Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ π. ΙΕΡΟΘΕΟΣ


 

ΝΕΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου εξέλεξε τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο Ζαχάρη ως νέο ηγούμενο της Ιεράς Μονής Χρυσοβαλάντου Αστορίας.

Ο Πανασιολογιότατος χρημάτισε Σχολάρχης της Αθωνιάδας Σχολής στον Αθωνα.
Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, επειδή σημαίνει ότι είναι μύστης του Αγιορειτικού μοναχισμού και αυτό το πνεύμα θα κομίσει στην Ιερά Μονή Χρυσοβαλάντου.

Εκφράζουμε επίσης τη χαρά μας επειδή το Πατριαρχείο εξέλεξε ως Ηγούμενο κληρικό με παραδοσιακή εμφάνιση που είναι απαραίτητη για ένα ηγούμενο Μονής και η οποία - κατά τεκμήριον - αποτελεί απόδειξη ότι δεν είναι νεωτεριστής.

Εκείνο όμως που προπαντός ελπίζουμε είναι ότι ο Πανασιολογιότατος θα φέρει μαζί του ή και θα προσελκύσει στη συνέχεια ικανό αριθμό μοναχών και μοναζουσών για να επανδρώσει την κεντρική Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου αλλά και τα μετόχια της ανά τις ΗΠΑ.

Προσευχόμαστε ο νέος ηγούμενος της Χρυσοβαλάντου να ακολουθήσει το παράδειγμα του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας, ο οποίος έφερνε από την Ελλάδα δύο τρείς - μοναχούς ή μοναχές και αυτοί αποτελούσαν τη μαγιά των νέων αδελφοτήτων που δημιουργήθηκαν.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο Πανοσιολογιότατος συνδέεται με ανδρώες και γυκαικείες Μονές στο Αγιον Ορος και στην Ελλάδα από τις οποίες μπορεί να αντλήσει τον πυρήνα για τη σταδιακή συγκρότηση αδελφοτήτων στην Αστόρια και στα άλλα μέρη που υπάρχουν μετόχια της Ιεράς Μονής Χρυσοβαλάντου.

Ευχόμαστε ο Θεός να ευλογήσει την ηγουμενία του Πανοσιολογιότατου και παράλληλα εκφράσουμε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φιλομηλίου κ. Ηλία, ο οποίος με υπομονή και ταπείνωση ανέλαβε τον σταυρό της ευθύνης της εξομάλυνσης της κατάστασης στο μοναστήρι μετά τα όσα λύπησαν και σκανδάλισαν.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΝΕΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΑΣΤΟΡΙΑΣ
Του κ. Νικολάου Μαγγίνα
=====================

Νέος ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόρια διορίσθηκε με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου ο Αρχιμανδρίτης π.Ιερόθεος Ζαχαρής, Σχολάρχης της Αθωνιάδας Ακαδημίας του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ελήφθη κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Αρχιμ. π. Ιερόθεος Ζαχαρής αναλαμβάνει την ηγουμενία της Ιεράς Μονής ύστερα από μια μεταβατική περίοδο δύο ετών κατά την οποία ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας είχε διορισθεί ηγουμενεύων προκειμένου να αποκατασταθεί η κανονική και εύρυθμη λειτουργία του Πατριαρχικού Μοναστηριού.

 

1 σχόλιο:

  1. Ο π. Ιερόθεος είναι ένας πολύ αξιόλογος κληρικός και έχει αφήσει «όνομα» στην Πάτρα. Ο Θεός σιγά σιγά τον επιβραβεύει για τους κόπους του. Την ευχή του να 'χουμε!

    ΥΓ.: Άντε και καλός επίσκοπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή