Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

17 Φεβρουαρίου

Γεγονότα

197: Η Μάχη του Λούγδουνου. Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος νικά τον σφετεριστή του θρόνου Κλαύδιο Αλμπίνο, εξασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1598: Ο Μπόρις Γκοντούνοφ, ένας βογιάρος ταταρικής καταγωγής, επιλέγεται ως τσάρος της Ρωσίας.
1728: Η όπερα του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Κύρος, ο βασιλιάς της Περσίας» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1753: Η Σουηδία αποφασίζει να αφήσει το Ιουλιανό Ημερολόγιο και να ακολουθήσει το Γρηγοριανό.
1792: Η Συμφωνία αρ. 93 του Γιόζεφ Χάυδν κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1801: Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον και Ααρών Μπερ, ισοψηφούν και ο πρώτος αναλαμβάνει την προεδρία με τον δεύτερο να εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
1817: Η Βαλτιμόρη γίνεται η πρώτη πόλη των ΗΠΑ της οποίας οι δρόμοι φωταγωγούνται με λάμπες γκαζιού.
1819: Η «Λειτουργία σε σολ» του Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ κάνει πρεμιέρα στη Δρέσδη για την 50η επέτειο του γάμου του βασιλικού ζεύγους της Σαξωνίας.
1826: Ο Φραντς Σούμπερτ παρουσιάζει στην οικία Πρατομπέρεβα στη Βιέννη το μελόδραμα για φωνή και πιάνο «Αποχαιρετισμός στην Γη» («Abschied von der Erde D.829»), σε στίχους του οικοδεσπότη.
1831: Ο Ιωάννης Καποδίστριας ανακοινώνει την πρόθεση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στην έκδοση 3.000.000 φοινίκων σε χαρτονομίσματα.
1847: Ο Φρεντερίκ Σοπέν με τον τσελίστα Ογκίστ Φρανσόμ παρουσιάζουν το νέο του έργο Σονάτα για τσέλο και πιάνο σε σολ ελάσσονα, έργο 65 στο διαμέρισμά του στο Παρίσι. Το ακροατήριο του περιλαμβάνει την ερωμένη του Γεωργία Σάνδη με την κόρη της, τον ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά και δύο άλλα πρόσωπα.
1851: Η καντρίλια «Χοροεσπερίδα των Σλάβων» (Slaven-Ball-Quadrille op.88) του Γιόχαν Στράους υιού κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1855: Το Κοντσέρτο για Πιάνο αρ. 1 του Φραντς Λιστ κάνει πρεμιέρα στη Βαϊμάρη. Ο ίδιος εμφανίζεται ως σολίστ, ενώ στο πόντιουμ είναι ο Εκτόρ Μπερλιόζ.
1857: Το βαλς «Φαινόμενα» (Phänomene) του Γιόχαν Στράους υιού κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1859: Η όπερα του ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι ο «Χορός των Μεταμφιεσμένων», η οποία είναι βασισμένη στη δολοφονία του σουηδού βασιλιά Γουστάβου, κάνει πρεμιέρα στη Ρώμη.
1864: Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, το υποβρύχιο των νοτίων Χάνλεϊ επιτίθεται κατά του πολεμικού Χαουζοτόνικ των βορείων. Και τα δύο καταλήγουν στο βυθό. Πρόκειται για την πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε υποβρύχιο και πλοίο επιφανείας.
1867: Η ερωμένη του Ριχάρδου Βάγκνερ, Κόζιμα Φον Μπίλοφ, φέρνει στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, ένα κοριτσάκι που το ονομάζουν Εύα Μαρία, από την ηρωίδα των «Αρχιτραγουδιστών της Νυρεμβέργης». Την ίδια μέρα, ο σύζυγος της Κόζιμα, διάσημος μαέστρος Χανς Φον Μπίλοφ, φτάνει στη βίλα Τρίμπσεν της Λουκέρνης, όπου κατοικεί ο Βάγκνερ με την Κόζιμα.
1867: Η πόλκα - μαζούρκας «Lob der Frauen op.315» του Γιόχαν Στράους υιού κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1867: Το πρώτο πλοίο περνά το κανάλι του Σουέζ.
1869: Εκτελείται το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του ατμοκίνητου αστικού σιδηροδρόμου Αθήνας - Πειραιά.
1870: Ο Έντβαρντ Γκριγκ συναντά τον Φραντς Λιστ στη Ρώμη. Ο 58χρονος Λιστ διαβάζει κάποια από τα έργα του 26χρονου νορβηγού συνθέτη και τον ενθαρρύνει να συνεχίσει.
1871: Ο πρωσικός στρατός παρελαύνει νικητής στο Παρίσι, μετά την επικράτησή του στον Γαλλο-Πρωσσικό Πόλεμο.
1872: Η δεύτερη εκδοχή της Φαντασίας - Εισαγωγής «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη.
1877: Η σύνθεση του Αντονίν Ντβόρζακ «Τρίο για πιάνο και έγχορδα, έργο 21» κάνει πρεμιέρα στη Πράγα.
1889: Η Συμφωνία σε ρε ελάσσονα του Σεζάρ Φρανκ κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1892: Ο βασιλιάς Γεώργιος Α' αποπέμπει τον πρωθυπουργό Θεόδωρο Δηλιγιάννη, μολονότι η κυβέρνησή του έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η ενέργεια αυτή αποτελεί άρνηση της Αρχής της Δεδηλωμένης.
1894: Ο Κλοντ Ντεμπισί ανακοινώνει τους αρραβώνες του με τη σοπράνο Τερέζ Ροζέ, παρότι διατηρεί πολυετή δεσμό με τη Γκαμπριέλ Ντιπόν, κόρη ράφτη. Ο αρραβώνας θα διαλυθεί ένα μήνα αργότερα.
1896: Η Συμφωνία αρ.5 του Αλεξάντερ Γκλαζούνοφ κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1901: Ανακοινώνεται ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου 600 άτομα πέθαναν στην Αθήνα από φυματίωση.
1901: Η καντάτα του Γκούσταβ Μάλερ «Θρηνητικό Άσμα» (Das Klagende Lied) κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1904: Η όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Μαντάμ Μπάτερφλαϊ» κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.
1905: Ο ρώσος επαναστάτης Ιβάν Καλιάγιεφ δολοφονεί στη Μόσχα τον Μέγα Δούκα της Ρωσίας, Σεργκέι Αλεξάντροβιτς, που ήταν θείος του Τσάρου Νικολάου Β' κι ένας από τους κυριότερους συμβούλους του.
1911: Ο Έντουαρντ Έλγκαρ αντικαθιστά τον Χανς Ρίχτερ ως μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου.
1912: Η όπερα του Ζιλ Μασνέ «Ρόμα» κάνει πρεμιέρα στο Μόντε Κάρλο.
1913: Ο πίνακας του Μαρσέλ Ντισάν «Γυμνή που κατεβαίνει τις σκάλες» εκτίθεται στη Νέα Υόρκη και προκαλεί σάλο.
1913: Η τουρκική κυβέρνηση, με επανειλημμένα διαβήματά της προς τον νέο Οικουμενικό Πατριάρχη, ζητά τη μεσολάβησή του για σύναψη ειρήνης με την Ελλάδα.
1914: Οι βρετανίδες σουφραζέτες επιτίθενται και καταστρέφουν τα τζάμια της οικίας του βρετανού υπουργού Εσωτερικών και πυρπολούν τις εγκαταστάσεις ενός ομίλου αντισφαίρισης, διεκδικώντας δυναμικά και βίαια δικαίωμα ψήφου.
1914: Η σύνθεση του Έρνο Ντονάνι «Παραλλαγές σε ένα παιδικό σκοπό» κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο.
1914: Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει τη Βόρεια Ήπειρο, έπειτα από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Σχηματίζεται η Προσωρινή Κυβέρνηση της Βόρειας Ηπείρου υπό τον Χρηστάκη Ζωγράφο, η οποία διακηρύσσει την αυτονομία της περιοχής.
1915: Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος συναντάται με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και εγκρίνει την αποστολή ελληνικού στρατού στη Θράκη.
1917: Η σύνθεση του Μπόχουσλαβ Μαρτίνου «Μπουρλέσκ» για πιάνο κάνει πρεμιέρα στην Πολίτσκα της Αυστροουγγαρίας.
1919: Το ελληνικό 7ο Σύνταγμα Πεζικού καταλαμβάνει την πόλη Νικολάιεφ της Μεσημβρινής Ρωσίας, την οποία όμως θα εγκαταλείψει κατόπιν διαταγής την 1η Μαρτίου 1919.
1921: Η σύνθεση του Αρτούρ Χονεγκέρ «Pastorale d’ ete» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1922: Σύναξη ντανταϊστών στο καφενείο Closerie des Lilas στο Παρίσι, με αντικείμενο τη διαμάχη μεταξύ του Αντρέ Μπρετόν και του Τρσταν Τζαρά για την αρχηγία του κινήματος. Παρίστανται περίπου 100 θιασώτες του ντανταϊσμού, ανάμεσά τους οι Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Κονσταντίν Μπρανκούζι και Ζακ Κοκτό. Οι δύο αντίπαλοι ανταλλάσσουν επιχειρήματα, αλλά και ύβρεις, ώσπου ο επιδιατητής Ερίκ Σατί ανακηρύξει νικητή τον Τζαρά. Ο Μπρετόν θα αποχωρήσει και θα δημιουργήσει τον σουρεαλισμό.
1924: Ο κολυμβητής Τζόνι Βαϊσμίλερ καταρρίπτει στο Μαϊάμι της Φλόριντα το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ελεύθερο, με χρόνο 52 δευτερόλεπτα και 2/5 εκατοστά του δευτερολέπτου.
1929: Προβάλλεται για πρώτη φορά κινηματογραφική ταινία κατά τη διάρκεια πτήσης, της εταιρίας «Universal» από τη Μινεάπολη στο Σικάγο.
1930: Το Κοντσέρτο για τσέλο και ορχήστρα του Αρτούρ Χονεγκέρ κάνει πρεμιέρα στη Βοστόνη.
1931: Ιδρύεται στην Σαλαμίνα η ποδοσφαιρική ομάδα του Αίαντα.
1933: Εκδίδεται το πρώτο τεύχος της αμερικανικής πολιτικής επιθεώρησης Newsweek.
1935: Η σύνθεση του Μορίς Ραβέλ «Ronsard à son âme» για φωνή και ορχήστρα κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1936: Κάνει την εμφάνισή του ο πρώτος υπερήρωας των κόμικς «The Phantom».
1941: Η Βουλγαρία και η Τουρκία υπογράφουν σύμφωνο ειρήνης, που επιβεβαιώνει την απροθυμία της Άγκυρας να ενωθεί με τους Συμμάχους.
1947: Η σύνθεση του Ααρών Κόπλαντ «Κουβανικός Χορός» (Danzon Cubano) κάνει πρεμιέρα στη Βαλτιμόρη.
1947: Η «Φωνή της Αμερικής» αρχίζει τις εκπομπές προς τη Σοβιετική Ένωση.
1948: Η συνέλευση της Ένωσης Συνθετών της Μόσχας αποφαίνεται ότι οι συνθέσεις του Σεργκέι Προκόφιεφ «Συμφωνία αρ. 6», «Ωδή για το τέλος του Πολέμου» και «Γιορτινό Ποίημα» είναι «κακές και ανάξιες λόγου».
1949: Η Πρώτη Σονάτα για πιάνο του Τσαρλς Άιβς κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1953: Μετά την απόρριψη της αίτησης για απονομή χάριτος από τον αμερικανό πρόεδρο Αϊζενχάουερ, η Έθελ και ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, που κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία σχετικά με την κατασκευή της ατομικής βόμβας, αντιμετωπίζουν άμεσα τη θανατική ποινή.
1957: Μάχη στο Πελένδριο της Κύπρου, όπου πέφτει ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Δημήτριος Χριστοδούλου, ετών 21, μετά από συμπλοκή με τις αγγλικές δυνάμεις κατοχής.
1958: Ο Πάπας Πίος 12ος ανακηρύσσει την Αγία Φωτεινή της Ασίζης προστάτιδα Αγία της τηλεόρασης.
1958: Η σύνθεση του Φρανσίς Πουλένκ «Ελεγεία για κόρνο και πιάνο» παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο του BBC.
1959: Ο τούρκος πρωθυπουργός Μεντερές διασώζεται από αεροπορικό δυστύχημα στην Αγγλία. 12 συνεπιβάτες του σκοτώνονται.
1959: Ο «Vanguard 2» είναι ο πρώτος μετεωρολογικός δορυφόρος που εκτοξεύεται στο διάστημα.
1960: Ο Έλβις Πρίσλεϊ κερδίζει τον πρώτο του χρυσό δίσκο για το «Elvis».
1962: Οι Beach Boys προτείνουν ένα νέο μουσικό στυλ με το τραγούδι τους «Surfing».
1966: Η Νάνσι Σινάτρα ανεβαίνει στο No1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «These Boots Are Made For Walking».
1967: Οι Beatles κυκλοφορούν δύο μεγάλες επιτυχίες τους, το «Penny Lane» και το «Strawberry Fields».
1968: Σύγκληση της 12ης Ολομέλειας της Κ.Ε. του ΚΚΕ στο Βουκουρέστι. Στη διάρκεια των εργασιών της ολομέλειας, οι αντιθέσεις που αναφύονται ανάμεσα στην «ορθόδοξη» και την «ανανεωτική» πτέρυγα του κόμματος προδικάζουν τη διάσπασή του.
1968: Ο Ζαν Κλοντ Κιλί αποκαλείται από τους Γάλλους «υπεράνθρωπος», διότι κερδίζει 3 χρυσά μετάλλια στα 3 αγωνίσματα του αλπικού σκι στη Γκρενόμπλ. Η τριπλή αυτή επιτυχία πραγματοποιήθηκε μία φορά στο παρελθόν, το 1956, από τον Αυστριακό Τόνι Ζάιλερ.
1969: Η Γκόλντα Μέιρ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Ισραήλ. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.
1969: Ο Μπομπ Ντίλαν και ο Τζόνι Κας ηχογραφούν το «Girl From The North Country» στο Νάσβιλ. Το τραγούδι θα συμπεριληφθεί στο άλμπουμ τού Ντίλαν «Nashville Skyline».
1970: Μεγάλος προϊστορικός οικισμός της νεολιθικής εποχής ανακαλύπτεται στο Μαραθώνα.
1970: Η Τζόνι Μίτσελ ανακοινώνει ότι αποσύρεται από τα συναυλιακά δρώμενα. Θα επανέλθει δριμύτερη στο τέλος της χρονιάς.
1972: Η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει υπέρ της ένταξης της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΟΚ.
1972: Ο Παναθηναϊκός έρχεται ισόπαλος 74-74 με τη Σλάβια Πράγας στην Τσεχία και προκρίνεται στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, αφού στην Αθήνα έχει νικήσει με 99-73. Ο Κώστας Μουρούζης κοουτσάρει και για 40 λεπτά χρησιμοποιεί την ίδια πεντάδα, με τον Απόστολο Κόντο (23), Πέππα (14), Κέρκλαντ (15), Κέφαλο (8) και Ιορδανίδη (18).
1972: Ο ραδιοσταθμός του Λος Άντζελες KDAY μεταδίδει δύο νέα τραγούδια των Rolling Stones από κόπιες που εκλάπησαν από το σπίτι του παραγωγού.
1972: Οι πωλήσεις του Σκαραβαίου της Volkswagen αγγίζουν τα 15.000.000, ξεπερνώντας σε ύψος αυτές του Ford model T.
1973: Το τραγούδι των War «The World Is A Ghetto» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.
1975: Το άλμπουμ του Τζον Λένον «Rock n' Roll» κυκλοφορεί στις ΗΠΑ.
1977: Η «Συμφωνία για τρεις ορχήστρες» του Έλιοτ Κάρτερ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1979: Η Κίνα εισβάλλει στο Βιετνάμ.
1979: Οι Blondie ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Parallel Lines».
1980: Ισραηλινοί διπλωμάτες καταφθάνουν στο Κάιρο, προκειμένου να ανοίξουν την πρώτη πρεσβεία τους στον αραβικό κόσμο.
1982: Ο πολιτικός γάμος καθιερώνεται στην Ελλάδα ως ισόκυρος με τον θρησκευτικό.
1984: Αρχίζει η δίκη των υπευθύνων για την τραγωδία της «Θύρας 7», τρία χρόνια πριν. Κατηγορούμενοι, τέσσερις αξιωματικοί της Αστυνομίας, πέντε πορτιέρηδες του σταδίου «Καραϊσκάκη» και ο τότε διευθυντής του σταδίου, Σπυρόπουλος.
1986: Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΟΚ υπογράφουν την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη. Με αυτή, οι 12 δεσμεύονται να δημιουργήσουν το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 1992 μία πραγματικά ενοποιημένη αγορά, στην οποία θα διακινούνται ελεύθερα τα πρόσωπα, τα κεφάλαια, τα αγαθά και οι υπηρεσίες.
1992: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι προτείνει την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης 13.000 ανδρών στη Γιουγκοσλαβία.
1992: Η Δημοκρατία των Σκοπίων κάνει έκκληση στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΟΚ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της, με το όνομα «Μακεδονία».
1992: Σε ισόβια καταδικάζεται ο σίριαλ κίλερ Τζέφρι Ντάμερ, που σκότωσε 15 άνδρες και παιδιά.
1992: Η «Συμφωνιέτα αρ. 1» του Κζίστοφ Πεντερέτσκι κάνει πρεμιέρα στη Βαρσοβία.
1992: Αυστραλιανή μελέτη δείχνει ότι οι έγγαμοι πιθανότατα ζουν περισσότερο από τους άγαμους.
1993: Τέσσερις ακόμα τάφοι της κλασσικής εποχής με πλούσια κτερίσματα, ανασκάπτονται στη λεωφόρο Αμαλίας, στο σημείο όπου γίνονται τα έργα του Μετρό.
1994: Οι Σερβοβόσνιοι αποδέχονται τη ρωσική πρόταση να αποσύρουν το βαρύ οπλισμό τους από το Σεράγεβο, με αντάλλαγμα την αποστολή 400 ρώσων κυανοκράνων στην περιοχή.
1994: Αρχίζουν στη Λευκωσία οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
1995: Η Γαλλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιεί ότι εάν η Ελλάδα επιμείνει στο βέτο για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - Ε.Ε., τότε δεν θα υπάρξει Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία.
1995: Ο υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, προαναγγέλλει τη σύσταση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
1995: Λήγει με μεσολάβηση του ΟΗΕ ο πόλεμος μεταξύ Περού και Ισημερινού (The Cenepa War).
1996: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ νικά τον υπολογιστή της IBM Deep Blue, έπειτα από αγώνα έξι παρτίδων με 4-2.
1996: Μία πλατινένια πιστωτική κάρτα American Express που ανήκε στον Μπρους Σπρίνγκστιν και την οποία είχε χαρίσει ως ενθύμιο σε μια σερβιτόρα, πωλείται αντί 4.500 δολαρίων σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.
1997: Αρχίζει η δίκη επτά ατόμων, που κατηγορούνται ότι ως μέλη της οργάνωσης ΜΑΒΗ κατείχαν και μετάφεραν όπλα το Μάρτιο του 1995 στην περιοχή Δελβινάκι Ιωαννίνων.
1999: Ο Νίκος Πολυχρονόπουλος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων του γαλλικού μπιλιάρδου, που διεξάγεται στη Μούρθια της Ισπανίας. Ο έλληνας αθλητής, που βρίσκεται επί πέντε συνεχή χρόνια στο Final Four της Ευρώπης, πετυχαίνει τη μεγαλύτερη επίδοση των αγώνων με 1.145 γενικό μέσο όρο.
1999: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πετυχαίνει τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της, με 8-1 επί της Νότιγχαμ Φόρεστ.
2000: Η Microsoft κυκλοφορεί το λειτουργικό σύστημα Windows 2000.
2003: Η άτυπη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συγκαλεί η Ελληνική Προεδρία μετατρέπεται σε επίσημη και κατορθώνει να εμφανίσει ενιαία θέση στο πρόβλημα του Ιράκ: «Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος», αποφαίνεται. Η όλη διαδικασία κατακυρώνεται ως επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας.
2003: Αρχίζει η επιβολή διοδίων σε όσους εισέρχονται με τα αυτοκίνητά τους στο κέντρο του Λονδίνου.
2005: Μία ηλεκτρική κιθάρα Fender Stratocaster, μοντέλο του 1965, που ανήκε στον Τζίμι Χέντριξ, πωλείται προς 100.000 λίρες σε δημοπρασία στο Λονδίνο.
2005: Οι Franz Ferdinand είναι οι μεγάλοι νικητές στα μουσικά βραβεία του περιοδικού ΝΜΕ.
2008: Το Κόσοβο κηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.
2008: Κλείνει το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, λόγω ισχυρής χιονόπτωσης.
2009: Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπογράφει «πακέτο» ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
2010: Η EMI ανακοινώνει την απόφασή της να πουλήσει τα ιστορικά studios Abbey Road στο Λονδίνο, λόγω υπέρογκων χρεών.
2010: Νέο πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου σημειώνει ο Μιχάλης Σταματόγιαννης στη σφαιροβολία ανδρών, κατά τη διάρκεια της διεθνούς ημερίδας που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ στο στάδιο της Παιανίας. Ο 28χρονος αθλητής του Πανελληνίου φτάνει με την τρίτη βολή στα 20.36 μ. και καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ που κατείχε ο Δημήτρης Κουτσούκης (Πειραϊκός Σύνδεσμος) με 20.27 μ. από τις 15 Μαρτίου 1986 στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ.

Γεννήσεις

1653: Αρκάντζελο Κορέλι, ιταλός συνθέτης του μπαρόκ και βιολιστής. (Θαν. 8/1/1713)
1797: Χάινριχ Έγκελχαρτ Στάινβεγκ, γερμανός κατασκευαστής πιάνων. Τη δεκαετία του 1850 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, άλλαξε το όνομά του σε Χένρι Στάινγουεϊ και ίδρυσε την ομώνυμη εταιρία κατασκευής πιάνων. (Θαν. 7/2/1871)
1800: Λουντοβίκο Λιπαρίνι, φιλέλληνας ιταλός ζωγράφος. Γνωστά έργα του που έχουν σχέση με την Επανάσταση του 1821 είναι: «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ανεξαρτησίας» και «Ο Όρκος του Λόρδου Βύρωνα». (Θαν. 10/3/1856)
1820: Ανρί Βιετάν, βέλγος συνθέτης και βιολιστής. (Θαν. 6/6/1881)
1821: Λόλα Μοντέζ, ιρλανδή ηθοποιός και χορεύτρια, μετρέσα του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α', πατέρα του πρώτου βασιλιά των Ελλήνων Όθωνα. (Θαν. 17/1/1861)
1862: Έντουαρντ Τζέρμαν, άγγλος συνθέτης. (Θαν. 11/11/1936)
1874: Τόμας Γουότσον, ιδρυτής και πρόεδρος της IBM. (Θαν. 19/6/1956)
1877: Αντρέ Μαζινό, γάλλος πολιτικός. Ως υπουργός Πολέμου της Γαλλίας δημιούργησε τα περίφημη οχυρωματικά έργα που έφεραν την ονομασία Γραμμή Μαζινό. (Θαν. 7/1/1932)
1916: Ραφ Βαλόνε, ιταλός ηθοποιός. (Θαν. 31/10/2002)
1934: Άλαν Μπέιτς, βρετανός ηθοποιός. («Ζορμπάς, ο Έλληνας») (Θαν. 27/12/2003)
1941: Τζιν Πίτνεϊ, αμερικανός τραγουδιστής. Έγραψε το γνωστό τραγούδι Hello Mary Lou και τραγούδησε τις επιτυχίες Only love can break a heart, Something's gotten hold of my heart ντουέτο με τον Μαρκ Όλμοντ. (Θαν. 5/4/2006)
1944: Καρλ Τζένκινς, βρετανός συνθέτης.
1949: Φρεντ Φριθ, άγγλος συνθέτης.
1951: Μπαρζάν Ιμπραήμ Αλ Τικριτί, ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν και ανώτατος αξιωματούχος του καθεστώτος του. Εκτελέστηκε στο Ιράκ. (Θαν. 15/1/2007)
1951: Όλγα Τρέμη, δημοσιογράφος.
1957: Λορίνα Μακένιτ, καναδή τραγουδοποιός.
1963: Μάικλ Τζόρνταν, παλαίμαχος αμερικανός καλαθοσφαιριστής του ΝΒΑ.
1966: Ιωάννης Καλιτζάκης, ποδοσφαιριστής.
1972: Τέιλορ Χόκινς, αμερικανός ντράμερ των Foo Fighters.
1973: Σωκράτης Γκιόλιας, δημοσιογράφος, θύμα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών». (Θαν. 19/7/2010)
1976: Λευτέρης Φάφαλης, πρωταθλητής της χιονοδρομίας.
1981: Πάρις Χίλτον, αμερικανίδα κοσμική κυρία, γόνος της δυναστείας των Χίλτον.
1982: Αντριάνο, βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι

364: Ιοβιανός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 331)
1600: Τζορντάνο Μπρούνο, ιταλός φιλόσοφος. Θύμα της Ιεράς Εξέτασης, κάηκε στην πυρά επειδή υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου. (Γεν. 1548)
1673: Ζαν Μπατίστ Ποκελέν, γνωστότερος ως Μολιέρος, γάλλος συγγραφέας. (Δον Ζουάν, Ο κατά φαντασία ασθενής, Ταρτούφος, Αρχοντοχωριάτης) (Γεν. 15/1/1622)  [Αποφθέγματα]
1827: Γιόχαν Πεσταλότσι, ελβετός παιδαγωγός. (Γεν. 12/1/1746)
1841: Φερντινάντο Καρούλι, ιταλός κιθαριστής και συνθέτης. (Γεν. 9/2/1770)
1856: Κρίστιαν Χάινριχ Χάινε, γερμανός λυρικός ποιητής. (Τα τραγούδια του Χάινε, Εξόριστοι Θεοί) (Γεν. 13/12/1797)  [Αποφθέγματα]
1874: Αντόλφ Κετελέ, βέλγος μαθηματικός, αστρονόμος και στατιστικολόγος, που εισήγαγε τα μαθηματικά στην επιστήμη της κοινωνιολογίας. (Γεν. 22/2/1796)
1909: Τζερόνιμο, ηγέτης των Απάτσι. (Γεν. 16/6/1829)
1962: Μπρούνο Βάλτερ, γερμανός διευθυντής ορχήστρας. (Γεν. 15/9/1876)
1970: Άλφρεντ Νιούμαν, αμερικανός συνθέτης. (Γεν. 17/3/1900)
1982: Ίσραελ Λι Στράσμπεργκ, ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου. Έγραψε ιστορία ως διευθυντής του Actors Studio της Νέας Υόρκης και δίδαξε από τον Μάρλον Μπράντο ως τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο τη λεγόμενη «μέθοδο». (Γεν. 17/11/1901)
1982: Θελόνιους Μονκ, αμερικανός πιανίστας και συνθέτης της τζαζ. (Γεν. 10/10/1917)
1986: Γιντού Κρισναμούρτι, ινδός φιλόσοφος. («Στοχασμοί πάνω στη ζωή μας») (Γεν. 12/5/1895)  [Αποφθέγματα]
1989: Γκι Λαρός, γάλλος μόδιστρος. (Γεν. 16/7/1921)
1995: Μιχάλης Ράπτης, γνωστός και ως Πάμπλο, από τις κορυφαίες προσωπικότητες του διεθνούς τροτσκιστικού κινήματος. (Γεν. 24/8/1911)
2005: Ομάρ Σιβόρι, διακεκριμένος αργεντίνος ποδοσφαιριστής. (Γεν. 2/10/1935)
2006: Ρέι Μπαρέτο, αμερικανός μουσικός, κορυφαίος περκασιονίστας της λάτιν-τζαζ. (Γεν. 29/4/1929)
2007: Μορίς Παπόν, ο μοναδικός γάλλος αξιωματούχος που καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην εκτόπιση Εβραίων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. (Γεν. 3/9/1910)
2010: Αμπντουλχακίμ Ισμαήλοφ, ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, ένας από τους στρατιώτες που φωτογραφήθηκε να υψώνει τη σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ τον Μάιο του 1945. (Γεν. 1/7/1916)
 
ΠΗΓΗ:  http://www.sansimera.gr/almanac/full/1702

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου