Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Τσουνάμι έσωσε ελληνική πόλη από τους Πέρσες – Κίνδυνος τσουνάμι στον Θερμαϊκό;


479 π.Χ. και οι Πέρσες που έχουν εισβάλει στην Ελλάδα απειλούν την Ποτίδαια.

Μια ελληνική πόλη στην χερσόνησο της Κασσάνδρας

Ο Ηρόδοτος περιγράφει περιγράφει μια θεία παρέμβαση. Τη θάλασσα να τραβιέται και ύστερα τεράστια κύμματα να ακολουθούν και να πλήττουν τους Πέρσες.

Μελέτη που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ αποδίδει το φαινόμενο σε σεισμική δραστηριότητα που προκάλεσε τσουνάμι και προειδοποιεί για πιθανότητα να επαναληφθεί το φαινόμενο.

Οι νέες γεωλογικές μελέτες αφήνουν να εννοηθεί ότι η περιοχή μπορεί να είναι ευάλωτη σε κάποιο παλιρροϊκό κύμα, εξήγησε ο Κλάους Ράιχερτερ, του Πανεπιστημίου του Άαχεν.

Τα ευρήματα των επιστημόνων στην περιοχή “δείχνουν” ένα θαλάσσιο φαινομένου "μεγάλης ισχύος", όπως τεράστια κύματα.

Από τις ανασκαφές που έγιναν επίσης κοντά στην γειτονική, αρχαία πόλη της Μένδης διαπιστώθηκε ότι την εποχή εκείνη σημειώθηκαν πολύ έντονα φυσικά φαινόμενα στην περιοχή. Το ιζηματογενές στρώμα της Μένδης περιέχει όστρακα πολύ παλαιότερης εποχής που πιθανότατα μεταφέρθηκαν εκεί από τα βάθη της θάλασσας, μέσω των τεράστιων παλιρροϊκών κυμάτων.

Η ζώνη αυτή δεν περιλαμβάνεται στις δέκα περιοχές της Ελλάδας όπου θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος για δημιουργία τσουνάμι, όπως λένε οι επιστήμονες.

Μάλιστα ο Ράιχερτερ και η ομάδα του πιστεύουν ότι οι ανακαλύψεις τους δείχνουν πως ολόκληρος ο Θερμαϊκός Κόλπος θα πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των περιοχών που είναι πιθανό να πληγούν από τέτοια φαινόμενα, καθώς πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη ζώνη, με πολλές μόνιμες κατοικίες, ξενοδοχεία και εξοχικά σπίτια.

newsit
ΠΗΓΗ:      http://sarotiko.blogspot.com/2012/04/blog-post_8138.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου