Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

2 Μαρτίου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

537: Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος υπερασπίζεται τη Ρώμη από τις επιθέσεις των Γότθων.
1331: Η Νίκαια της Μικράς Ασίας καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς.
1354: Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης, επωφελούμενοι και από τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή.
1498: Ο πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο Ντα Γκάμα καθ' οδόν για τις Ινδίες φτάνει στη Μοζαμβίκη, το νοτιότερο λιμάνι για τους άραβες εμπόρους της ανατολικής ακτής της Αφρικής.
1724: Η όπερα του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Ιούλιος Καίσαρ» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1792: Το έργο του Γιόζεφ Χάυδν Συμφωνία Νο 98 κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1795: Το έργο του Γιόζεφ Χάυδν Συμφωνία Νο 103 κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1807: Το αμερικανικό Κογκρέσο απαγορεύει την εισαγωγή σκλάβων σε οποιαδήποτε περιοχή των ΗΠΑ από οποιαδήποτε πόλη, βασίλειο ή χώρα του κόσμου.
1821: Ο Μορά Βαλεσί Χουρσίτ πασάς φτάνει στα Ιωάννινα για να αντιμετωπίσει τον Αλή πασά.
1822: Ο Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει την περιοχή του Γηροκομείου Πατρών, την οποία κατείχαν 12.000 άνδρες του Μεχμέτ Πασά.
1828: Ο τουρκικός στόλος υπό τον Χασάν πασά φθάνει στη Χίο και αναγκάζει τον Φαβιέρο να λύσει την πολιορκία του φρουρίου. Την ίδια ημέρα φθάνει στη Χίο και ο Ελληνικός Στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη.
1833: Με βασιλικό διάταγμα που εκδίδεται από την Αντιβασιλεία του Όθωνος, συγκροτούνται 10 Τάγματα Ακροβολιστών του Τακτικού Ελληνικού Στρατού.
1836: Το Τέξας ανεξαρτητοποιείται από το Μεξικό, του οποίου υπήρξε τμήμα από το 1821. Οι ΗΠΑ, όμως, δεν αναγνωρίζουν τη νέα Δημοκρατία.
1855: Ο Αλέξανδρος Β' ανακηρύσσεται νέος τσάρος της Ρωσίας.
1865: Ο μεσσήνιος πολιτικός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος σχηματίζει την πρώτη κυβέρνησή του.
1866: Ιδρύεται η πρώτη αμερικανική εταιρία που κατασκευάζει βελόνες ραψίματος με μηχανικό τρόπο.
1867: Ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι κάνει την πρώτη εμφάνισή του ως μαέστρος στην Αγία Πετρούπολη.
1874: Η Συμφωνία αρ. 3 του Ρίμσκι – Κόρσακοφ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, με τον ίδιο τον συνθέτη στο πόντιουμ.
1877: Το Κογκρέσο ανακηρύσσει πρόεδρο των ΗΠΑ τον ρεπουμπλικάνο Ράδερφορντ Χέιζ, παρότι ο αντίπαλός του Σάμουελ Τίλντεν κέρδισε τη λαϊκή ψήφο και την πλειοψηφία των εκλεκτόρων.
1903: Εγκαινιάζεται στην Ουάσινγκτον το ξενοδοχείο «Μάρθα Ουάσινγκτον», το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά στο γυναικείο πληθυσμό.
1906: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.
1907: Πρόσφυγες από την Αγχίαλο Βουλγαρίας ιδρύουν τη Νέα Αγχίαλο στον Αλμυρό Βόλου.
1908: Ο γάλλος φυσικός Γκαμπριέλ Λιπμάν ανακαλύπτει την τρισδιάστατη έγχρωμη φωτογραφία.
1909: Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμβουλεύουν τη Σερβία να εγκαταλείψει την αξίωσή της για τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη.
1911: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό η Συμφωνία αρ. 5 του Αλεξάντερ Σκριάμπιν.
1913: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Σάμο.
1917: Παραιτείται ο τσάρος Νικόλαος Β'. Η προσωρινή κυβέρνηση του πρίγκηπα Γκεόργκι Λβοφ κηρύσσει γενική αμνηστία, την αυτονομία της Φιλανδίας, την ανεξαρτησία της Πολωνίας, την κατάργηση της θανατικής ποινής και το εργασιακό οκτάωρο.
1917: Θεσπίζεται η συνταγματική τροποποίηση Τζόουνς, με την οποία παραχωρείται η αμερικανική υπηκοότητα στους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο.
1919: Ιδρύεται από τον Λένιν η Γ’ Κομμουνιστική Διεθνής, γνωστή και ως Κόμιντερν, η οποία συσπειρώνει όλα τα κομμουνιστικά κόμματα που ακολουθούν τη γραμμή της Μόσχας.
1922: Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης, η κυβέρνηση του οποίου παραιτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου εξαιτίας καταψήφισής της στην Εθνοσυνέλευση, σχηματίζει νέα κυβέρνηση. Όλες αυτές οι πολιτικές εξελίξεις συνέβησαν μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
1928: Το «Καπρίτσιο» για πιάνο, φλάουτο, δύο τρομπέτες, τρία τρομπόνια και τούμπα του Λέος Γιανάτσεκ κάνει πρεμιέρα στην Πράγα.
1933: Ορόσημο στις ταινίες τρόμου. Ο γιγαντιαίος γορίλας «Κινγκ-Κονγκ» κάνει την εμφάνισή του στις κινηματογραφικές αίθουσες της Νέας Υόρκης.
1935: Κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο Πόρκι Πιγκ, από τους βασικούς ήρωες των σειρών κινουμένων σχεδίων Merry Melodies και Looney Tunes της Warner.
1940: Κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο Έλμερ Φαντ, από τους βασικούς ήρωες των σειρών κινουμένων σχεδίων Merry Melodies και Looney Tunes της Warner.
1941: Οι πρώτες γερμανικές δυνάμεις εισέρχονται στη Βουλγαρία, μετά την προσχώρηση της χώρας στον Άξονα.
1943: Αεροπορική επιδρομή των Συμμάχων καταστρέφει την Τυνησία. Οι δυνάμεις του Άξονα αρχίζουν να υποχωρούν από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
1944: Η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ μεταδίδεται για πρώτη φορά από την τηλεόραση.
1948: Αρχίζουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού εναντίων των δυνάμεων του «Δημοκρατικού Στρατού» από τη Μουργκάνα της Ηπείρου, χωρίς όμως επιτυχία. Ανάλογη τύχη έχει και το σχέδιο «Χαραυγή» για την εκκαθάριση των ανταρτών από τη Στερεά Ελλάδα.
1949: Ο σμηναγός Τζέιμς Γκάλαχερ προσγειώνει το αεροπλάνο του, ένα B-50 Superfortress Lucky Lady II, στο Φόρτγουορθ του Τέξας, αφού ολοκλήρωσε το γύρο της Γης χωρίς στάση σε 94 ώρες και 1 λεπτό.
1949: Σημαντικές νίκες σημειώνει ο εθνικός στρατός στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα.
1951: Διεξάγεται το πρώτο All Star Game του ΝΒΑ στη Βοστόνη. Η Ανατολή νικά τη Δύση 111-94.
1956: Το Μαρόκο κηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.
1956: Η Συμφωνία αρ 11 του Εϊτόρ Βίλα Λόμπος κάνει πρεμιέρα στη Βοστόνη.
1958: Αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ακρόπολη» το «Μυθιστόρημα των 4».
1958: Μετά την αποχώρηση 15 βουλευτών από την ΕΡΕ, ανάμεσα στους οποίους είναι οι Γεώργιος Ράλλης και Π. Παπαληγούρας, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του. Προκηρύσσονται εκλογές για την 11η Μαΐου.
1959: Εφαρμόζεται για πρώτη φορά πειραματικά το τηλεφωνικό καντράν με πλήκτρα.
1959: Ο Μάιλς Ντέιβις αρχίζει τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ «Kind of Blue», που θα αποτελέσει ένα από τα κορυφαία άλμπουμ της τζαζ.
1960: Έχοντας ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία σε μονάδα της Γερμανίας, ο Έλβις Πρίσλεϊ πατά για πρώτη και μοναδική φορά επί βρετανικού εδάφους, όταν το αεροπλάνο που τον μεταφέρει στις ΗΠΑ σταματά για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο Πρέστγουικ της Σκωτίας.
1961: Η σύνθεση του Ααρών Κόπλαντ «Νονέτο για έγχορδα» κάνει πρεμιέρα στην Ουάσιγκτον.
1964: Οι Beatles αρχίζουν τα γυρίσματα της ταινίας A Hard Days Night στο Λονδίνο.
1965: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία-μιούζικαλ του Ρόμπερτ Γουάιζ «Η μελωδία της ευτυχίας», με πρωταγωνίστρια την Τζούλι Άντριους. Τη μουσική και τους στίχους έγραψε το ντουέτο των Ρότζερς/Χάμερστιν.
1967: Ο Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Release Me».
1969: Κινέζικες και σοβιετικές δυνάμεις συγκρούονται για τη διεκδίκηση ενός αμφισβητούμενου συνοριακού φυλακίου στον ποταμό Ουσούρι.
1969: Ειδικοί ανθρωπολόγοι συμπεραίνουν από το κρανίο που βρέθηκε στο σπήλαιο των Πετραλώνων ότι η ανθρώπινη παρουσία χρονολογείται 100.000 χρόνια στη Χαλκιδική.
1969: Πραγματοποιείται στην Τουλούζ της Γαλλίας η πρώτη δοκιμαστική πτήση του υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου Concorde.
1972: Οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός ζητούν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακάριου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άμεση κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μακάριου, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ του αρχιεπισκόπου.
1972: Το Spaceprobe εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, με αποστολή τους μακρινούς πλανήτες.
1974: Ο καναδός τραγουδιστής Τέρι Τζακς ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για 15 εβδομάδες, με τη διασκευή του τραγουδιού «Seasons in the Sun».
1974: Ο Στίβι Γουόντερ σαρώνει τα Γκράμι, κερδίζοντας πέντε βραβεία για το άλμπουμ του Innervisions.
1975: Ο Πολ και η Λίντα Μακάρτνεϊ συλλαμβάνονται για κατοχή μικροποσότητας μαριχουάνας στο Λος Άντζελες. Νωρίτερα, ο Πολ Μακάρτνεϊ είχε περάσει με κόκκινο, οδηγώντας μια Lincoln Continental, γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας και την έρευνα στο αυτοκίνητο του ζεύγους.
1977: Στο πλαίσιο των αγώνων του για το Κύπελλο Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός συντρίβει το Αιγάλεω με σκορ 9-0 και περνά στην επόμενη φάση του θεσμού. Κορυφαίος παίκτης του αναδεικνύεται ο Τάκης Παπαδημητρίου, που πετυχαίνει χατ τρικ (και το 350ό γκολ της ομάδας του στη διοργάνωση), ενώ ακολουθεί ο Ελευθεράκης με δύο γκολ.
1977: Με παρέμβαση του Δασαρχείου, το Υπουργείο Γεωργίας κηρύσσει αναδασωτέα την έκταση στη Νέα Χαλκηδόνα που αγόρασε ο Εθνικός, ενώ έχουν αρχίσει ήδη οι εργασίες για την κατασκευή γηπέδου. Τα 10 εκατομμύρια δραχμές που έχουν δαπανήσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η ομάδα πηγαίνουν χαμένα.
1978: Ο τσεχος Βλαντιμίρ Ρέμεκ είναι ο πρώτος μη ρώσος και αμερικανός αστροναύτης που πετά στο διάστημα. Είναι μέλος του πληρώματος του σοβιετικού διαστημοπλοίου «Soyuz 28».
1980: Ο αμερικανός Τζον Μακ Ενρό γίνεται ο νεότερος τενίστας που φτάνει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης σε ηλικία 21 χρονών και 45 ημερών.
1984: Η σύζυγος του Μικ Τζάγκερ, Τζέρι Χολ, φέρνει στον κόσμο την κόρη τους Ελίζαμπεθ Σκάρλετ Τζάγκερ.
1985: Ο Φιλ Κόλινς ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «No Jacket Required».
1985: Οι Smiths ανεβαίνουν στο No1 αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «How Soon Is Now».
1985: Οι Wham! ανεβαίνουν το Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Make It Big».
1986: Ο Παναθηναϊκός κάνει εξαιρετική εμφάνιση και συντρίβει τον επικίνδυνο ΠΑΟΚ με σκορ 5-0 για το Πρωτάθλημα Ελλάδας, συνεχίζοντας έτσι ακάθεκτος την πορεία του προς τον τίτλο. Σκόρερς, ο Χαραλαμπίδης, ο Μαυρίδης, ο Ζάετς, ο Ρότσα και ο Σαραβάκος.
1986: Ο Κοραζόν Ακουίνο αναγορεύεται Πρόεδρος των Φιλιππίνων.
1986: Διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ ο Γεράσιμος Αρσένης.
1989: Τα 12 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίζουν να απαγορεύσουν την παραγωγή χλωροφθοριοανθράκων μέχρι το τέλος του αιώνα.
1990: Έπειτα από 27 χρόνια, ο Νέλσον Μαντέλα επιστρέφει στην ενεργό πολιτική δράση, καθώς εκλέγεται αντιπρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, την κύρια οργάνωση των μαύρων που αγωνίζεται για την ισότητα και την ισονομία στη χώρα.
1991: Αρκετοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο Κουβέιτ, κατά τη διάρκεια πανηγυρικών εκδηλώσεων και πυροβολισμών για την απελευθέρωση της χώρας.
1991: 21 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το τραγούδι των Free «All Right Now» ανεβαίνει στο Νο2 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών, μετά την χρησιμοποίησή του σε τηλεοπτική διαφήμιση της τσίχλας Wrigleys.
1991: Η Μαράια Κάρεϊ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το ομώνυμο πρώτο άλμπουμ της.
1992: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλωσορίζει εννέα νέα μέλη: Οκτώ πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και τον Άγιο Μαρίνο.
1992: Υπέρ της ανεξαρτησίας της Βοσνίας ψηφίζει το 63,35% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος.
1993: Η ΕΟΚ εγκρίνει οικονομική βοήθεια για να ερευνηθούν οι αιτίες ρύπανσης της Μαύρης Θάλασσας.
1993: Ο ισραηλινός στρατός προχωρά σε αποκλεισμό της κατεχόμενης λωρίδας της Γάζας, μετά τη δολοφονία δυο Ισραηλινών στο Τελ Αβίβ. Την ευθύνη αναλαμβάνει η Τζιχάντ.
1994: Η Σλοβακία ανακοινώνει τη διπλωματική αναγνώριση των Σκοπίων.
1994: Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση ένταξης Σουηδίας, Φινλανδίας και Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιανουαρίου 1995.
1995: Το ινερνετικό πόρταλ Yahoo! αποκτά εταιρική υπόσταση, ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του από τους Τζέρι Γιανγκ και Ντέιβιντ Φάιλο.
1995: Ο Νικ Λίσον συλλαμβάνεται, με την κατηγορία πως είχε αναμιχθεί στην κατάρρευση της τράπεζας Barings.
1995: 181 βουλευτές ψηφίζουν υπέρ της υποψηφιότητας του Κωστή Στεφανόπουλου για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναντι 108 που ψήφισαν υπέρ του Αθανάσιου Τσαλδάρη.
1995: Ο ρώσος δημοσιογράφος Βλάντισλαφ Λιστίεφ, που εργαζόταν κατά της διαφθοράς, δολοφονείται στη Μόσχα από έναν γκάνγκστερ.
1996: Το βραβείο Σεζάρ απονέμεται στην Ιζαμπέλ Ιπέρ για το ρόλο της στην ταινία του Κλοντ Σαμπρόλ «Η τελετή».
1996: Οι Oasis ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Don't Look Back In Anger».
1999: Η Παμέσα Βαλένθια σπάει το ρεκόρ του Παναθηναϊκού (14/14) στην Ευρώπη, νικώντας την Μπανταλόνα με 57-50 (κάνοντας ένα σερί 15-0) για το Κύπελλο Σαπόρτα. Στην Eυρωλίγκα, όμως, η αθηναϊκή ομάδα θα διατηρήσει το ρεκόρ.
2000: Ο 18χρονος ρώσος πρωταθλητής πυγμαχίας εφήβων Ευρώπης Σεργκέι Λατούσκο σκοτώνεται από πυροβολισμούς, έξω από το στάδιο Λουζνίκι στη Μόσχα.
2002: Ο Στινγκ ανεβαίνει στο Νo1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Sting, The Very Best Of.
2002: Οι Strokes και οι U2 αναδεικνύονται νικητές των μουσικών βραβείων του περιοδικού ΝΜΕ.
2004: 178 άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από 500 τραυματίζονται, από σειρά εκρήξεων σε διάφορες πόλεις του Ιράκ, κατά την ιερή εορτή των Σιιτών Μουσουλμάνων Ασούρα. Η επίθεση αποδίδεται στην Αλ Κάιντα.
2005: Παραιτείται ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, λόγω εμπλοκής του ονόματός του στο παραδικαστικό κύκλωμα.
2007: Ο Τζίμι Χέντριξ ανακηρύσσεται ο πιο αχαλίνωτος κιθαρίστας όλων των εποχών, σε δημοψήφισμα του περιοδικού Classic Rock. Ακολουθούν: Κιθ Ρίτσαρντς, Στίβι Ρέι Βον, Τζίμι Πέιτζ και Ντάιμπαγκ Ντάρελ.
2008: Υψηλή δυσαρέσκεια για τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και εντυπωσιακή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής». Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,1% , το ΠΑΣΟΚ 23,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,4%, το ΚΚΕ 7,5% και ο ΛΑΟΣ 5,1%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής με 41,2%, έναντι 19,3% του Γιώργου Παπανδρέου.
2008: Το κόστος του πόλεμου στο Ιράκ ανέρχεται σε τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, κατά τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς.
2008: Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκλέγεται νέος πρόεδρος της Ρωσίας με το 68% των ψήφων.
2009: Το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ Hope αρχίζει να χορηγεί μεταπτυχιακό δίπλωμα με γνωστικό αντικείμενο τους Beatles.
2010: Εκδίδεται από την αστυνομία στο Ντουμπάι ένταλμα σύλληψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και εναντίον του αρχηγού της Μοσάντ, για τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Μαχμούντ αλ-Μαμπχούχ, στις 19 Ιανουαρίου 2010.
2010: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες πλήρωσαν «φακελάκι» ή «γρηγορόσημο» τη χρονιά που πέρασε για να εξυπηρετηθούν σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας. Το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα έφτασε τα 787 εκατομμύρια ευρώ το 2009, ποσό αυξημένο κατά 39 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2008.
2010: Ο σεισμός των 8,8 Ρίχτερ που συντάραξε τη Χιλή προκάλεσε μια ανεπαίσθητη αλλά μόνιμη μετατόπιση του άξονα της Γης, με αποτέλεσμα η διάρκεια της ημέρας να μειωθεί κατά 1,26 microsecond (εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου), δείχνουν οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί της NASA.
2010: Έκκληση στην Ελλάδα για τερματισμό του εξοπλιστικού ανταγωνισμού προς όφελος της ευημερίας των λαών των δύο χωρών, απευθύνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους της Λευκωσίας.

Γεννήσεις

1760: Καμίγ Ντεμουλέν, γάλλος δημοσιογράφος και επαναστάτης, που εκτελέστηκε δια απαγχονισμού για εσχάτη προδοσία,από τους συναγωνιστές του ροβεσπιερικούς κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. (Θαν. 5/4/1794)
1824: Μπέντριχ Σμέτανα, τσέχος συνθέτης, από τους ιδρυτές της τσεχοσλοβάκικης μουσικής εθνικής σχολής, γνωστός για τη σύνθεσή του «Μα Βλαστ» (Η Πατρίδα μου). (Θαν. 12/5/1884)
1900: Κουρτ Βάιλ, γερμανός συνθέτης, γνωστός από τη συνεργασία του με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ. (Θαν. 3/4/1950)
1904: Θίοντορ Σέους Γκέιζελ, γνωστός με το ψευδώνυμο «Δρ. Σέους», αμερικανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων. (Θαν. 24/9/1991)
1921: Καζιμιέρζ Γκόρσκι, πολωνός προπονητής ποδοσφαίρου, με σημαντική θητεία στην Ελλάδα (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Καστοριά, Εθνικός). (Θαν. 23/5/2006)
1924: Ρένος Αποστολίδης, φιλόλογος, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. («Πυραμίδα '67», «Κριτική του Μεταπολέμου», «Κλειδιά», «Κατηγορώ») (Θαν. 10/3/2004)
1928: Ιωάννης Ρωμανίδης, ιερέας και από τους σημαντικότερος ορθόδοξους θεολόγους. (Θαν. 1/11/2001)
1931: Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.
1931: Τομ Γουλφ, αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. («Στο βωμό της ματαιοδοξίας», «Άνδρας με τα όλα του»)
1939: Αριστείδης Καμάρας, από τους μεγαλύτερους παίκτες του ελληνικού ποδοσφαίρου.
1942: Λου Ριντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λούις Άλεν Ριντ, αμερικανός ρόκερ.
1943: Τόνι Μίχαν, άγγλος ντράμερ, ιδρυτικό μέλος των Shadows. (Θαν. 28/11/2005)
1948: Ρόρι Γκάλαχερ, ιρλανδός ρόκερ. (Θαν. 14/6/1995)
1950: Κάρεν Κάρπεντερ, αμερικανίδα τραγουδίστρια. (Θαν. 4/2/1983)
1962: Τζον Μπον Τζόβι, αμερικανός ρόκερ.
1977: Κρις Μάρτιν, άγγλος μουσικός, ιδρυτικό μέλος των Coldplay.

Θάνατοι

986: Λοθάρος (Λόταρ) Δ' , βασιλιάς των Φράγκων. (Γεν. 941)
1791: Τζον Γουέσλεϊ, άγγλος ιεροκήρυκας, ιδρυτής της εκκλησίας των μεθοδιστών, ενός κλάδου του προτεσταντισμού. (Γεν. 17/6/1703)
1930: Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς, βρετανός συγγραφέας. (Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι, Μαντάμ Μποβαρί, Ερωτευμένες Γυναίκες) (Γεν. 11/9/1885)
1939: Χάουαρντ Κάρτερ, βρετανός αρχαιολόγος, που ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών. (Γεν. 9/5/1874)
1982: Φίλιπ Ντικ, αμερικανός συγγραφέας, που διακρίθηκε στο λογοτεχνικό είδος της επιστημονικής φαντασίας. (Γεν. 16/12/1928)
1987: Ράντολφ Σκοτ, αμερικανός ηθοποιός. (Γεν. 23/1/1898)
1991: Σερζ Γκενσμπούρ, γάλλος τραγουδιστής. Το 1969 τραγούδησε μαζί με τη σύζυγό της Τζέιν Μπίρκιν τη μεγάλη επιτυχία τους Je t'aime... moi non plus, το μοναδικό γαλλόφωνο τραγούδι που ανέβηκε στην κορυφή του βρετανικού πίνακα επιτυχιών. (Γεν. 2/4/1928)
1997: Κώστας Καπλάνης, ρεμπέτης. (Γεν. 15/8/1920)
1999: Ντάστι Σπρίνγκφιλντ, βρετανίδα τραγουδίστρια. («I only be with you») (Γεν. 16/4/1939)
2003: Ρόγκερ Άλμπερτσεν, διεθνής νορβηγός ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε και στον Ολυμπιακό από 1982 έως το 1985. (Γεν. 15/3/1957)
2003: Χανκ Μπάλαρντ, αμερικανός τραγουδοποιός. Το 1958 έγραψε και τραγούδησε το τραγούδι The Twist, το οποίο τότε πέρασε απαρατήρητο. Ένα χρόνο αργότερα, το τραγούδησε ο Τσάμπι Τσέκερ και ξεκίνησε την τρέλα του χορού τουίστ τη δεκαετία του '60. (Γεν. 18/11/1927)
2005: Αλμπέρτος Ναρ, πεζογράφος, γόνος σεφαραδιτών Εβραίων και προβεβλημένο μέλος της ισραηλιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο για τη λαογραφία και την ιστορία των Εβραίων της πόλης. (Γεν. 1947)
2007: Ανρί Τρουαγιά, γάλλος συγγραφέας, βιογράφος, ιστορικός και μυθιστοριογράφος. (Γεν. 1/11/1911)
 
ΠΗΓΗ:   http://www.sansimera.gr/almanac/full/0203

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου