Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

21 Μαρτίου

Γεγονότα
630: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος επαναφέρει τον Τίμιο Σταυρό στην Ιερουσαλήμ.
1770: Ρώσοι και Μανιάτες εκδιώκουν τους Τούρκους και καταλαμβάνουν την Κυπαρισσία. («Ορλοφικά»)
1787: Το ρετσιτατίβο και η άρια «Alcandro, lo confesso...Non sò d'onde viene» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κάνουν πρεμιέρα στη Βιέννη.
1788: Φωτιά κατακαίει 856 κτίρια στη Νέα Ορλεάνη, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.
1789: Οι φιλόμουσοι της Βιέννης πληροφορούνται την έκδοση τριών νέων συνθέσεων του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Λίντερ για πιάνο και φωνή Κ.523 και Κ.524 και «Έξι γερμανικοί χοροί, Κ. 536».
1800: Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων (Επτάνησα), το πρώτο ελληνικό κράτος μετά την Άλωση. Το νεοσύστατο κράτος θα είναι ανεξάρτητο, με εγγυητή της ανεξαρτησίας του τη Ρωσία, αλλά φόρου υποτελές στο σουλτάνο.
1801: Η Μάχη της Αλεξάνδρειας (Αιγύπτου) μεταξύ Γάλλων και Άγγλων λήγει με επικράτηση των δυνάμεων της αυτού Μεγαλειότητας.
1804: Ο Ναπολεόντειος Κώδικας υιοθετείται ως Αστικός Κώδικας στη Γαλλία.
1816: Και τα τέσσερα παιδιά των γερμανοεβραίων Άμπραχαμ και Λέα Μέντελσον (Φάνι, Φέλιξ, Ρεμπέκα και Πάουλ) βαπτίζονται χριστιανοί και ακολουθούν το λουθηρανικό δόγμα.
1821: Οι έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα. Θεωρείται η πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα στην Πελοπόννησο.
1821: Ένοπλοι Τούρκοι της περιοχής του Ρίου εισβάλλουν στην Πάτρα και καταστρέφουν καταστήματα στην ενορία της Αγίας Τριάδας.
1825: Διεξάγεται ναυμαχία γύρω από τη Μεθώνη. Τα τουρκικά πλοία καταστρέφονται από τη μοίρα του Ανδρέα Μιαούλη.
1826: Το «Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 13» του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1827: Δύναμη Ελληνικού ιππικού, υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, συγκρούεται με δυνάμεις του Κιουταχή κοντά στη Μονή Δαφνίου. Η μάχη, αν και στοίχισε ακριβά και στις δύο πλευρές, έληξε χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.
1839: Η Συμφωνία αρ. 9 του Φραντς Σούμπερτ κάνει πρεμιέρα στη Λειψία, με διευθυντή ορχήστρας τον Φέλιξ Μέντελσον.
1844: Η Ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας, σύμφωνα με τον προτεστάντη ιερωμένο Γουίλιαμ Μίλερ.
1854: Ελληνικές δυνάμεις, υπό τους Κίτσο Τζαβέλα, Αθανάσιο Πετμεζά και Κολλίνο Πλαπούτα, επιτίθενται στη θέση Προφήτης Ηλίας εναντίον των ανδρών του Φουάτ πασά. Έπειτα από σκληρό αγώνα, οι Τούρκοι αναγκάζονται να υποχωρήσουν στην Άρτα.
1868: Οι Έλληνες καλούνται στις κάλπες. Νικητής των εκλογών, που θα ολοκληρωθούν τρεις μέρες μετά, θα αναδειχθεί ο Δημήτριος Βούλγαρης, ο οποίος θα σχηματίσει κυβέρνηση.
1868: Η Jane Cunningham Croly ιδρύει το «Sorosis», το πρώτο γυναικείο club στη Νέα Υόρκη.
1871: Ο Ότο Φον Μπίσμαρκ διορίζεται πρώτος καγκελάριος της Γερμανίας.
1872: Η εφημερίδα Παλιγγενεσία δημοσιεύει άρθρο εναντίον της Διεθνούς Εταιρείας, δηλαδή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το άρθρο καταλήγει ως εξής: «Η καταδίωξις ίσως είναι το προσφορώτερον φάρμακον κατά της επαράτου εταιρείας, ης τα μέλη εστρατολογήθησαν εκ των κατωτάτων στρωμάτων της ευρωπαϊκής κοινωνίας και εκ φιλοταράχων και διεφθαρμένων». Πρόκειται για εκδήλωση που καταδεικνύει τις προθέσεις της ελλαδικής ιθύνουσας τάξης απέναντι στις σοσιαλιστικές ιδέες.
1874: Η Queen's Park νικάει την Clydesdale με 2-0, στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Σκωτίας, που διεξήχθη ενώπιον 3.500 θεατών στο Hampden Park της Γλασκόβης.
1878: Ελληνικές δυνάμεις υπό τους Ζούρκα, Λελούδα και Φαρμάκη, συγκρούονται με τους Τούρκους στη Ματαράγκα και Πετρομαγούλα Καρδίτσας.
1904: Το έργο του Ρίχαρντ Στράους «Sinfonia Domestica» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1908: Ο μετέπειτα πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης εγκαταλείπει την Ομάδα των Ιαπώνων, της οποίας υπήρξε ουσιαστικός αρχηγός. Μεγάλο τμήμα του λαού στήριξε πολλές ελπίδες στην ομάδα αυτή για την αναβάθμιση της πολιτικής ζωής της χώρας.
1911: Ο Παναθηναϊκό ιδρύει τμήμα χόκεϊ επί χόρτου και δίνει τον πρώτο αγώνα επίδειξης στη χώρα μας. Το τμήμα αυτό θα διαλυθεί στη συνέχεια, λόγω ελλείψεως αντιπάλων, αλλά στη δεκαετία του 1930 θα επανασυσταθεί και θα κερδίσει 10 συνεχείς τίτλους. Βασικά στελέχη της ομάδας ήταν ο δρομέας Ρένος Φραγκούδης, ο Άγγελος Μεσσάρης, ο Παντελίδης, ο Μαντζάρογλου και ο Δαπόντες.
1914: Η σύνθεση του Κλοντ Ντεμπισί «Τρία ποιήματα του Στεφάν Μαλαρμέ» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1918: Αρχίζει η 2η Μάχη του Σομ, στο πλαίσιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
1918: Η σύνθεση του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Ραγκτάιμ για 11 όργανα» κάνει πρεμιέρα στο Μοργκ της Ελβετίας.
1919: Η σύνθεση του Έντουαρντ Έλγκαρ «Σονάτα για βιολί, έργο 82» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1921: Μάχη στην Προύσα. Η πρώτη αποτυχία του Ελληνικού Στρατού στη Μικρασιατική Εκστρατεία.
1931: Ο τσέχος συνθέτης Μπόχουσλαβ Μαρτίνου παντρεύεται στο Παρίσι τη γαλλίδα Σαρλότ Κενέν.
1933: Μία από τις πρώτες αποφάσεις του Χίτλερ και της νέας του κυβέρνησης είναι η ίδρυση στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Γερμανία για τον εγκλεισμό των αντιφρονούντων. Το πρώτο στρατόπεδο ανοίγει στο Νταχάου τον ίδιο μήνα
1935: Η Περσία μετονομάζεται επισήμως σε Ιράν (Η χώρα των Αρίων).
1935: Τρομερή πυρκαγιά στην Έδεσσα καταστρέφει ολόκληρο το κέντρο της πόλης. 350 σπίτια και 150 καταστήματα γίνονται παρανάλωμα του πυρός.
1939: Το πατριωτικό τραγούδι του Ίρβινγκ Μπερλίν «God Bless America» ηχογραφείται με τη φωνή της Κέιτ Σμιθ. Πρόκειται για τον ανεπίσημο ύμνο των ΗΠΑ.
1941: Ο Μουσολίνι φεύγει απογοητευμένος από την Αλβανία, όπου έφτασε για να εμψυχώσει τους ιταλούς στρατιώτες. (Η Εαρινή Επίθεση των Ιταλών)
1945: Μετά τον βομβαρδισμό των στρατηγείων της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη, τα αεροσκάφη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας (RAF) βομβαρδίζουν κατά λάθος το Γαλλικό Σχολείο, σκοτώνοντας 86 παιδιά και 10 μοναχές.
1951: Το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα αποφασίζει να γίνουν διαβήματα προς τη Μεγάλη Βρετανία για το θέμα της Κύπρου.
1952: 25.000 άνθρωποι παρακολουθούν την πρώτη Rock & Roll συναυλία στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
1952: Ο Κβάμε Νκρούμα εκλέγεται πρωθυπουργός της Γκάνα και γίνεται ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης της Υποσαχάρειας (Μαύρης) Αφρικής.
1955: O αρχιεπίσκοπος Μακάριος δηλώνει ότι επιθυμία της Κύπρου είναι η ένωση με την Ελλάδα.
1956: Στην αγγλοκρατούμενη Λευκωσία ανακαλύπτεται βόμβα κάτω από το κρεβάτι του Χάρντινγκ, στο Κυβερνείο. Την ίδια μέρα, οι Τουρκοκύπριοι κάνουν μεγάλη πορεία, με αφορμή συγκρούσεις στην περιοχή της Κυρήνειας και προκαλούν μεγάλες ζημιές σε εκκλησίες, καταστήματα, αυτοκίνητα και κατοικίες Ελλήνων.
1960: Η Σφαγή του Σάρπβιλ: Η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής, του απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, πνίγει στο αίμα ειρηνική διαδήλωση μαύρων φοιτητών. Από τα πυρά των αστυνομικών σκοτώνονται 69 διαδηλωτές και τραυματίζονται 180. Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
1963: Κλείνει η περιβόητη φυλακή του Αλκατράζ, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.
1963: Ο Ουλτιμίνιο «Σούγκαρ» Ράμος βγάζει νοκ-άουτ τον Ντέιβιντ Μουρ, παγκόσμιο πρωταθλητή του 1959 στην κατηγορία φτερού. Μία ώρα μετά τον αγώνα, ο Μουρ θα πέσει σε κώμα και θα πεθάνει δυο ημέρες αργότερα στο Λος Άντζελες.
1964: Το τραγούδι She Loves You των Beatles ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.
1964: Διεξάγεται ο 9ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Δανία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ιταλίας η Τζιλιόλα Τσινκουέτι με τη σύνθεση Νon ho l'età (Δεν έχω την ηλικία).
1965: Η NASA εκτοξεύει το Ranger 9, το τελευταίο μη επανδρωμένο όχημα με προορισμό την εξερεύνηση της Σελήνης.
1970: Διεξάγεται ο 15ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ιρλανδίας η Ντάνα (Ντάνα Ρόζμαρι Σκάλον) με τη σύνθεση All Kinds of Everything.
1972: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος καταργεί τον Γεώργιο Ζωιτάκη από αντιβασιλέα και αναλαμβάνει ο ίδιος το αξίωμα.
1975: Έπειτα από 3.000 χρόνια, η Αιθιοπία βάζει τέλος στη μοναρχία.
1979: Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών (ΕΠΑΕ), υπεύθυνη για τις επαγγελματικές διοργανώσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
1980: Ο αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ ανακοινώνει ότι η χώρα του θα μποϋκοτάρει του Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν.
1980: Ο Χιου Κόρνγουελ των Stranglers χάνει την έφεση και οδηγείται στη φυλακή, για σοβαρές παραβάσεις του αγγλικού νόμου περί ναρκωτικών.
1981: Οι REO Speedwagon ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Keep On Loving You».
1983: Κυκλοφορεί ο δίσκος των Pink Floyd «The Final Cut».
1984: Ένα τμήμα του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης ονομάζεται «Στρόμπερι Φιλντς», προς τιμήν του Τζον Λένον.
1985: Ο Παναθηναϊκός προκρίνεται στους 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μετά το 2-2 με την Γκέτεμποργκ στο ΟΑΚΑ. Στο πρώτο παιχνίδι είχε νικήσει με 1-0.
1987: Οι U2 ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «The Joshua Tree».
1989: Κυκλοφορεί το τέταρτο άλμπουμ της Μαντόνα με τίτλο «Like A Prayer».
1990: Η Ναμίμπια ανεξαρτητοποιείται από τη Νότιο Αφρική.
1994: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν βραβεύεται με Όσκαρ Τραγουδιού για το Streets of Philadelphia.
1995: Ο 17χρονος Πίτερ Οφορίκουε, ο μικρότερος σε ηλικία παίκτη της Α' Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου, κάνει την πρώτη εμφάνισή του με την ομάδα της Καλαμάτας.
1996: Ο κιθαρίστας Τζον Σκουάιρ εγκαταλείπει τους Stone Roses.
1997: Ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το συνέδριο του κόμματος, διαδεχόμενος τον Μιλτιάδη Έβερτ. Στην πρώτη ψηφοφορία οι υποψήφιοι είναι τέσσερις: Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Σουφλιάς, Μιλτιάδης Έβερτ και Βύρων Πολύδωρας. Στο δεύτερο γύρο περνούν ο Κώστας Καραμανλής με 40,7% και ο Γιώργος Σουφλιάς με 30,5%. Αποκλείονται ο Μ. Έβερτ, με 25% και ο Β. Πολύδωρας με 3,4%. Στο δεύτερο γύρο, ο Καραμανλής συγκεντρώνει το 69,16% των ψήφων, έναντι 30% του αντιπάλου του Γιώργου Σουφλιά.
1999: Ο Κώστας Σημίτης επανεκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 5ο συνέδριο του κόμματος.
1999: Στον αγώνα της Α' Εθνικής Πανελευσινιακός – ΟΦΗ, ο αμυντικός του ΟΦΗ Παύλος Αδάμος συγκρούεται στον αέρα με τον συμπαίκτη του Μπεκιάι και τραυματίζεται, με αποτέλεσμα να γυρίσει η γλώσσα του. Το ίδιο βράδυ διακομίζεται στον «Ευαγγελισμό», όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει εσωτερική αιμορραγία και υποβάλλεται σε εγχείρηση αφαίρεσης νεφρού.
1999: Οι Blur ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «13».
1999: Η Καβάλα νικάει τον Παναθηναϊκό εντός έδρας με 2-1 και σπάει μία αρνητική παράδοση 22 χρόνων, από την περίοδο 1976 - 1977, όταν είχε επικρατήσει με 1-0.
1999: Ο Ελβετός Μπερτράν Πικάρ και ο Βρετανός Μπράιαν Τζόουνς κάνουν τον γύρο του κόσμου με αερόστατο σε χρόνο ρεκόρ 19 ημερών, 21 ωρών και 55 λεπτών.
2000: Ο Κερτ Κομπέιν των Nirvana και ο Σον Ράιντερ των Happy Mondays επικρατούν των παλιών σταρ, όπως ο Κιθ Ρίτσαρντς και ο Κιθ Μουν, στη λίστα με τους υπερβολικούς καλλιτέχνες στον χώρο του ροκ εντ ρολ, που συνέταξε το βρετανικό μουσικό περιοδικό Melody Maker. Οι Λίαμ Γκάλαχερ, Ρόμπι Γουίλιαμς, Κόρτνεϊ Λαβ και Μέριλιν Μάνσον συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα.
2005: Η Σφαγή στο Γυμνάσιο Ρεντ Λέικ της Μινεσότα: Ο Τζεφ Βάιζ σκοτώνει επτά ανθρώπους και αυτοκτονεί. Νωρίτερα, είχε σκοτώσει τον παππού του και μία φίλη του.
2005: Πέφτει η αυλαία του τηλεριάλιτι The Osbournes στο MTV. Πρωταγωνιστούσε η οικογένεια του Όζι Όσμπορν στην καθημερινότητά της.
2008: Χωρίς τουαλέτες συνεχίζουν να ζουν 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ.
2008: Ο Γιάννης Δρυμωνάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. πεταλούδα με χρόνο 1:54.16, που αποτελεί νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ και δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, στο 29ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης που διεξάγεται στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας. Χρυσό κατακτά και ο Άρης Γρηγοριάδης στα 50 μ. ύπτιο με 25.13.
2008: Δικαστική διαμάχη πέντε ετών, μεταξύ του Μάικ Λαβ και του Αλ Τζαρντίν, για τη χρήση του ονομασίας Βeach Boys, λήγει με φιλικό διακανονισμό. Και τα δύο πρώην μέλη του συγκροτήματος μπορούν να χρησιμοποιούν την ονομασία Beach Boys στις συναυλίες τους.
2009: Οι U2 ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ No Line on the Horizon.
2010: Μία υπάλληλος που εργάζεται ως security ακρωτηριάζεται (χάνει δύο δάχτυλα) από κροτίδα, στο ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Άλλα 45 άτομα τραυματίζονται κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
2010: Το «Μαχαραγιά Εξπρές» αναχωρεί για το πρώτο δρομολόγιό του, από την Καλκούτα με προορισμό το Νέο Δελχί. Με το υπερπολυτελέστατο ινδικό τρένο ταξιδεύουν 84 επιβάτες, σε σουίτες με ατομικό μπάνιο, τηλεόραση plasma, παχιά μοκέτα και κλιματισμό, ενώ στη διάθεσή τους έχουν δύο εστιατόρια, ένα μπαρ, τραπέζια παιχνιδιών και αίθουσα ψυχαγωγίας, καταβάλλοντας από 800 έως 2.500 δολάρια έκαστος τη βραδιά.
2010: Η ΠΑΣΚΕ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στο 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, αποσπά 230 ψήφους (ποσοστό 48,2%) και καταλαμβάνει 22 έδρες, η ΔΑΚΕ 118 ψήφους (24,69%) και 11 έδρες, η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 100 ψήφους (20,92%) και 9 έδρες και η Αυτόνομη Παρέμβαση 29 ψήφους (6,08%) και 3 έδρες. Μία ψήφο λαμβάνει η παράταξη «Παρεμβάσεις».

Γεννήσεις

1685: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, γερμανός συνθέτης. (Θαν. 28/7/1750)
1763: Γιόχαν Πάουλ Ρίχτερ, γνωστός και ως Ζαν Πολ, γερμανός συγγραφέας. (Θαν. 14/11/1825)  [Αποφθέγματα]
1806: Μπενίτο Χουάρεζ, μεξικανός πολιτικός και εθνικός ήρωας. (Θαν. 18/7/1872)
1877: Μορίς Φαρμάν, γάλλος σχεδιαστής και κατασκευαστής αεροπλάνων. (Θαν. 25/2/1964)
1914: Πολ Τορτελιέ, γάλλος τσελίστας και συνθέτης. (Θαν. 18/12/1990)
1920: Μανώλης Χιώτης, λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. (Θαν. 21/3/1970)
1921: Αρτίρ Γκριμιό, βέλγος βιολονίστας. (Θαν. 16/10/1986)
1922: Ρας Μέγιερ, αμερικανός σκηνοθέτης. (Θαν. 18/9/2004)
1926: Αντρέ Ντελβό, βέλγος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Θαν. 4/10/2002)
1927: Χανς Ντίντριχ Γκένσερ, γερμανός πολιτικός, που διετέλεσε για πολλά χρόνια υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
1931: Άλντα Μερίνι, ιταλίδα ποιήτρια, υποψήφια πολλάκις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. (Θαν. 1/11/2009)
1935: Μπράιαν Κλαφ, άγγλος προπονητής ποδοσφαίρου. (Θαν. 20/9/2004)
1935: Έρικ Κούνζελ, αμερικανός διευθυντής ορχήστρας (Cincinnati Pops Orchestra). (Θαν. 1/9/2009)
1936: Μάικ Γουέστμπρουκ, άγγλος συνθέτης και πιανίστας της τζαζ.
1940: Σόλομον Μπερκ, αμερικανός μουσικός, από τους πρωτοπόρους της σόουλ και του R&B. (Θαν. 10/10/2010)
1946: Τίμοθι Ντάλτον, βρετανός ηθοποιός, που ενσάρκωσε μεταξύ άλλων και τον Τζέιμς Μποντ.
1946: Ρέι Ντόρσετ, άγγλος κιθαρίστας και συνθέτης, μέλος του συγκροτήματος Mungo Jerry.
1949: Σλαβόι Ζίζεκ, σλοβένος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος.
1950: Ρότσερ Χότζσον, αμερικανός κιθαρίστας των Supertramp.
1951: Κόνραντ Λοζάνο, αμερικανός μπασίστας των Los Lobos.
1958: Γκάρι Όλντμαν, άγγλος ηθοποιός. («Χάνιμπαλ», «Το Πέμπτο Στοιχείο», «Το άλικο Γράμμα»)
1960: Άιρτον Σένα, βραζιλιάνος πιλότος της Φόρμουλα 1. (Θαν. 1/5/1994)
1961: Λόταρ Ματέους, γερμανός ποδοσφαιριστής.
1962: Μάθιου Μπρόντερικ, αμερικανός ηθοποιός.
1963: Ρόναλντ Κούμαν, ολλανδός ποδοσφαιριστής και προπονητής.
1967: Κιθ Πάλμερ, άγγλος τραγουδιστής των Prodigy.
1975: Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, αργεντινός μπασκετμπολίστας.
1980: Ροναλντίνιο, (Ρονάλντο Ντε Ασις Μορέιρα, το πραγματικό όνομά του), βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι

1556: Τόμας Κράνμερ, Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, που κάηκε στην πυρά ως αιρετικός. (Γεν. 2/7/1489)
1617: Ποκαχόντας, η θρυλική Iνδιάνα που παντρεύτηκε τον λευκό Τζον Ρολφ. (Γεν. 1595)
1727: Ισμαήλ Ιμπν Σαρίφ, δεύτερος άρχοντας του Μαρόκου, που συνεισέφερε τα μέγιστα στην ανεξαρτησία της χώρας του από τους Οθωμανούς Τούρκους. Έμεινε στην ιστορία για τις 500 γυναίκες και τα 1042 παιδιά του. (Γεν. 1645)
1801: Αντρέα Λουκέζι, ιταλός συνθέτης. (Γεν. 23/5/1741)
1936: Αλεξάντερ Γκλαζούνοφ, ρώσος συνθέτης. (Γεν. 19/7/1865)
1970: Μανώλης Χιώτης, λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. (Γεν. 21/3/1920)
1988: Πάτρικ Στέπτοου, βρετανός ιατρικός ερευνητής, που μαζί με τον συνάδελφό του Ρόμπερτ Έντουαρτς τελειοποίησαν τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. (Γεν. 9/6/1913)
1991: Λίο Φέντερ, αμερικανός εφευρέτης ηλεκτρικών μουσικών οργάνων, ανάμεσά τους και της ηλεκτρικής κιθάρας (Fender Broadcaster,Telecaster, Stratocaster). (Γεν. 10/8/1909)
1994: Θεόφιλος Γεωργιάδης, τουρκολόγος και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για το Κουρδιστά, που δολοφονήθηκε στη Λευκωσία. (Γεν. 9/9/1957)
1998: Γκαλίνα Ουλάνοβα, ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα. (Γεν. 26/12/1909)
2001: Τσουνγκ Τζου-Γιουνγκ, νοτιοκορεάτης επιχειρηματίας, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Hyundai. (Γεν. 25/11/1915)
2010: Βόλφγκανγκ Βάγκνερ, γερμανός, επί 57 χρόνια διευθυντής του Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ και εγγονός του θρυλικού συνθέτη της όπερας Ρίχαρντ Βάγκνερ. (Γεν. 30/8/1919)
 
ΠΗΓΗ:       http://www.sansimera.gr/almanac/full/2103

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου