13 Απριλίου
Γεγονότα
1314: Ο βασιλιάς Εδουάρδος Β' απαγορεύει τα παιχνίδια στους δρόμους του Λονδίνου, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν τόσο δημοφιλή ώστε να δημιουργούνται προβλήματα. Το κυρίαρχο παιχνίδι ήταν ένα είδος ποδοσφαίρου με μπάλα από κύστη γουρουνιού. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου.
1598: Ο βασιλιάς της Γαλλίας Ερρίκος Β' υπογράφει το Διάταγμα της Νάντης, με το οποίο δίδονται πολιτικά δικαιώματα στους γάλλους προτεστάντες ουγενότους.
1741: Οι Ολλανδοί διαδηλώνουν, διαμαρτυρόμενοι για την κακή ποιότητα του ψωμιού.
1742: Το ορατόριο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Μεσσίας» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Δουβλίνο.
1761: Το ορατόριο του Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν «Η Ανάληψη» («Die Auferstehung») κάνει πρεμιέρα στο Αμβούργο.
1789: Το «Ντβερτιμένο», Κ.563, του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ παρουσιάζεται κάνει πρεμιέρα στη Δρέσδη.
1796: Ο πρώτος ελέφαντας φτάνει στην Αμερική με πλοίο. Αργότερα θα γίνει και σήμα των Ρεπουμπλικάνων.
1822: Οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στον πύργο του Ζαφειράκη στη Νάουσα πραγματοποιούν ηρωική έξοδο. 13 κορίτσια της Νάουσας, μανάδες και παιδιά, συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας το χορό του Ζαλόγγου.
1823: Η εν Άστρει Β' Εθνοσυνέλευση ψηφίζει το αναθεωρημένο Σύνταγμα, που ονομάστηκε «Νόμος της Επιδαύρου».
1827: Οι Έλληνες, υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, επιτίθενται κατά των Τούρκων, που κατέχουν τη Μονή Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιά και καταλαμβάνουν 9 εχθρικά οχυρώματα. Ο Καραϊσκάκης μεταφέρει το Αρχηγείο του στον Πειραιά, για να αποκλείσει τον Κιουταχή Πασά.
1842: Η μουσική που έγραψε ο Φέλιξ Μέντελσον για την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Βερολίνο.
1843: Ο Φέλιξ Μέντελσον ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης της Λειψίας.
1849: Ανοίγει τις πύλες του το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
1854: Οι ελληνικές δυνάμεις ηττώνται από τους Οθωμανούς στο Πέτα και το ελληνικό στρατόπεδο διαλύεται.
1883: Ο 41χρονο Άλφρεντ Πάκερ είναι ο πρώτος και τελευταίος Αμερικανός που καταδικάζεται για κανιβαλισμό. Το Φεβρουάριο του 1901 θα αποφυλακιστεί, καθώς θα του δοθεί χάρη.
1896: Η σουίτα «Λεμινκάινεν» του Ζαν Σιμπέλιους κάνει πρεμιέρα στο Ελσίνκι.
1897: Η Λάρισα καταλαμβάνεται από τα τουρκικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια του σύντομου Ελληνοτουρκικού Πολέμου.
1901: Η σύνθεση του Μορίς Ραβέλ «Σερενάτα Γκροτέσκα» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1912: Με θέσπισμα του Γιουάν Σιχ-Κάι αίρεται στην Κίνα η απαγόρευση των μικτών γάμων.
1917: Η σύνθεση «Σακόν», έργο 32, του Καρλ Νίλσεν κάνει πρεμιέρα στην Κοπεγχάγη.
1919: Στο Αμριτσάρ, ιερή πόλη των Σιχ στην Ινδία, στρατιώτες σφαγιάζουν τουλάχιστον 379 άοπλους Ινδούς, που διαδηλώνουν κατά της βρετανικής κυβέρνησης και της βαριάς φορολογίας.
1921: Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης δηλώνει ότι ο αγώνας της Μικράς Ασίας θα τερματισθεί πολύ σύντομα, με πλήρη θρίαμβο των ελληνικών όπλων, οπότε η κυβέρνηση θα ασχοληθεί εντονότερα και με τα εσωτερικά ζητήματα.
1922: Ο Δήμος Αθηναίων, με την απόφαση 3294, νοικιάζει στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας «επί μίαν διετίαν και επί μηνιαίω ενοικίω δραχμών πέντε». Η μίσθωση θα λήξει το 1924 και το γήπεδο θα παραχωρηθεί στον Παναθηναϊκό με Συνταγματική Πράξη στις 21 Ιουλίου του ιδίου έτους.
1924: Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό διεξάγεται στην Ελλάδα. Με ποσοστό 69,95%, οι Έλληνες τάσσονται υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.
1924: Ιδρύεται στην Αθήνα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, που πρωταγωνιστεί στα αθλητικά δρώμενα με τα αρχικά ΑΕΚ.
1925: Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, μετά τη ανταλλαγή των πληθυσμών των δυο χωρών.
1932: Με ειδική νομοθετική ρύθμιση, κρίνονται παράνομες στη Γερμανία οι ναζιστικές στρατιωτικές οργανώσεις SA και SS.
1936: Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς διαλύει τη βουλή και ασκεί την εξουσία με δικτατορικό τρόπο. Θα μείνει έως το θάνατό του το 1941.
1939: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία Ανεμοδαρμένα Ύψη, με τους Λόρενς Ολίβιε, Μερλ Όμπερον και Ντέιβιντ Νίβεν. Η ταινία θα βραβευτεί με Όσκαρ φωτογραφίας.
1941: Υπογράφεται πενταετές σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ Ιαπωνίας και ΕΣΣΔ.
1943: Ομαδικοί τάφοι 4.000 πολωνών πολιτών και αξιωματικών ανακαλύπτονται από τους Ναζί στο δάσος Κατίν της Ρωσίας. Οι Σοβιετικοί αρνούνται ότι ευθύνονται για τις εκτελέσεις και κατηγορούν του Γερμανούς. Τελικά, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ θα παραδεχθεί το 1990 την ευθύνη των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών (NKVD) για τη σφαγή, που έγινε με διαταγή του Στάλιν το 1940.
1943: Η σύνθεση του Ααρών Κόπλαντ «Lark» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1945: Η Βιέννη, η πρώτη ξένη πρωτεύουσα που κατελήφθη από τον Χίτλερ, ελευθερώνεται από τον Κόκκινο Στρατό.
1950: Οι χώρες-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου υπογράφουν στο Κάιρο συμφωνία κοινής αμυντικής πολιτικής.
1951: Η σύνθεση του Βίτολντ Λουτοσλάβσκι «Σιλεσιανό Τρίπτυχο» για σοπράνο και ορχήστρα κάνει πρεμιέρα στη Βαρσοβία.
1958: Ο Βαν Κλίμπερν είναι ο πρώτος αμερικανός που κερδίζει τον ονομαστό διαγωνισμό πιάνου «Τσαϊκόφσκι» στη Μόσχα και μάλιστα εν μέσω Ψυχρού Πολέμου.
1959: Ο πάπας Ιωάννης απαγορεύει στους καθολικούς να ψηφίζουν υπέρ των κομμουνιστών.
1964: Ο Σίντνεϊ Πουατιέ γίνεται ο πρώτος αφροαμερικανός ηθοποιός που βραβεύεται με Όσκαρ.
1965: Οι Beatles ηχογραφούν το τραγούδι Help! στα στούντιο της Άμπεϊ Ρόουντ στο Λονδίνο.
1967: Οι Rolling Stones δίνουν την πρώτη συναυλία τους στο σιδηρούν παραπέτασμα. Παίζουν στο παλάτι της Κουλτούρας στη Βαρσοβία.
1970: Κάτω από τις διεθνείς πιέσεις, ο Μίκης Θεοδωράκης απελευθερώνεται από τις φυλακές του Ωρωπού και φεύγει για το Παρίσι, όπου τον περιμένουν η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς.
1970: Εκρήγνυται δεξαμενή οξυγόνου του διαστημοπλοίου «Apollo 13» καθώς πλησιάζει τη Σελήνη, αναγκάζοντας την αποστολή να επιστρέψει στη Γη.
1970: Ολοκληρώνεται η δίκη της αντιστασιακής οργάνωσης Δημοκρατική Άμυνα, η οποία εξελίχθηκε σε δριμύ κατηγορώ κατά της Χούντας, τόσο από τους κατηγορούμενους, όσο κι από τους μάρτυρες υπεράσπισης. Μεταξύ των καταδικασθέντων: Σάκης Καράγιωργας (ισόβια), Γ. Α. Μαγκάκης (18 χρόνια), Νίκος Κωσταντόπουλος (8 χρόνια) και Χρήστος Πρωτόπαππας (8 χρόνια).
1970: Οι Genesis εμφανίζονται στο Έλζμπρι της Αγγλίας. Ο Πίτερ Γκάμπριελ, ο Τόνι Μπανκς, ο Μάικ Ράδερφορντ και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας θα εισπράξουν ως αμοιβή το ποσό των 10 λιρών.
1973: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Ηριδανός» για χάλκινα πνευστά και έγχορδα κάνει πρεμιέρα στη Λα Ροσέλ της Γαλλίας.
1974: Το άλμπουμ των Wings «Band On The Run» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.
1974: Ο Έλτον Τζον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Bennie And The Jets.
1975: Αρχίζει ο Εμφύλιος Πόλεμος στο Λίβανο, που θα τελειώσει το 1990. Άγνωστοι σκοτώνουν τέσσερις χριστιανούς Μαρωνίτες μέσα σε εκκλησία της Βηρυτού και λίγη ώρα αργότερα χριστιανοί παραστρατιωτικοί πυροβολούν εναντίον λεωφορείου, σκοτώνοντας 27 Παλαιστινίους.
1979: Αρχίζει στις ΗΠΑ ο μεγαλύτερης διάρκειας αγώνας διπλού πινγκ πονγκ στην ιστορία... Το μπαλάκι πηγαινοέρχεται για 101 συνεχόμενες ώρες.
1982: Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι συλλαμβάνεται από την αστυνομία τη στιγμή που ετοιμαζόταν να σνιφάρει κοκαΐνη στο καμαρίνι του, λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη συναυλία του στο Ντάλας.
1985: Ο Ραμίζ Αλία διαδέχεται τον Εμβέρ Χότζα στην προεδρία της Αλβανίας.
1985: Το τραγούδι We Are The World, που ηχογράφησαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς οι σημαντικότεροι αμερικανικοί καλλιτέχνες (USA for Africa) ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.
1986: Ο Ιωάννης Παύλος Β' είναι ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται εβραϊκή συναγωγή, αυτή της Ρώμης.
1986: Ο 46χρονος Τζακ Νίκλαους γίνεται ο γηραιότερος αθλητής που κερδίζει Masters στο γκολφ.
1986: Ο οδηγός της Lotus Άιρτον Σένα νικάει τον Νάιγκελ Μάνσελ στο ισπανικό Γκραν Πρι. Η διαφορά μεταξύ των δυο οδηγών (14 χιλιοστά του δευτερολέπτου) είναι η μικρότερη στην ιστορία της Φόρμουλα 1.
1990: H ΕΣΣΔ παραδέχεται για πρώτη φορά ότι ήταν υπεύθυνη για τη μαζική δολοφονία 4.000 πολωνών αξιωματικών το 1940 στο Κάτιν.
1991: Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι 34 κράτη, μεταξύ των οποίων η ΕΣΣΔ, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Κίνα, που για πρώτη φορά θα υπηρετήσουν μαζί σε δύναμη του Οργανισμού, θα μετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο.
1991: Ο Τζον Τάβενερ υποβάλλεται σε εγχείριση για την αποκατάσταση μιας φθαρμένης αορτής του.
1992: Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απομακρύνει από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.
1992: Η όπερα του Άλφρεντ Σνίτκε «Η ζωή με ένα βλάκα» κάνει πρεμιέρα στο Άμστερνταμ.
1992: Ο Νιλ Κίνοκ παραιτείται από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, τέσσερις μέρες μετά την ήττα του στις εκλογές από τους Συντηρητικούς του Τζον Μέιτζορ.
1993: Τζάμπολ στο 6ο Final Four Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης στην Αθήνα (ΠΑΟΚ, Λιμόζ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπενετόν Τρεβίζο). Νικήτρια ανακηρύσσεται η Λιμόζ, που νικάει στον τελικό την Μπενετόν Τρεβίζο με 59-55, ενώ ο ΠΑΟΚ καταλαμβάνει την τρίτη θέση.
1993: Η πρώτη Ημέρα των Aerosmith γιορτάζεται στην αμερικανική πολιτεία της Μασαχουσέτης.
1994: Η Κυβέρνηση της Αλβανίας κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, υποστηρίζοντας ότι σημειώθηκε νέο επεισόδιο στο φυλάκιο της Επισκοπής, στο Αργυρόκαστρο, από κουκουλοφόρους με ελληνική στρατιωτική στολή.
1994: Άγνωστοι αποπειρώνται να βάλουν φωτιά στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, στο Φανάρι.
1995: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμαν, δεσμεύεται στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι έως το 2000 θα κλείσει ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Τσερνομπίλ.
1996: Ο Γιάννης Κούρος σημειώνει ρεκόρ στον υπερμαραθώνιο των 24 ωρών, διανύοντας απόσταση 293,704 χιλιομέτρων.
1997: Ο 21χρονος Τάιγκερ Γουντς γίνεται ο νεότερος και πρώτος αφροαμερικανός νικητής του τουρνουά γκολφ Masters.
1998: Η Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, γεννά με φυσικό τρόπο ένα υγιές προβατάκι.
1999: Με δυο ασίστ στον αγώνα Ολυμπιακός - Μαρούσι για τη β' φάση των play-offs, ο Τζον Κόρφας γίνεται ο πρώτος ασίστερ στην ιστορία της Α1 (κανονική & playoffs), φτάνοντας τις 1.000.
2000: Ο Κώστας Σημίτης ορκίζεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός.
2003: Τραγωδία στα Τέμπη. 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν. Έξι άτομα καταδικάζονται για το δυστύχημα σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 15 χρόνια.
2003: Η εταιρεία των Beatles Apple Corp ανακηρύσσεται ως η κορυφαία στη Μεγάλη Βρετανία, όσον αφορά στην αύξηση των κερδών της. Η αύξηση των κερδών της το 2002 ανήλθε στο 194%.
2007: Ο Τζούλιαν Λένον πουλά στην αμερικανική εκδοτική εταιρεία Primary Wave ένα σημαντικό μερίδιο από τα δικαιώματα των τραγουδιών που έγραψε ο πατέρας του Τζον για τους Beatles. Το ποσό της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό.
2007: Ο Τζούλιαν Λένον πουλά ένα σημαντικό μερίδιο από το ποσοστό που κατέχει στα τραγούδια του πατέρα του Τζον Λένον στην εκδοτική εταιρεία Primary Wave. Το ποσό της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό.
2008: Διοργανώνεται πολυπληθές συλλαλητήριο των οπαδών του Παναθηναϊκού στο Πεδίο του Άρεως κατά της διοίκησης Βαρδινογιάννη στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
2009: Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει τη μερική άρση του εμπάργκο εναντίον της Κούβας. Συγκεκριμένα, αίρονται οι περιορισμοί στα ταξίδια και τα εμβάσματα των Κουβανο-αμερικανών προς την Κούβα.
2009: Ο 68χρονος αμερικανός μουσικός παραγωγός Φιλ Σπέκτορ κρίνεται ένοχος για τη δολοφονία της ηθοποιού Λάνα Κλάρκσον το 2003, ύστερα από δίκη που κράτησε πέντε μήνες. Ο Σπέκτορ δήλωσε αθώος για τη δολοφονία της 40χρονης φίλης του, η οποία πυροβολήθηκε στο στόμα μέσα στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Κατά τη διάρκεια της δίκης, πέντε πρώην φιλενάδες του Σπέκτορ κατέθεσαν ότι τις είχε απειλήσει με πιστόλι.
2009: Το τραγούδι των Procol Harum A Whiter Shade of Pale είναι το πιο πολυπαιγμένο σε δημόσιους χώρους τα τελευταία 75 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του ραδιοσταθμού BBC Radio 2. Ακολουθούν τα τραγούδια: Bohemian Rhapsody των Queen, All I Have To Do Is Dream των Everly Brothers, Love Is All Around των Wet Wet Wet και (Everything I Do), I Do It For You του Μπράιαν Άνταμς.
2010: Παγετώνας αποκολλείται από τις Άνδεις και καταπέφτει σε λίμνη στο Περού, προκαλώντας τσουνάμι ύψους 23 μέτρων. Από το κύμα παρασύρονται τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και καταστρέφεται η μονάδα επεξεργασίας πόσιμου νερού που εξυπηρετεί τους 60.000 κατοίκους της περιοχής.
2010: Καταργείται η βάση του «10» για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
2010: Οι Αρχές της Βραζιλίας ανακοινώνουν ότι οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στην πολιτεία του Ρίο ντε Ζανέιρο, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή, ανέρχονται σε 246.
Γεννήσεις
1570: Γκάι Φοκς, ηγέτης της αποκληθείσας Συνωμοσίας της Πυρίτιδας, της απόπειρας άγγλων καθολικών να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να δολοφονήσουν τον βασιλιά Ιάκωβο Α'. (απαγχονίστηκε) (Θαν. 31/1/1606)
1743: Τόμας Τζέφερσον, 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1801-1809). (Θαν. 4/7/1826) [Αποφθέγματα]
1771: Ρίτσαρντ Τρέβιθικ, άγγλος μηχανικός, που κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή το 1803. (Θαν. 22/4/1833)
1808: Αντόνιο Μέουτσι, ιταλός εφευρέτης. Από πολλούς θεωρείται αυτός που ανακάλυψε το τηλέφωνο, εφεύρεση που αποδίδεται στον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. (Θαν. 18/10/1889)
1810: Φελισιέν - Σεζάρ Νταβίντ, γάλλος συνθέτης. (Θαν. 29/8/1876)
1885: Γκέοργκ Λούκατς, ούγγρος μαρξιστής φιλόσοφος και λογοτεχνικός κριτικός. (Θαν. 4/6/1971)
1892: Ρόμπερτ Αλεξάντερ Γουότσον - Γουάτ, σκοτσέζος φυσικός, που ανακάλυψε το ραντάρ για τον εντοπισμό αεροπλάνων. (Θαν. 5/12/1973)
1899: Άλφρεντ Μόουζες Μπατς, αμερικανός αρχιτέκτονας, δημιουργός του Σκραμπλ, για το οποίο στην αρχή δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον από τις εταιρίες. (Θαν. 4/4/1993)
1901: Ζακ Λακάν, γάλλος ψυχαναλυτής και ψυχίατρος. (Θαν. 9/9/1981)
1906: Σάμιουελ Μπέκετ, ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969. («Περιμένοντας τον Γκοντό») (Θαν. 22/12/1989)
1926: Έλλη Λαμπέτη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελένης Λούκου, ηθοποιός. (Θαν. 3/9/1983)
1938: Φρέντερικ Ζέφκσι, αμερικανός συνθέτης.
1939: Σέιμους Χίνι, ιρλανδός ποιητής, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1995.
1940: Βλαντιμίρ Κόσμα, ρουμάνος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής.
1940: Ζαν Μαρί Γκιστάβ Λε Κλεζιό, γάλλος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2008.
1942: Μπιλ Κόντι, ιταλοαμερικανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής.
1944: Τζακ Κάσαντι, αμερικανός μπασίστας των Jefferson Airplane και Hot Tuna.
1945: Λόουελ Τζορτζ, αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής των Little Feat. (Θαν. 29/6/1979)
1946: Αλ Γκριν, αμερικανός τραγουδιστής της σόουλ.
1946: Ρόι Λόνεϊ, αμερικανός μουσικός, ιδρυτικό μέλος των Flamin Groovies.
1947: Θάνος Μικρούτσικος, συνθέτης.
1951: Μαξ Γουάινμπεργκ, αμερικανός ντράμερ της E Street Band, της μπάντας του Μπρους Σπρίνγκστιν.
1954: Τζίμι Ντέστρι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζέιμς Μολίκα, αμερικανός κιμπορντίστας των Blondie.
1962: Χίλελ Σλόβακ, ισραηλινός κιθαρίστας, ιδρυτικό μέλος των Red Hot Chili Peppers. (Θαν. 25/6/1988)
1963: Γκάρι Κασπάροφ, ρώσος πρωταθλητής στο σκάκι, που έχασε το στέμμα του από έναν μαθητή του, τον Βλαντιμίρ Κράμνικ.
1966: Μαντώ, ελληνίδα τραγουδίστρια της ποπ.
1966: Μαρκ Φορντ, αμερικανός κιθαρίστας των Black Crowes.
Θάνατοι
814: Κρούμος, Χαγάνος των Βουλγάρων.
1377: Γκιγιόμ Ντε Μασό, γάλλος ποιητής και συνθέτης. (Γεν. 1300)
1605: Μπόρiς Γκοντούνοφ, τσάρος. (Γεν. 1551)
1695: Ζαν ντε λα Φοντέν, γάλλος μυθοποιός και ποιητής. (Γεν. 8/7/1621) [Αποφθέγματα]
1826: Φραντς Ντάντσι, ιταλογερμανός συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και τσελίστας. (Γεν. 15/6/1763)
1918: Λαβρ Κορνίλοφ, ρώσος στρατηγός, πιστός στον Τσάρο, που αποπειράθηκε να ανατρέψει τη βραχύβια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Κερένσκι και συμμετείχε στο πλευρό των «Λευκών» κατά τον Ρωσικό Εμφύλιο. (Γεν. 18/8/1870)
1936: Κωνσταντίνος Δεμερτζής, νομομαθής, πανεπιστημιακός δάσκαλος και πολιτικός, που διατέλεσε για μικρό διάστημα και πρωθυπουργός (30 Νοεμβρίου 1935 - 13 Απριλίου 1936). (Γεν. 1876)
1944: Σεσίλ Σαμινάντ, γαλλίδα συνθέτρια και πιανίστρια. (Γεν. 8/8/1857)
1945: Ερνστ Κάσιρερ, γερμανός φιλόσοφος, προερχόμενος από το ρεύμα του νεοκαντιανισμού. (Γεν. 28/7/1874)
1959: Έντουαρντ Φαν Μπέινουμ, ολλανδός διευθυντής ορχήστρας. (Γεν. 3/9/1901)
1984: Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, κωμικός ηθοποιός. (Γεν. 1912)
1999: Γιώργος Καρπόζηλος, παλαιστής του κατς. (Γεν. ?)
2000: Τζόρτζιο Μπασάνι, ιταλός συγγραφέας. («Ο Κήπος των Φίντσι Κοντίνι») (Γεν. 4/3/1916)
2008: Κλίφορντ Ντέιβις, άγγλος ντράμερ, συνθέτης και παραγωγός, γνωστός κυρίως για την παραγωγή των δίσκων του Τεντ Νιούτζεντ. (Γεν. 1948)
2009: Σπύρος Παπαβασιλείου, μουσικοσυνθέτης του λαϊκού τραγουδιού. («Καλοκαίρια και χειμώνες», «Σ' αγαπώ σαν αμαρτία», «Κλαίει απόψε η γειτονιά») (Γεν. 1940)
2010: Στιβ Ριντ, ένας από τους πιο χαρισματικούς ντράμερ της μαύρης μουσικής. (Γεν. 29/1/1944)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου