. («Ζορμπάς ο Έλληνας») (Θαν. 3/6/2001)
1920: Μπρούνο Μαντέρνα, ιταλογερμανός μαέστρος και συνθέτης. (Θαν. 13/11/1973)
1926: Ελισάβετ Β', βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας.
1930: Σιλβάνα Μάγκανο, ιταλίδα ηθοποιός. (Θαν. 16/12/1989)
1947: Ίγκι Ποπ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζέιμς Τζιούελ Όστερμπεργκ τζούνιορ, αμερικανός ρόκερ.
1952: Νίκος Κυπουργός, συνθέτης.
1958: Άντι ΜακΝτάουελ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ροζαλί Άντερσον, αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο.
1959: Ρόμπερτ Σμιθ, βρετανός ρόκερ, ηγέτης του συγκροτήματος «Cure».
1959: Μάικλ Τίμινς, καναδός κιθαρίστας, συνιδρυτής με τα δύο αδέλφια του των Cowboy Junkies.
1963: Τζόνι ΜακΈλχολν, σκωτσέζος κιθαρίστας και μπασίστας των Altered Images και Texas.

Θάνατοι

1142: Πιερ Αμπελάρ, γάλλος συγγραφέας και σχολαστικός φιλόσοφος, γνωστός στην Ελλάδα ως Πέτρος Αβελάρδος. (Γεν. 1079)
1574: Κόζιμο Ι Ντε Μέντιτσι, μέγας δούκας της Τοσκάνης. (Γεν. 12/6/1519)
1699: Ζαν Μπατίστ Ρασέν, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Ρακίνας, γάλλος θεατρικός συγγραφέας. (Γεν. 22/12/1639)  [Αποφθέγματα]
1792: Ζοακίν Ζοζέ Ντα Σίλβα, γνωστός ως Τιραντέντες, ηγέτης της επανάστασης για την ανεξαρτησία της Βραζιλίας. (Γεν. 16/8/1746)
1878: Τεμίστοκλε Σολέρα, ιταλός συνθέτης και λιμπρετίστας. (Γεν. 25/12/1815)
1898: Λουί Τεοντόρ Γκουβί, γάλλος συνθέτης (Γεν. 3/7/1819)
1910: Μαρκ Τουέιν, φιλολογικό ψευδώνυμο του Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας. («Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ», «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν») (Γεν. 30/11/1835)  [Αποφθέγματα]
1918: Μάνφρεντ Φον Ριχτχόφεν, γερμανός πιλότος. Ο επονομαζόμενος και «Κόκκινος Βαρόνος» κατέχει το ρεκόρ κατάρριψης αεροπλάνων -συνολικά 80- κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. (Γεν. 2/5/1892)
1924: Ελεονόρα Ντούζε, ιταλίδα ηθοποιός του θεάτρου. (Γεν. 3/10/1858)
1946: Τζον Μέιναρντ Κέινς, άγγλος οικονομολόγος, που έκανε γνωστή την έννοια του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία. (Γεν. 5/6/1883)
1965: Έντουαρντ Άπλτον, βρετανός φυσικός. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1947, για τις μελέτες του στην ιονόσφαιρα. (Γεν. 6/9/1892)
1971: Φρανσουά Ντιβαλιέ, γνωστότερος και ως Παπαντόκ, δικτάτορας της Αϊτής. (Γεν. 14/4/1907)
1985: Ρούντι Γκερνράιχ, αυστριακός σχεδιαστής μόδας, εμπνευστής του όρου «μονοκίνι». (Γεν. 8/8/1922)
1991: Βίλι Μποσκόφσκι, αυστριακός βιολονίστας και διευθυντής ορχήστρας. (Γεν. 16/6/1909)
1996: Τζίμι «The Greek» Σνάιντερ, (Δημήτριος Συνοδινός), ελληνοαμερικανός αθλητικός σχολιαστής και «γκουρού» του στοιχήματος. (Γεν. 9/9/1919)
2003: Νίνα Σιμόν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Γιουνίς Κάθλιν Γουέιμον, αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ και της σόουλ. (Γεν. 21/2/1933)
2006: Τέλε Σαντάνα, βραζιλιάνος προπονητής ποδοσφαίρου. (Γεν. 26/7/1931)
2007: Ντόρις Ρίτσαρντς, μητέρα του κιθαρίστα των Rolling Stones, Κιθ Ρίτσαρντς. Του αγόρασε την πρώτη του κιθάρα σε ηλικία 15 ετών και ο πατέρας της και παππούς του Κιθ του έμαθε της πρώτες νότες και του εμφύσησε την αγάπη για τη μουσική. (Γεν. 1916)
2008: Αλ Γουίλσον, αμερικανός τραγουδιστής της σόουλ. («Show and Tell») (Γεν. 19/6/1939)
2010: Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ισπανός διπλωμάτης και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. (Γεν. 17/7/1920)
2010: Γουίτνι Χάρις, αμερικανός δικαστικός, τελευταίος εν ζωή εισαγγελέας στις Δίκες της Νυρεμβέργης. (Γεν. 12/8/1912)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/2104#ixzz1seoeByuw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου