Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

13 Μαρτίου

Γεγονότα

1138: Ο καρδινάλιος Γρηγόριος χρίζεται αντιπάπας με το όνομα Βίκτωρ Δ', διαδεχόμενος τον Ανάκλητο Β'. Στο αξίωμα παρέμεινε μόλις δύο μήνες.
1489: Αρχίζει η περίοδος της Βενετοκρατίας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 με την κατάληψη της Μεγαλονήσου από τους Οθωμανούς.
1607: Ιδρύεται η πρώτη μόνιμη βρετανική αποικία στη Βόρεια Αμερική, το Τζέιμσταουν στη Βιρτζίνια.
1639: Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ παίρνει το όνομά του από τον Πουριτανό ιερέα Τζον Χάρβαρντ, ευεργέτη του ιδρύματος.
1781: Ο αγγλογερμανός αστρονόμος Γουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει τον Ουρανό, τον 7ο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
1785: Το ορατόριο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Η τιμωρία του Δαβίδ» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1787: Ο Άρθουρ Φίλιπ ξεκινάει από το Πόρτσμουθ της Αγγλίας με 11 πλοία γεμάτα κατάδικους, με σκοπό να ιδρύσει αποικία στην Αυστραλία.
1797: Η όπερα του Λουίτζι Κερουμπίνι «Μήδεια» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1824: Το Άργος καταλαμβάνεται από τους κυβερνητικούς, κατά τη διάρκεια των εμφύλιων συρράξεων που συνέβησαν μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.
1830: Το Εκουαδόρ (Ισημερινός) ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
1833: Ο Φέλιξ Μέντελσον ολοκληρώνει τη Συμφωνία αρ. 4, τη λεγόμενη και «Ιταλική». Θα την παρουσιάσει δύο μήνες αργότερα στο Λονδίνο.
1848: Εξέγερση των κατοίκων της Βιέννης τρέπει σε φυγή τον έως τότε πανίσχυρο υπουργό Εξωτερικών Μέτερνιχ, που διαφεύγει στην Αγγλία.
1877: Ο νεαρός αμερικανός Τσέστερ Γκρίνγουντ ανακαλύπτει και πατεντάρει το γούνινο κάλυμμα των αυτιών (earmauffs).
1894: Ο άγγλος Τζ. Τζ. Τζόνστοουν εφευρίσκει τις πόρτες στα κουτιά εκκίνησης του ιπποδρόμου.
1901: Ο αμερικανός μεγαλοβιομήχανος Άντριου Κάρνεγκι ανακοινώνει ότι παραιτείται από τις επιχειρήσεις του και πως στο εξής θα δαπανήσει την περιουσίας του, που ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια δολάρια, σε φιλανθρωπικά έργα.
1903: Υποβάλλεται στην ελληνική Βουλή η σύμβαση για το μονοπώλιο της σταφίδας.
1913: Ο ρώσος μηχανικός Ιγκόρ Σικόρσκι ολοκληρώνει την κατασκευή του πρώτου τετρακινητήριου αεροσκάφους και πραγματοποιεί την πρώτη πτήση του.
1918: Παρουσιάζονται τα πρώτα αμερικανικά γραμματόσημα για μεταφορά της αλληλογραφίας αεροπορικώς. Κοστίζουν 24 σεντς και απεικονίζουν ένα αεροπλάνο.
1918: Ο Ερίκ Σατί παραλίγο να χάσει τη ζωή του, όταν οι Γερμανοί βομβαρδίζουν το Παρίσι.
1919: Η Βρετανία ανακοινώνει ότι τα γερμανικά υποβρύχια θα έπρεπε να πουληθούν και τα κέρδη να μοιραστούν στους Συμμάχους.
1920: Οι μοναρχικοί επιχειρούν να ανατρέψουν την Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία, αλλά θα αποτύχουν. Το εγχείρημα τους έμεινε στην ιστορία ως Πραξικόπημα Καπ-Λίτβιτς.
1921: Η Μογγολία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Κίνα, με πρωτοβουλία του ρωσογερμανού τυχοδιώκτη ευγενή Ρόμαν Ούγκερν φον Στέρνμπεργκ.
1922: Η Άγκυρα απορρίπτει το σχέδιο της ανακωχής, πριν η Ελλάδα εκκενώσει τη Σμύρνη και τη Θράκη.
1925: Απαγορεύεται στο Τενεσί των ΗΠΑ η διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης στα σχολεία. Ο δάσκαλος Τζον Σκόπς αγνοεί την απαγόρευση και διώκεται ποινικά στη γνωστή Δίκη του πιθήκου.
1929: Συλλαμβάνονται οι ληστές των κειμηλίων της μονής Αγίας Λαύρας.
1930: Ο γάλλος αεροπόρος Ζαν Μερμόζ αρχίζει να εκτελεί τακτικά δρομολόγια μεταφοράς ταχυδρομείου από το Παρίσι στη Βραζιλία.
1931: Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με πρόεδρο τον κόμη Ενρί Μπεγιέ Λατούρ του Βελγίου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Πιερ ντε Κουμπερτέν, αποφασίζει να αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, με σκοπό την επανασύνδεση της Γερμανίας με τον υπόλοιπο κόσμο μετά τον A' Παγκόσμιο Πόλεμο.
1933: Οι τράπεζες στις ΗΠΑ ανοίγουν ξανά, μετά το κλείσιμο που επιβλήθηκε με προεδρική εντολή.
1938: Το Λαϊκό Μέτωπο σχηματίζει για δεύτερη φορά κυβέρνηση στη Γαλλία, με πρωθυπουργό τον Λεόν Μπλουμ.
1940: Κατά την πρώτη ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ καλεί τη χώρα σε πόλεμο.
1942: Νέα δελτία ψωμιού εκδίδονται στην κατεχόμενη Ελλάδα. Οι Ναζί αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.
1943: Γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα στη Β. Αφρική παραδίδονται στις Συμμαχικές Δυνάμεις.
1944: Η σύνθεση του Βίλα Λόμπος «Μπαχιάνας Μπραζιλέιρας Νο7» για έγχορδα κάνει πρεμιέρα στο Ρίο Ντε Ζανέιρο.
1944: Το Λονδίνο απαγορεύει τα ταξίδια μεταξύ Ιρλανδίας και Βρετανίας, μετά την άρνηση της ιρλανδικής κυβέρνησης να εξορίσει διπλωμάτες του Άξονα, που βρίσκονται εντός των συνόρων της.
1947: Εν μέσω του εμφυλίου πολέμου, ο «Ριζοσπάστης» γράφει: «Ο Ελληνικός Λαός θα νικήσει και την Τέταρτη Αυτοκρατορία, όπως νίκησε τις Αυτοκρατορίες της Ρώμης, του Ράιχ και της Μεγάλης Βρετανίας».
1949: Υπογράφεται ανακωχή στον πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν με αιτία την κατοχή του Κασμίρ.
1951: Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος επισκέπτεται την Αθήνα, προκειμένου να κατατοπιστεί για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το Κυπριακό.
1952: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Κόρινθο.
1953: Η Κίνα προσκαλεί τον σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ να επισκεφθεί το Πεκίνο.
1954: Με γοργό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες διάνοιξης της νέας μεγάλης παραλιακής λεωφόρου Βουλιαγμένης - Σουνίου. Υπουργός Δημοσίων Έργων της κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπάγου είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
1956: Η δισκογραφική εταιρεία RCA κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ και το πρώτο EP του Έλβις Πρίσλεϊ.
1958: Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Καράκας της Βενεζουέλας, το αυτοκίνητο του αμερικανού αντιπροέδρου Ρίτσαρντ Νίξον δέχεται επίθεση από διαδηλωτές.
1958: Η Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών των ΗΠΑ (RIAA) καθιερώνει βραβεία για τις πωλήσεις δίσκων. Οι Beatles κρατούν το ρεκόρ με 76 πλατινένιους δίσκους.
1960: Αποστολή από Ελβετούς και Αυστριακούς κατακτά την κορυφή του Νταουλαγκίρι στα Ιμαλάια, του έβδομου ψηλότερου βουνού στον κόσμο.
1961: Ο Πάμπλο Πικάσο παντρεύεται σε ηλικία 79 ετών το μοντέλο του, την 37χρονη Ζακλίν Ρόκε.
1962: Ο αμερικανός πρόεδρος Κένεντι διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη των ΗΠΑ.
1964: Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο με εισβολή, μετά τις αιματηρές ταραχές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
1964: Το περιοδικό Billboard ανακοινώνει ότι οι πωλήσεις τραγουδιών των Beatles αντιστοιχούν στο 60% της αγοράς των σινγκλ και το άλμπουμ των Beatles Meet the Beatles έφθασε σε πωλήσεις τα 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα.
1965: Ο κιθαρίστας Τζεφ Μπεκ αντικαθιστά τον Έρικ Κλάπτον στους «Yardbirds».
1965: Οι Beatles ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Eight Days A Week.
1966: Ο Ροντ Στιούαρτ εγκαταλείπει τους Steampacket για να ακολουθήσει σόλο καριέρα.
1967: Δοκιμάζεται για πρώτη φορά οχτάγωνο ριγκ, για την αποφυγή τραυματισμών στις γωνίες.
1968: Οι Beatles κυκλοφορούν την επιτυχία τους «Lady Madonna».
1969: Το διαστημόπλοιο «Apollo 9» επιστρέφει στη Γη.
1969: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ «Κατσαριδάκι, Αγάπη μου».
1970: Ο Τζορτζ Κραμπ ολοκληρώνει το έργο του «Μαύροι Άγγελοι» για ηλεκτρικό κουαρτέτο εγχόρδων και κρουστά.
1970: Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιεί συνεχείς επιθέσεις επί 32 ώρες σε βάσεις Παλαιστινίων, σκοτώνοντας 32 Άραβες.
1971: Δύο εκρήξεις βομβών, μία έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Εστία» και η άλλη στα γραφεία της «ΕΣΣΟ», προκαλούν ζημιές, όχι όμως και θύματα.
1972: Η Βρετανία αποκαθιστά τις διπλωματικές της σχέσεις με την Κίνα, έπειτα από 22 χρόνια, αποσύροντας ταυτόχρονα τον πρόξενο της από την Ταϊβάν.
1972: Ο Χάρι Νίλσον ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Without You».
1972: Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν τις περιοχές του Ανόι και της Χαϊφόνγκ στο Βιετνάμ.
1973: 19 κράτη αρχίζουν συνομιλίες στη Βιέννη, με σκοπό τη μείωση του αριθμού των στρατευμάτων στην Ευρώπη.
1974: Τα αραβικά έθνη αποφασίζουν να λύσουν το εμπάργκο πετρελαίου που είχαν επιβάλει στις ΗΠΑ.
1976: Η Ευρώπη «δημιουργεί» το πρώτο (λογιστικό) νόμισμά της. Ονομάζεται ECU (Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα), δεν κυκλοφορεί στη φυσική μορφή του, αλλά αποτελεί τον πρόδρομο του Ευρώ.
1978: Καθιερώνεται, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.
1979: Η Επιτροπή Ελέγχου Πυρηνικών Εγκαταστάσεων των ΗΠΑ δίνει εντολή να διακόψουν τη λειτουργία τους πέντε πυρηνικά εργοστάσια.
1983: Ο Λάρι Κινγκ ξεκινά τις εκπομπές του στο CNN.
1985: Η αστυνομία της Φιλαδέλφειας πραγματοποιεί έφοδο στα γραφεία της εξτρεμιστικής ομάδας MOVE, κατά την οποία σκοτώνονται 11 μέλη της.
1989: Ο Θωμάς Μαύρος φτάνει τα 234 γκολ και γίνεται ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Α' Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου.
1989: Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ευχαριστεί την Ελλάδα για τη βοήθειά της στους σεισμοπαθείς της Αρμενίας.
1991: Σε δημοψήφισμα στην Κράινα, που έχει χαρακτηριστεί παράνομο από την Κροατία, το 90% των Σέρβων ψηφίζει υπέρ της προσάρτησης στη Σερβία και της διαφύλαξης της ενότητας της Γιουγκοσλαβίας.
1992: Τρεις αστροναύτες περπατούν για πρώτη φορά συγχρόνως στο φεγγάρι, με σκοπό την επιδιόρθωση του διαστημόπλοιου Intelsat-6 από το αμερικανικό σκάφος Endeavour. Η βόλτα τους διαρκεί 8 ώρες και 29 λεπτά.
1992: Ο Εγκέλαδος χτυπά την Ανατολική Τουρκία με 6,2 Ρίχτερ, προκαλώντας το θάνατο 570 ανθρώπων.
1992: Η «Πράβντα» διακόπτει την κυκλοφορία της, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Η «Πράβντα» ιδρύθηκε από τον Λένιν το 1912 και υπήρξε επί δεκαετίες το επίσημο όργανο του σοβιετικού κομμουνιστικού κόμματος.
1992: Σε αργία τίθενται ο διευθυντής των φυλακών Αλικαρνασσού και οι φύλακες βάρδιας, για την απόδραση του ισοβίτη Βαγγέλη Ρωχάμη και του συνεργάτη του Παναγιώτη Μηλιτσόπουλου.
1992: Η δολοφονία του ιταλού ευρωβουλευτή Σάλβο Λίμα, ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών της Σικελίας, φέρει τη σφραγίδα της Μαφίας.
1993: Ο Λένι Κράβιτς ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Are You Gonna Go My Way».
1993: Εκατοντάδες πρόσφυγες συγκεντρώνονται στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, ενώ απεγνωσμένα πλήθη εμποδίζουν τον διοικητή της Δύναμης Προστασίας των Ηνωμένων Εθνών, στρατηγό Φιλίπ Μοριγιόν, να εγκαταλείψει το μουσουλμανικό θύλακα, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις.
1993: 20.000 Αλβανοί διαδηλώνουν στη Γερμανία, ζητώντας την ανεξαρτησία της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.
1993: Ο Έρικ Κλάπτον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Unplugged.
1994: Έπειτα από 27 χρόνια, αποχωρούν όλοι οι ισραηλινοί στρατιώτες από τη Γάζα και την Ιεριχώ και παραδίδουν πλήρως την εξουσία στους Παλαιστίνιους.
1994: Ο Κώστας Κουκοδήμος κάνει πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο μήκος (8.09), κατά τη διάρκεια των Πανευρωπαϊκών Αγώνων στη Γαλλία.
1994: Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γούντι Άλεν χάνει τη δίκη στο Εφετείο για την κηδεμονία του γιου του Σάτσελ.
1994: Την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Βοσνία ζητά για πρώτη φορά ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή, μετά την επίθεση κατά γάλλων κυανοκράνων στο Μπίχατς.
1995: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρότατες ζημιές σε δεκάδες σπίτια και να τραυματιστούν 15 άτομα.
1995: Ο ιταλός καθηγητής και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικής και Ψυχολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
1995: Έντεκα είναι τα θύματα των αιματηρών συγκρούσεων που ξεσπούν στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ εξτρεμιστών ισλαμιστών και μετριοπαθών αλεβιτών.
1996: Κρατώντας τέσσερα όπλα, ένας άνδρας σκοτώνει 16 μαθητές και τη δασκάλα τους σε σχολείο της Σκοτίας.
1996: Την αποφυλάκιση των χουντικών ζητά στη Βουλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
1997: Η Αδελφή Νιρμάλα διαδέχεται την αποθανούσα Μητέρα Τερέζα στη διεύθυνση του Τάγματος των Ιεραποστόλων του Ελέους, στην Καλκούτα της Ινδίας.
1997: Ένας ιορδανός στρατιώτης σκοτώνει τέσσερις ισραηλινές μαθήτριες, που μετέχουν σε εκδρομή στο «νησί της Ειρήνης», μία περιοχή στα σύνορα Ισραήλ - Ιορδανίας.
1997: Η ρωσική βουλή απαγορεύει οριστικά την επιστροφή των έργων τέχνης που κατάσχεσε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο Κόκκινος Στρατός στη Γερμανία.
1997: Δραματική έκκληση απευθύνουν ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και τα πολιτικά κόμματα προς τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση για στρατιωτική βοήθεια ώσπου να αποκατασταθεί η τάξη.
1998: Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στην Ινδία για τον δεύτερο γύρο πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποίησε.
1999: Η 20χρονη πρωταθλήτρια του Άρη Θεσσαλονίκης, Ειρήνη Κώστα, καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 50 μ. ελεύθερο με 26.45, βελτιώνοντας το προηγούμενο (26.70) της Εβίτας Παρασκευοπούλου του ΠΑΟΚ από τις 13 Αυγούστου 1988, στους Βαλκανικούς Αγώνες του Βουκουρεστίου.
1999: Η Ρουμάνα Μικαέλα Μελίντε κάνει 2 παγκόσμια ρεκόρ στη σφυροβολία, με 73.29 και 75.97, σε μίτινγκ στην Κλερμόν Φεράν της Γαλλίας, καταρρίπτοντας το προηγούμενο δικό της 73.14 από τον Ιούλιο του 1998.
2003: 14 νεκροί και 85 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός καραμπόλας περίπου 250 αυτοκινήτων λόγω ομίχλης, στον αυτοκινητόδρομο Α4 Βενετίας - Τεργέστης στην Ιταλία. Μεταξύ των αυτοκινήτων που συγκρούστηκαν ήταν και ένα λεωφορείο που μετέφερε παιδιά.
2003: Σε συναγερμό τίθεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, καθώς μία θανατηφόρος επιδημία γρίπης και πνευμονίας, το SARS, έχει ξεσπάσει στην Ασία. Τα συμπτώματα του ιού είναι υψηλός πυρετός, βήχας και δύσπνοια.
2003: Το επιστημονικό περιοδικό Nature αναφέρει ότι στην Ιταλία βρέθηκαν ίχνη ανθρώπου που στεκόταν όρθιος στα πίσω άκρα του, ηλικίας 350.000.
2004: Ο Λουτσιάνο Παβαρότι εμφανίζεται για τελευταία φορά στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης.
2005: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ημερησίας αθλητικής εφημερίδας «SportDay» με εκδότη τον Γιώργο Χελάκη, που γρήγορα θα κερδίσει την πρώτη θέση στις κυκλοφορίες.
2006: Οι Sex Pistols αρνούνται να παραστούν στην εισδοχή τους στο Rock and Roll Hall of Fame στη Νέα Υόρκη. Σε ανακοίνωσή τους αποκαλούν το Ινστιτούτο «κάτουρο στο κρασί» και προσθέτουν «Δεν είμαστε οι μαϊμούδες σας, δεν ερχόμαστε, δεν δίνουμε δεκάρα».
2007: Η αλυσίδα καφετεριών Starbucks ιδρύει δισκογραφική εταιρεία.
2008: «Πρωταθλητές» στα παράπονα των πολιτών οι ΟΤΑ, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη.
2008: Αρχίζουν οι εργασίες του 8ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
2008: Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι. «Ειλικρινή και ανοικτή» χαρακτηρίζει τη συζήτηση η κυρία Μπακογιάννη.

Γεννήσεις

1733: Τζόζεφ Πρίστλεϊ, κληρικός, πολιτικός επιστήμονας και φυσικός, που συνεισέφερε τα μέγιστα στην ανακάλυψη του οξυγόνου. (Θαν. 6/2/1804)
1849: Περικλής Πανταζής, ζωγράφος, ένας από τους πρώτους έλληνες ιμπρεσιονιστές, που καταξιώθηκε κυρίως στο Βέλγιο. (Θαν. 25/1/1884)
1860: Χούγκο Βολφ, αυστριακός συνθέτης. (Θαν. 22/2/1903)
1872: Κωνσταντίνος Θεοτόκης, κερκυραίος λογοτέχνης και μεταφραστής. («Η τιμή και το χρήμα», «Ο κατάδικος») (Θαν. 1/7/1923)
1883: Ενρίκο Τοζέλι, ιταλός πιανίστας και συνθέτης. (Θαν. 15/1/1926)
1890: Φριτς Μπους, γερμανός διευθυντής ορχήστρας. (Θαν. 14/9/1951)
1898: Χένρι Χάθαγουεϊ, αμερικανός σκηνοθέτης. («Η Μάχη της Ερήμου», «Νεβάδα Σμιθ», «Ο δρόμος των χαμένων εραστών», «Και οι 4 ήσαν γενναίοι») (Θαν. 11/2/1985)
1900: Μπέλα Γκούτμαν, ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής, που κάθισε και στον πάγκο του Παναθηναϊκού το 1967. (Θαν. 28/8/1891)
1911: Ρον Χάμπαρντ, αμερικανός συγγραφέας και ιδρυτής της σαϊεντολογίας. (Θαν. 24/1/1986)
1913: Λάμπρος Κωνσταντάρας, ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. (Θαν. 28/6/1985)
1923: Δημήτριος Ιωαννίδης, έλληνας στρατιωτικός, από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. (Θαν. 16/8/2010)
1925: Ρόι Χέινς, αμερικανός ντράμερ της τζαζ.
1933: Μάικ Στόλερ, αμερικανός συνθέτης, που μαζί με τον στιχουργό Τζέρι Λίμπερ έγραψαν μεγάλες επιτυχίες της ροκ και της ποπ μουσικής.
1939: Νιλ Σεντάκα, αμερικανός τραγουδιστής.
1941: Μαχμούντ Νταρβίς, παλαιστίνιος ποιητής και συγγραφέας. (Θαν. 9/8/2008)
1943: Αντρέ Τεσινέ, γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου.
1949: Χούλια Μιχένες, αμερικανίδα σοπράνο.
1950: Γουίλιαμ Μέισι, αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου.
1952: Βόλφγκανγκ Ριμ, γερμανός συνθέτης.
1959: Γκρεγκ Νόρτον, αμερικανός μπασίστας, ιδρυτικό μέλος των Husker Du.
1960: Άνταμ Κλέιτον, άγγλος μουσικός, μπασίστας των U2.
1966: Βάνα Μπάρμπα, ελληνίδα ηθοποιός
1967: Αντρές Εσκομπάρ, διεθνής κολομβιανός ποδοσφαιριστής, που δολοφονήθηκε στο Μεντελίν σε ηλικία 27 ετών. (Θαν. 2/7/1994)
1973: Ντέιβιντ Ντράιμαν, αμερικανός τραγουδιστής των Disturbed.

Θάνατοι

1711: Νικολά Μπουαλό, γάλλος ποιητής. (Γεν. 1/11/1636)  [Αποφθέγματα]
1842: Χένρι Σράπνελ, βρετανός στρατιωτικός και εφευρέτης της ομώνυμης οβίδας. (Γεν. 3/6/1761)
1901: Μπέντζαμιν Χάρισον, 23ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. (Γεν. 20/8/1833)
1906: Σούζαν Άντονι, αμερικανίδα φεμινίστρια. (Γεν. 15/2/1820)
1918: Τσέζαρ Κούι, ρώσος συνθέτης. (Γεν. 6/1/1835)
1938: Κλάρενς Ντάροου, αμερικανός δικηγόρος και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (Γεν. 18/4/1857)  [Αποφθέγματα]
1965: Θεοφάν Στίλιαν Νόλι, γνωστότερος ως Φαν Νόλι, αλβανός επίσκοπος και πολιτικός, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του αλβανικού κράτους. (Γεν. 6/1/1882)
1975: Ίβο Άντριτς, γιουγκοσλάβος συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1961. (Γεν. 9/10/1892)
1987: Τζέραλντ Μουρ, άγγλος πιανίστας, από τους κορυφαίους ακομπανιατέρ. (Γεν. 30/7/1899)
1990: Μπρούνο Μπετελέμ, αυστριακής καταγωγής αμερικανός παιδοψυχολόγος. (Γεν. 28/8/1903)
1996: Κριστόφ Κισλόφσκι, πολωνός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Μπλε, Κόκκινη, Λευκή Ταινία») (Γεν. 27/6/1941)
2002: Χανς Γκέοργκ Γκαντάμερ, γερμανός φιλόσοφος. (Γεν. 11/2/1900)
2002: Μαρκ Μόρλαντ, αμερικανός κιθαρίστας των Wall Of Voodoo. (Γεν. 8/1/1958)
2003: Ρομπέρτο Μουρόλο, ναπολιτάνος τραγουδιστής. («Ο Sole mio») (Γεν. 19/1/1912)
2003: Γκας Γιάτρον, (Γρηγόρης Ιατρού), ελληνικής καταγωγής πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. (Γεν. 16/10/1927)
2006: Μορίν Στέιπλετον, βραβευμένη με Όσκαρ αμερικανίδα ηθοποιός. (Οι Κόκκινοι) (Γεν. 21/6/1925)
2010: Χε Πινγκ Πινγκ, κινέζος νάνος, που κατείχε το ρεκόρ του πιο μικρόσωμου ανθρώπου με ύψος μόλις 73 εκατοστά. (Γεν. 13/7/1988)
2010: Ζαν Φερά, γάλλος τραγουδοποιός και ποιητής. (Γεν. 26/12/1930)
 
ΠΗΓΗ:    http://www.sansimera.gr/almanac/full/1303

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου