Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

23 Φεβρουαρίου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

532: Θεμελιώνεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου.
1455: Ο εφευρέτης της τυπογραφίας, Ιωάννης Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο.
1574: Αρχίζει στη Γαλλία ο πέμπτος ιερός πόλεμος εναντίον των Προτεσταντών, των λεγόμενων Ουγενότων.
1791: Το Κουαρτέτο Εγχόρδων έργο 64 του Γιόζεφ Χάυδν δημοσιεύεται στην εφημερίδα Βίνερ Τσάιτουνγκ της Βιέννης.
1798: Το «Κοντσέρτο για πιάνο έργο 40, αρ. καταλόγου 153» του Γιαν Λάντισλαβ Ντούσεκ κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1820: Αποκαλύπτεται συνωμοσία για τη δολοφονία ολόκληρου του Υπουργικού Συμβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας. Οι συνωμότες συλλαμβάνονται και εκτελούνται. («Cato Street Conspiracy»)
1836: Ο στρατηγός Αντόνιο Λόπες ντε Σάντα Ανα πολιορκεί το φρούριο Αλαμο στο Τέξας, το οποίο υπερασπίζονται 145 Αμερικανοί υπό το συνταγματάρχη Τράβις, τον Τζιμ Μπόουι και τον Ντέιβι Κρόκετ. Η πολιορκία θα λήξει στις 6 Μαρτίου με τον θάνατο όλων των υπερασπιστών του.
1854: Το συμφωνικό ποίημα του Φραντς Λιστ «Πρελούδια» κάνει πρεμιέρα στη Βαϊμάρη.
1862: Το «Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 8, αρ. καταλόγου 112» του Φραντς Σούμπερτ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Βιέννη, 33 χρόνια μετά τον θάνατο του συνθέτη του.
1886: Οι Times του Λονδίνου δημοσιεύουν για πρώτη φορά στον κόσμο μικρή αγγελία.
1887: Η γαλλική Ριβιέρα πλήττεται από ισχυρή σεισμική δόνηση. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο στα ερείπια.
1890: Ο Γιόχαν Στράους παρουσιάζει τη σύνθεσή του «Durch's Telephon-Polka» στον αποκριάτικο χορό των δημοσιογράφων της Βιέννης.
1893: Ο Ρούντολφ Ντίζελ κατοχυρώνει νομικά την εφεύρεση της μηχανής ντίζελ.
1897: Ο συνθέτης Γκούσταβ Μάλερ βαπτίζεται Χριστιανός σε ηλικία 36 ετών στην Εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ στο Αμβούργο.
1898: Ο γάλλος μυθιστοριογράφος Εμίλ Ζολά φυλακίζεται για την ανοιχτή επιστολή του υπό τον τίτλο Κατηγορώ, μέσω της οποίας καταγγέλλει την παράνομη κράτηση του αξιωματικού Άλφρεντ Ντρέιφους, κατηγορώντας τη γαλλική κυβέρνηση για αντισημιτισμό. (Υπόθεση Ντρέιφους)
1903: Η Κούβα μισθώνει στο διηνεκές τον Κόλπο του Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ.
1903: Η σύνθεση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ Παραλλαγές σε ένα θέμα του Σοπέν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1904: Οι ΗΠΑ αποκτούν από τη Γαλλία, έναντι 40 εκατομμυρίων δολαρίων, το δικαίωμα να διανοίξουν το κανάλι του Παναμά.
1910: Ο πρώτος ραδιοφωνικός διαγωνισμός διεξάγεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
1910: Κινεζικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Λάσα του Θιβέτ, εξαναγκάζοντας τον Δαλάι Λάμα να αναχωρήσει για την Ινδία.
1913: Ο Ελληνικός Στρατός (ΙΙΙ Μεραρχία) απελευθερώνει το Λεσκοβίκι της Βόρειας Ηπείρου, το οποίο όμως με τη συνθήκη της Φλωρεντίας θα παραχωρηθεί αργότερα στην Αλβανία.
1914: Ο Χένρι Φορντ, ιδιοκτήτης της ομώνυμης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθιερώνει στα εργοστάσιά του το κατώτατο ημερομίσθιο ύψους πέντε δολαρίων για οκτάωρη εργασία.
1917: Ξεσπά στην Αγία Πετρούπολη η Φεβρουαριανή Επανάσταση.
1917: Διεξάγεται η δεύτερη Μάχη του Κουτ, στο πλαίσιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την πόλη.
1919: Το Ελληνικό 1ο Σύνταγμα Πεζικού επιτυγχάνει την απελευθέρωση της πολιορκούμενης Συμμαχικής Φρουράς στη Χερσώνα της Μεσημβρινής Ρωσίας.
1927: Δίδονται οι πρώτες άδειες για την ίδρυση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών στις ΗΠΑ.
1928: Η όπερα - ορατόριο «Βασιλιάς Οιδίπους» του Ιγκόρ Στραβίνσκι κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1933: Δυο από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της γερμανικής διανόησης, ο ποιητής Μπέρτολ Μπρεχτ και ο συγγραφέας Χάινριχ Μαν, μετά την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ (το γερμανικό Κοινοβούλιο), δείχνουν έμπρακτα τη διαμαρτυρία τους στα μέτρα των Ναζί. Ο πρώτος εγκαταλείπει τη χώρα και ο δεύτερος αποχωρεί από την Ακαδημία της Πρωσίας.
1940: Η Ντίσνεϊ παρουσιάζει την ταινία κινουμένων σχεδίων «Πινόκιο», που βασίζεται στο ομώνυμο γνωστό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι.
1941: Το Πλουτώνιο απομονώνεται για πρώτη φορά από τον Δρ Γκλεν Σίμποργκ.
1941: Το ελληνικό υποβρύχιο Νηρεύς, υπό τον Πλοίαρχο Βεροιόπουλο, βυθίζει στην Αδριατική μεγάλο ιταλικό εμπορικό σκάφος που συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά.
1942: Οι πρώτες βόμβες του Άξονα πέφτουν σε έδαφος των ΗΠΑ, σε πετρελαιοπηγή στην Καλιφόρνια.
1942: Η ελληνική κυβέρνηση αποστέλλει σε διακόσια σημαίνοντα πρόσωπα των εκκλησιών, του Τύπου και της πολιτικής των συμμαχικών χωρών υπόμνημα, στο οποίο περιγράφει το λιμό που μαστίζει τον ελληνικό λαό και κάνει έκκληση για αποφασιστική βοήθεια.
1943: Ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ), που έδρασε στην κατοχή και στις τάξεις της συγκέντρωσε την αφρόκρεμα της ελληνικής νεολαίας.
1943: Οι γερμανοί κατακτητές ανακοινώνουν την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν σε καταναγκαστικά έργα.
1944: Ο Ιωσήφ Στάλιν διαλύει τη Δημοκρατία της Τσετσενίας και εξαναγκάζει ένα εκατομμύριο Τσετσένους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατηγορώντας τους για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία.
1945: Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Ιβοζίμα μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων, μία ομάδα αμερικανών πεζοναυτών φτάνει στην κορυφή του όρους Σουριμπάτσι και υψώνει την αμερικανική σημαία. Η φωτογραφία του Τζο Ρόζενταλ έμεινε κλασική στο είδος της και βραβεύτηκε με Πούλιτζερ.
1945: Οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα.
1947: Ιδρύεται ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO).
1958: Κουβανοί αντάρτες απαγάγουν τον αργεντινό πρωταθλητή αγώνων ταχύτητας Χουάν Μανουέλ Φανχιό.
1959: Δημοσιεύονται τα τελικά κείμενα των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου για τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
1960: Συγχωνεύονται τα ελληνικά σιδηροδρομικά δίκτυα των Σ.Ε.Κ. και Σ.Π.Α.Π. και καταργούνται δευτερεύουσες γραμμές.
1961: Βλέπουν το φως στοιχεία, σύμφωνα τα οποία μέσα σε διάστημα δέκα ετών 350.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τις επαρχίες για την Αθήνα.
1963: Εννέα άτομα συλλαμβάνονται στη Γαλλία με την κατηγορία της συνωμοσίας, που είχε ως στόχο τη δολοφονία του προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.
1964: Αρχίζει το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης, με τη συμμετοχή 10 ομάδων, με τους αγώνες Ολυμπιακός - Τρίτων 43-40, Παναθηναϊκός - Πανελλήνιος 67-56 και ΑΕΚ - Σπόρτιγκ 66-64.
1965: Ο Γεώργιος Παπανδρέου αποκαλύπτει στη Βουλή το σχέδιο εκτροπής από την ομαλότητα «Περικλής». Σχεδόν ταυτόχρονα γίνεται γνωστή η υπόθεση «Ασπίδα».
1966: 1.500 τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν το πρώτο κανονικό πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ. Πρώτη εκφωνήτρια η Ελένη Κυπραίου.
1966: Η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας ανατρέπεται από πραξικοπηματίες.
1971: Ο Τζορτζ Χάρισον τιμωρείται με αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα χρόνο.
1972: Ο Έλβις Πρίσλεϊ και η σύζυγός του Πρισίλα χωρίζουν, έπειτα από πέντε χρόνια γάμου.
1974: Ο Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός (SLA) ανεβάζει κατά τέσσερα εκατομμύρια δολάρια το ποσό που ζητά ως λύτρα για την απελευθέρωση της Πάτι Χιρστ. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν απαγάγει την κοπέλα, η οποία ήταν κληρονόμος του μεγιστάνα των εκδόσεων Χ. Χιρστ. Τελικά, η Χιρστ θα γίνει μέλος του SLA και θα φυλακιστεί για κάποιο διάστημα, προτού ο Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ μειώσει την ποινή της.
1974: Τα μουσουλμανικά έθνη καταγγέλλουν στον ΟΗΕ την αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ και ζητούν να αποσυρθούν τα στρατεύματα από τα κατεχόμενα εδάφη.
1974: Η Σούζι Κουάτρο ανεβαίνει στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Devil Gate Drive.
1978: Το μουσικό άλμπουμ Rumors, το 12ο του συγκροτήματος των Fleetwood Mac, ανακηρύσσεται ως το Καλύτερο Άλμπουμ της χρονιάς, κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων Γκράμι.
1978: Οι Whitesnake του Ντέιβιντ Κόβερντεϊλ κάνουν το συναυλιακό τους ντεμπούτο στο Νότιγχαμ της Αγγλίας.
1978: Ο Σιντ Βίσιους των Sex Pistols και η φίλη του Νάνσι Σπάγκεν συλλαμβάνονται στη Νέα Υόρκη για κατοχή ναρκωτικών.
1979: Παγώνουν οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στην Ελλάδα, για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
1979: Οι Dire Straits εμφανίζονται στη Βοστώνη, στην πρώτη τους συναυλία επί αμερικανικού εδάφους.
1980: Ο Έρικ Χέιντεν κερδίζει το πέμπτο χρυσό μετάλλιό του στους 13ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λέικ Πλάσιντ και γίνεται ο πρώτος αθλητής που κατακτά χρυσό σε όλα τα αγωνίσματα του σπιντ σκέιτινγκ σε μία ολυμπιακή διοργάνωση.
1980: Τελετή λήξης των 13ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ. Συμμετείχαν 1.070 αθλητές από 37 χώρες.
1981: Πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ισπανία, με επικεφαλής τον στρατιωτικό Αντόνιο Τεχέρο, ο οποίος καταλαμβάνει το κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης. Το πραξικόπημα αποτυγχάνει, χάρις στην καθοριστική συμβολή του ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος.
1982: Σε δημοψήφισμα στη Δανία, το 52% του πληθυσμού ψηφίζει «όχι» στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.
1985: Το συγκρότημα The Smiths ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Meat is murder».
1985: Ο Στίβι Γουόντερ συλλαμβάνεται στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του απαρτχάιντ στην Ουάσιγκτον.
1989: Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Πέτσος αρνείται να σχολιάσει προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», που αναλαμβάνει την ευθύνη τριών βομβιστικών επιθέσεων στην Αθήνα.
1991: Συγκρούσεις ξεσπούν στην Αλβανία μεταξύ σκληροπυρηνικών και μεταρρυθμιστών, με αποτέλεσμα δέκα άτομα να σκοτωθούν μπροστά στη στρατιωτική ακαδημία των Τιράνων.
1991: Συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις διασχίζουν τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και εισέρχονται στο Ιράκ, σηματοδοτώντας την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων επί ιρακινού εδάφους στον Πολέμου στον Κόλπο.
1992: Τελετή λήξης των 16ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αλμπερβίλ της Γαλλίας. Συμμετείχαν 1.800 αθλητές από 64 χώρες.
1992: Σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια του Πόλεμου του Κόλπου, οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν μη στρατιωτική υποδομή με πολύ μεγαλύτερη σφοδρότητα απ' ό,τι είχε προβλεφθεί.
1993: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Μαγγίνας, με αφορμή τη συνέντευξη του τέως βασιλιά σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, δηλώνει πως το Πολιτειακό έκλεισε οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974.
1993: Δημοσκόπηση καταγράφει ότι το 54% των Ισραηλινών συμφωνεί με τις εδαφικές παραχωρήσεις τμήματος των υψιπέδων του Γκολάν στη Συρία.
1994: Η Αλβανία υπογράφει τη συμφωνία του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».
1994: Προφυλακίζεται ο επιχειρηματίας Ιωσήφ Βαγιωνής, κατηγορούμενος ότι σκότωσε με ξιφίδιο τη φίλη του Νέλλη Πίσχου.
1995: Η έκθεση του παιδοψυχιάτρου Μανώλη Ατσαλάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων του Κορυδαλλού, κάνει λόγο για χρήσεις ναρκωτικών ουσιών, κακοποιήσεις κρατουμένων και άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
1995: Ο 35χρονος χρυσός Ολυμπιονίκης Γκρεγκ Λουγκάνις αποκαλύπτει ότι έχει προσβληθεί από AIDS και πως το γνώριζε ήδη από το 1988, πριν από την Ολυμπιάδα της Σεούλ.
1996: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέτει επίσημα υπό τη σκεπή του τη μικρή ορθόδοξη εκκλησίας της Εσθονίας, αποσπώντας την από το Πατριαρχείο της Μόσχας.
1996: Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μεταδίδει πως στη διάρκεια έρευνας για την προ πέντε ετών δολοφονία στις Μπαχάμες του 37χρονου Φίλιπ Κόλι και της 26χρονης φίλης του, ένας αστυνομικός, φίλος του Κόλι, κατέθεσε πως ο Ντόμινικ Γουίλκινς είχε πληρώσει 100.000 δολάρια στον Κόλι για ποσότητα κοκαΐνης, ο οποίος όμως τον εξαπάτησε. Το Γραφείο Ασφαλείας του ΝΒΑ ασχολήθηκε το 1992 με αυτές τις πληροφορίες, αλλά δεν βρήκε κάτι ενοχοποιητικό σε βάρος του Γουίλκινς.
1997: Η ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ» γίνεται η πρώτη που προβάλλεται από αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, εν προκειμένω το NBC, χωρίς διαλείμματα για διαφημίσεις.
1997: Ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα εκλέγεται γραμματέας στο συνέδριο του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς.
1998: Όλα τα μέλη των Oasis αποκλείονται δια βίου από τα δρομολόγια της αεροπορικής εταιρείας Cathay Pacific Airlines για ανάρμοστη συμπεριφορά.
1998: Ανεμοστρόβιλοι προκαλούν το θάνατο 42 ανθρώπων στην κεντρική Καλιφόρνια.
1998: Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκδίδει φετφά και κηρύσσει τζιχάντ κατά των Εβραίων και των Σταυροφόρων.
1999: Ο κούρδος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που κρατείται στις τουρκικές φυλακές, κατηγορείται για εσχάτη προδοσία.
1999: Η τζαμαϊκανή Μαρλίν Ότι γίνεται αθλήτρια του Ολυμπιακού Πειραιώς.
1999: Ο κιθαρίστας των Oasis Πολ Άρθουρς, σε κατάσταση μέθης, προκαλεί φασαρία έξω από μία μπουτίκ του Τόμι Χίλφιγκερ στο Λονδίνο. Θα συλληφθεί από την αστυνομία και θα περάσει τη νύχτα στο κρατητήριο.
2000: Στον φιλικό αγώνα Ολλανδία - Γερμανία, που διεξάγεται στο Άμστερνταμ Αρένα, ο 39χρονος Λόθαρ Ματέους πραγματοποιεί παγκόσμιο ρεκόρ με την 144η συμμετοχή του στην Εθνική Γερμανίας, ξεπερνώντας τον σουηδό τερματοφύλακα Τόμας Ραβέλι.
2003: Η Νόρα Τζόουνς αναδεικνύεται μεγάλη νικήτρια των 45ων Βραβείων Γκράμι, κερδίζοντας πέντε βραβεία.
2006: Μετά την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τη Ντόρα Μπακογιάννη, νέος δήμαρχος της Αθήνας εκλέγεται ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Μπεχράκης.
2008: Ψηφίζεται ο νέος εκλογικός νόμος, που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 50 έδρες. Τον καταψηφίζει η αντιπολίτευση.
2008: Τελευταίο ντεφιλέ για τον σχεδιαστή μόδας Βαλεντίνο, που αποσύρεται από τον κόσμο της υψηλής ραπτικής.
2010: Ανακοινώνεται ότι γεωφυσικές έρευνες στο λόφο της Κεφαλάς στην Κνωσό αποκάλυψαν ευρήματα από την αρχαιότερη αγροτική κατοικία στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη, η οποία χρονολογείται μεταξύ 7000 και 6400 π.Χ.
2010: Με ύψος 1,09 μ. και βάρος 11 κιλά, ο Γίγαντας Τζορτζ (Giant George) κατακτά δύο τίτλους στα βραβεία Γκίνες: αυτόν του ψηλότερου ζωντανού σκύλου στον κόσμο, αλλά και του ψηλότερου σκύλου στην ιστορία. Ο τετράχρονος γκρίζος Δανέζικος Μολοσσός από το Τούσον της Αριζόνας στέφεται «πρώτος των πρώτων» μετά την αξιολόγησή του από τον ειδικό επιθεωρητών των Γκίνες, ο οποίος επιβεβαιώνει το ύψος του από τις πατούσες έως τους ώμους του.
2010: Ο Τζόνι Μαρ δοκιμάζει μεγάλη έκπληξη, όταν του επιστρέφεται μία κιθάρα, η οποία του είχε κλαπεί το 2000, κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Λονδίνο. Δράστης ήταν ένας οπαδός των Smiths, ονόματι Στίβεν Γουάιτ, ο οποίος είπε στο δικαστήριο ότι «αηδίασε με τον εαυτό του», όταν έκλεψε την αξίας 30.000 λιρών κοκκινόχρωμη 1964 Gibson SG από τα παρασκήνια του χώρου της συναυλίας και αποφάσισε να την επιστρέψει στον κάτοχό της.
2010: Τα στούντο της Άμπεϊ Ρόουντ στο Λονδίνο κηρύσσονται διατηρητέο μνημείο με απόφαση της κυβέρνησης. Σε αυτά τα στούντιο οι Beatles πραγματοποίησαν το 90% των ηχογραφήσεών τους.

Γεννήσεις

1685: Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, γερμανός συνθέτης του μπαρόκ. (Θαν. 14/4/1759)
1744: Μάγερ Άμσελ Ρότσιλντ, γερμανοεβραίος τραπεζίτης, γενάρχης της δυναστείας των Ρότσιλντ. (Θαν. 19/9/1812)
1850: Σεζάρ Ριτζ, ελβετός μεγαλοξενοδόχος, ιδρυτής της ομώνυμης αλυσίδας ξενοδόχων. (Θαν. 24/10/1918)
1868: Γουίλιαμ Ντου Μπόις, (W.E.B. Du Bois), αμερικανός εκπαιδευτικός και ακτιβιστής των δικαιωμάτων των μαύρων. (Θαν. 27/8/1963)
1879: Καζιμίρ Μαλέβιτς, ουκρανός ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης. (Θαν. 15/5/1935)
1883: Καρλ Γιάσπερς, γερμανός υπαρξιστής φιλόσοφος και ψυχίατρος. (Θαν. 26/2/1969)
1889: Βίκτωρ Φλέμινγκ, αμερικανός σκηνοθέτης. («Όσα παίρνει ο άνεμος») (Θαν. 6/1/1949)
1899: Νόρμαν Τόρογκ, αμερικανός σκηνοθέτης. (Θαν. 7/4/1981)
1905: Λεωνίδας Ζώρας, συνθέτης συμφωνικής μουσικής. (Θαν. 22/12/1987)
1915: Πολ Τίμπετς, πιλότος του αμερικανικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους B-29, το οποίο στις 6 Αυγούστου 1945 έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. (Θαν. 1/11/2007)
1929: Αλέξιος Β', κατά κόσμο Αλέξι Ρίντιγκερ, Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών. με καταγωγή από την Εσθονία. Συνεβαλε τα μέγιστα στην αναγέννηση της Ρωσικής Ορθοδοξίας, μετά την πτώση του κομμουνισμού. (Θαν. 5/12/2008)
1940: Πίτερ Φόντα, αμερικανός ηθοποιός. («Ο Ξένοιαστος Καβαλάρης»)
1944: Τζόνι Γουίντερ, κιθαρίστας του ροκ.
1950: Στιβ Πριστ, άγγλος μπασίστας των Sweet.
1952: Μπραντ Γουίτφορντ, αμερικανός κιθαρίστας των Aerosmith.
1954: Βίκτωρ Γιουστσένκο, πρόεδρος της Ουκρανίας.
1958: Ντέιβιντ Σίλβιαν, άγγλος ρόκερ.
1963: Ρομπ Κόλινς, άγγλος οργανίστας των Charlatans. (Θαν. 22/7/1996)
1994: Ντακότα Φάνινγκ, αμερικανίδα ηθοποιός.

Θάνατοι

1704: Γκέοργκ Μούφατ, γαλλογερμανός συνθέτης της εποχής του μπαρόκ. (Γεν. 1/6/1653)
1821: Τζον Κιτς, άγγλος ρομαντικός ποιητής. (Γεν. 31/10/1795)  [Αποφθέγματα]
1848: Τζον Κουίνσι Άνταμς, αμερικανός πολιτικός, που διατέλεσε 6ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (1825 - 1829). Ήταν ο πρώτος γιος προηγούμενου προέδρου, που ανέλαβε το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ. (Γεν. 11/7/1767)
1855: Καρλ Φρίντριχ Γκάους, γερμανός μαθηματικός. (Γεν. 30/4/1777)
1924: Αντόνιο Πασκούλι, ιταλός ομποίστας και συνθέτης, ο επονομαζόμενος και Παγκανίνι του όμποε. (Γεν. 13/10/1842)
1934: Έντουαρντ Έλγκαρ, βρετανός συνθέτης. (Pomp and Circumstance Νο1, Enigma Variations, Imperial march) (Γεν. 2/6/1857)
1955: Πολ Κλοντέλ, γάλλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. (Γεν. 6/8/1868)  [Αποφθέγματα]
1957: Μαρίκα Νίνου, ρεμπέτισσα. (Γεν. 1918)
1965: Σταν Λόρελ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άρθουρ Στάνλεϊ Τζέφερσον, άγγλος κωμικός. (Χοντρός και Λιγνός) (Γεν. 16/6/1890)
1969: Ιμπν Σαούντ ΣΤ', πρώην βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, που πέθανε εξόριστος στην Ελλάδα. (Γεν. 15/1/1902)
1992: Μάρκος Βαφειάδης, αρχηγός του ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. (Γεν. 1906)
1996: Χέλμουτ Σεν, προπονητής της Εθνικής Ομάδας της Δυτικής Γερμανίας από το 1964 έως το 1978, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1972 και του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 1974. (Γεν. 15/9/1915)
1997: Τόνι Ουίλιαμς, αμερικανός ντράμερ της τζαζ. (Γεν. 12/12/1945)
2000: Όφρα Χάζα, ισραηλινή τραγουδίστρια. (Γεν. 19/11/1957)
2000: Στάνλεϊ Μάθιους, άγγλος ποδοσφαιριστής. (Γεν. 1/2/1915)
2003: Τίτος Βανδής, έλληνας ηθοποιός με διεθνή καριέρα. (Γεν. 7/11/1917)
2003: Χάουι Επστάιν, αμερικανός μπασίστας των Hartbreakers του Τομ Πέτι. Είχε δουλέψει με τους Μπομπ Ντίλαν, Τζόνι Κας, Ρόι Όρμπισον κ.ά. (Γεν. 21/7/1955)
 
ΠΗΓΗ:   http://www.sansimera.gr/almanac/full/2302

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου