24 Μαρτίου
Γεγονότα
1078: Εκθρονίζεται ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μιχαήλ Ζ' Δούκας. Στο θρόνο ανέρχεται ο Νικηφόρος Γ' Βοτανιάτης.
1401: Ο Ταμερλάνος με τους Μογγόλους του καταλαμβάνει τη Δαμασκό.
1449: Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Άρτα και προβαίνουν σε θηριωδίες κατά των ελλήνων κατοίκων.
1721: Ο γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ εκδίδει τα περίφημα έξι Βραδεμβούργια Κοντσέρτα του.
1820: Το έργο του Τζοακίνο Ροσίνι «Messa di gloria» κάνει πρεμιέρα στην εκκλησία του Αγίου Φερδινάνδου στη Νάπολη.
1821: Σφαγές Φαναριωτών που συμμετείχαν στο κίνημα του Αλέξανδρου Υψηλάντη, από τους Οθωμανούς.
1827: Ο ετοιμοθάνατος Μπετόβεν κοινωνεί των αχράντων μυστηρίων. Νωρίς το απόγευμα θα χάσει τις αισθήσεις του.
1833: Το «Stabat Mater» του Φραντς Σούμπερτ κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1837: Ο Καναδάς δίνει το δικαίωμα ψήφου στους μαύρους υπηκόους του.
1868: Ιδρύεται στη Νέα Υόρκη η ασφαλιστική εταιρεία Metropolitan Life.
1878: Το Κοντσέρτο για Πιάνο του Αντονίν Ντβόρζακ κάνει πρεμιέρα στην Πράγα.
1878: Βυθίζεται η βρετανική φρεγάτα «Ευρυδίκη», παρασύροντας 281 ζωές στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού.
1882: Ο γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει το βάκιλο της φυματίωσης. Για τη σημαντική αυτή ιατρική ανακάλυψη, που έσωσε και σώζει μυριάδες ζωές, η 24η Μαρτίου χαρακτηρίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.
1883: Πραγματοποιείται η πρώτη τηλεφωνική κλήση μεταξύ Νέας Υόρκης και Ουάσινγκτον.
1898: Ο Ρόμπερτ Άλισον από την Πενσιλβάνια γίνεται ο πρώτος αγοραστής αυτοκινήτου που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ.
1902: Η καντάτα «Άνοιξη» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, σε στίχους Νικολάι Νεκράσοφ, κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1916: Το γερμανικό υποβρύχιο UB-29 βυθίζει το αγγλικό επιβατικό «Σάσεξ» στο κανάλι της Μάγχης, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Από τους 188 επιβαίνοντες στο πλοίο, οι 50 χάνουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ο ισπανός συνθέτης Ενρίκε Γρανάδος και η σύζυγός του.
1917: Η Σονάτα για τσέλο του Κλοντ Ντεμπισί κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1921: Στο Μόντε Κάρλο διοργανώνεται Ολυμπιάδα γυναικών, σε διαμαρτυρία για την εμμονή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να μην δέχεται γυναίκες αθλήτριες.
1924: Η Συμφωνία αρ. 7 του Ζαν Σιμπέλιους κάνει πρεμιέρα στη Στοκχόλμη.
1929: Ο Παναθηναϊκός συντρίβει τον Απόλλωνα με 10-0 για το Πρωτάθλημα Ελλάδος, σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του.
1930: Ο νέος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος που ανακαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες ονομάζεται Πλούτων.
1934: Η σουίτα για τζαζ ορχήστρα αρ. 1 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς κάνει πρεμιέρα στο Λένινγκραντ.
1935: Εκτελούνται οι στρατηγοί Παπούλας και Κοιμήσης, ως πρωταίτιοι του βενιζελικού κινήματος της 1ης Μαρτίου. Ερήμην σε θάνατο έχουν καταδικαστεί οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Νικόλαος Πλαστήρας.
1940: Καταγράφεται αυθεντική μαρτυρία εμφάνισης σέλαος πάνω από την Αθήνα, όταν πολλοί Αθηναίοι υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πως «θεϊκά πέπλα σκέπουν την Αθήνα».
1941: Ο «Upset», το μόνο άλογο που κέρδισε τον θρυλικό «Man O' War», πεθαίνει σε ηλικία 24 ετών.
1944: Οι Γερμανοί εκτελούν 335 ιταλούς πατριώτες στη Ρώμη. (Η σφαγή στο Αρντεάτινε)
1944: 76 κρατούμενοι αποδρούν από το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάλαγκ Λουφτ 3 στην κατεχόμενη Πολωνία. Μόλις τρεις από αυτούς καταφέρνουν να φθάσουν στην ουδέτερη Ελβετία, ενώ οι υπόλοιποι 73 συλλαμβάνονται. Οι 50 από αυτούς παραδίδονται στην Γκεστάπο και εκτελούνται χωρίς δίκη, ανάμεσά τους και ο έλληνας ανθυποσμηναγός Σωτήρης Σκάντζικας. Το περιστατικό θα δραματοποιηθεί αργότερα στην ταινία Η μεγάλη απόδραση.
1945: Το περιοδικό Billboard δημοσιεύει τον πρώτο πίνακα επιτυχιών (chart) για τους δίσκους μακράς διαρκείας. Στο πρώτο Νο1 ο Νατ Κινγκ Κόουλ με τις μεγάλες του επιτυχίες (A Collection Of Favourites).
1950: Το Κοντσέρτο για τσέλο και ορχήστρα του Βίρτζιλ Τόμσον κάνει πρεμιέρα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
1955: Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει νόμο που επιτρέπει το διορισμό γυναικών στο Δημόσιο.
1958: Ο Έλβις Πρίσλεϊ κατατάσσεται στο στρατό με Αριθμό Στρατιωτικού Μητρώου (ΑΣΜ): 53310761.
1961: Η Πάρνηθα χαρακτηρίζεται Εθνικός Δρυμός.
1962: Ο Μπένι «Κιντ» Πάρετ χάνει από τον Εμίλ Γκρίφιθ για τον τίτλο ελαφρέων βαρών και μία εβδομάδα μετά γίνεται ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής που πεθαίνει υποκύπτοντας στα τραύματά του. Είναι η πρώτη φορά που η τηλεόραση μεταδίδει ζωντανά έναν πυγμαχικό αγώνα που καταλήγει σε τραγωδία και η κοινή απαίτηση, από πολιτικούς μέχρι το Βατικανό, είναι να πάψει η τηλεόραση να μεταδίδει ζωντανά πυγμαχικούς αγώνες. Αυτό θα εφαρμοστεί και θα διαρκέσει για δέκα ολόκληρα χρόνια.
1962: Ανακοινώνεται ότι το ιδρυόμενο κέντρο βολής του ΝΑΤΟ στην Κρήτη δεν θα διαθέτει πυρηνική ικανότητα.
1964: Ο φιλανδός πρέσβης Σακάρι Τουομιόγια διορίζεται ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
1966: Οι Σάιμον και Γκαρφάνκελ εισέρχονται για πρώτη φορά στον βρετανικό πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Homeward Bound.
1968: Η όπερα του Καρλ Ορφ «Προμηθέας Δεσμώτης» κάνει πρεμιέρα στη Στουτγάρδη.
1971: Ο Παναθηναϊκός εξέρχεται ισόπαλος της Έβερτον με 0-0 και σε συνδυασμό με το 1-1 του Λίβερπουλ, προκρίνεται στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (νυν Τσάμπιονς Λιγκ). Η ενδεκάδα του θριάμβου: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Αθανασόπουλος, Καψής, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Φυλακούρης, Δομάζος, Γραμμός, Αντωνιάδης.
1972: Η Βρετανία αποκτά τον έλεγχο της Βόρειας Ιρλανδίας, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την ειρήνη.
1973: Ο Άλις Κούπερ ανεβαίνει στο No1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Billion Dollar Babies».
1973: Κατά τη διάρκεια συναυλίας του Λου Ριντ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ένας θεατής πηδά στη σκηνή και τον δαγκώνει στον πισινό. Ο δράστης εκδιώκεται από τη συναυλία και ο Ριντ συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του.
1973: Ο κενυάτης δρομέας των 1500 μ. Κιπ Κέινο νικά τον Τζιμ Ράιαν στην πρώτη επαγγελματική κούρσα που έγινε ποτέ στον στίβο και έλαβε χώρα στο Λος Άντζελες. Και οι δύο θα αποκλειστούν από την IAAF, που επέμενε τότε για τον ερασιτεχνισμό των αθλητών στίβου.
1976: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αργεντινή. Η πρόεδρος Ισαβέλα Περόν απομακρύνεται και τις τύχες της χώρας αναλαμβάνει στρατιωτική χούντα.
1979: Οι Bee Gees ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Tragedy».
1984: Η όπερα του Φίλιπ Γκλας «Ακχνάτεν» κάνει πρεμιέρα στη Στουτγάρδη.
1984: Ο Λάιονελ Ρίτσι ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι του «Hello».
1985: Το τραγούδι Easy Lover των Φίλιπ Μπέϊλι και Φιλ Κόλινς ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών.
1986: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το επιτυχημένο άλμπουμ τους «Dirty Work».
1989: Η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Αλάσκα. Το τάνκερ Εξόν Βαλντέζ προσαράζει στα αβαθή και το ισοδύναμο 240.000 βαρελιών πετρέλαιο χύνεται στη θάλασσα.
1989: Η σύνθεση του Τζον Τάβενερ «Η Εικόνα της Σταύρωσης» παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε εκπομπή του BBC.
1990: Η Σινίντ Ο' Κόνορ ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «I Do Not Want What I Haven't Got».
1992: Αεροσκάφος των σουδανικών αερογραμμών προσκρούει στον Υμηττό, λόγω λάθους του πιλότου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι πέντε επιβαίνοντες.
1992: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Ροαί» κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο.
1994: Ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, χαρακτηρίζει «λάθος» την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει την αποστολή τούρκων κυανοκράνων στη Βοσνία.
1994: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το Μπουρούντι, μετά το θάνατο περίπου 100 ατόμων σε φυλετικές συγκρούσεις, που ξέσπασαν κοντά στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα.
1995: Η Τουρκία διαψεύδει ότι χρησιμοποίησε γερμανικά όπλα και ότι βομβαρδίζει αμάχους στο βόρειο Ιράκ, όμως η γερμανική τηλεόραση δείχνει ρεπορτάζ στο οποίο είναι εμφανής ο γερμανικός οπλισμός.
1998: Μακελειό σε σχολείο στο Τζόνσμπορο του Άρκανσο. Δύο πιτσιρικάδες ηλικίας 11 και 13 ετών ανοίγουν πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 συμμαθητές τους κι ένας δάσκαλος, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 10.
1999: Το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, επειδή η τελευταία αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Οι αεροπορικές επιδρομές θα διαρκέσουν τρεις μήνες, έως ότου οι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας αποσυρθούν από την περιοχή. Είναι η πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας, κατά κυρίαρχου κράτους.
1999: Διακόπτεται το γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, λόγω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Η Παρτιζάν έχει 66 και η Όμπιλιτς 64 βαθμούς. Στις 12 Ιουνίου 1999 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας θα ανακηρύξει την Παρτιζάν πρωταθλήτρια.
1999: 39 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε δυστύχημα στο Τούνελ των Λευκών Ορέων.
2000: Κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το ροκ μιούζικαλ «Αίντα» των Έλτον Τζον και Τιμ Ράις.
2000: Μία εταιρεία παραγωγής αγοράζει αντί ενός εκατομμυρίου δολαρίων ένα εννιάωρο φιλμ, που τράβηξε η Γιόκο Όνο τη δεκαετία του '70. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σκηνές με τον Τζον Κένον να καπνίζει χασίς και να εκφράζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις.
2001: Η Apple λανσάρει τον υπολογιστή Mac OS X.
2002: Γράφεται ιστορία στα Βραβεία Όσκαρ. Δύο μαύροι ηθοποιοί, η Χάλι Μπέρι και ο Ντάνζελ Ουάσινγκτον, αποσπούν τα βραβεία ερμηνείας.
2003: Τα κράτη - μέλη του Αραβικού Συνδέσμου υιοθετούν, με 21 ψήφους υπέρ και μία κατά, ψήφισμα, με το οποίο ζητούν την άμεση και χωρίς όρους υποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ.
2003: Η μέρα ξημερώνει και βρίσκει την Αθήνα ντυμένη στα λευκά, χιονοπτώσεις σημειώνονται ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία. Τα χιόνια έχουν δημιουργήσει, επίσης, προβλήματα σε αρκετούς νομούς, ενώ οκτώ χωριά στην Αρκαδία και δύο στην Εύβοια είναι αποκλεισμένα.
2004: Αρχίζουν οι ιστορικές συνομιλίες για το Κυπριακό στη Λουκέρνη της Ελβετίας.
2005: Η κονσόλα παιγνιδιών PlayStation Portable κυκλοφορεί στην αγορά της Βορείου Αμερικής.
2007: Ταπεινωτική ήττα της Εθνικής μας από την Τουρκία με 4-1 στο Γήπεδο «Καραϊσκάκης» για τα προκριματικά του Euro2008.
2008: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπόκειται κάταγμα στο δεξί πόδι του στην στην Καλαμάτα και υποβάλλεται σε εγχείρηση.
2008: Επεισοδιακή η τελετή αφής του Ολυμπιακού Φωτός στην Αρχαία Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου από ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για την κατοχή του Θιβέτ από την Κίνα.
2010: Ανακαλύπτονται στη Σιβηρία ίχνη από ένα ανθρώπινο είδος, άγνωστο μέχρι στιγμής στην επιστημονική κοινότητα. Πρόκειται για μία γυναίκα, η οποία έζησε πριν από περίπου 40.000 χρόνια και ανήκει σε ένα από τα τρία είδη ανθρώπων που πιστεύεται ότι ζούσαν εκείνη την εποχή, πριν εξελιχθούν στο ένα που γνωρίζουμε σήμερα.
2010: Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς έχουν τηλεφωνική επικοινωνία, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την ελληνική οικονομία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται αντίθετος στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σ' ένα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Την ίδια μέρα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, επαναλαμβάνει την άποψη υπέρ της παραπομπής της Ελλάδας στο ΔΝΤ υπό ευρωπαϊκή πολιτική καθοδήγηση.
Γεννήσεις
1579: Τίρσο Ντε Μολίνα, ισπανός δραματουργός. (Θαν. 12/3/1648)
1762: Φέρντιναντ Φον Βαλντστάιν, αυστριακός ευγενής και πάτρωνας των τεχνών. Ο Μπετόβεν του αφιέρωσε τη Σονάτα για πιάνο αρ. 21 «Βαλντστάιν». (Θαν. 26/5/1823)
1808: Μαρία Μαλιμπράν, παριζιάνα θρυλική λυρική αοιδός του 19ου αιώνα. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Φελίθιτας Γκαρθία Σίτσες. (Θαν. 23/9/1836)
1830: Θεόδωρος Αρεταίος, ιατρός, καθηγητής της Χειρουργικής (1864-1893), Πρύτανης (1879-1880) και μέγας ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο). (Θαν. 24/3/1893)
1874: Σίντνεϊ Ράιλι, ρωσοεβραίος τυχοδιώκτης και κατάσκοπος, το πρότυπο του Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ. (Θαν. 6/11/1925)
1897: Βίλχελμ Ράιχ, αυστριακός ψυχαναλυτής, που μαθήτευσε κοντά στον Ζίγκμουντ Φρόιντ. (Θαν. 3/11/1957)
1901: Ουμπ Άιγουερκς, αμερικανός καρτουνίστας, με σημαντικό έργο στη Ντίσνεϊ και καθοριστική συνεισφορά στην κινηματογραφική φυσιογνωμία του Μίκυ Μάους. (Θαν. 7/7/1971)
1909: Κλάιντ Μπάροου, αμερικανός ληστής τραπεζών. Μαζί με τη Μπόνι Πάρκερ αποτέλεσαν το θρυλικό ζευγάρι Μπόνι και Κλάιντ. (Θαν. 23/5/1934)
1911: Τζόζεφ Μπαρμπέρα, αμερικανός καρτουνίστας. («Τομ και Τζέρι», «Φλιντστόουνς», «Σκούμπι Ντου») (Θαν. 18/12/2006)
1917: Κωνσταντίνος Ανδρέου, ελληνοβραζιλιάνος εικαστικός καλλιτέχνης. (Θαν. 8/10/2007)
1919: Λόρενς Φερλινγκέτι, αμερικανός ποιητής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς των Μπιτ.
1921: Βασίλι Σμίσλοβ, ρώσος γκραντ μάστερ στο σκάκι, παγκόσμιος πρωταθλητής την περίοδο 1957 - 1958. (Θαν. 27/3/2010)
1938: Χόλγκερ Τσουκάι, γερμανός ρόκερ. («CAN»)
1938: Ντέιβιντ Ίρβινγκ, αναθεωρητής άγγλος ιστορικός, αρνητής του «Ολοκαυτώματος».
1939: Άντζελα Ζήλεια, ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.
1944: Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σερβος πολιτικός.
1949: Νικ Λόου, άγγλος ροκ τραγουδοποιός και παραγωγός. («[What's So Funny 'Bout] Peace, Love, and Understanding», «Cruel to Be Kind»)
1951: Τόμι Χίλφιγκερ, αμερικανός σχεδιαστής μόδας.
1951: Ντάγκι Τόμσον, βρετανός μπασίστας των Supertramp.
1960: Νένα (Γκαμπριέλε Ζουζάνε Κέρνερ) , γερμανίδα ποπ τραγουδίστρια. («99 Luftballons»)
1970: Σάρον Κορ, ιρλανδή βιολονίστρια, κιθαρίστρια και τραγουδίστρια του συγκροτήματος The Corrs.
1971: Ελένη Πετρουλάκη, γυμνάστρια.
1979: Περικλής Ιακωβάκης, αθλητής των χαμηλών εμποδίων.
Θάνατοι
809: Χαρούν Αλ Ρασίντ, χαλίφης της Βαγδάτης, ιδρυτής της δυναστείας των Αβασιδών, ήρωας πολλών ιστοριών στις Χίλιες και μία νύχτες. (Γεν. 17/3/763)
1603: Ελισάβετ Α', κόρη του Ερρίκου 8ου. Παρέμεινε στο βρετανικό θρόνο από το 1558 και για 45 χρόνια, μέχρι το θάνατό της, αφού προηγουμένως δημιούργησε την Ελισαβετιανή εποχή στην ευρωπαϊκή πολιτική και τις τέχνες. (Γεν. 7/9/1553) [Αποφθέγματα]
1773: Φίλιπ Στάνχοπ, 4ος Κόμης του Τσέστερφιλντ, βρετανός πολιτικός και συγγραφέας. (Γεν. 22/9/1694) [Αποφθέγματα]
1893: Θεόδωρος Αρεταίος, ιατρός, καθηγητής της Χειρουργικής (1864-1893), Πρύτανης (1879-1880) και μέγας ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο). (Γεν. 24/3/1830)
1905: Ιούλιος Βερν, γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. («Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα») (Γεν. 8/2/1828)
1916: Ενρίκε Γρανάδος, ισπανός συνθέτης. (Γεν. 27/7/1867)
1946: Αλεξάντρ Αλέχιν, γαλλορώσος σκακιστής, τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. (Γεν. 31/10/1892)
1946: Καρλ Σούμαν, γερμανός γυμναστής. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 κατέκτησε χρυσά στο άλμα, στο ομαδικό δίζυγο, στο μονόζυγο και στην ελληνορωμαϊκή πάλη! (Γεν. 12/5/1869)
1948: Νικολάι Μπερντιάεφ, ρώσος θεολόγος και φιλόσοφος. (Γεν. 6/3/1874)
1976: Μπέρναρντ Μοντγκόμερι, θρυλικός άγγλος στρατηγός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. (Γεν. 17/11/1887)
1980: Όσκαρ Ρομέρο, Αρχιεπίσκοπος του Σαν Σαλβαδόρ, ένας από τους εισηγητές της λεγόμενης «Θεολογίας της Απελευθέρωσης», που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς. (Γεν. 15/8/1917)
1994: Ζαχαρίας Διάφας, ο τελευταίος Μακεδονομάχος. (Γεν. ?)
2006: Επαμεινώνδας Χ. Γονατάς, λογοτέχνης και δικηγόρος, συγγραφέας έξι ολιγοσέλιδων βιβλίων και μεταφραστής λογοτεχνικών έργων. Χαρακτηρίστηκε «λογοτέχνης του παράδοξου». (Γεν. 1924)
2008: Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ, αμερικανός ηθοποιός. (Γεν. 26/12/1914)
2010: Λάκης Μιχαηλίδης, συγγραφέας, σεναριογράφος και επιθεωρησιογράφος. («Η αρχόντισσα κι ο αλήτης», «Η νεράιδα και το παλικάρι») (Γεν. 21/11/1932)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/full/2403
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου