Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

9 Μαρτίου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1230: Ο βούλγαρος τσάρος Ιβάν Ασάν Β' νικά τον Δεσπότη της Ηπείρου Θεόδωρο Κομνηνό Δούκα στη Μάχη της Κλοκοτινίτσα και διασφαλίζει την κυριαρχία των Βουλγάρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
1497: Η πρώτη καταγεγραμμένη αστρονομική παρατήρηση του Κοπέρνικου.
1500: Ο πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Καμπράλ με 13 πλοία αφήνει τη Λισαβόνα για τις Ινδίες. Στο ταξίδι του αυτό θα ανακαλύψει τη Βραζιλία.
1762: Ο γάλλος προτεστάντης έμπορος Ζαν Καλά πέφτει θύμα θρησκευτικής μισαλλοδοξίας στην Καθολική Γαλλία, όταν καταδικάζεται σε θάνατο και εκτελείται για τη δολοφονία του γιου του, που στην πραγματικότητα είχε αυτοκτονήσει. Τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 9 Μαρτίου 1765 θα απαλλαγεί από κάθε κατηγορία, έπειτα από μία μεγάλη καμπάνια του Βολταίρου.
1770: Οι οθωμανοί τούρκοι εκτελούν εκτελούν κατοίκους των Τρικάλων, της Λάρισας και των γύρω χωριών.
1776: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Άνταμ Σμιθ Ο πλούτος των Εθνών, ένα από τα κλασσικά συγγράμματα της οικονομικής επιστήμης.
1792: Η Συμφωνία Κοντσερτάντε για βιολί, τσέλο, όμποε και φαγκότο του Γιόζεφ Χάυδν κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1796: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης παντρεύεται την Ιωσηφίνα ντε Μποαρνέ, χήρα γάλλου ευγενούς.
1796: Παρουσιάζονται τρία έργα του Μπετόβεν στη Βιέννη: Οι σονάτες για πιάνο 1, 2 και 3.
1820: Ένας από τους πιο πιστούς θαυμαστές και χρηματοδότες του Μπετόβεν, ο Αρχιδούκας Ροδόλφος, διορίζεται καρδινάλιος στο Όλομουτς. Ο Μπετόβεν σκοπεύει να γράψει για την ενθρόνισή του το Missa Solemnis, το οποίο, όμως, θα ολοκληρώσει τέσσερα χρόνια αργότερα.
1821: Ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε' διατάσσεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να στείλει στην Πύλη οκτώ αρχιερείς ως ομήρους.
1822: Στο Σαραβάλι Πατρών, οι Έλληνες, υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τρέπουν σε φυγή τους Τούρκους, οι οποίοι εγκαταλείπουν στο πεδίο της μάχης περίπου 1.000 νεκρούς και τραυματίες.
1824: Αρχίζει ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων.
1825: Η πρώτη σύγκρουση του Ιμπραήμ με επαναστατικές δυνάμεις στην περιοχή του Νεόκαστρου (Ιωάννης και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης) λήγει με απόλυτη επικράτηση των αιγυπτιακών δυνάμεων. Λίγες μέρες αργότερα, σε νέα μάχη στην ίδια περιοχή, τραυματίζεται θανάσιμα ο Ι. Μαυρομιχάλης (14 Μαρτίου 1825).
1828: Η νεοσύστατη Ορχήστρα της Ένωσης Ωδείων του Παρισιού δίνει την πρώτη συναυλία της με τη Συμφωνία 3 του Μπετόβεν, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Γαλλία. Η ορχήστρα θα παραμείνει εν ζωή μέχρι το 1967, οπότε και θα διαλυθεί για να αντικατασταθεί από την Ορχήστρα των Παρισίων, η οποία παραμένει ενεργή έως σήμερα.
1831: Ο βιολονίστας Νικολό Παγκανίνι εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Παρίσι. Ανάμεσα στο κοινό και οι συνθέτες Μεγιερμπέερ, Κερουμπίνι και Λιστ.
1834: Ο Όθωνας τοποθετεί το θεμέλιο λίθο των ανακτόρων του στην περιοχή της πλατείας, που δημιουργείται με βάση το πολεοδομικό σχέδιο Κλεάνθη - Σάουμπερτ (σημερινή πλατεία Ομονοίας).
1841: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει πως οι σκλάβοι που κατέλαβαν το δουλεμπορικό Άμισταντ είναι ελεύθεροι ενώπιον του νόμου των ΗΠΑ.
1842: Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Ναμπούκο» κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.
1844: Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Ο Ερνάνης» κάνει πρεμιέρα στο θέατρο «Λα Φενίτσε» της Βενετίας.
1847: Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Μεξικού, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν εισβολή στη Βέρα Κρουζ από ξηρά και θάλασσα.
1849: Η όπερα του Ότο Νικολάι «Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ» κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο.
1862: Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, λαμβάνει χώρα η πρώτη ναυμαχία μεταξύ θωρακισμένων καταδρομικών.
1864: Ο Οδυσσέας Σ. Γκραντ ορίζεται διοικητής των δυνάμεων των Βορείων (Ένωσης).
1867: Οι ΗΠΑ συμφωνούν να αγοράσουν από τη Ρωσία την Αλάσκα, προς 7.200.000 δολάρια.
1896: Ολοκληρώνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο οι Πανελλήνιοι προκριματικοί αγώνες που ξεκίνησαν στις 9 Μαρτίου. Οι αγώνες αυτοί, μαζί με τα «Τήνια» (15-17 Αυγούστου 1895), αποτελούν αγώνες πρόκρισης για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
1897: Οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν την κατάληψη των φρουρίων της Κρήτης από διεθνή στρατό.
1900: Οι γυναίκες υποβάλλουν υπόμνημα στη Ράιχσταγκ (γερμανική Βουλή), προκειμένου να τους επιτραπεί να δώσουν και εκείνες εισιτήριες πανεπιστημιακές εξετάσεις.
1902: Ο αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Γκούσταβ Μάλερ παντρεύεται στη Βιέννη την Άλμα Σίντλερ.
1903: Μεγάλο συλλαλητήριο στον Πύργο, υπέρ του μονοπωλίου της σταφίδας. Παρόμοια συλλαλητήρια διοργανώνονται στην Κυπαρισσία και τη Μεσσηνία.
1904: Επιτροπή αξιωματικών από τους Λοχαγούς (ΠΖ) Αναστάσιο Παπούλα και Αλέξανδρο Κοντούλη, τον Υπολοχαγό (ΠΖ) Γεώργιο Κολοκοτρώνη και τον Ανθυπολοχαγό (ΠΒ) Παύλο Μελά, με 10 συνοδούς, περνά τον ποταμό Αλιάκμονα και εισέρχεται στη Δυτική Μακεδονία. Σκοπός της επιτροπής, με εντολή της Ελληνικής Κυβερνήσεως, είναι η επιτόπια εξέταση της καταστάσεως και η οργάνωση ενόπλου αγώνα κατά της δράσης των ξένων κομιτάτων και κυρίως των Βουλγαρικών.
1908: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Ίντερ Μιλάνου από διαφωνούντα μέλη της Μίλαν.
1916: Ο Πάντσο Βίλα και οι στρατιώτες του της Μεξικανικής Επανάστασης κάνουν επιδρομή στο Κολόμπους, στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Στις συγκρούσεις χάνουν τη ζωή τους 17 Αμερικανοί, ενώ ο Πρόεδρος Γουίλσον διατάζει να συλληφθεί ο αρχηγός των ανταρτών, νεκρός ή ζωντανός.
1923: Ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, παθαίνει το τρίτο εγκεφαλικό.
1924: Η Ιταλία προσαρτά την περιοχή του Φιούμε στις Δαλματικές ακτές.
1925: Λαμβάνει χώρα η πρώτη πολεμική επιχείρηση της RAF κατά μήκος των αφγανοπακιστανικων συνόρων.
1926: Ιδρύεται στο Αγρίνιο η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναιτωλικού.
1930: Η όπερα του Κουρτ Βάιλ «Η άνοδος και η πτώση της πόλης του Μαχαγκόνι» κάνει πρεμιέρα στη Λειψία.
1930: Η σύνθεση του Χοακίν Ροδρίγο «Σιτσιλιάνα» για τσέλο και πιάνο κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1930: Αιματηρές σκηνές με 30 τραυματίες σημειώνονται στην εργατική συγκέντρωση του Πειραιά, μεταξύ των αντιφρονούντων.
1932: Ο ήρωας της ιρλανδικής ανεξαρτησίας, Ίμον ντε Βαλέρα, γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.
1933: Αρχίζει στις ΗΠΑ επί προεδρίας Φράνκλιν Ρούσβελτ η εφαρμογή της νομοθεσίας New Deal, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη.
1938: Ο αμερικανός πολυβραβευμένος κωμικός Μπομπ Χόουπ κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο, στην ταινία «The Big Broadcast of 1938».
1939: Εγκαινιάζεται το Ινστιτούτο Χημείας και Γεωργίας, που ίδρυσε η Ελληνική Εταιρεία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων.
1940: Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι παντρεύεται σε ηλικία 57 ετών τη δεύτερη σύζυγό του Βέρα ντε Μπόσετ, 52 ετών, για την οποία είναι ο τέταρτος γάμος.
1941: Αρχίζει η Εαρινή Επίθεση των Ιταλών στο αλβανικό μέτωπο, παρουσία του Μουσολίνι. Θα αποτύχει παταγωδώς.
1941: Με σκοπό τη συναδέλφωση ελλήνων και άγγλων στρατιωτών που μάχονται εναντίον των ιταλικών στρατευμάτων, διεξάγεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του Παναθηναϊκού και ομάδας από άγγλους αεροπόρους. Νικητής αναδεικνύεται ο Παναθηναϊκός με 6-2.
1943: Αρχίζει η μεταφορά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
1945: Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-29 βομβαρδίζουν το Τόκιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 80.000 άνθρωποι και να μείνουν άστεγοι ένα εκατομμύριο.
1946: 33 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 500 τραυματίζονται στον αγώνα Μπόλτον - Στόουκ Σίτι για το Κύπελλο Αγγλίας μπροστά σε 70.000 θεατές στο Μπέρντεν Παρκ, όταν υποχωρούν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Ο αγώνας συνεχίζεται χωρίς διακοπή, κατόπιν εντολής των υπευθύνων, παρά το ατύχημα.
1951: Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας εκλέγεται ο Σταύρος Κωστόπουλος και πρόεδρος του συμβουλίου ο Γεώργιος Πεσμαζόγλου.
1951: Η Συμφωνία αρ. 5 του Άρθουρ Χόνεγκερ κάνει πρεμιέρα στη Βοστόνη.
1952: Η σύνθεση του Λουίτζι Νταλαπίκολα «Ταρτινιάνα» για βιολί και ορχήστρα κάνει πρεμιέρα στη Ζυρίχη.
1953: Ο σοβιετικός κομουνιστής ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν κηδεύεται στη Μόσχα.
1955: Η ταινία του Ελία Καζάν «Ανατολικά της Εδέμ» με τον Τζέιμς Ντιν στον πρωταγωνιστικό ρόλο κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους.
1956: Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος εκτοπίζεται από τους Άγγλους στις Σεϊχέλες ως τρομοκράτης.
1956: Τηλεφωνική γραμμή για την πρόβλεψη του καιρού αρχίζει να λειτουργεί στο Λονδίνο.
1958: Ο Τζορτζ Γιάρντλεϊ των Ντιτρόιτ Πίστονς γίνεται ο πρώτος παίκτης στο ΝΒΑ που σκοράρει 2.000 πόντους σε μια σεζόν (72 αγώνες, 27.8 πόντους ανά αγώνα).
1959: Διατάσσεται και τυπικά από τον ηγέτη της ΕΟΚΑ, Γρίβα Διγενή, η κατάπαυση πυρός στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων, μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου για τη δημιουργία ανεξάρτητου κυπριακού κράτους.
1959: Η διάσημη κούκλα Barbie κάνει το ντεμπούτο της... Οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια.
1961: Ο Μπλάκι, ο πρώτος σκύλος που ταξίδεψε στο διάστημα με το διαστημόπλοιο «Σπούτνικ 9», επιστρέφει στη Γη.
1963: Οι Beatles ξεκινούν την πρώτη περιοδεία τους στη Μεγάλη Βρετανία.
1964: Το πρώτο αυτοκίνητο Mustang βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής της Ford.
1964: Ξεσπούν διακοινοτικές συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Πάφο.
1967: Η κόρη του Στάλιν, Σβετλάνα Αλιλούγιεβνα, διαφεύγει στη Δύση.
1968: Ο Μπομπ Ντίλαν ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «John Wesley Harding».
1971: Ξεχειλίζουν οι ποταμοί Έβρος και Πηνειός, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές στις καλλιέργειες της Ορεστιάδας και της Λάρισας.
1971: Τα πέντε 9άρια του Αντώνη Αντωνιάδη. Στις 9 του μήνα, στις 9 το βράδυ ακριβώς, 9 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, το Νο9 του Παναθηναϊκού (Αντώνης Αντωνιάδης) επιτυγχάνει το 9ο γκολ του στα κύπελλα Ευρώπης, ανοίγοντας το σκορ στην αναμέτρηση Έβερτον - Παναθηναϊκού για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και θέτοντας τις βάσεις για την ιστορική πρόκριση της ομάδας του Φέρεντς Πούσκας στα ημιτελικά της διοργάνωσης.
1972: Εκδίδεται το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Αντί».
1976: Η πρώτη γυναίκα γίνεται δεκτή στο West Point, την αμερικανική Σχολή Ευελπίδων.
1976: Δυστύχημα στο χιονοδρομικό κέντρο του Καβαλέζε στην Ιταλία. Το καλώδιο ενός τελεφερίκ θραύεται και το βαγόνι συντρίβεται στο έδαφος από ύψος 200 μέτρων. Από τους 43 επιβαίνοντες, μόνο ένα 14χρονο κορίτσι διασώζεται.
1977: Περίπου 12 οπλισμένοι Μουσουλμάνοι καταλαμβάνουν τρία κτήρια στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, σκοτώνουν έναν άνθρωπο και κρατούν 130 ομήρους. Η ομηρία θα λήξει δύο ημέρες αργότερα.
1978: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αναχωρεί για το Μοντρέ της Ελβετίας, όπου συναντά τον τούρκο ομόλογό του, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Οι συνομιλίες που ακολουθούν τις επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται «εποικοδομητικές».
1979: Οι Εddie & The Hot Rods κυκλοφορούν το νέο του τους άλμπουμ με τίτλο «Thriller», στο οποίο συμμετέχει η Λίντα Μακάρτνεϊ στα φωνητικά.
1979: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της σατιρικής εφημερίδας «Το Ποντίκι».
1982: Η όπερα του Λουτσιάνο Μπέριο «Η Αληθινή ιστορία» κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.
1985: Ο Μικ Τζάγκερ κυκλοφορεί το τραγούδι «Just Another Night», που φθάνει στο Νο12 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών και στο Νο32 του βρετανικού.
1985: Οι REO Speedwagon ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Can't Fight This Feeling».
1985: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και παρά τη διάχυτη εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την επανεκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την υποψηφιότητα του Χρήστου Σαρτζετάκη.
1986: Δύτες του αμερικανικού ναυτικού εντοπίζουν σχεδόν ανέπαφο το κύριο μέρος του διαστημικού λεωφορείου «Τσάλεντζερ», που εξερράγη στον αέρα στις 28 Ιανουαρίου, λίγο μετά την απογείωσή του. Τα πτώματα και των επτά αστροναυτών βρίσκονται ακόμη μέσα σε αυτό.
1987: Οι U2 κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «The Joshua Tree».
1989: Απεργία οδηγεί την αμερικανική αεροπορική εταιρία Eastern Airlines σε χρεοκοπία.
1991: Ο Κρις Ρία ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Auberge».
1991: Ο γιουγκοσλαβικός στρατός πραγματοποιεί επέμβαση στο Βελιγράδι, ενώ ο Πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καλεί τον πληθυσμό να συνεργαστεί με τα κρατικά όργανα.
1991: Το τραγούδι των Clash Should I Stay Or Should I Go ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών, εννέα χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση της Levi's.
1993: Ο βουλευτής Επικρατείας Μίκης Θεοδωράκης παραιτείται από το αξίωμα του, για να αναλάβει τη Γενική Διεύθυνση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.
1993: Πραγματοποιούνται οι πρώτες ρίψεις εφοδίων από αεροσκάφη των ΗΠΑ στο Γκόραζντε της Βοσνίας, που πολιορκείται από τους Σέρβους.
1994: Η «17 Νοέμβρη» εκτοξεύει ρουκέτα εναντίον της ΣΤ' Εφορίας στα Καμίνια.
1995: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοινώνει την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, 57 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, συνεπής προς τη δήλωσή του για επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής του διαδόχου του.
1995: Τη διαφωνία της με την όλη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά εκφράζει η ΓΣΕΕ, αποφασίζοντας κινητοποιήσεις.
1996: Εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ δηλώνει ότι η θέση της χώρας του σχετικά με την ονομασία παραμένει η ίδια, δηλαδή διατήρηση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις.
1996: Ολοκληρώνεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών - Γυναικών στο ΟΑΚΑ, που γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής του, και στο οποίο καταρρίπτονται πέντε πανελλήνια ρεκόρ: Νίκη Μπακογιάννη με 1.97 στο ύψος, Όλγα Βασδέκη με 14.48 στο τριπλούν, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου με 77.84 στη σφύρα, Στέλιος Μπίσμπας με 13.61 στα 110 μ. εμπόδια και Κατερίνα Κόφφα με 22.66 στα 200 μ. Οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες διεξήχθησαν στις 9 Μαρτίου του 1896.
1997: Ο Βασίλης Τσάρτας σημειώνει στο 33ο λεπτό το πρώτο του γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα εναντίον της Βαλένθια, αλλά η Σεβίλλη χάνει με 4-2.
1997: Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν την πρόθεση των Ισραηλινών να αποχωρήσουν μόνον από το 9% των εδαφών της Δυτικής Όχθης σε πρώτη φάση.
1997: Ολοκληρώνονται οι αγώνες του Final Four του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο βόλεϊ, στη Θεσσαλονίκη. Κυπελλούχος Ευρώπης αναδεικνύεται η Κούνεο, 2ος ο Ολυμπιακός, 3η η Μπελογκόριε και 4η η ομάδα του Βερολίνου.
2007: Κατεδαφίζεται το οδόφραγμα στην οδό Λήδρας, στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, με απόφαση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2007: Ο τραγουδιστής των Boston, Μπραντ Ντελπ, αυτοκτονεί με μονοξείδιο του άνθρακα στο σπίτι του στο Άτκινσον του Νιου Χαμσάιρ.
2009: Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει την άρση των περιορισμών στην έρευνα και την κρατική χρηματοδότηση των μελετών για τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, ανατρέποντας την πολιτική του προκατόχου του.
2009: Έκρηξη βόμβας σημειώνεται στο πίσω μέρος της Citibank στη Φιλοθέη. Την ευθύνη αναλαμβάνει ο Επαναστατικός Αγώνας.
2009: Κυκλοφορεί ο νέος δίσκος του Αλκίνοου Ιωαννίδη με τίτλο Νεροποντή.
2010: Ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέπτεται την Ουάσιγκτον και ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τον προτρέπει να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους που ευθύνονται για την επιδείνωση των προβλημάτων της χώρας.
2010: Ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, μετά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
2010: Η περιφερειακή συνέλευση της Βορείου Ιρλανδίας εγκρίνει τη συμφωνία ανάμεσα στους Καθολικούς και τους Προτεστάντες, η οποία προβλέπει τη μεταβίβαση των εξουσιών της αστυνομίας και της δικαιοσύνης από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ.
2010: Ο Μίνωας Κυριακού παραιτείται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του για πολεοδομικές παραβάσεις.

Γεννήσεις

1454: Αμέριγκο Βεσπούτσι, γενοβέζος έμπορος και θαλασσοπόρος, που ταξίδεψε κι έγραψε για την Αμερική, η οποία σύμφωνα με μία άποψη πήρε το όνομά του. (Θαν. 22/2/1512)
1737: Γιόζεφ Μισλιβέτσεκ, τσέχος συνθέτης. (Θαν. 4/2/1781)
1749: Κόμης Ντε Μιραμπό, από τις ηγετικές μορφές της γαλλικής επανάστασης. (Θαν. 2/4/1791)  [Αποφθέγματα]
1839: Μόδεστος Μουσόργκσκι, ρώσος συνθέτης. (Μια Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό) (Θαν. 16/3/1881)
1849: Κάλεβι Άχο, φιλανδός συνθέτης
1905: Γκριγκόρι Κόζιντσεφ, ρώσος σκηνοθέτης, γνωστός για τις μεταφορές στον κινηματογράφο έργων του Σέξπιρ. (Θαν. 11/5/1973)
1910: Σάμιουελ Μπάρμπερ, αμερικανός συνθέτης λόγιας μουσικής. (Θαν. 23/1/1981)
1918: Μίκι Σπιλέιν, αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, δημιουργός του σκληροτράχηλου ντετέκτιβ Μάικ Χάμερ. (Θαν. 17/7/2006)
1918: Τζορτζ Ρόκγουελ, αμερικανός αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας και ιδρυτής του Ναζιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. (Θαν. 25/8/1967)
1921: Δημήτρης Χορν, ηθοποιός. (Θαν. 16/1/1998)
1925: Μανώλης Αναγνωστάκης, έλληνας ποιητής. (Θαν. 23/6/2005)
1928: Γιάννης Παπαντωνίου, διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.
1929: Μαρί Καρντινάλ, γαλλοαλγερινή συγγραφέας. (Θαν. 9/5/2001)
1930: Ορνέτ Κόλμαν, αμερικανός σαξοφωνίστας, πρωτεργάτης της free jazz.
1934: Γιούρι Γκαγκάριν, σοβιετικός κοσμοναύτης, ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. (Θαν. 27/3/1968)
1940: Ραούλ Τζούλια, πορτορικανός ηθοποιός. (Θαν. 24/10/1994)
1942: Τζον Κέιλ, ουαλός ρόκερ, πρώην μέλος των «Velvet Underground».
1943: Μπόμπι Φίσερ, αμερικανός σκακιστής, παγκόσμιος πρωταθλητής από το 1972 έως το 1975. (Θαν. 17/1/2008)
1945: Ρόμπιν Τράουερ, άγγλος ροκ κιθαρίστας.
1945: Ρόμπερτ Κάλβερτ, νοτιοαφρικανός συγγραφέας, ποιητής και τραγουδιστής των Hawkwind από το 1972 έως το 1979.
1946: Τζιμ Κρίγκαν, άγγλος κιθαρίστας, που συνεργάστηκε με τους Family, Cockney Rebel και Ροντ Στιούαρτ.
1948: Κρις Τόμσον, άγγλος κιθαρίστας και τραγουδιστής. (Manfred Mann's Earth Band)
1951: Φρανκ Ροντρίγκεζ, αμερικανός κιμπορντίστας των ? & The Mysterians.
1954: Μπόμπι Σαντς, ιρλανδός πολιτικός, μέλος του IRA. (Θαν. 5/5/1981)
1955: Ορνέλα Μούτι, ιταλίδα ηθοποιός.
1960: Λίντα Φιορεντίνο, αισθησιακή αμερικανίδα ηθοποιός.
1966: Ζιλιέτ Μπινός, γαλλίδα ηθοποιός.
1969: Άνταμ Σίγκελ, αμερικανός κιθαρίστας. (Excel, Suicidal Tendencies, Infectious Grooves)

Θάνατοι

1661: Ζιλ Μαζαρέν, γνωστός στην Ελλάδα ως Μαζαρίνος, γάλλος πολιτικός και ιερωμένος, που διετέλεσε καρδινάλιος της Καθολικής Εκκλησίας και υπουργός (1642-1961) των αυτοκρατόρων Λουδοβίκου 13ου και 14ου. (Γεν. 14/7/1602)
1855: Κίτσος Τζαβέλας, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός. (Γεν. 1800)
1883: Άρνολντ Τόινμπι, άγγλος ιστορικός και οικονομολόγος. (Γεν. 23/8/1852)
1892: Δομένικος Παδοβάνης, συνθέτης. (Γεν. 14/7/1817)
1895: Λεοπόλντ Φον Ζάχερ - Μαζόχ, αυστριακός συγγραφέας. Από το όνομά του προέκυψε ο όρος μαζοχισμός. (Γεν. 27/1/1836)
1952: Αλεξάνδρα Κολοντάι, ουκρανή κομουνίστρια επαναστάτρια, διπλωμάτης και συγγραφέας. (Γεν. 19/3/1872)
1952: Γιουτζίρο Ματσούντα, ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Mazda. (Γεν. 8/8/1875)
1955: Μάθιου Χένσον, αμερικανός εξερευνητής. Το 1909 εξερεύνησε τον Βόρειο Πόλο μαζί με τον Ρόμπερτ Πίρι. (Γεν. 8/8/1866)
1992: Μεναχέμ Μπέγκιν, ισραηλινός πολιτικός, που διατέλεσε και πρωθυπουργός του Ισραήλ. (Γεν. 16/8/1913)
1994: Τσαρλς Μπουκόβσκι, αμερικανός συγγραφέας. (Γεν. 16/8/1920)
1994: Φερνάντο Ρέι, ισπανός ηθοποιός. (Γεν. 20/9/1917)
1996: Τζορτζ Μπερνς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Νάταν Μπιρνμπάουμ, αμερικανός ηθοποιός. (Γεν. 20/1/1896)
1997: The Notorious B.I.G., καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κρίστοφερ Γουάλας, αμερικανός ράπερ. (Γεν. 21/5/1972)
2006: Τζον Ντένις Προφιούμο, βρετανός πολιτικός, πρωταγωνιστής στο ομώνυμο σκάνδαλο. (Γεν. 30/1/1915)
2006: Άννα Μόφο, ιταλοαμερικανίδα λυρική καλλιτέχνιδα. (Γεν. 27/6/1932)
2007: Μπραντ Ντελπ, αμερικανός τραγουδιστής των Boston. (Γεν. 12/6/1951)
2009: Χρήστος Παπουτσάκης, εκδότης του περιοδικού «Αντί». (Γεν. 1934)
 
ΠΗΓΗ:    http://www.sansimera.gr/almanac/full/0903

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου