16 Μαρτίου
Γιορτάζουν:
Γεγονότα
597 π.Χ: Οι Βαβυλώνιοι καταλαμβάνουν την Ιερουσαλήμ και εγκαθιστούν ως βασιλιά των Ιουδαίων τον Ζεδεκία.
1190: Ο όχλος στο Γιορκ της Αγγλίας επιτίθεται και σκοτώνει γύρω στους 150 Εβραίους, επειδή τους θεωρεί υπεύθυνους για μια φωτιά που ξέσπασε στην πόλη. (Η Σφαγή του Γιορκ)
1521: Ο πορτογάλος εξερευνητής Φερδινάνδος Μαγγελάνος φθάνει στις Φιλιππίνες.
1653: Ο Ζαν Μπατίστ Λουλί διορίζεται αυλικός συνθέτης στο Παρίσι.
1735: Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό τα κοντσέρτα για όργανο αρ. 2 και 3 (έργο 4) του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ.
1750: Το ορατόριο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ Θεοδώρα κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1792: Απόπειρα δολοφονίας κατά του βασιλιά Γουστάβου Γ' της Σουηδίας, ο οποίος θα πεθάνει λίγες μέρες αργότερα. Το περιστατικό θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον Τζουζέπε Βέρντι, ο οποίος θα γράψει την όπερα Χορός Μεταμφιεσμένων.
1822: Ο Τζοακίνο Ροσίνι παντρεύεται τη σοπράνο Ιζαμπέλα Κολμπράν στην Μπολόνια. Το γαμήλιο ταξίδι θα γίνει στη Ρώμη.
1828: Ο Νικολό Παγκανίνι δίνει το πρώτο του κοντσέρτο στη Βιέννη.
1833: Η όπερα του Βιντσέντσο Μπελίνι Beatrice di Tenda κάνει πρεμιέρα στη Βενετία.
1842: Ο Μιχαήλ Γκλίνκα υποβάλλει αίτηση στο Αυτοκρατορικό Θέατρο της Αγίας Πετρούπολης για το ανέβασμα της νέας του όπερας Ρουσλάνος και Λουντμίλα. Το αίτημά του γίνεται αμέσως δεκτό από τον διευθυντή του θεάτρου Αλεξάντρ Γκεντεόνοφ.
1850: Δημοσιεύεται το μυθιστόρημα Άλικο Γράμμα του αμερικανού συγγραφέα Ναθάνιελ Χόθορν.
1850: Ο Ρόμπερτ Σούμαν παρουσιάζει την Εισαγωγή της μοναδικής του όπερας Γενοβέφα.
1854: Γαλλία, Αγγλία και Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Ρωσία (Κριμαϊκός Πόλεμος). Ξεκίνησε ως διαμάχη ορθοδόξων και καθολικών για την κατοχή των προσκυνημάτων των Αγίων Τόπων.
1866: Η δεύτερη εκδοχή της Εισαγωγής σε Φα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1869: Η πρώτη επαγγελματική ομάδα μπέιζμπολ, οι Cincinnati Red Stockings, παίζουν τον πρώτο τους αγώνα εναντίον των Great Western.
1870: Η Φαντασία - Εισαγωγή: Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1872: Διεξάγεται ο πρώτος τελικός ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Αγγλίας. Οι Γουόντερερς νικούν τους Ρόιαλ Ιντζινίαρς με 1-0 και κατακτούν το τρόπαιο.
1879: Το χορωδιακό έργο του Αντονίν Ντβόρζακ Ψαλμός 149 κάνει πρεμιέρα στην Πράγα.
1888: Η αναθεωρημένη έκδοση της Συμφωνίας αρ. 4 του Άντον Μπρούκνερ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1889: Ο Κωστής Παλαμάς σε ομιλία του στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός παρουσιάζει επίσημα τον ποιητή Ανδρέα Κάλβο στο κοινό της Αθήνας (Κάλβος ο Ζακύνθιος).
1894: Η όπερα του Μασνέ Θαΐς κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι. Κάποιοι κριτικοί τη θεωρούν ανήθικη, αλλά το κοινό την υποδέχεται θερμά.
1896: Ο κύκλος τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα του Γκούσταβ Μάλερ Τα τραγούδια του οδοιπόρου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Βερολίνο.
1900: Ο βρετανός αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς αρχίζει ανασκαφές στο ανάκτορο της Κνωσού.
1910: Παρά τις αντιδράσεις της Βουλής για τις υψηλές δαπάνες, ο Κάιζερ Γουλίελμος Β' υποστηρίζει τα σχέδια για την ανάπτυξη του γερμανικού στόλου.
1914: Η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Ζοζέφ Καγιό σκοτώνει τον εκδότη της εφημερίδας Le Figaro, Γκαστόν Καλμέτ, επειδή αρθρογραφούσε εναντίον του συζύγου της.
1920: Ο Μπίλι Μέρεντιθ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγωνίζεται, σε ηλικία 45 ετών και 229 ημερών, με τα χρώματα της Ουαλίας στον αγώνα εναντίον της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ και γίνεται ο γηραιότερος διεθνής ποδοσφαιριστής.
1920: Οι Σύμμαχοι καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη και εγκαθίστανται στα διάφορα Υπουργεία.
1921: Υπογράφεται η Συνθήκη της Μόσχας, με την οποία η Κεμαλική Τουρκία και η Σοβιετική Ένωση αλληλοαναγνωρίζονται.
1922: Ο σουλτάνος Αχμέντ Φουάντ Πασά αυτοανακηρύσσεται βασιλιά της Αιγύπτου.
1924: Αρχίζουν τα έργα για τη διαρρύθμιση του Λιμανιού του Πειραιά.
1926: Ο αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρντ εκτοξεύει τον πρώτο πύραυλο που κινείται με υγρά καύσιμα.
1926: Ο Ζαν Σιμπέλιους παρουσιάζει στην Κοπεγχάγη τη μουσική που έγραψε για το θεατρικό του Γουίλιαμ Σέξπιρ Η Καταιγίδα.
1932: Η Συμφωνία αρ. 4 του Άρνολντ Μπαξ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1932: Η όπερα του Οτορίνο Ρεσπίγκι «Μαρία η Αιγυπτία» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1934: Ο Άρνολντ Σένμπεργκ παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του στις ΗΠΑ, σε αίθουσα της Νέας Υόρκης που ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα.
1935: Ο Χίτλερ διατάζει τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας, παραβιάζοντας τη συνθήκη των Βερσαλλιών και επαναφέροντας την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
1935: Το Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 2 του Γουόλτερ Πίστον κάνει πρεμιέρα στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.
1936: Ο Eugene the Jeep, o χάρτινος ήρωας του δημιουργού του Ποπάι αμερικανού κομίστα Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ, κάνει την πρώτη εμφάνισή του στο κόμικ-στριπ Thimble Theater.
1938: Η όπερα του Μπόχουσλαβ Μαρτίνου Ιουλιέτα κάνει πρεμιέρα στην Πράγα.
1939: Η Σλοβακία γίνεται μαζί με τη Μοραβία και τη Βοημία γερμανικό προτεκτοράτο.
1940: Η Ελλάδα αποκτά Αστικό Κώδικα.
1941: Ο ρώσος συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς παραλαμβάνει το Βραβείο Στάλιν για το έργο του Κουιντέτο για Πιάνο.
1942: Οι Ναζί κάνουν την πρώτη δοκιμή του πυραύλου V-2, που καταλήγει σε αποτυχία.
1942: Η σύνθεση του Μπόχουσλαβ Μαρτίνου Sinfonietta Giocosa παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1943: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Μαρτινίκα και η Γουαδελούπη συμφωνούν να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον, αλλά αρνούνται να επαναστατήσουν ενάντια στη φιλοναζιστική Κυβέρνηση του Βισί στη Γαλλία.
1949: Με προσωπικό του διάταγμα, ο Στάλιν ακυρώνει τη μαύρη λίστα, στην οποία βρισκόταν και ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών.
1951: Ο Σεργκέι Προκόφιεφ κερδίζει το Βραβείο Στάλιν για τη σουίτα Η φωτιά του χειμώνα και το ορατόριο Για την υπεράσπιση της Ειρήνης.
1955: Η σύνθεση του Ντιουκ Έλινγκτον Night Creature για τζαζ και συμφωνική ορχήστρα κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1957: Ο Νιλ Μακ Μπέιν, σε ηλικία 51 ετών και 120 ημερών, παίζει τερματοφύλακας με τη Χάρτπουλ (Γ' Κατηγορία) και δημιουργεί το ρεκόρ του γηραιότερου παίκτη σε εθνικό πρωτάθλημα. Το αμέσως επόμενο ανήκει στον Στάνλεϊ Μάθιους, που έπαιξε σε ηλικία 50 ετών και 5 ημερών με τη Φούλαμ εναντίον της Στόουκ στις 6 Φεβρουαρίου 1965.
1959: Φτάνουν στη Ρόδο οι 14 απελευθερωθέντες από τους Άγγλους αγωνιστές της ΕΟΚΑ.
1959: Οι Platters ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Smoke Gets In Your Eyes.
1964: Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκεμβρίου και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία.
1964: Οι Beatles δημιουργούν νέο δισκογραφικό ρεκόρ, καθώς οι προπωλήσεις του νέου τους σινγκλ Can't Buy Me Love ανέρχονται σε 2.100.000 αντίτυπα.
1965: Οι Rolling Stones ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το σινγκλ The Last Time.
1967: Εγκρίνεται από το πρωτοδικείο το καταστατικό της Θύρας 13, του συνδέσμου φιλάθλων του Παναθηναϊκού, που ίδρυσε πριν από ένα χρόνο ο Απόστολος Ιωαννίδης στο Μεταξουργείο. Πρόκειται για τον πρώτο σύνδεσμο φιλάθλων στην Ελλάδα.
1968: Μία από τις πιο ντροπιαστικές σελίδες για τους Αμερικανούς στον πόλεμο του Βιετνάμ. Δυνάμεις τους εισβάλουν στο χωριό Μι Λάι και σκοτώνουν 450 άοπλους χωρικούς. (Η Σφαγή του Μι Λάι)
1968: Ο Ρόμπερτ Κένεντι ανακοινώνει την προεδρική καμπάνια του.
1968: Ο Γουίλτ Τσαμπερλέιν γίνεται ο πρώτος και ο μόνος παίκτης στο NBA που σημειώνει περισσότερους από 4.000 πόντους σε μια σεζόν, με μέσο όρο 50,4 πόντους ανά αγώνα.
1969: Σε άρθρο του στους Κυριακάτικους TIMES, ο δημοσιογράφος της Λονδρέζικης εφημερίδας Τζον Μπάρι γράφει ότι επισκέφθηκε πρόσφατα τον Μίκη Θεοδωράκη στον τόπο της εξορίας του στη Ζάτουνα Αρκαδίας και ότι αυτός του έδωσε ταινίες με καινούρια τραγούδια του και δύο επιστολές με αποδέκτες τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
1971: Οι Σάιμον και Γκαρφάνκελ κερδίζουν δύο βραβεία Γκράμι, για το άλμπουμ Bridge Over Troubled Water και το ομώνυμο τραγούδι.
1972: Ο Τζον Λένον καταθέτει έφεση στην απόφαση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης να τον απελάσει από τις ΗΠΑ, επειδή το 1968 είχε καταδικασθεί για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
1973: Στο Παρίσι, οι υπουργοί Οικονομίας 14 χωρών και οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών συμφωνούν να εγκαινιάσουν ένα νομισματικό σύστημα που θα βασίζεται στην κυμαινόμενη ισοτιμία συναλλάγματος.
1974: Η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ The Way We Were.
1977: Η ΑΕΚ με δύο γκολ του Θωμά Μαύρου και ένα του Μίμη Παπαϊωάννου νικά με 3-0 την ΚΠΡ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Στην παράταση το σκορ δεν αλλάζει, αλλά στα πέναλτι ο «δικέφαλος» επικρατεί και προκρίνεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
1977: H A&M ακυρώνει το συμβόλαιο με τους Sex Pistols, έξι ημέρες μετά την υπογραφή του, λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η συμπεριφορά τους σε καλλιτέχνες και διοικητικά στελέχη της δισκογραφικής εταιρίας. 25.000 αντίτυπα του τραγουδιού God Save The Queen πολτοποιούνται.
1978: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Άλντο Μόρο και απειλούν ότι θα τον εκτελέσουν αν δεν αποφυλακιστούν όσα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί.
1978: Το αμερικανικό σουπερτάνκερ Amoco Cadiz έμφορτο με αργό πετρέλαιο βυθίζεται στο στενό της Μάγχης, προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή.
1981: Συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ προς τον ηγέτη της τουρκικής χούντας, στρατηγό Εβρέν, προκαλεί άσχημη εντύπωση στην Ελλάδα και τα πικρόχολα σχόλια σχεδόν ολόκληρου του Τύπου.
1984: Ισλαμιστές απαγάγουν τον επικεφαλής της CIA στη Βηρυτό, Γουίλιαμ Μπάκλεϊ.
1985: Απάγεται από ισλαμιστές στη Βηρυτό του Λιβάνου ο αμερικανός δημοσιογράφος του Associated Press, Τέρι Άντερσον. Θα απελευθερωθεί μετά από περίπου επτά χρόνια, στις 4 Δεκεμβρίου του 1991.
1985: Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιάννης Κούρος διανύει 200 χλμ. σε 15 ώρες 11 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα στο Μοντομπάν της Γαλλίας, χρόνος που αποτελεί ρεκόρ για την απόσταση.
1988: Το Ιράκ επιτίθεται στην κουρδική πόλη Halabjah με χημικά (αέρια νεύρων), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5.000 άτομα.
1989: Το MTV America παρουσιάζει διαγωνισμό με θέμα την ανεύρεση της πατρικής οικίας του Τζον Μπον Τζόβι.
1991: Οι αρχηγοί των σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων και της KGB απευθύνουν έκκληση στον πληθυσμό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, προκειμένου να διατηρηθεί ενωμένη η ΕΣΣΔ.
1991: Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας ανακοινώνει την προσήλωσή της στη Δημοκρατία, μετά την παραίτηση του Προέδρου Μπορισάβ Γιόβιτς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου στη χώρα.
1991: Οι Farm ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Spartacus.
1992: Δεύτερος σεισμός μέσα σε δυο μέρες συγκλονίζει την Τουρκία, σκοτώνοντας 800 άτομα.
1992: Εγκαθίστανται στην Κροατία οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.
1992: Ο πρώτος Homo Sapiens, ο σκεπτόμενος άνθρωπος, ξεκίνησε πριν από 700.000 χρόνια από τη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό, ο οποίος ανακάλυψε τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική.
1992: Επεισόδια ξεσπούν στην Orlando Arena του Ορλάντο, κατά τη διάρκεια συναυλίας των Metallica, μεταξύ μερίδας θεατών και ανδρών ασφαλείας. Το συγκρότημα αναγκάζεται να πληρώσει το ποσό των 38.000 δολαρίων για την αποκατάσταση των ζημιών.
1993: Ο Άρης κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στο μπάσκετ, νικώντας στον τελικό την τουρκική Εφές Πίλσεν με 50-48. Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.
1993: Ψηφίζεται νέος εκλογικός νόμος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία ως νόμος Κούβελα.
1993: Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ δηλώνει ότι το 15% των παιδιών της Γιουγκοσλαβίας υποσιτίζεται.
1994: Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Κόρατς στο μπάσκετ, νικώντας στον τελικό τη Στεφανέλ Μιλάνου με 100-91.
1994: Νέος Υπουργός Πολιτισμού στη θέση της Μελίνας Μερκούρη ορκίζεται ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.
1994: Η Ελλάδα ασκεί βέτο στην προσπάθεια επέκτασης του προγράμματος PHARE της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια.
1995: Η πολιτεία του Μισισιπή είναι η τελευταία που επικυρώνει νομοθετικά την τροπολογία του 1865 του αμερικανικού Συντάγματος για την κατάργηση της δουλείας.
1995: Ο Ολυμπιακός νικάει στον τρίτο αγώνα την ΤΣΣΚΑ με 79-54 στο ΣΕΦ και προκρίνεται στο Final Four της Σαραγόσα. Λόγω ασθένειας των παικτών της, η ΤΣΣΚΑ αναγκάζεται προς το τέλος του αγώνα να παίξει αρχικά με 4 και μετά με 3 παίκτες. Ο Γιάννης Ιωαννίδης για να τηρήσει τις ισορροπίες αποσύρει και αυτός σταδιακά τους παίκτες του τον ένα μετά τον άλλο.
1996: Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος βραβεύεται στην Ιταλία με το βραβείο Αργυρή Ταινία, ως ο καλύτερος ευρωπαίος σκηνοθέτης.
1997: Μία από τις σημαντικότερες σελίδες στην ιστορία του αγγλικού σκακιού γράφεται στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όταν ο υπουργός Αθλητισμού Τόνι Μπανκς δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή του νόμου, που από το 1937 δεν επιτρέπει την αναγνώριση του σκακιού ως αθλήματος.
2000: Στον αγώνα Σπόρτιγκ - Άρης (73-76) η ομάδα του Σπόρτιγκ κάνει ρεκόρ στην ιστορία της Α1, όταν χρησιμοποιεί μόλις 5 παίκτες και στα 40 λεπτά του αγώνα. Ο Σπόρτιγκ είχε πραγματοποιήσει το ίδιο κατόρθωμα το 1986 σε αγώνα μπαράζ για το εθνικό πρωτάθλημα στα Τρίκαλα, όταν νίκησε τον Πανελλήνιο, εξασφαλίζοντας την παρουσία του στο 1ο Πρωτάθλημα της Α1.
2003: Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από όλον τον κόσμο κατεβαίνουν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον Πόλεμο του Ιράκ. Την ίδια μέρα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ στέλνουν τελεσίγραφο στον Σαντάμ Χουσεΐν από τις Αζόρες.
2005: Ο Μπίλι Τζόελ εισέρχεται σε κλινική για αποτοξίνωση από το αλκοόλ.
2008: Ρευστό το πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Η ΝΔ συγκεντρώνει 28,8% στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ 23,7% (διαφορά 5,1%), το ΚΚΕ 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,9% και ο ΛΑΟΣ 4,7%.
2009: Με τη συμμετοχή 28.000 συνέδρων, αρχίζει στην Κωνσταντινούπολη το πέμπτο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό, με σκοπό να εξετάσει τις πιθανές λύσεις στο φάσμα της λειψυδρίας, το οποίο αναμένεται να επηρεάζει τον μισό πληθυσμό της Γης έως τα μέσα του αιώνα.
2009: Αρχίζει στο κακουργιοδικείο του Ζανκτ - Πέλτεν, κοντά στη Βιέννη, η δίκη του Γιόζεφ Φριτσλ, του 73χρονου που επί 24 χρόνια κρατούσε κλεισμένη στο υπόγειο του σπιτιού του την κόρη του Ελίζαμπεθ, τη βίαζε και απέκτησε μαζί της επτά παιδιά.
Γεννήσεις
1751: Τζέιμς Μάντισον, 4ος πρόεδρος των ΗΠΑ. (Θαν. 28/6/1836) [Αποφθέγματα]
1789: Γκέοργκ Zίμον Ομ, γερμανός φυσικός, που διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης. (Θαν. 6/7/1854)
1829: Ρενέ Φρανσουά Αρμάν Προυντόν, γάλλος ποιητής, ο οποίος το 1901 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. (Θαν. 6/9/1907)
1868: Μαξίμ Γκόργκι, φιλολογικό ψευδώνυμο του Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πέσκοφ, ρώσος συγγραφέας. (Η Μάνα) (Θαν. 18/6/1936) [Αποφθέγματα]
1911: Γιόζεφ Μένγκελε, ο διαβόητος Ναζί γιατρός και εγκληματίας πολέμου, που πραγματοποιούσε τα φρικιαστικά ιατρικά πειράματά του στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. (Θαν. 7/2/1979)
1916: Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι, Ιάπωνας που γνώρισε από κοντά τον όλεθρο της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και επέζησε για να τον διηγηθεί. Ήταν 6 Αυγούστου 1945, όταν βρέθηκε για επαγγελματικό ταξίδι στη Χιροσίμα. Υπέστη σοβαρά εγκαύματα από την έκρηξη, ενώ αναχώρησε από την πόλη για το Ναγκασάκι μόλις μία μέρα προτού πέσει εκεί η δεύτερη ατομική βόμβα. (Θαν. 4/1/2010)
1920: Τζον Άντισον, άγγλος συνθέτης. (Θαν. 7/12/1998)
1920: Φαχντ Μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ Σαούντ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας. (Θαν. 1/8/2005)
1926: Τζέρι Λιούις, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζόζεφ Λέβιτς, αμερικανός κωμικός.
1928: Κρίστα Λούντβιχ, γερμανίδα σοπράνο.
1930: Τόμι Φλάναγκαν, αμερικανός πιανίστας της τζαζ. (Θαν. 16/11/2001)
1934: Τερέζα Μπεργκάνθα, ισπανίδα μετζοσοπράνο.
1936: Εύα Κοταμανίδου, ηθοποιός, πρωταγωνίστρια ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
1940: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ιταλός σκηνοθέτης.
1948: Μάικλ Μπρους, αμερικανός κιθαρίστας, μέλος της πρώτης μπάντας του Άλις Κούπερ.
1953: Ιζαμπέλ Ιπέρ, γαλλίδα ηθοποιός.
1953: Ρίτσαρντ Στόλμαν, αμερικανός προγραμματιστής και ιδρυτής του κινήματος ελεύθερου λογισμικού (GNU), γνωστός και με το ψευδώνυμο rms.
1954: Νάνσι Γουίλσον, αμερικανίδα τραγουδίστρια των Heart.
1959: Σαββίνα Γιαννάτου, ελληνίδα τραγουδίστρια.
1964: Γκορ Βερμπίνσκι, αμερικανός σκηνοθέτης.
1972: Άντριου Ντάνλοπ, σκωτσέζος κιθαρίστας των Travis.
1974: Γιώργος Ανατολάκης, διεθνής έλληνας ποδοσφαιριστής.
1979: Λίνα Πέιζα, φινλανδή κιμπορντίστρια των Lordi.
Θάνατοι
37: Τιβέριος, ρωμαίος αυτοκράτορας, επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός. (Γεν. 16/11/42 π.Χ.)
455: Ουαλεντινιανός Γ', αυτοκράτορας του δυτικού ρωμαϊκού κράτους. (16/3/) (Γεν. 2/7/419)
1736: Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι, ιταλός συνθέτης. (Γεν. 4/1/1710)
1881: Μόδεστος Μουσόργκσκι, ρώσος συνθέτης. (Μια Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό) (Γεν. 9/3/1839)
1935: Αρόν Νίμτσοβιτς, εβραιολεττονός σκακιστής, γραντ μετρ, συγγραφέας βιβλίων σκακιστής στρατηγικής και αναλυτής παρτίδων με επιρροή ως τις μέρες μας. (Γεν. 7/11/1886)
1957: Κονσταντίν Μπρανκούζι, γαλλορουμάνος γλύπτης, από τους εισηγητές της μοντέρνας γλυπτικής. (Γεν. 19/2/1876)
1961: Βάτσλαφ Τάλιχ, τσέχος αρχιμουσικός, που ανέδειξε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Τσεχίας ως ένα από τα κορυφαία μουσικά σύνολα του μεσοπολέμου. (Γεν. 28/5/1883)
1968: Μάριο Καστελνουόβο - Τεντέσκο, ιταλός συνθέτης. (Γεν. 3/4/1895)
1970: Τάμι Τερέλ, τραγουδίστρια της σόουλ. (Γεν. 29/4/1945)
1975: Άρθουρ Τιμπό Γουόκερ, γνωστός ως T- Bone Walker, αμερικανός μπλουζίστας. (Γεν. 28/5/1910)
1985: Ρότζερ Σέσιονς, αμερικανός συνθέτης. (Γεν. 28/12/1896)
2001: Ισάο Οκάου, ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής του ομίλου βιντεοπαιχνιδιών SEGA. (Γεν. 19/5/1926)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/full/1603
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου