Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

10 Μαρτίου

Γεγονότα

241 π.Χ: Με τη βύθιση του στόλου των Καρχηδονίων από τους Ρωμαίους κοντά στις Αιγούσες Νήσους, λήγει ο Α' Καρχηδονιακός Πόλεμος.
1779: Η δυνατότητα των Ελλήνων να κινούνται ελεύθερα στη Μαύρη Θάλασσα, με πλοία υπό ρωσική σημαία, κατοχυρώνεται με τη Συνθήκη του Αϊναλή Καβάκ, η οποία υπογράφεται ανάμεσα στην Τουρκία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1779: Ο Ιώσηπος Μοισιόδαξ εκδίδει το έργο του «Πραγματεία περί Παίδων Αγωγής».
1785: Το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 21 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1821: Οι πρόκριτοι Αχαΐας, Αιγιαλείας και Καλαβρύτων συνέρχονται στη Μονή της Αγίας Λαύρας υπό την προεδρία του Γερμανού, μητροπολίτου Παλαιών Πατρών, και συστήνουν την «Αχαϊκή Τριανδρία» από τους Γερμανό, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λόντο.
1824: Κυκλοφορεί στην Ύδρα «Ο Φίλος του Νόμου», μία από τις πρώτες εφημερίδες του Αγώνα, με εκδότη τον ιταλό νομομαθή και φιλέλληνα Τζουζέπε Κιάπε.
1829: Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται: α) Τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους προς βορρά καθορίζονται από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού. β) Στο νέο κράτος θα περιλαμβάνονται τα νησιά Σποράδες, Κυκλάδες, Σάμος και πιθανόν η Κρήτη, γ) Το καθεστώς του κράτους θα είναι κληρονομική μοναρχία, δ) Ο ετήσιος φόρος υποτέλειας προς τον Σουλτάνο θα ανέρχεται στα 1.500.000 γρόσια.
1831: Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Φίλιππος συστήνει τη Λεγεώνα των Ξένων, ένα στρατιωτικό μισθοφορικό σώμα, που υπάρχει μέχρι σήμερα.
1846: Θεμελιώνεται το Αρσάκειον Μέγαρον, το οποίο ανεγείρεται με δαπάνες του Απόστολου Αρσάκη και σε σχέδια του Λύσανδρου Καυτατζόγλου.
1854: Διακόπτονται οι ελληνοτουρκικές διπλωματικές σχέσεις, εξαιτίας της δράσης αντάρτικων σωμάτων στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.
1876: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ πραγματοποιεί την πρώτη τηλεφωνική κλήση παγκοσμίως. Καλεί από το σπίτι του στη Βοστόνη τον βοηθό του Γουότσον, που βρίσκεται στο υπόγειο του σπιτιού.
1888: Το συμφωνικό ποίημα του Σεζάρ Φρανκ «Ψυχή» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1892: Η σύνθεση του Ερίκ Σατί «Τρεις κωδονουκρουσίες για το Ρόδο-Σταυρό» (Trois sonneries de la Rose-Croix), παρουσιάζεται για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των Ροδόσταυρων στο Παρίσι.
1896: Ολοκληρώνονται οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες στίβου, που είχαν χαρακτήρα πρόκρισης για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, οι οποίοι θα ξεκινήσουν 15 μέρες αργότερα. Ο Χαρίλαος Βασιλάκος κερδίζει τον πρώτο σύγχρονο μαραθώνιο, με 3 ώρες και 18 λεπτά.
1902: Αμερικανικό δικαστήριο αποφασίζει ότι ο Τόμας Έντισον δεν ανακάλυψε την κινηματογραφική κάμερα.
1905: Ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο αγγλικός στόλος κατευθύνεται προς το νησί.
1906: Η όπερα του Ζορζ Μπιζέ «Ντον Προκόπιο» κάνει πρεμιέρα στο Μονακό.
1906: Η «Σονατίνα» για πιάνο του Μορίς Ραβέλ κάνει πρεμιέρα στη Λιόν.
1906: 1099 ανθρακωρύχοι σκοτώνονται στο Κουριέρ της Βόρειας Γαλλίας, στο χειρότερο δυστύχημα του είδους στην Ευρώπη.
1910: Ο γάλλος αεροπόρος Εμίλ Ομπρίν πραγματοποιεί την πρώτη νυχτερινή αεροπορική πτήση, στο Μπουένος Άιρες.
1914: Η σύνθεση του Γκούσταβ Χολστ «Ύμνος στον Διόνυσο», σε κείμενο Ευριπίδη, κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1921: Αρχίζουν συνδυασμένες επιχειρήσεις του Γ' Σώματος Στρατού από Προύσα προς Δορύλαιο (Εσκή Σεχήρ) και του Α' Σώματος Στρατού από Ουσάκ προς Ακροϊνό (Αφιόν Καραχισάρ), χωρίς όμως επιτυχία. Οι ελληνικές δυνάμεις υποχρεώνονται να επανέλθουν στις βάσεις εξορμήσεώς τους.
1922: Ο Μαχάτμα Γκάντι συλλαμβάνεται από τους Άγγλους στην Ινδία και καταδικάζεται σε φυλάκιση 6 χρονών, επειδή ζήτησε την ανεξαρτησία της Ινδίας από το βρετανικό στέμμα.
1924: Ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ δίνει συναυλία στον Λευκό Οίκο, την οποία παρακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ.
1925: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς από μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς.
1926: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κούνδουρος εισηγείται το θεσμό του πολιτικού γάμου. Αντίθετος με την ιδέα δηλώνει ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, που κυβερνά δικτατορικά.
1929: Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, υπό το φόβο κομμουνιστικών ταραχών, μετά τις δολοφονίες εργατών σε Ελευσίνα και Λαύριο.
1930: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος εκφωνεί μνημειώδη λόγο στη Βουλή, για να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την πολιτική προσέγγισης προς την Τουρκία που ακολουθεί.
1931: Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας εκδιώκει τον σερ Όσβαλντ Μόσλεϊ, επειδή το πρόγραμμα που πρότεινε για το Κόμμα έχει στοιχεία της φασιστικής ιδεολογίας.
1932: Σεισμοί πλήττουν την Κεφαλλονιά, με πολύ μεγάλες καταστροφές στα χωριά.
1932: Η όπερα του Κουρτ Βάιλ «Η Εγγύηση» (Die Bürgschaft) κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο.
1933: Μετά την αποτυχία του κινήματος του στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα να εμποδίσει την άνοδο των αντιβενιζελικών κομμάτων στην εξουσία, ο Παναγής Τσαλδάρης σχηματίζει κυβέρνηση, που στηρίζεται σε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα παραιτηθεί στις 10 Οκτωβρίου του 1935.
1933: 120 άνθρωποι σκοτώνονται από ισχυρό σεισμό που πλήττει την Καλιφόρνια.
1939: Δραματικές εξελίξεις οδηγούν στην κατάρρευση του τσεχοσλοβακικού κράτους, το οποίο περιέρχεται στην ολοκληρωτική κηδεμονία της ναζιστικής Γερμανίας.
1941: Η «Λουφτβάφε» βομβαρδίζει ανηλεώς το Πόρτσμουθ.
1943: Η κατοχική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου δηλώνει επίσημα ότι αίρεται ο νόμος για την υποχρεωτική εργατική επιστράτευση και δίνεται αύξηση 15% στους μισθούς των υπαλλήλων.
1943: Γάλλοι, Βρετανοί και Έλληνες καταδρομείς (Ιερολοχίτες) αποκρούουν σφοδρές γερμανικές επιθέσεις στο Κσαρ - Ριλάν της Τυνησίας.
1944: Αναγγέλλεται η δημιουργία της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθερώσεως (ΠΕΕΑ). Προσωρινός πρόεδρός της είναι ο συνταγματάρχης Ευριπίδης Μπακιρτζής, παλαιότερα εκπρόσωπος της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΚΑ, και μέλη της οι Μάντακας (ΕΛΑΣ), Σιάντος (ΚΚΕ), Τσιριμώκος (ΕΛΔ), Γαβριηλίδης (Αγροτικό Κόμμα) και ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Αλέξανδρος Σβώλος, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα θα αναλάβει πρόεδρος της ΠΕΕΑ.
1944: Μετά την άρνηση της Ιρλανδίας να αποπέμψει τους διπλωμάτες των δυνάμεων του Άξονα στο Δουβλίνο, η Βρετανία αποφασίζει να διακόψει την εναέρια και θαλάσσια επικοινωνία προς τη Νότια Ιρλανδία.
1948: Ο Χέρμπερτ Χούβερ γίνεται ο πρώτος πιλότος της πολιτικής αεροπορίας που σπάει το φράγμα του ήχου με το πειραματικό αεροπλάνο Χ1.
1949: Κλείνει επ' αόριστον το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διότι καθυστερεί επί εννέα μήνες η έγκριση του προϋπολογισμού του.
1952: Ο στρατηγός Μπατίστα ξαναπαίρνει την εξουσία στην Κούβα, έπειτα από πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση του προέδρου Κάρλο Πρίο Σοκάρας.
1956: Συλλαλητήρια διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα για την σύλληψη και εξορία του Μακαρίου.
1959: Οι Θιβετιανοί εξεγείρονται κατά των Κινέζων που κατέχουν τη χώρα τους.
1964: Σοβιετικό καταδιωκτικό καταρρίπτει πάνω από το δάσος της Θουριγγίας, στην Ανατολική Γερμανία, ένα αμερικανικό αεροσκάφος, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
1966: Το συγκρότημα των Beach Boys ηχογραφεί το τραγούδι God only knows.
1968: Ο δολοφόνος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Τζέιμς Ερλ Ρέι, καταδικάζεται σε 99 χρόνια φυλάκιση.
1977: Στις 7 το πρωί, σ' ένα τραπεζάκι έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, οι Sex Pistols υπογράφουν συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία A&M Records. Το συμβόλαιο θα διαρκέσει έξι μέρες.
1978: Απαγορεύονται με νόμο στην Ελλάδα οι διαφημίσεις τσιγάρων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
1979: Ο μουσουλμάνος εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας «Ιλερί» της Κομοτηνής, Χαλίλ Σαλί, καταδικάζεται σε φυλάκιση 15 μηνών για εμπρηστικό άρθρο του.
1979: Η Γκλόρια Γκέινορ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «I Will Survive».
1982: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την εισαγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη, κατηγορώντας τη για συνεχή υποστήριξη της τρομοκρατίας.
1983: Οι εφορίες και τα δημόσια ταμεία στην Ελλάδα ενοποιούνται με διάταξη νόμου σε μια υπηρεσία.
1984: Οι Van Halen ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Jump».
1985: «Πέφτει», έπειτα από δώδεκα χρόνια, η στρατιωτική δικτατορία στην Ουρουγουάη.
1985: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, αντιδρά στην απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να προτείνει τον Χρήστο Σαρτζετάκη ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παραιτείται. Τη θέση του αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Αλευράς.
1986: Ο αρχαιολόγος καθηγητής Μανώλης Ανδρόνικος αναγορεύεται διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
1987: Το Βατικανό καταδικάζει την απόκτηση παιδιού μέσω δανεικής μητέρας, όπως έχει κάνει και με τα παιδιά του σωλήνα και την εξωσωματική γονιμοποίηση.
1988: 50 άνθρωποι σκοτώνονται και πολλοί τραυματίζονται στην Τρίπολη της Λιβύης, κατά τη διάρκεια σύρραξης μεταξύ φιλάθλων στον φιλικό αγώνα Λιβύη - Μάλτα.
1990: Η αμερικανίδα Τζένιφερ Καπριάτι, γίνεται σε ηλικία 13 ετών και 11 μηνών η νεώτερη τενίστρια που φτάνει στον τελικό ενός επαγγελματικού τουρνουά.
1994: Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, κηδεύεται με τιμές πρωθυπουργού.
1995: Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία, με 181 ψήφους (ΠΑΣΟΚ - Πολιτική Άνοιξη). Ο αντίπαλός του Αθανάσιος Τσαλδάρης, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, λαμβάνει 109 ψήφους.
1995: Ο ειδικός εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι δηλώνει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας Κυπριακής Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή δύο κοινοτήτων.
1996: Ο Ολυμπιακός κατακτά τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο στο βόλεϊ. Νικά 3-2 τη γερμανική Βούπερταλ, στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
2000: Η τραγουδίστρια των Pretenders, Κρίσι Χάιντ, συλλαμβάνεται έξω από κατάστημα της Gap στο Μανχάταν, ως καθοδηγήτρια διαδήλωσης υπέρμαχων των δικαιωμάτων των ζώων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη χρήση δερμάτων αγελάδων που έχουν σφαγιασθεί «παράνομα και απάνθρωπα».
2002: Η Αλάνις Μορισέτ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Under Rug Swept.
2003: Σε αδιέξοδο καταλήγουν οι διαβουλεύσεις στη Χάγη για την επίλυση του Κυπριακού, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο στο Κυπριακό επιρρίπτουν ΟΗΕ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Φόρεϊν Όφις, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, όσον αφορά την ένταξή της στους κόλπους της.
2003: Οι AC/DC εισέρχονται στο Rock and Roll Hall of Fame.
2008: Θιβετιανής καταγωγής ακτιβιστές ανάβουν δάδα έξω από την Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την κινεζική κυριαρχία στο Θιβέτ. Αποπειράθηκαν να ανάψουν τη δάδα εντός του αρχαιολογικού χώρου, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία.
2010: Αιματηρή συμπλοκή στη Δάφνη, στη διάρκεια της οποίας πέφτει νεκρός ο 35χρονος αναρχικός Λάμπρος Φούντας από πυρά αστυνομικών.
2010: Οι ελληνικές αρχές κλείνουν τον διαδικτυακό τόπο δωρεάν ανταλλαγής αρχείων www.gamato.info.

Γεννήσεις

1749: Λορέντζο Ντα Πόντε, ιταλός ποιητής και λιμπρετίστας. (Θαν. 17/8/1838)
1844: Πάμπλο Ντε Σαρασάτε, ισπανός δεξιοτέχνης του βιολιού και συνθέτης. (Θαν. 20/9/1908)
1845: Αλέξανδρος Γ', τσάρος της Ρωσίας (1881-1894). (Θαν. 1/11/1894)
1892: Άρθουρ Χόνεγκερ, γαλλοελβετός συνθέτης. Πιο γνωστή σύνθεσή του το Pacific 231, που μιμείται τον ήχο της ατμομηχανής. (Θαν. 27/11/1955)
1900: Παντελής Πουλιόπουλος, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ (1924-1926) και από τα ιδρυτικά μέλη του τροτσκιστικού κινήματος στην Ελλάδα. (Θαν. 6/6/1943)
1903: Λίον Μπίσμαρκ «Μπιξ» Μπάιντερμπεκ, αμερικανός κορνετίστας και πιανίστας της τζαζ. (Θαν. 6/8/1931)
1920: Μπορίς Βιαν, γάλλος ποιητής και μουσικός. (Θαν. 23/6/1959)
1927: Λευτέρης Χαλκιαδάκης, αρχιμουσικός, συνεργάτης της Ελένης Καραΐνδρου. (Θαν. 11/1/2008)
1930: Γιάννης Νεμπίδης, διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού (1950-1962).
1936: Ζεπ Μπλάτερ, ελβετός πρόεδρος της FIFA.
1938: Μαρίνα Βλαντί, γαλλίδα ηθοποιός.
1938: Ιερώνυμος Β', κατά κόσμο Ιωάννης Λιάπης, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.
1940: Τσακ Νόρις, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κάρλος Ρέι, αμερικανός ηθοποιός.
1947: Τομ Σολζ, αμερικανός κιθαρίστας, ιδρυτικό μέλος των Boston.
1950: Τεντ ΜακΚίνα, σκωτσέζος ντράμερ, που συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Ρόρι Γκάλαχερ και τους Sensational Alex Harvey Band.
1951: Δημήτρης Πιατάς, ηθοποιός.
1952: Μόργκαν Τσβανγκιράι, πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε.
1953: Πολ Χάτζις, καναδός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.
1957: Οσάμα Μπιν Λάντεν, σαουδάραβας επιχειρηματίας, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. (Θαν. 2/5/2011)
1958: Σάρον Στόουν, αμερικανίδα ηθοποιός.
1963: Τζεφ Άμεντ, αμερικανός μπασίστας των Pearl Jam.
1964: Νένε Τσέρι, σουηδή τραγουδίστρια. («Buffalo Stance», «7 Seconts»)
1966: Έντι Μπρίκελ, αμερικανίδα τραγουδίστρια.
1966: Ντέιβ Κρούζεν, αμερικανός ντράμερ των Pearl Jam.
1972: Παρασκευή Τσιαμήτα, πρωταθλήτρια του τριπλούν.
1973: Εύα Χερτζίγκοβα, μοντέλο από την Τσεχία.
1973: Τζον ΛεΚόμπτ, αμερικανός κιθαρίστας των Evanescence.
1981: Σαμουέλ Ετό, καμερουνέζος ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα.

Θάνατοι

1760: Κρίστοφ Γκράουπνερ, γερμανός τσεμπαλίστας και συνθέτης. (Γεν. 13/1/1683)
1832: Μούτσιο Κλεμέντι, ιταλός συνθέτης, που αναγνωρίζεται ως ο πρώτος που έγραψε έργα για πιάνο. (Γεν. 24/1/1752)
1856: Λουντοβίκο Λιπαρίνι, φιλέλληνας ιταλός ζωγράφος. Γνωστά έργα του που έχουν σχέση με την Επανάσταση του 1821 είναι: «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ανεξαρτησίας» και «Ο Όρκος του Λόρδου Βύρωνα». (Γεν. 17/2/1800)
1870: Ιγκνάζ Μόσελες, βοημός συνθέτης και βιρτουόζος του πιάνου. (Γεν. 23/5/1794)
1872: Τζουζέπε Ματσίνι, ιταλός πολιτικός, από τους «πατέρες» του ιταλικού έθνους. (Γεν. 22/6/1805)
1910: Καρλ Ράινεκε, δανός συνθέτης, πιανίστας και μαέστρος. (Γεν. 23/6/1824)
1940: Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, ρώσος συγγραφέας. («Διαβολιάδα», «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα») (Γεν. 3/5/1891)
1942: Ιωάννης Γρυπάρης, ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής, από τον Αρτεμώνα της Σίφνου. («Σκαραβαίοι και Τερακότες») (Γεν. 17/7/1870)
1967: Γιώργος Μπάτης, ρεμπέτης. (Γεν. 1885)
1970: Βασίλης Αυλωνίτης, ηθοποιός. (Γεν. 1/1/1904)
1973: Ρόμπερτ Σιόντμακ, αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Γεν. 8/8/1900)
1985: Κονσταντίν Τσερνιένκο, πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, τον οποίο διαδέχτηκε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. (Γεν. 24/9/1911)
1992: Γιώργος Ζαμπέτας, λαϊκός συνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού. (Γεν. 25/1/1925)
2001: Σόλων Κυδωνιάτης, αρχιτέκτονας, μουσικός, ακαδημαϊκός και καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. (Γεν. 1906)
2001: Νικόλας Γεωργιάδης, διεθνούς φήμης σκηνογράφος. (Γεν. 14/9/1923)
2004: Ρένος Αποστολίδης, φιλόλογος, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. («Πυραμίδα '67», «Κριτική του Μεταπολέμου», «Κλειδιά», «Κατηγορώ») (Γεν. 2/3/1924)
2010: Τιμ Χόλαντ, αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής στο τάβλι. (1968-1973). (Γεν. 3/3/1931)
 
ΠΗΓΗ:       http://www.sansimera.gr/almanac/full/1003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου