Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

13 Φεβρουαρίου

Γεγονότα

1503: Η πρόκληση της Μπαρλέτα.13 Ιταλοί και 13 Γάλλοι Ιππότες τίθενται αντιμέτωποι σε μία ιστορική μονομαχία στην πόλη Μπαρλέτα της Απουλίας. Νικητές αναδεικνύονται οι Ιταλοί.
1633: Ο ιταλός αστρονόμος Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) φτάνει στη Ρώμη για να δικαστεί ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης, κατηγορούμενος για τη δοξασία του ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο.
1668: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λισσαβόνας, με την οποία η Ισπανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Πορτογαλίας.
1741: Το «The American Magazine» είναι το πρώτο περιοδικό που κυκλοφορεί στην Αμερική.
1777: Ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ συλλαμβάνεται χωρίς κατηγορία και φυλακίζεται στον πύργο Βενσέν.
1785: Το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 18 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Κ456, κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1795: Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το πρώτο κρατικό στις ΗΠΑ.
1816: Οι Τούρκοι σφάζουν μέσα στο σπίτι του τον πρόκριτο της Καρύταινας Ιωάννη Δεληγιάννη. Ο γιος του, Κανέλλος, και οι άλλοι Δεληγιανναίοι όρκιζαν από τότε τους Φιλικούς επάνω στον τοίχο όπου υπήρχαν οι κηλίδες του αίματος του Δεληγιάννη.
1822: Ο αμερικανός Τζερεμάια Μπέιλι λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη χορτοκοπτική μηχανή.
1824: Αποκρούεται τουρκική επίθεση κατά του φρουρίου της Κορώνης.
1832: Η χολέρα κάνει την πρώτη εμφάνισή της στο Λονδίνο.
1837: Ταραχές ξεσπούν στη Νέα Υόρκη, εξαιτίας της υψηλής τιμής του αλευριού.
1858: Ο σερ Ρίτσαρντ Μπάρτον και ο καπετάνιος Τζον Σπίκι είναι οι πρώτοι Ευρωπαίοι που ανακαλύπτουν τη Λίμνη Ταγκανίκα στην Ανατολική Αφρική.
1866: Ο αμερικανός παράνομος Τζέσε Τζέιμς κάνει την πρώτη του ληστεία σε τράπεζα.
1867: Το εμβληματικό βαλς του Γιόχαν Στράους Ο Γαλάζιος Δούναβης κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1880: Ο αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον παρατηρεί τη ροή των ηλεκτρονίων μέσω ενός νήματος πυρακτώσεως. Πρόκειται για το φαινόμενο της θερμοϊονικής εκπομπής, που έμεινε γνωστό και ως «φαινόμενο Έντισον».
1881: Η πρώτη φεμινιστική εφημερίδα εκδίδεται στο Παρίσι από τη σουφραζέτα Ιμπερτίν Οκλέρ, με τίτλο «Η Πολίτις» («La Citoyenne»).
1888: Ο Γκούσταβ Μάλερ αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Όπερας της Βουδαπέστης.
1894: Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.
1914: Ιδρύεται στη Νέα Υόρκη η ASCAP (αμερικάνικη ΑΕΠΙ) για να προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των συνθετών.
1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα κατακυρωθούν στην Ελλάδα, εάν αυτή αποχωρήσει από τη Βόρειο Ήπειρο. Οι αντιδράσεις που ξεσπούν στην Ήπειρο προκαλούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Ελευθέριου Βενιζέλου, που δηλώνει ότι κάθε αντίσταση εκ μέρους του ελληνικού ή ηπειρωτικού λαού θα έχει κακές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή.
1920: Δημιουργείται στις ΗΠΑ η πρώτη επαγγελματική ομάδα μπάσκετ, που αποτελείται μόνο από έγχρωμους παίκτες με το όνομα «Renaissance» («Αναγέννηση»).
1929: Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς γράφει μουσική για το θεατρικό έργο του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι «Ο Κοριός».
1935: Ο Μπρούνο Χάουπτμαν καταδικάζεται για την απαγωγή και τη δολοφονία του παιδιού του διάσημου αεροπόρου Τσαρλς Λίντμπεργκ.
1937: Επιστολή του Γιώργου Σεφέρη περί της δημοτικής γλώσσας δημοσιεύεται στα «Νέα Γράμματα».
1938: Ο Παναθηναϊκός συντρίβει τον Αθηναϊκό με 13-0, για το Πρωτάθλημα Αθήνας Ο Πιερράκος πετυχαίνει 8 γκολ (μοναδική περίπτωση στα ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά), ενώ τα υπόλοιπα σημειώνουν οι Δ. Μπαλτάσης (2), Μηγιάκης, Τριανταφύλλης και Τσούτσος.
1939: Ο Τζορτζ Κιούκορ, που θα σκηνοθετούσε την ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος», απολύεται καθ' υπόδειξη του πρωταγωνιστή Κλαρκ Γκέιμπλ.
1942: Ακυρώνεται το σχέδιο του Αδόλφου Χίτλερ για εισβολή στην Αγγλία.
1945: Συμμαχικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη Δρέσδη της Γερμανίας. 135.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
1945: Ο «Κόκκινος Στρατός» καταλαμβάνει τη Βουδαπέστη από τις δυνάμεις του Άξονα.
1946: Τίθεται δοκιμαστικά σε λειτουργία ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, ENIAC.
1953: Το σκηνικό κοντσέρτο του Καρλ Ορφ «Ο θρίαμβος της Αφροδίτης», σε κείμενα των Κάτουλου, Σαπφούς και Ευριπίδη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Σκάλα του Μιλάνου.
1955: Το Ισραήλ αποκτά τέσσερις από τους επτά Παπύρους της Νεκράς Θάλασσας. Πρόκειται για αρχαία χειρόγραφα, που περιλαμβάνουν κείμενα στα εβραϊκά, στα αραμαϊκά, στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1947 σε σπηλιές κοντά στο Κουμράν, ένα οχυρό που βρίσκεται βορειοδυτικά της Νεκρής Θάλασσας. Αποδίδονται στα μέλη μιας μοναστικής κοινότητας που ήταν εγκαταστημένη στην έρημο του Κουμράν.
1957: Στις 12 το μεσημέρι τα πάντα νεκρώνουν στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, ο ελληνικός λαός αποφασίζει να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της Βρετανίας, αλλά και άλλων χωρών, στο Κυπριακό Ζήτημα. Το σύνθημα δίνουν οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες συναγερμού.
1960: Η Γαλλία πραγματοποιεί την πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας στην έρημο της Σαχάρας.
1960: Η Μελίνα Μερκούρη, σε συνέντευξή της, εκδηλώνει τα φιλοπαναθηναϊκά αισθήματά της: «Μάλιστα, είμαι Παναθηναϊκός. Δεν συμπαθώ τον Ολυμπιακό, γιατί οι φίλαθλοί του είναι εγωιστές», δηλώνει, μεταξύ άλλων, γκρεμίζοντας τον… φιλοολυμπιακό μύθο, που είχε χτιστεί αφότου τραγούδησε «Τα παιδιά του Πειραιά».
1961: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέπτεται τη Βρετανία, όπου έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Χάρολντ ΜακΜίλαν. Κατά την υποδοχή του στον σιδηροδρομικό σταθμό «Βικτόρια» σημειώνονται επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ελλήνων διαδηλωτών - επικεφαλής των οποίων είναι η Μπέττυ Αμπατιέλου, σύζυγος του κρατουμένου στην Ελλάδα στελέχους της Αριστεράς- που ζητούσαν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
1961: Ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη τους Συμφωνικούς Χορούς από το West Side Story.
1967: Οι Beatles κυκλοφορούν σε σινγκλ τις επιτυχίες τους «Strawberry Fields Forever» και «Penny Lane».
1969: Ο Μπομπ Ντίλαν ηχογραφεί το τραγούδι Lay, Lady, Lay στο Νάσβιλ του Τενεσί.
1970: Περισσότεροι από 300 αμερικανοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες ζητούν την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη, που είναι κρατούμενος της Χούντας στο στρατόπεδο του Ωρωπού.
1970: Η General Motors ανακοινώνει ότι σχεδιάζει αυτοκίνητα που θα κινούνται με αμόλυβδη βενζίνη.
1972: Το μιούζικαλ «Grease» κάνει πρεμιέρα στο Broadway.
1972: Οι Led Zeppelin αναγκάζονται να ακυρώσουν συναυλία τους στη Σιγκαπούρη, καθώς οι αρχές του κράτους αρνούνται να τους επιτρέψουν την κάθοδο από το αεροπλάνο, επειδή έχουν μακριά μαλλιά.
1972: Τελετή λήξης των 11ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σαπόρο της Ιαπωνίας, οι πρώτοι που διεξήχθησαν σε ασιατικό έδαφος.
1973: Δημοσιεύεται στο Παρίσι στα ρωσικά ο πρώτος τόμος του έργου του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν Το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ, το οποίο περιγράφει την καταπιεστική αστυνομοκρατία που επικρατούσε στη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν. Οι αρχές της ΕΣΣΔ χαρακτηρίζουν το βιβλίο συκοφαντικό. Ένα χρόνο αργότερα ο συγγραφέας θα εγκαταλείψει τη χώρα.
1974: Ο Ντέιβιντ Μπάουι αρνείται να γράψει τον ύμνο των ομοφυλόφιλων.
1975: Σε απάντηση των προτάσεων της Ελληνοκυπριακής πλευράς, οι Τουρκοκύπριοι ανακηρύσσουν τα κατεχόμενα σε Ομόσπονδο Τουρκοκυπριακό Κράτος και κάνουν τις δικές τους προτάσεις.
1976: Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στα Σπάτα της Αττικής, ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής που διαδηλώνουν κατά της εγκατάστασης του νέου αεροδρομίου των Αθηνών και την αστυνομία. Σημειώνονται μικροτραυματισμοί και αρκετοί διαδηλωτές συλλαμβάνονται.
1978: Στο κενό πέφτουν τόσο οι συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, όσο και η συνάντηση Καραμανλή - Ετσεβίτ στο Μοντρέ της Ελβετίας.
1980: Ο ηγέτης των Thin Lizzy Φιλ Λάινοτ παντρεύεται την Κάρολιν Κράουδερ, κόρη του Λέσλι Κράουδερ, προσωπικότητας της βρετανικής τηλεόρασης.
1980: Η αγγλική αστυνομία εισβάλλει στο σπίτι του πρώην Sex Pistol, Τζον Λάιντον, ο οποίος τους υποδέχεται κρατώντας ένα σπαθί. Το μόνο παράνομο αντικείμενο που βρίσκουν οι αστυνομικοί είναι ένα δακρυγόνο, το οποίο, όπως τους δηλώνει, το έχει για προστασία του.
1981: Το έργο του Ιάννη Ξενάκη «Άις» (ο ομηρικός Άδης), σε ποίηση Σαπφούς και Ομήρου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μόναχο.
1981: Η Island Records κυκλοφορεί τις κασέτες One Plus One. Στη μία πλευρά περιέχεται το άλμπουμ του καλλιτέχνη, ενώ η άλλη πλευρά είναι κενή, για να μπορεί ο αγοραστής να ηχογραφήσει ότι θέλει.
1982: Μία επιτύμβια μαρμάρινη στήλη εξαφανίζεται από τον τάφο του τραγουδιστή των Lynyrd Skynyrd, Ρόνι Βαν Ζαντ. Η αστυνομία θα τη βρει δύο εβδομάδες αργότερα στην κοίτη ενός ξεροπόταμου.
1983: Ο Σπύρος Κυπριανού επανακλέγεται Πρόεδρος της Κύπρου με το 56,54% των ψήφων. Αντίπαλοι του, ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Βάσος Λυσαρίδης.
1983: Πυρκαγιά σε κινηματογράφου του Τορίνο προκαλεί τον θάνατο 64 ανθρώπων.
1983: Μεγάλη επιτυχία της Κύπρου, που αποσπά ισοπαλία 1-1 από την πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία. Τα γκολ σημειώνουν ο Μαυρής στο 47' και ο Γκρατσιάνι στο 57'.
1984: Ο Κονσταντίν Τσερνιένκο διαδέχεται τον Γιούρι Αντρόποφ στην ηγεσία της ΕΣΣΔ.
1988: Τελετή έναρξης των 15ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Κάλμπαρι του Καναδά. Συμμετέχουν 1.428 αθλητές από 57 χώρες.
1988: Ο Μάικλ Τζάκσον αγοράζει ένα ράντζο στη Σάντα Ινέζ της Καλιφόρνια και το ονομάζει Neverland.
1989: Ο Φιλ Κόλινς, η Άνι Λένοξ, η Τρέισι Τσάπμαν και οι U2 είναι οι νικητές των Βρετανικών Μουσικών Βραβείων.
1991: Η αμερικανική ταινία Χορεύοντας με τους Λύκους του Κέβιν Κόστνερ εξασφαλίζει 12 υποψηφιότητες για τα Βραβεία Όσκαρ.
1991: Η Βόρεια και η Νότια Κορέα αποφασίζουν την ένωσή τους σε αθλητικό επίπεδο. Πάντως στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992, θα εμφανιστούν χωριστά.
1991: Ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Σόθμπις ανακοινώνει την ανακάλυψη των χειρογράφων του Μαρκ Τουέιν για το έργο «Χάκλμπερι Φιν», τα οποία θεωρούνταν χαμένα επί περίπου έναν αιώνα.
1991: Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί χτυπούν υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης με δύο κατευθυνόμενες με λέιζερ «έξυπνες βόμβες». Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φρικτό τρόπο. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους επρόκειτο για στρατιωτική εγκατάσταση.
1993: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια.
1993: Ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να ξεχάσει το παρελθόν και να συνάψει νέες σχέσεις με τις ΗΠΑ, αν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να ακούσει την άποψη του Ιράκ.
1993: Οι Cult ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Pure Cult.
1995: Στο Μεξικό, οι Ζαπατίστας καταγγέλλουν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές.
1995: Το δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία απαγγέλλει κατηγορίες εναντίον 21 Σέρβων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε στρατόπεδο κρατουμένων της Βοσνίας, το 1992.
1997: Ο Συνασπισμός απορρίπτει το ενδεχόμενο κεντρικής συμφωνίας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές, όχι όμως και σε τοπικό επίπεδο.
1997: Το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Ντισκάβερι αρχίζει τις διαδικασίες επισκευής του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χαμπλ, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά στο εξώτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας. Η αντικατάστασή του από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο της Επόμενης Γενιάς προγραμματίζεται για το 2009.
1998: Η αστυνομία του αεροδρομίου του Μάντσεστερ συλλαμβάνει τον πρώην τραγουδιστή των Stone Roses Ίαν Μπράουν, μετά από καυγά που είχε κατά τη διάρκεια της πτήσης του από το Παρίσι. Θα καταδικασθεί σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών, ενώ θα του απαγορευτεί να πετά με την British Airways.
1999: Η θεσμική κατοχύρωση του «fair play» στην Αγγλία. Στο 75ο λεπτό του αγώνα κυπέλλου Άρσεναλ - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (2-1) οι παίκτες της Σέφιλντ πετούν την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου, για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στον τραυματία συμπαίκτη τους Λι Μόρις. Στην επαναφορά, όμως, ο Κανου δίνει πάσα στον Όβερμαρς, ο οποίος σκοράρει. Μετά τη λήξη του αγώνα, ο προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, και ο αντιπρόεδρος Ντέιβιντ Ντέιν ζητούν από τον διαιτητή του αγώνα Στιβ Μπρους την επανάληψη, αίτημα το οποίο γίνεται δεκτό από την Αγγλική Ομοσπονδία μετά από 127 χρόνια στην ιστορία του Κυπέλλου. Ο αγώνας θα επαναληφθεί μετά από τρεις ημέρες, με νίκη της Άρσεναλ.
2000: Οι Oasis ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Go Let It Out».
2001: Τετρακόσιοι άνθρωποι πέφτουν θύματα του ισχυρού σεισμού, μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, που πλήττει το Ελ Σαλβαδόρ.
2004: Η ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το λιβάδι που δακρύζει» κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους.
2004: Οι Led Zeppelin τιμώνται με ειδικό βραβείο για την προσφορά τους στη μουσική, κατά τη διάρκεια απονομής των βραβείων Γκράμι στο Λος Άντζελες. Από την τελετή απουσιάζει ο Ρόμπερτ Πλαντ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
2005: Χιονοστιβάδα σκοτώνει πέντε ορειβάτες στο Μαίναλο της Αρκαδίας.
2005: Ο Ρέι Τσαρλς βραβεύεται μεταθανάτια με 6 Γκράμι για το κύκνειο άσμα του Genius Loves Company.
2005: Οι αναγνώστες της αγγλικής εφημερίδας The Sun ψηφίζουν το Careless Whisper του Τζορτζ Μάικλ ως το καλύτερο βρετανικό τραγούδι της τελευταίας 25ετίας. Στη δεύτερη θέση το Wonderwall των Oasis και στην τρίτη το Wuthering Heights της Κέιτ Μπους.
2005: Οι Keane ανεβαίνουν στο No1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το ντεμπούτο άλμπουμ τους Hopes and Fears.
2005: Οι U2 ανεβαίνουν στο No1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Sometimes You Can't Make It On Your Own.
2007: Το γαλλικό τρένο υψηλών ταχυτήτων TGV καταρρίπτει το δικό του προηγούμενο ωριαίο ρεκόρ, φτάνοντας τα 553 χλμ. στην ευθεία Παρίσι - Στρασβούργο. Διεθνώς, το ρεκόρ κατέχει το αντίστοιχο γερμανικό τρένο με 581 χλμ.
2007: Η Κύπρος υποβάλλει αίτηση για ένταξή της στην Ευρωζώνη.
2007: Η σύνθεση του Φίλιπ Γκλας «Songs and Poems for Solo Cello» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.
2007: Ο Ροντ Στιούαρτ πληρώνεται με ένα εκατομμύριο δολάρια για να τραγουδήσει στα εξηκοστά γενέθλια του χρηματιστή Στιβ Σουάρζμαν στην Νέα Υόρκη.
2008: Απορρίπτεται από τη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens.

Γεννήσεις

1682: Τζιοβάνι Μπατίστα Πιατσέτα, ιταλός ζωγράφος. Τα έργα του, που βρίσκονται σε ιστορικά κτίσματα της Βενετίας, προοιωνίζουν το στιλ μπαρόκ. Επηρέασε σημαντικά και τον άλλο βενετσιάνο ζωγράφο Τζιοβάνι Μπατίστα Τιέπολο, ο οποίος υπήρξε μαθητής του. (Θαν. 28/4/1754)
1728: Τζον Χάντερ, σκοτσέζος ανατόμος και χειρουργός, πρωτοπόρος στη παθολογοανατομία. (Θαν. 16/10/1793)
1766: Τόμας Μάλθους, άγγλος οικονομολόγος και ιερωμένος, που θεωρείται ο «πατέρας» της δημογραφίας. Διατύπωσε το νόμο που φέρει το όνομά του, σύμφωνα με τον οποίο ο πληθυσμός τείνει να αυξάνει γρηγορότερα από την τροφή που χρειάζεται για τις ανάγκες του. (Θαν. 23/12/1834)
1769: Ιβάν Κρίλοφ, ρώσος παραμυθάς. (Θαν. 21/11/1844)
1870: Λέοπολντ Γκοντόφσκι, πολωνοαμερικανός πιανίστας και συνθέτης, από τους κορυφαίους πιανίστες όλων των εποχών. (Θαν. 21/11/1938)
1903: Ζορζ Σιμενόν, βέλγος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον επιθεωρητή Μεγκρέ. (Θαν. 4/9/1989)
1910: Γουίλιαμ Σόκλεϊ, αγγλοαμερικανός φυσικός. Το 1956 κέρδισε μαζί με τους Τζιν Μπαρντίν και Γουόλτερ Μπράτεϊν το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη του τρανζίστορ. (Θαν. 12/8/1989)
1923: Τσακ Γίεγκερ, ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου το 1947, ταξιδεύοντας με τον πύραυλο Bell X-1. Υπηρέτησε στην αμερικανική αεροπορία ως πιλότος δοκιμαστικών πτήσεων.
1924: Ζαν Ζακ Σερβάν - Σρεμπέρ, γάλλος δημοσιογράφος και πολιτικός. (Θαν. 7/11/2006)
1929: Ομάρ Τορίχος, δικτάτορας του Παναμά. (Θαν. 31/7/1981)
1933: Εμανουέλ Ουνγκαρό, γάλλος μόδιστρος.
1933: Κιμ Νόβακ, αμερικανίδα ηθοποιός.
1938: Όλιβερ Ριντ, άγγλος ηθοποιός. (Θαν. 2/5/1999)
1943: Μπιλ Σίμζικ, αμερικανός παραγωγός, που δούλεψε με τους Eagles, Who, Μπι Μπι Κινγκ, Τζο Γουόλς, Wishbone Ash και The J. Geils Band.
1944: Πίτερ Τορκ, άγγλος μουσικός και ηθοποιός, μπασίστας των Monkees.
1945: Χρήστος Τερζανίδης, διεθνής έλληνας ποδοσφαιριστής με θητεία στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό.
1950: Πίτερ Γκάμπριελ, άγγλος ρόκερ, ιδρυτικό μέλος των Genesis.
1956: Γιάννης Κούρος, δρομέας υπερμαραθωνίου.
1956: Λίαμ Μπρέιντι, ιρλανδός ποδοσφαιριστής.
1956: Πίτερ Χουκ, άγγλος μπασίστας των Joy Division και των New Order.
1960: Πιερλουίτζι Κολίνα, ιταλός διαιτητής.
1961: Λες Γουόρνερ, άγγλος ντράμερ των Cult.
1974: Ρόμπι Ουίλιαμς, άγγλος τραγουδιστής.
1979: Μίνα Σουβάρι, αμερικανίδα ηθοποιός.
1985: Αλέξανδρος Τζιώλης, ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.

Θάνατοι

1332: Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 25/3/1259)
1542: Αικατερίνη, (Κάθριν Χάουαρντ), Βασίλισσα της Αγγλίας, πέμπτη σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου 8ου, η οποία αποκεφαλίστηκε για μοιχεία. (Γεν. 1521)
1571: Μπενβενούτο Τσελίνι, ιταλός συγγραφέας και γλύπτης, γνωστός για το διάσημο μπρούτζινο άγαλμά του «Ο Περσέας με το κεφάλι της Μέδουσας». Έγραψε σπουδαία απομνημονεύματα. (Γεν. 3/11/1500)
1883: Ρίχαρντ Βάγκνερ, γερμανός συνθέτης. (Γεν. 22/5/1813)
1899: Ανδρέας Συγγρός, έλληνας επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 12/10/1830)
2001: Μόντι Γουντχάους, βρετανός φιλέλληνας πολιτικός και ιστορικός. Με το ψευδώνυμο Κρις έλαβε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών και στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. (Γεν. 11/5/1917)
2002: Γουάιλον Τζένινγκς, αμερικανός τραγουδιστής της κάντρι. (Γεν. 15/6/1937)
2005: Τατιάνα Γκρίτση - Μιλιέξ, ελληνίδα συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός. (Γεν. 20/10/1920)
2006: Ανδρέας Κατσούλας, ελληνοαμερικανός ηθοποιός. (Γεν. 18/5/1946)
2010: Δημήτρης Κωνστάντιος, καθηγητής αρχαιολογίας, διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου. (Γεν. 1951)
ΠΗΓΗ:   http://www.sansimera.gr/almanac/full/1302

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου