Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

25 Μαρτίου

Γεγονότα

421: Ιδρύεται η πόλη της Βενετίας.
717: Ανέρχεται στο θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ο Λέων Γ', ιδρυτής της δυναστείας των Ισαύρων.
919: Ο Αρχιναύαρχος του Βυζαντίου, Ρωμανός ο Λεκαπηνός, εισέρχεται με όλο το στόλο στο λιμάνι του Βουκολέοντα ακριβώς κάτω από το αυτοκρατορικό παλάτι και εμφανισθείς προ του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ' του Πορφυρογέννητου ορκίζεται πίστη και αφοσίωση διοριζόμενος «Μάγιστρος» και «Μέγας εταιρειάρχης».
1306: Ο Ρόμπερτ Μπρους γίνεται βασιλιάς της Σκοτίας. Τον ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη ο Μελ Γκίμπσον, στην ταινία «Μπρέιβχερτ».
1436: Το μοτέτο του Γκιγιόμ Ντιφέ «Τα τριαντάφυλλα ανθίζουν» παρουσιάζεται για πρώτη φορά κατά την ενθρόνιση του Πάπα Ευγένιου του Πέμπτου στη Φλωρεντία.
1655: Ανακαλύπτεται ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου.
1714: Η Καντάτα αρ. 182 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ Himmelskönig, sei willkommen (Βασιλέα των Ουρανών σε καλωσορίζουμε) κάνει πρεμιέρα στη Λειψία.
1725: Η καντάτα αρ. 1 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ «Wie schön leuchtet der Morgenstern» («Πόσο ωραία λάμπει ο Αυγερινός») κάνει πρεμιέρα στη Λειψία.
1734: Το ανθέμιο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «This is the day which the Lord hath made» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1746: Ο Χέντελ και ο Γκλουκ συμμετέχουν σε φιλανθρωπική συναυλία στο Λονδίνο.
1756: Η καντάτα του Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν «Jauchzet ihr Himmel» («Ουρανοί Αγάλλετε») κάνει πρεμιέρα στο Αμβούργο.
1802: Υπογράφεται η Συνθήκη της Αμιένης, ως η τελική συνθήκη ειρήνης μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας.
1807: Ο Γεώργιος Κάνινγκ, από τους ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής ανεξαρτησίας, γίνεται υπουργός Εξωτερικών στην Αγγλία. Προς τιμήν του υπάρχει η πλατεία Κάνιγγος.
1807: Η πρώτη παγκοσμίως επιβατική σιδηροδρομική υπηρεσία προσφέρεται στην Ουαλία.
1812: Η σύνθεση του Γιόχαν Νέπομουκ Χούμελ «12 χοροί για πιάνο» δημοσιεύεται σε εφημερίδα της Βιέννης.
1821: Η συμβατική ημερομηνία έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Οθωμανών.
1821: Ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επαναστάσεως στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Πατρών και ορκίζει τους Αρχηγούς Ανδρέα Ζαΐμη, Ανδρέα Λόντο και Μπενιζέλο Ρούφο με περίπου 1.000 άνδρες τους. Στη συνέχεια συστήνεται «Επαναστατικό ή Αχαϊκό Διευθυντήριο», το οποίο τίθεται τιμητικώς υπό την ηγεσία του Γερμανού.
1821: Ο πρόκριτος της Τριπόλεως Αντώνιος Κονδάκης με τον επίσκοπο Βρεσθένης Θεοδώρητο ιδρύουν στα Βέρβαινα Αρκαδίας το πρώτο Ελληνικό Στρατόπεδο Πελοποννήσου.
1826: Ο Κιουταχής επιχειρεί να καταλάβει το νησί Κλείσοβα, απέναντι από το Μεσολόγγι, το οποίο υπερασπίζονται 138 μαχητές υπό τον Παναγιώτη Σωτηρόπουλο και τον Κίτσο Τζαβέλα. Μετά από σκληρή μάχη οι τούρκοι αποχωρούν με απώλειες 1.200 νεκρούς. Από τη φρουρά σκοτώθηκαν περίπου 50 και τραυματίστηκαν 13.
1838: Γιορτάζεται για πρώτη φορά επισήμως, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.
1843: Εγκαινιάζεται το πρώτο τούνελ κάτω από τον Τάμεση.
1851: Το εργοστάσιο πιάνων Πλεγιέλ στο Παρίσι καταστρέφεται από πυρκαϊά και εκατοντάδες άνθρωποι μένουν άνεργοι. Ο αμερικανός συνθέτης Λούις Μορό Γκότσακ διοργανώνει συναυλία ενίσχυσης των εργαζόμενων.
1854: Ο Οπλαρχηγός του 1821 και αξιωματικός Χωροφυλακής Νίκος Φιλάρετος από το Προμύριο Πηλίου κηρύσσει την Επανάσταση στο Πήλιο.
1860: Η Συμφωνία αρ. 2 του Καμίγ Σεν Σανς κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1874: Το έργο του Γιοχάνες Μπραμς «13 Παραλλαγές σε ένα ουγγρικό τραγούδι για πιάνο» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Λονδίνο.
1875: Αποσπάσματα από τη νέα όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Το Λυκόφως των Θεών» παρουσιάζονται στη Βιέννη.
1879: Η «Συμφωνία αρ. 5» του Αντονίν Ντβόρζακ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Πράγα.
1881: Η «Συμφωνία αρ. 6» του Αντονίν Ντβόρζακ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Πράγα.
1881: Ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α' θέτει τον θεμέλιο λίθο του Θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο παραχωρηθέν από τη Μονή Ασωμάτων (σημερινή Μονή Πετράκη) δωρεάν ιδιόκτητο κτήμα.
1884: Ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α', η Βασίλισσα Όλγα, με σύσσωμη τη Βουλή, τις Αρχές των Αθηνών και πλήθος κόσμου τελούν τα εγκαίνια του μεγαλύτερου Θεραπευτηρίου των Βαλκανίων, του Ευαγγελισμού. Ο πρώτος ασθενής εισήχθη στις 13 Απριλίου.
1885: Η ταινία του Μίλος Φόρμαν Αμαντέους κυριαρχεί με 8 Όσκαρ στην 57η απονομή των βραβείων της κινηματογραφικής Ακαδημίας των ΗΠΑ.
1895: Η όπερα του Πιέτρο Μασκάνι «Σιλβάνο» κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.
1895: Τα ιταλικά στρατεύματα εισβάλουν στην Αιθιοπία.
1896: Αρχίζουν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα.
1898: Ο εβραίος συνθέτης Άρνολντ Σένμπεργκ βαφτίζεται χριστιανός στη Βιέννη.
1901: Στον πενθήμερο αγώνα ταχύτητας στη Νίκαια της Γαλλίας, η Mercedes παίρνει την πρώτη της νίκη σε τέτοιο αγώνα.
1904: H όπερα του Αντονίν Ντβόρζακ «Αρμίντα» στην Πράγα.
1905: Μία ομάδα 18 νέων, κάτω από την καθοδήγηση του Δημητρίου Αναστασιάδη, γυμνασιάρχη του Βενετοκλείου Γυμνασίου, ιδρύει μυστικά τον Γυμναστικό Σύλλογο Διαγόρα της Ρόδου, που βρίσκεται υπό οθωμανική κατοχή.
1905: Το Σώμα του Υπολοχαγού Βάρδα προσβάλλει το βουλγαρικό χωριό Χαγορίτσανη και προκαλεί μεγάλες απώλειες στους κομιτατζήδες.
1908: Ιδρύεται στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας η ποδοσφαιρική ομάδα της Ατλέτικο Μινέιρο.
1911: Η σύνθεσης του Κλοντ Ντεμπισί «Παιδική Γωνιά» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1911: Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καλλιτεχνών διοργανώνει με επιτυχία την πρώτη πανελλήνια έκθεση στο Ζάππειο.
1914: Ιδρύεται ο αθλητικός σύλλογος Άρης Θεσσαλονίκης, από διαφωνούντα μέλη του Ηρακλή.
1922: Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει τη διχοτόμηση του χαρτονομίσματος, για να περιοριστεί κατά 50% η νομισματική κυκλοφορία και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες του πολέμου της Μικράς Ασίας.
1924: Με ψήφισμα της 4ης Συντακτικής Συνέλευσης, η Ελλάδα ανακηρύσσεται σε Αβασίλευτη Δημοκρατία. Για πρώτη φορά ακούγεται ο «Ύμνος της Ελληνικής Δημοκρατίας» σε μουσική Διονυσίου Λαυράγκα και στίχους Ιωάννη Πολέμη.
1932: Δυο γυναίκες, η Φούλα Αθανασοπούλου και η Άρτεμις Κάστρου, κόρη και μητέρα, καταδικάζονται σε θάνατο για το φόνο του εργολάβου Δημήτρη Αθανασόπουλου, συζύγου της Φούλας. Το έγκλημα συντάραξε την κοινωνία της εποχής κι έγινε τραγούδι... «Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου ’μελε να πάθεις» έλεγε ένας στίχος.
1932: Γίνονται από την κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακοπούλου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία μπροστά στα παλιά Ανάκτορα της σημερινής Βουλής.
1938: Η Εθνική Ελλάδας γνωρίζει την πιο βαριά ήττα της από την Ουγγαρία με 11-1 στη Βουδαπέστη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.
1938: Εκπέμπει στις 22:00 ο «Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών» (μετέπειτα ΕΙΡ, Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ) σε μήκος κύματος 499,2 μέτρα (661 χιλιόκυκλοι) και με αφορμή την Εθνική Επέτειο μεταδίδεται διάγγελμα του βασιλιά Γεωργίου Β'. Ο ίδιος θα εγκαινιάσει τον σταθμό επίσημα δύο μήνες μετά, στις 21 Μαΐου. Πρόκειται για τον πρώτο ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό στα μεσαία κύματα. Το στούντιο βρίσκεται στο Ζάππειο και ο πομπός είναι ισχύος 15 κιλοβάτ. Η κεραία τοποθετείται από τη γερμανική εταιρεία Τελεφούνκεν στα Νέα Λιόσια.
1939: Η σύνθεση του Εϊτόρ Βίλα Λόμπος «Μπαχιάνας Μπραζιλέιρας αρ. 5» για σοπράνο και οκτώ τσέλα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ρίο ντε Ζανέιρο.
1941: Ο Πρωθυπουργός της Νοτιοσλαβίας Ζβέτκοβιτς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκοβιτς υπογράφουν στη Βιέννη την προσχώρηση της χώρας τους στον Άξονα. Οι ελπίδες των Ελλήνων για κράτηση του μετώπου αρχίζουν να κλονίζονται.
1942: Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιούν πορεία στην κατεχόμενη πρωτεύουσα για να γιορτάσουν την εθνική επέτειο. Ανάμεσά τους και 19χρονος Ιάννης Ξενάκης.
1942: Συλλαμβάνεται στην Τρίπολη ο 17χρονος Μίκης Θεοδωράκης, επειδή χτύπησε έναν ιταλό αξιωματικό, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την εθνική επέτειο. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του θα γνωρίσει τις κομμουνιστικές ιδέες.
1945: Η σύνθεση του Σεργκέι Προκόφιεφ «12 ρωσικά δημοτικά τραγούδια» κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1946: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό το «Ebony Concerto» του Ιγκόρ Στραβίνσκι, αφιερωμένο στο Γούντι Χέρμαν.
1946: Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, με φορητό πομπό πάνω σε αυτοκίνητο. Λίγο καιρό αργότερα θα διακόψει τη λειτουργία του, για να εγκατασταθεί μόνιμα το Μάρτιο του 1947.
1946: Η «Σονατίνα αρ. 2» για 16 πνευστά του Ρίχαρντ Στράους κάνει πρεμιέρα στο Βίντερτουρ της Ελβετίας.
1947: Σημειώνεται η πρώτη νίκη της Ferrari σε αγώνα ταχύτητας, στο 9ο Γκραν Πρι της Ρώμης, στην πίστα «Θέρμες Καρακάλλα».
1947: Η Ολλανδία και η Ινδονησία υπογράφουν συμφωνία ντε φάκτο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της δεύτερης. Έκτοτε, η Ινδονησία υφίσταται ως ανεξάρτητη Δημοκρατία.
1952: Η ιταλική αστυνομία συγκρούεται στη Ρώμη με φοιτητές που διαδηλώνουν για την επιστροφή της Τεργέστης στην Ιταλία.
1954: Η RCA ανακοινώνει τη δημιουργία της πρώτης έγχρωμης τηλεόρασης.
1955: Το βιβλίο του Άλεν Γκίνσμπεργκ «Ουρλιαχτό» κατάσχεται στις ΗΠΑ ως άσεμνο.
1955: Γερμανός αρχαιολόγος ανακαλύπτει στην Ολυμπία το καλούπι που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του τεράστιου αγάλματος του Ολυμπίου Διός.
1957: Υπογράφεται στη Ρώμη η Συνθήκη για την ίδρυση της ΕΟΚ.
1958: Ο νεοσύλλεκτος Έλβις Πρίσλεϊ κουρεύεται με την ψιλή από τον στρατιωτικό κουρέα Τζέιμς Πίτερσον. Ο μισθός του ως στρατιώτης είναι 78 δολάρια.
1960: Το Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 2 του Έλιοτ Κάρτερ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1960: Διεξάγεται ο 5ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Αγγλία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Γαλλίας η Ζακλίν Μποϊέ, με τη σύνθεση Tom Pillibi (Τομ Πιλιμπί).
1965: Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πραγματοποιούν πορεία τεσσάρων ημερών από το Σέλμα στο Μοντγκόμερι, πρωτεύουσα της Αλαμπάμα.
1966: Το Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 11 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1967: Οι Turtles ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Happy Together».
1969: Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο, κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος, κάνουν το πρώτο Bed-In, δηλαδή μία ξαπλωτή διαμαρτυρία, όπου το ζεύγος παραμένει για μέρες σε ένα κρεβάτι στο ξενοδοχείο Χίλτον του Άμστερνταμ, ζητώντας με αυτό τον τρόπο ειρήνη στο Βιετνάμ.
1969: Ο Ρόι Όρμπισον παντρεύεται τη γερμανίδα Μπάρμπαρα Βελχόνεν.
1972: Οι America ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Horse With No Name».
1972: Οι Lindisfarne ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Fog On The Tyne».
1972: Η Ρομπέρτα Φλακ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «First Take».
1972: Διεξάγεται ο 17ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Μ. Βρετανία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό του Λουξεμβούργου η ελληνίδα Βίκυ Λέανδρος (Βασιλική Παπαθανασίου) με τη σύνθεση Apres toi (Μετά από εσένα).
1977: Ο Έλβις Κοστέλο κυκλοφορεί το πρώτο του σινγκλ «Less Than Zero», που δεν θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία.
1978: Το άλμπουμ με τις μεγάλες επιτυχίες (20 Golden Greats) του Μπάντι Χόλι ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών. Είναι το πρώτο Νο1 για τον αμερικανό ρόκερ, 19 χρόνια μετά τον θάνατό του.
1979: Παραδίδεται στο διαστημικό κέντρο JFK το πρώτο πλήρως λειτουργικό διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια, για να προετοιμαστεί για την πρώτη του εκτόξευση.
1986: Οι Guns N' Roses υπογράφουν συμβόλαιο συνεργασίας με την Geffen Records.
1989: Οι Mike And The Mechanics ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «The Living Years».
1989: Η Μαντόνα ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Like A Prayer».
1990: Ο Τόμι Λι των Motley Crue δείχνει τα γυμνά του οπίσθια στο κοινό της συναυλίας του συγκροτήματος στην Ογκάστα της Τζόρτζια. Θα συλληφθεί και θα κατηγορηθεί για άσεμνη συμπεριφορά.
1992: Κυκλοφορεί το τελευταίο τεύχος του βρετανικού χιουμοριστικού περιοδικού Punch, εξαιτίας της πτώσης της κυκλοφορίας του.
1992: Ο κοσμοναύτης Σεργκέι Κρικάλεφ επιστρέφει στη Γη μετά από 10μηνη παραμονή στο διαστημικό σταθμό ΜΙR.
1992: Βρετανοί επιστήμονες βρίσκουν τον μεγαλύτερο τέλειο αριθμό (2 756839 -1 * 2 756839).
1993: Η Ελληνική Κυβέρνηση δηλώνει ότι τα Σκόπια αποδέχθηκαν σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, που προβλέπει διαδικασία επίλυσης του «Σκοπιανού» υπό τους Όουεν και Βανς και περιλαμβάνει την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη διαιτησία για το οριστικό όνομα και την ένταξη των Σκοπίων στον ΟΗΕ υπό το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ.
1995: Οι Radiohead ανεβαίνουν στο Νο4 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «The Bends».
1995: Ο πρώην πρωταθλητής βαρέων βαρών, Μάικ Τάισον, αφήνεται ελεύθερος από τις φυλακές της Ιντιάνα, μετά από 3 χρόνια. Ο πρωτοπυγμάχος είχε καταδικαστεί για βιασμό.
1995: Η ιαπωνική αστυνομία ανακαλύπτει στα γραφεία της θρησκευτικής οργάνωσης «Υπέρτατη Αλήθεια» τεράστιες ποσότητες χημικών ουσιών, που θα μπορούσαν να σκοτώσουν τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ανθρώπους.
1995: Ο τραγουδιστής των Pearl Jam Έντι Βέντερ διασώζεται την τελευταία στιγμή, όταν ένα παλιρροϊκό κύμα τον παρασύρει πεντακόσια μέτρα μακριά από τις ακτές της Νέας Ζηλανδίας.
1995: Το τραγούδι Love Can Build A Bridge, με τη συμμετοχή των Σερ, Κρίσι Χάιντ, Νένε Τσέρι και Έρικ Κλάπτον, ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για τις ανάγκες του φιλανθρωπικού ιδρύματος Comic Relief. Είναι το πρώτο Νο1 σινγκλ του Κλάπτον.
1996: Το ελληνικό συγκρότημα «Echo Tattoo» κερδίζει το α' βραβείο στο Φεστιβάλ ροκ τραγουδιού στην Κοπεγχάγη.
1996: Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την εξαγωγή βρετανικού βοδινού κρέατος και τα παράγωγά του, εξαιτίας της εμφάνισης της νόσου των τρελών αγελάδων.
2000: Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 4.000 τραυματίζονται από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που πλήττει την επαρχία Μπαγκλάν, στο βόρειο Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 20.000 χιλιάδες άνθρωποι μένουν άστεγοι.
2000: Στον αγώνα Μαρούσι - Πανιώνιος για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ, ο Τζον Κόρφας του Αμαρουσίου ισοφαρίζει το ρεκόρ των 360 συμμετοχών του Παναγιώτη Φασούλα στην Α1. Στις 5 Απριλίου 2000 θα περάσει στην πρώτη θέση με 361 συμμετοχές.
2001: Ο Ταν Ντουν κερδίζει Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας του Ανγκ Λι Τίγρης και Δράκος.
2002: Ο Μπόνο των U2 καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης του κιθαρίστα των R.E.M. Πίτερ Μπακ, που κατηγορείται ότι ενεπλάκη σε καυγά με μέλη του πληρώματος ενός αεροπλάνου κατά τη διάρκεια της πτήσης. Απευθυνόμενος στους δικαστές λέει: «Ήρθα εδώ, επειδή ο Πίτερ είναι γνωστός για τα ειρηνόφιλα αισθήματά του». Ο Μπακ είχε κατηγορηθεί ότι γιαούρτωσε μία αεροσυνοδό και προσπάθησε να αφαιρέσει ένα μαχαίρι από μία άλλη, αλλά τελικά αθωώθηκε.
2002: Νέα τροπή λαμβάνει το επτάχρονο μυστήριο από την εξαφάνιση του κιθαρίστα των Manic Street Preachers, Ρίτσι Έντουαρντς, όταν ανθρώπινες πατημασιές ανακαλύπτονται κοντά στο σημείο που εξαφανίστηκε το 1995.
2003: Ο ισπανός πιλότος της Φόρμουλα 1 Φερνάντο Αλόνσο κερδίζει σε ηλικία 22 ετών το γκραν-πρι της Ουγγαρίας και γίνεται ο νεότερος οδηγός στην ιστορία του αθλήματος που το επιτυγχάνει.
2003: Αεροπειρατεία εκδηλώνεται σε τουρκικό αεροσκάφος που εκτελεί το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη - Άγκυρα, με αίσιο τέλος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο τούρκος αεροπειρατής παραδίδεται στις ελληνικές αρχές.
2004: Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, η πρωθιέρεια Θάλεια Προκοπίου ανάβει τη Φλόγα στο Ναό της Ήρας, στην Αρχαία Ολυμπία, σε μία άκρως μυσταγωγική τελετή. Παραδίδει τη Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδοδρόμο, τον πρωταθλητή του ακοντισμού Κώστα Γκατσιούδη, ξεκινώντας έτσι ένα μεγάλο ταξίδι διάρκειας 141 ημερών, στα πέρατα της γης, κατά το οποίο θα μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών 7.700 λαμπαδηδρόμοι. Η Φλόγα θα φτάσει στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 13 Αυγούστου.
2005: Ο Όζι και η Σάρον Όσμπορν εγκαταλείπουν άρον-άρον, μαζί με τα σκυλιά τους, το φλεγόμενο αρχοντικό τους στο Μπάκιγχαμσαϊρ. Η πυρκαγιά τους βρήκε στον ύπνο.
2007: Ο Παναθηναϊκός νικά με 87-48 το Ρέθυμνο στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ.
2008: Όνομα με γεωγραφική διάσταση προτείνει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς. Για εκβιασμό της Αθήνας στο θέμα της ονομασίας μιλά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
2008: Ο κιθαρίστας των Jon Bon Jovi, Ρίτσι Σαμπόρα, συλλαμβάνεται στην Καλιφόρνια, επειδή οδηγούσε το πανάκριβο Χάμερ του μεθυσμένος.
2009: Τρεις άνθρωποι σκοτώνονται από ανεμοθύελλα που πλήττει τη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.
2010: Οι ηγέτες της Ευρωζώνης υιοθετούν το γαλλογερμανικό σχέδιο για την παροχή χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο μηχανισμός στήριξης προβλέπει διμερή ευρωπαϊκό δανεισμό και μειοψηφική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και θα ενεργοποιηθεί ως έσχατη λύση, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετεί τα χρέη της με δάνεια.
2010: Η βρετανική εφημερίδα Independent περνάει στα χέρια του πρώην πράκτορα της KGB και ιδιοκτήτη της Evening Standard, Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, έναντι μιας λίρας!

Γεννήσεις

1259: Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 13/2/1332)
1297: Ανδρόνικος Γ' Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 15/6/1341)
1771: Παλαιών Πατρών Γερμανός, κατά κόσμον Γεώργιος Κόζης, ο μητροπολίτης που ύψωσε το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης. (Θαν. 30/5/1826)
1812: Αλεξάντρ Χέρτζεν, ρώσος φιλόσοφος, ο επονομασθείς «Πατέρας του Ρωσικού Σοσιαλισμού». (Θαν. 9/1/1870)
1860: Φρίντριχ Νάουμαν, γερμανός φιλελεύθερος πολιτικός και πρόεδρος του γερμανικού Δημοκρατικού Κόμματος. (Θαν. 24/8/1919)
1867: Αρτούρο Τοσκανίνι, ιταλός μαέστρος της Σκάλας του Μιλάνου και της Μητροπολιτικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης. (Θαν. 16/1/1957)
1881: Μπέλα Μπάρτοκ, ούγγρος συνθέτης. (Κοντσέρτο για Ορχήστρα) (Θαν. 26/9/1945)
1886: Αθηναγόρας, κατά κόσμον Αριστοκλής Σπύρου, 268ος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1948-1972). (Θαν. 7/7/1972)
1908: Ντέιβιντ Λιν, βρετανός σκηνοθέτης. («Ο Λόρενς της Αραβίας») (Θαν. 16/4/1991)
1911: Τζακ Ρούμπι, ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, πριν ο τελευταίος προλάβει να απολογηθεί για την κατηγορία ότι δολοφόνησε τον πρόεδρο Κένεντι. (Θαν. 3/1/1967)
1914: Νόρμαν Μπόρλογκ, αμερικανός καθηγητής γεωπονίας, βραβευμένος με Νόμπελ το 1975 για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη ποικιλιών υψηλής απόδοσης και άλλες καινοτομίες που εισήχθησαν στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η «πράσινη επανάσταση» εκτιμάται ότι έσωσε περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους από τη λιμοκτονία. (Θαν. 12/9/2009)
1921: Σιμόν Σινιορέ, βραβευμένη με Όσκαρ γαλλίδα ηθοποιός. (Θαν. 30/9/1985)
1923: Παύλος Βρέλλης, γλύπτης, ιδρυτής του Μουσείου κέρινων ομοιωμάτων στο Μπιζάνι των Ιωαννίνων. (Θαν. 24/7/2010)
1925: Φλάνερι Ο' Κόνορ, αμερικανίδα συγγραφέας. (Θαν. 3/8/1964)
1926: Λάζλο Παπ, ούγγρος πυγμάχος, ο πρώτος που κατέκτησε τρία συνεχόμενα ολυμπιακά μετάλλια (1948, 1952, 1956). (Θαν. 16/10/2003)
1931: Πολ Μόσιαν, αμερικανός ντράμερ και συνθέτης της τζαζ.
1938: Χόιτ Άξτον, αμερικανός τραγουδοποιός και ηθοποιός. Έγραψε τραγούδια για τους Έλβις Πρίσλεϊ, Τζον Ντένβερ, Three Dog Night, Ρίνγκο Σταρ και Γκλεν Κάμπελ. (Θαν. 26/10/1999)
1942: Αρίθα Φράνκλιν, αμερικανίδα τραγουδίστρια.
1947: Έλτον Τζον, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρέτζιναλντ Κένεθ Ντουάιτ, βρετανός τραγουδοποιός.
1954: Έλλη Στάη, δημοσιογράφος.
1960: Στιβ Νόρμαν, άγγλος κιθαρίστας και σαξοφωνίστας των Spandau Ballet.
1965: Στέφκα Κοσταντίνοβα, βουλγάρα αθλήτρια του ύψους.
1965: Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, αγγλίδα ηθοποιός.
1971: Εβελίνα Παπούλια, ηθοποιός.

Θάνατοι

1561: Κόνραντ Λυκοσθένης, Κόνραντ Βόλφαρτ το πραγματικό όνομά του, αλσατός ανθρωπιστής και εγκυκλοπαιδιστής. (Γεν. 8/8/1518)
1801: Νοβάλις, φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρίντριχ Λέοπολντ Μπάρον φον Χάρντενμπεργκ, γερμανός ποιητής και συγγραφέας. (Γεν. 2/5/1772)
1833: Αδαμάντιος Κοραής, γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού. (Γεν. 15/4/1748)  [Αποφθέγματα]
1857: Γουίλιαμ Κολγκέιτ, αγγλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της γνωστής εταιρίας ειδών ατομικής υγιεινής. (Γεν. 25/1/1783)
1914: Φρεντερίκ Μιστράλ, γάλλος συγγραφέας. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1904. (Γεν. 8/9/1830)
1917: Σπύρος Σαμάρης ή Σαμαράς ή Σαμάρας, κερκυραίος μουσουργός, που μελοποίησε τον «Ολυμπιακό Ύμνο» σε ποίηση Κωστή Παλαμά. (Γεν. 17/11/1861)
1918: Κλοντ Ντεμπισί, γάλλος συνθέτης. (Γεν. 22/8/1862)
1957: Μαξ Οφίλς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μαξ Οπενχάιμερ, γερμανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Γεν. 6/5/1902)
1975: Φαϊζάλ Ιμπν Αμπντέλ Αζίζ, γνωστότερος ως Φαϊζάλ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας (1964-1975), πατέρας του σημερινού βασιλιά Φαχντ. (Γεν. 14/4/1903)
1980: Ρολάν Μπαρτ, γάλλος σημειολόγος και κριτικός λογοτεχνίας. (Γεν. 12/11/1915)
1980: Γιαν Σούσκιντ, τσέχος διευθυντής ορχήστρας. (Γεν. 1/5/1913)
1997: Νίκος Ζακόπουλος, λογοτέχνης και γιατρός. (Γεν. 1917)
2002: Τζο Σέρμι, αμερικανός μπασίστας των Three Dog Night. (Γεν. 12/2/1945)
2006: Ρίτσαρντ Φλάισερ, αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Γεν. 8/12/1916)
2009: Γιώργος Κλαδάκης, διπλωματικός υπάλληλος, ένας από τους μόλις τρεις διπλωματικούς που παραιτήθηκαν αρνούμενοι να υπηρετήσουν τη χούντα. (Γεν. ?)
2010: Αλμπέρτο Αρόγιο, πορτορικανός, ο άνθρωπος που «επινόησε» το τζόκινγκ στο Σέντραλ Παρκ, που σήμερα έχει γίνει πλέον μαζική τελετουργία. (Γεν. 1916)
2010: Στούρε Λίνερ, σουηδός διπλωμάτης, καθηγητής και ελληνιστής. (Γεν. 1917)
 
ΠΗΓΗ:       http://www.sansimera.gr/almanac/full/2503

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου