Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

30 Απριλίου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

311: Ο αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός εκδίδει διάταγμα, με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται επίσημα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
313: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Λικίνιος ενοποιεί ολόκληρη την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κάτω από την κυριαρχία του.
711: Αραβικές δυνάμεις υπό τον Ταρίκ Ιμπν Ζιγιάντ αποβιβάζονται στο Γιβραλτάρ, ξεκινώντας την εισβολή τους στην Ιβηρική Χερσόνησο (Αλ-Ανταλούς).
1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος παίρνει τη βασιλική διαταγή για να εξοπλίσει τα πλοία του, ενόψει του ταξιδιού στο νέο κόσμο.
1728: Η όπερα του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Πτολεμαίος, ο βασιλιάς της Αιγύπτου» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1748: Οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Μάαστριχτ, στο πλαίσιο των Πολέμων για τη Διαδοχή του Θρόνου της Αυστρίας.
1789: Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίζεται πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ.
1803: Οι ΗΠΑ αγοράζουν από τη Γαλλία την περιοχή της Λουϊζιάνας, έναντι 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αγοραπωλησία γίνεται με τιμή 20 δολαρίων να τετραγωνικό μίλι.
1821: Δημοσιεύεται το τραγούδι του Φραντς Σούμπερτ «Gretchen am Spinnrade» (Η Γρέτσελ στη ρόκα) σε στίχους του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε.
1821: Με την άδεια του τσάρου, σουλτανικά στρατεύματα εισέρχονται στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες για να καταστείλουν την Επανάσταση. Οι Έλληνες υπό τον Αθανάσιο Καρπενησιώτη ηττώνται στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις υπό τον Περκόφτσαλη. Δύο μέρες μετά, η πόλη του Γαλατσίου θα καταληφθεί από τις τουρκικές δυνάμεις.
1821: Το Συνέδριο των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων στο Λάιμπαχ (σημερινή Λιουμπλιάνα) αποδοκιμάζει την ελληνική επανάσταση.
1825: Ο Ελληνικός Στόλος, με επικεφαλής τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη και τους πυρπολητές Ανδρέα Πιπίνο και Γεώργιο Πολίτη, πυρπολεί τον τουρκικό στόλο του Καπουδάν πασά στη Μεθώνη και μία πυριτιδαποθήκη στην ξηρά.
1825: Ο Ιμπραήμ καταλαμβάνει από τους έλληνες επαναστάτες το Παλαιόκαστρο στη Σφακτηρία.
1838: Η σύνθεση της Κλάρα Βικ «Σουβενίρ από τη Βιέννη» κάνει πρεμιέρα στο Γκρατς.
1841: Η νεοσύστατη Εθνική Τράπεζα εκδίδει το πρώτο της χαρτονόμισμα, ονομαστικής αξίας πεντακοσίων δραχμών.
1855: Η σύνθεση του Έκτορ Μπερλιόζ «Te Deum» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1898: Ο Γκαμπριέλ Φορέ παρουσιάζει στο Παρίσι δύο νέα έργα του: «Dolly, op 56» και «Arpege, op 76».
1900: Το τραγούδι του Έντουαρντ Έλγκαρ «Οι Αυλοί του Πανός» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Λονδίνο.
1902: Η όπερα του Ντεμπισί «Πελλέας και Μελισάνθη» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1905: Διεξάγεται ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Οι «οράνιε» νικούν τους «κόκκινους διαβόλους» με 4-1.
1905: Ο τσάρος υπόσχεται θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία και απαλλάσσει τους χωρικούς από τις ποινές για καθυστέρηση πληρωμών των δανείων τους.
1909: Εγκαινιάζεται το υπερωκεάνιο «Αθήναι», χωρητικότητας 2.000 επιβατών. Κατασκευάστηκε στην Αγγλία και θα πραγματοποιεί ταξίδια στο νέο κόσμο.
1909: Αρχίζει η κυκλοφορία του ηλεκτροκίνητου τροχιοδρόμου (τραμ) στις γραμμές του Φαλήρου.
1911: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας παράσχει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
1916: Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που εφαρμόζει τη θερινή ώρα, μεσούντος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
1917: Η όπερα του Μασκάνι «Λοντολέτα» κάνει πρεμιέρα στη Ρώμη.
1919: Επικυρώνεται στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού η αποστολή ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, για να επιβάλει την τάξη και να προστατεύσει τον χριστιανικό πληθυσμό στην περιοχή.
1921: Κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου, ο Κεμάλ Ατατούρκ επισκέπτεται το μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ, προκειμένου να ενισχύσει το ηθικό του τουρκικού στρατού.
1923: Ο πρώτος προσφυγικός συνοικισμός μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαινιάζεται στο τέρμα Παγκρατίου.
1925: Ο Ολυμπιακός, ενάμιση μήνα μετά την ίδρυσή του, δίνει τον πρώτο αγώνα του στο ποδηλατοδρόμιο, το κατοπινό στάδιο Καραϊσκάκη. Νικά τη γαλλική ομάδα του πλοίου Ζαν Ντ' Αρκ με 5-0.
1926: Η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική δια νόμου για παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών.
1927: Περικόπτονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των αξιωματικών του ελληνικού στρατού, για να καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
1930: Το ελληνικό κράτος κάνει αποδεκτή τη δωρεά των κληρονόμων του Εμμανουήλ Μπενάκη για την ίδρυση μουσείου στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Κουμπάρη.
1934: Η σύνθεση του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Περσεφόνη» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1939: Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που εμφανίζεται στην τηλεόραση.
1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Καλαμάτα.
1941: Ορκίζεται η κυβέρνηση δοσίλογων υπό τον Γεώργιο Τσολάκογλου.
1942: Στην γερμανοκροατούμενη Ελλάδα, η Υπηρεσία Επισιτισμού ανακοινώνει ότι η διανομή ψωμιού θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Κάθε κάτοχος δελτίου δικαιούται 80 δράμια ψωμιού τη φορά.
1945: Ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αυτοκτομούν με δηλητήριο, μία ημέρα μετά το γάμο τους.
1945: Οι αμερικανικές δυνάμεις φθάνουν στο Γκάρμις και ψάχνουν για κατάλυμα. Μία ωραία βίλα τούς γυαλίζει το μάτι και χτυπούν την πόρτα. Ένας ογδοντάχρονος άνδρας ανοίγει την πόρτα και τους λέει: «Είμαι ο Ρίχαρντ Στράους, ο συνθέτης του Ιππότη του Ρόδου και της Σαλώμης». Ο επικεφαλής αξιωματικός αναγνωρίζει τον Στράους, ο οποίος τους δέχεται στο σπίτι του και τους φιλεύει κρασί και φαγητό. Οι Αμερικανοί αποφασίζουν να τον αφήσουν στην ησυχία του και να αναζητήσουν άλλο κατάλυμα.
1948: Στην έκθεση αυτοκινήτου του Άμστερνταμ παρουσιάζεται για πρώτη φορά το τζιπ της αγγλικής εταιρίας Rover, Land Rover.
1950: Ο Ντιουκ Έλινγκτον και η Ορχήστρα του παίζουν στη φημισμένη αίθουσα Κοντσερτγκεμπάου του Άμστερνταμ.
1952: Ο «Κύριος Πατατοκέφαλος» είναι το πρώτο παιχνίδι που διαφημίζεται από την τηλεόραση.
1954: Καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τις Σοφάδες Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα και να τραυματιστούν 117.
1955: Η επιτυχία του Περέζ Πράδο «Cherry Pink & Apple Blossom White» παραμένει για 10η εβδομάδα στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών.
1955: Τα δυτικογερμανικά συνδικάτα απαιτούν εβδομάδα 40 ωρών εργασίας και αυξήσεις μισθών.
1961: Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα θα δολοφονήσει τον αμερικανό πρόεδρο Κένεντι, παντρεύεται στο παγωμένο Μινσκ της Σοβιετικής Ένωσης τη Μαρίνα Προυσακόβα.
1966: Ο αμερικανός Άντον Λαβέι ιδρύει την Εκκλησία του Σατανά.
1966: Οι Rolling Stones ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Aftermath».
1967: Ιδρύεται το «Πατριωτικό Μέτωπο» από στελέχη της Νεολαίας Λαμπράκη, της Δημοκρατικής Άμυνας και του Ομίλου Παπαναστασίου.
1967: Ολοκληρώνεται στη Ρωσία η κατασκευή του πιο ψηλού (τότε) πύργου στον κόσμο, με ύψος 537 μέτρα.
1970: Ο υπεύθυνος περιοδειών των Allman Brothers Band, Τουίγκς Λάιντον, συλλαμβάνεται για φόνο, όταν μαχαιρώνει κατά τη διάρκεια καυγά τον διευθυντή ενός κλαμπ για επαγγελματικούς λόγους. Στην επακολουθήσασα δίκη ο Λάιντον θα αθωωθεί, λόγω προσωρινής διατάραξης των φρενών.
1973: Τέσσερις στενοί συνεργάτες του αμερικανού προέδρου Νίξον υποβάλλουν την παραίτησή τους, αντιδρώντας στις έντονες φημολογίες ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση Γουότεργκεϊτ. Στο μεταξύ, ο Νίξον, σε τηλεοπτική δήλωσή του, αναλαμβάνει προσωπικά τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την υπόθεση, αλλά αρνείται την κατηγορία ότι γνώριζε τυχόν προσπάθειες των συνεργατών του για τη συγκάλυψή της.
1974: Τα «Τρία Τραγούδια», έργο 45, του Σάμουελ Μπάρμπερ παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.
1975: Οι Βιετκόνγκ καταλαμβάνουν τη Σαϊγκόν και το τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο απογειώνεται από την οροφή της πρεσβείας των ΗΠΑ.
1976: Ο εκκεντρικός ντράμερ των Who, Κιθ Μουν, κλείνει με εννέα ταξί, τα οποία μισθώνει, τις εξόδους ενός δρομίσκου κάτω από το ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη για να πετάξει με την ησυχία του στο δρόμο τα αντικείμενα του δωματίου του.
1977: Οι Led Zeppelin δημιουργούν νέο ρεκόρ, καθώς 75.962 άνθρωποι παρακολουθούν τη συναυλία τους στο Πόντιακ του Μίτσιγκαν.
1978: Αντιφασιστική συναυλία διοργανώνεται στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή των Clash, Steel Pulse, X Ray Spex και Tom Robinson Band.
1980: Τρεις οπλοφόροι καταλαμβάνουν την ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο και κρατούν 20 ομήρους.
1980: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Τομ Κλεγκ McVicar, με πρωταγωνιστή τον τραγουδιστή των Who, Ρότζερ Ντάλτρεϊ. Η ταινία αναφέρεται στη ζωή του Τζον Μακ Βίκαρ, που από ληστής τραπεζών έγινε συγγραφέας και δημοσιογράφος. Το σάουντρακ της ταινίας επιμελήθηκαν οι Who.
1982: Η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίζεται με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
1983: Το τραγούδι του Μάικλ Τζάκσον «Beat it» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών.
1988: Διεξάγεται ο 33ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ιρλανδία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ελβετία αναδεικνύεται η Σελίν Ντιόν, με τη σύνθεση Ne partez pas sans moi. Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι του Δημήτρη Σακισλή Κλόουν, το οποίο με ερμηνεύτρια την Αφροδίτη Φρυδά καταλαμβάνει τη 17η θέση.
1990: Άκαρπη αποβαίνει η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Υποψήφιοι είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΝΔ), ο Γιάννης Αλευράς (ΠΑΣΟΚ) και ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος (Συνασπισμός).
1991: Η Πόλη του Μεξικού θα είναι η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου το 2000, με 25 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας.
1991: Οι Nirvana υπογράφουν συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Geffen, αντί 290.000 δολαρίων.
1992: Το ελβετικό ινστιτούτο CERN, δημιουργός του WWW, ανακοινώνει ότι το διαδίκτυο είναι ελεύθερα προσβάσιμο για όλους, χωρίς την καταβολή τιμήματος.
1993: Η Μόνικα Σέλες τραυματίζεται με μαχαίρι στην πλάτη στο Αμβούργο από οπαδό της Στέφι Γκραφ. Ο τραυματισμός κρατάει τη Σέλες αρκετό διάστημα εκτός γηπέδων και την εκτοπίζει από την κορυφή του παγκόσμιου τένις.
1994: Ο θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ παντρεύεται σε ηλικία 53ων ετών την 36χρονη Ασίρια Σέισας Λεμός.
1994: Η αλβανική κυβέρνηση απαγορεύει την περιφορά του Επιταφίου στους ορθόδοξους ναούς της Αλβανίας και προκαλεί νέα ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
1994: Διεξάγεται ο 39ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ιρλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ιρλανδίας ο Πολ Χάρινγκτον, με τη σύνθεση Rock 'n' roll Kids. Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι του Κώστα Μπίγαλη Το τρεχαντήρι, το οποίο με ερμηνευτή τον Κώστα Μπίγαλη καταλαμβάνει τη 14η θέση.
1995: Πεθαίνει στο γήπεδο, από έλλειψη ιατρικής βοήθειας, ο 28χρονος ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου Μουκάντι Τσιμάγια.
1995: Αντιδράσεις προκαλεί στην Ελλάδα η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κατηγορώντας εν μέρει την ελληνική κυβέρνηση.
1998: Τρία πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, γίνονται δεκτά στο ΝΑΤΟ.
1999: Τραγωδία στα Καμένα Βούρλα. Ι.Χ. αυτοκίνητο συγκρούεται με βυτιοφόρο. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώνεται, ενώ αργότερα, καθώς φτάνει στο σημείο του δυστυχήματος η πυροσβεστική, το βυτιοφόρο εκρήγνυται σκοτώνοντας 4 πυροσβέστες.
1999: Τα τρία πρώην μέλη των Spandau Ballet χάνουν υπόθεση πνευματικών δικαιωμάτων, αξίας ενός εκατομμυρίου λιρών, κατά του βασικού συνθέτη συγκροτήματος Γκάρι Κεμπ. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο δικαστής δηλώνει φαν των Spandau Ballet.
2001: Ένα μικρό αεροπλάνο, στο οποίο επιβαίνουν ο Στινγκ κι ένας φίλος του, πραγματοποιεί ανώμαλη προσγείωση στο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας. Κανείς από τους τους τέσσερις επιβαίνοντες δεν παθαίνει το παραμικρό.
2001: Επεισόδια ξεσπούν στο ντέρμπι του κογκολέζικου πρωταθλήματος μεταξύ των ομάδων Λουπόπο και Μαζέμπε στην πόλη Λουμουμπάσι.Ακοολούθησε πανικός με αποτέλεσμα 14 φίλαθλοι να χάσουν την ζωή τους.
2004: Τα αμερικανικά ΜΜΕ δίνουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες με αμερικανούς στρατιώτες να ταπεινώνουν ιρακινούς κρατούμενους στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ.
2007: Επίθεση με πολυβόλο και χειροβομβίδα δέχεται το αστυνομικό τμήμα της Νέας Ιωνίας. Την ευθύνη αναλαμβάνει ο «Επαναστατικός Αγώνας».
2007: Πέντε Βρετανοί που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στον σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων, οι οποίες συνδέθηκαν με την Αλ Κάιντα, καταδικάζονται σε ισόβια από βρετανικό δικαστήριο.
2008: Ο Παναθηναϊκός νικάει την ΑΕΚ με 4-1 για τα play-offs του πρωταθλήματος SuperLeague. Πρόκειται για τον τελευταίο αγώνα που δίνει το τριφύλλι στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς θα μετακομίσει στο ΟΑΚΑ εν αναμονή του νέου γηπέδου στον Βοτανικό.
2008: Ο Παναθηναϊκός νικάει την ΑΕΚ με 4-1 για τα πλέι-οφ της Σουπερλίγκας. Πρόκειται για τον τελευταίο αγώνα που δίνει το τριφύλλι στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Θα μετακομίσει στο ΟΑΚΑ, εν αναμονή του νέου γηπέδου στο Βοτανικό.
2008: Τρεις κάτοικοι της Λέσβου καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ), διεκδικώντας την... αποκλειστικότητα στο όνομα του νησιού για τον προσδιορισμό των καταγόμενων από τη Λέσβο. Η υπόθεση θα εκδικασθεί στις 10 Ιουνίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου και θα αποφασιστεί για το αν οι όροι «λεσβία» και «λεσβιακή» θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν τις γυναίκες με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
2010: Η Κριστιάν Αμανπούρ εμφανίζεται για τελευταία φορά στο CNN, καθώς μετά από 27 χρόνια «μετακομίζει» στο ABC News.
2010: Ανοίγει στη Σαγκάη η Expo 2010, κατά πολλούς η μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση στην ιστορία.

Γεννήσεις

1310: Καζιμίρος Γ' ο Μέγας, βασιλιάς της Πολωνίας (1333-1370). (Θαν. 5/11/1370)
1777: Καρλ Φρίντριχ Γκάους, γερμανός μαθηματικός. (Θαν. 23/2/1855)
1787: Σάκα, βασιλιάς των Ζουλού, που από φυλή τους κατέστησε έθνος στο πλαίσιο της Νοτίου Αφρικής. (Θαν. 22/9/1828)
1823: Πολ Ζανέ, γάλλος φιλόσοφος. (Θαν. 4/10/1899)  [Αποφθέγματα]
1834: Τζον Λούμποκ, άγγλος τραπεζίτης, βιολόγος, αρχαιολόγος και πολιτικός. (Θαν. 28/5/1913)  [Αποφθέγματα]
1870: Φραντς Λέχαρ, αυστροουγγρικής καταγωγής συνθέτης οπερετών. («Εύθυμη Χήρα») (Θαν. 24/10/1948)
1877: Άλις Τόκλας, αμερικανίδα συγγραφέας, ερωμένη της Γερτρούδης Στάιν. (Θαν. 7/3/1967)
1883: Γιαροσλάβ Χάσεκ, τσέχος συγγραφέας. («Ο καλός στρατιώτης Σβέικ») (Θαν. 3/1/1923)
1893: Γιοακίμ Φον Ρίμπεντροπ, γερμανός επιχειρηματίας και ναζιστής πολιτικός, υπουργός Εξωτερικών του Τρίτου Ράιχ. (Θαν. 16/10/1946)
1896: Γκάρι Ντέιβις, αμερικανός μπλουζίστας και ιερωμένος. Το ιδιαίτερο παίξιμό του στην κιθάρα επηρέασε πολλούς κατοπινούς μουσικούς, όπως οι Μπομπ Ντίλαν, Γιόρμα Καουκόνεν, Τζάκοον Μπράουν και Greatful Dead. (Θαν. 5/5/1972)
1930: Πιερ Φελίξ Γκουαταρί, γάλλος ψυχίατρος και φιλόσοφος. Υπήρξε από τους ηγέτες του κινήματος της αντιψυχιατρικής. (Θαν. 29/8/1992)
1933: Γουίλι Νέλσον, αμερικανός τραγουδοποιός της κάντρι μουσικής.
1943: Μπόμπι Βι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Τόμας Βελίν, αμερικανός τραγουδιστής του ροκ εντ ρολ.
1944: Τζιλ Κλέιμπεργκ, αμερικανίδα ηθοποιός, βραβευμένη από το φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία της στην ταινία του Πολ Μαζέρσκι “Μια ελεύθερη γυναίκα” (1978). (Θαν. 5/11/2010)
1947: Μανούσος Μανουσάκης, σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών.
1948: Γουέιν Κράμερ, αμερικανός κιθαρίστας και μπασίστας, ιδρυτικό μέλος των MC5.
1954: Τζέιν Κάμπιον, νεοζηλανδή σκηνοθέτιδα του κινηματογράφου.
1955: Δήμητρα Λιάνη, τελευταία σύντροφος του Ανδρέα Παπανδρέου.
1956: Λανς Φον Τρίερ, δανός σκηνοθέτης, εισηγητής της κινηματογραφικής θεωρίας «Δόγμα 95».
1968: Μπεν Έιρις, άγγλος μουσικός, ιδρυτικό μέλος των Cornershop.
1969: Πάουλο Ζούνιορ, βραζιλιάνος μπασίστας των Sepultura. Το πλήρες όνομά του είναι Πάουλο Ζίστο Πίντο Ζούνιορ.

Θάνατοι

65: Μάρκος Λουκανός, ρωμαίος ποιητής. (Γεν. 3/11/39)
1632: Σιγισμούνδος Γ', βασιλιάς της Πολωνίας. (Γεν. 20/6/1566)
1792: Τζον Μόνταγκιου, πολιτικός, εφευρέτης και εξερευνητής, 4ος κόμης του Σάντουιτς. Το 1762 εφηύρε ένα πρόχειρο φαγητό που ονομάστηκε σάντουιτς, επειδή ως δεινός χαρτοπαίκτης δεν μπορούσε να σπαταλά πολύ χρόνο για να φάει. (Γεν. 3/11/1718)
1883: Εντουάρ Μανέ, γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. (Γεν. 23/1/1832)
1910: Ζαν Μορεάς, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, έλληνας λογοτέχνης, με σημαντική καριέρα στο Παρίσι. (Γεν. 15/4/1856)
1945: Εύα Μπράουν, γερμανίδα σύζυγος του Αδόλφου Χίτλερ. (Γεν. 6/2/1912)
1945: Αδόλφος Χίτλερ, αυστριακός ηγέτης του Ναζισμού. (Γεν. 20/4/1889)
1959: Αρμάν Μαρσίκ, βέλγος βιολιστής, συνθέτης, παιδαγωγός και διευθυντής ορχήστρας, δεσπόζουσα φυσιογνωμία της αθηναϊκής μουσικής ζωής κατά την περίοδο 1908-1921. (Γεν. 20/9/1877)
1982: Λέστερ Μπανγκς, αμερικανός μουσικοκριτικός και συγγραφέας. (Γεν. 14/12/1948)
1983: Γκεόργκι Μπαλατζιβάτζε, ρώσος χορευτής και χορογράφος, που γνώρισε δόξα στη Γαλλία ως Ζορζ Μπαλανσίν. (Γεν. 9/1/1904)
1983: Μάντι Γουότερς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μακίνλεϊ Μόργκανφιλντ, αμερικανός μπλουζίστας. (Γεν. 4/4/1915)
1989: Σέρτζιο Λεόνε, ιταλός σκηνοθέτης, ο πατέρας του σπαγγέτι-γουέστερν. (Γεν. 3/1/1929)
1997: Γεώργιος Πλυτάς, πολιτικός, που διετέλεσε βουλευτής της ΕΡΕ και της ΝΔ, καθώς και δήμαρχος Αθηναίων την περίοδο 1964 - 1967. (Γεν. 1911)
1999: Ντάρελ Σουίτ, άγγλος ντράμερ των Nazareth. (Γεν. 16/5/1947)
2000: Βασίλης Γεωργιάδης, σκηνοθέτης. (Γεν. 1921)
2002: Νίτσα Τσαγανέα, ηθοποιός. (Γεν. 1903)
2005: Νόρμα - Τζιν Γουόφορντ, αμερικανίδα κιθαρίστρια, που έπαιξε στην μπάντα του Μπο Ντίντλεϊ από το 1962 έως το 1967. (Γεν. 1942)
2006: Ζαν Φρανσουά Ρεβέλ, γάλλος φιλόσοφος. (Γεν. 19/1/1924

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/3004#ixzz1tWJqtyU0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου