11 Φεβρουαρίου
Γιορτάζουν:
Γεγονότα
1531: O βασιλιάς Ερρίκος Η' αναγνωρίζεται ως η κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας.
1752: Το πρώτο αμερικάνικο νοσοκομείο εγκαινιάζεται στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.
1785: Το «Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 20» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Βιέννη.
1785: Ο Γιόζεφ Χάυδν γίνεται δεκτός στη Μασονική Στοά της Βιέννης.
1809: Ο άγγλος ναυπηγός Ρόμπερτ Φούλτον πατεντάρει το ατμόπλοιο.
1810: Ο Μέγας Ναπολέων παντρεύεται την πριγκίπισσα της Αυστρίας Μαρία Λουίζα.
1814: Η Νορβηγία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ένωση Κάλμαρ (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, κάτω από κοινό βασιλιά).
1825: Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και 4.000 ιππέων, αποβιβάζεται στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο. Μεγάλος κίνδυνος για την Ελληνική Επανάσταση.
1827: Η Γ' Εθνοσυνέλευση αρχίζει τις συνεδριάσεις της στην Ερμιόνη, υπό την προεδρεία του Γεωργίου Σισίνη.
1840: Η όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι «Η Κόρη του Συντάγματος» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1843: Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Οι Λομβαρδοί» κάνει πρεμιέρα στο Μιλάνο.
1852: Ο Γιόχαν Στράους υιός παρουσιάζει την «Ηλεκτρομαγνητική Πόλκα» στο χορό των φοιτητών του Πολυτεχνείου της Βιέννης.
1863: Στο διάστημα της Μεσοβασιλείας, η εθνοσυνέλευση, στην οποία πλειοψηφούν οι προοδευτικοί που αποκαλούνται Ορεινοί, εκλέγει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ζηνόβιο Βάλβη, που θα παραιτηθεί στις 27 Μαρτίου. Συγχρόνως, αποφασίζει ότι μέχρι την έλευση του νέου βασιλιά την εκτελεστική εξουσία θα ασκεί ο πρόεδρος της κυβέρνησης.
1869: Η όπερα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Βοεβόδας» κάνει πρεμιέρα στο Μπολσόι της Μόσχας. Το κοινό τον υποδέχεται θερμά με 15 αυλαίες, ενώ οι κριτικοί είναι σχεδόν αρνητικοί. Ο ίδιος θα αποκηρύξει αργότερα το έργο του και θα σχίσει τις παρτιτούρες.
1878: Ξεσηκώνονται οι Έλληνες της Ηπείρου κατά των Οθωμανών.
1902: Η βελγική αστυνομία επιτίθεται με γκλομπ και δέρνει ανηλεώς γυναίκες που διαδηλώνουν στις Βρυξέλλες διεκδικώντας δικαίωμα ψήφου.
1903: Η «Συμφωνία αρ. 9» του Άντον Μπρούκνερ κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1918: Κατά τη διάρκεια του Φιλανδικού Εμφυλίου Πολέμου, μαχητές της Αριστεράς εισβάλλουν στο σπίτι του συνθέτη Γιαν Σιμπέλιους, την ώρα που παίζει στο πιάνο.
1918: Η ορχηστρική σύνθεση του Μπέλα Μπάρτοκ «Ρουμανικοί Λαϊκοί Χοροί» κάνει πρεμιέρα στη Βουδαπέστη.
1918: Το συμφωνικό ποίημα του Καρλ Νίλσεν «Παν και Σύριγξ» κάνει πρεμιέρα στην Κοπεγχάγη.
1919: Ο σοσιαλδημοκράτης Φρίντριχ Έμπερτ εκλέγεται πρώτος πρόεδρος της Γερμανίας (Δημοκρατία της Βαϊμάρης).
1922: Υπογράφεται στο Λονδίνο, μεταξύ Ελλάδας και ομάδας κεφαλαιούχων, δάνειο ύψους 15 εκατομμυρίων λιρών.
1928: Τελετή έναρξης των 2ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σεντ Μόριτς της Ελβετίας. Συμμετέχουν 495 αθλητές από 25 χώρες.
1929: Με τη Συνθήκη του Λατερανού αναγνωρίζονται αμοιβαία το Βασίλειο της Ιταλίας και το Κράτος του Βατικανού. Τη συνθήκη υπογράφουν ο Μπενίτο Μουσολίνι εκ μέρους της Ιταλίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, καρδινάλιος Πιέτρο Γκάσπαρι.
1934: Σε κλίμα πολιτικής οξύτητας διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, με έντονη αντιπαράθεση των υποψηφίων της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός και αντιβενιζελικός υποψήφιος, Κωνσταντίνος Κοτζιάς. Αυτές είναι και οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα στις οποίες λαμβάνουν μέρος γυναίκες.
1937: Λήγει η μεγάλη απεργία στην General Motors, καθώς η εταιρία αναγνωρίζει το σωματείο των εργαζομένων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας «UAWU».
1938: Το πρώτο έργο επιστημονικής φαντασίας παρουσιάζεται από την τηλεόραση. Πρόκειται για τη μεταφορά του θεατρικού έργου του τσέχου Κάρελ Τσάπεκ «P.U.R», που μεταδίδεται από το BBC.
1941: Ο Ρόμελ φθάνει στην Τρίπολη της Λιβύης για να αναλάβει τη διοίκηση των γερμανικών δυνάμεων στη Βόρειο Αφρική.
1943: Ο αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ αναθέτει στον στρατηγό Ντουάιτ Αϊζενχάουερ τη διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
1945: Ο αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο άγγλος πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο σοβιετικός κομουνιστής ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, μοιράζουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, υπογράφοντας τη Συνθήκη της Γιάλτας.
1953: Η ΕΣΣΔ αποφασίζει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεών της με το Ισραήλ, μετά τη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται εναντίον της σοβιετικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ.
1956: Δύο βρετανοί διπλωμάτες, που είχαν εξαφανισθεί μυστηριωδώς πριν από πέντε χρόνια, εμφανίζονται στη Μόσχα. Πρόκειται για τους Γκάι Μπέρτζες και Ντόναλντ Μακλίν.
1959: Μονογράφεται στη Ζυρίχη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Τούρκο ομόλογό του Αντνάν Μεντερές η συμφωνία για την Κύπρο. Στις 19 Φεβρουαρίου 1959 η συμφωνία θα υπογραφεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Λονδίνο (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου).
1959: Αρχίζει στην Αθήνα η δίκη του γερμανού εγκληματία πολέμου Μαξ Μέρτεν. (Υπόθεση Μέρτεν)
1963: Οι Beatles κυκλοφορούν την πρώτη επιτυχία τους Please, Please Me.
1963: Οι Beatles ηχογραφούν 10 τραγούδια για το πρώτο τους άλμπουμ.
1963: Έπειτα από 35 χρόνια ζωής, διαλύεται ο ΠΟΚ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου), τον οποίο αποτελούσαν οι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Είχε ιδρυθεί το 1928, όταν ο σύλλογος του Γιώργου Καλαφάτη έσπευσε σε βοήθεια του Ολυμπιακού που είχε διαγραφεί από την ΕΠΟ και κινδύνευε με διάλυση.
1964: Οι Beatles δίνουν την πρώτη συναυλία τους στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Κολιζέουμ της Ουάσιγκτον.
1964: Ταραχές ξεσπούν στη Λεμεσό, ανάμεσα σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους.
1964: Το Γενικό Χημείο του Κράτους δίνει το πράσινο φως για την κυκλοφορία της Coca Cola στην Ελλάδα.
1965: Ο 25χρονος ντράμερ των Beatles, Ρίνγκο Σταρ, παντρεύεται τη 19χρονη φιλενάδα του Μορίν Κοξ στο Λονδίνο. Ο Τζον και ο Τζορτζ παρίστανται στην τελετή, ο Πολ λείπει σε διακοπές. Το ζευγάρι θα αποκτήσει τρία παιδιά και θα χωρίσει το 1975.
1966: Ενώπιον 40.000 θεατών, η ΑΕΚ νικά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 74-66 στο Καλλιμάρμαρο για το Κύπελλο Ευρώπης. Πρώτοι σκόρερ, οι Αμερικάνος (26), Τρόντζος (22) και Ζούπας (13).
1968: Σημειώνονται συνοριακά επεισόδια ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιορδανία.
1969: Οι Monkees δημιουργούν ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ στα χρονικά των τσαρτς. Το δεύτερο άλμπουμ τους More Of The Monkees σκαρφαλώνει από την 122η θέση στην πρώτη του πίνακα επιτυχιών των ΗΠΑ. Θα παραμείνει στην κορυφή για 18 εβδομάδες.
1970: Οι Fleetwood Mac, οι Allman Brothers και οι Grateful Dead εμφανίζονται στο Fillmore East της Νέας Υόρκης. Οι εμφανίσεις τους θα ηχογραφηθούν και θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο χρόνια αργότερα.
1971: ΗΠΑ και ΕΣΣΔ υπογράφουν συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών στο θαλάσσιο βυθό.
1972: Ο Ντέιβιντ Μπάουι ηχογραφεί το τραγούδι του «Ziggy Stardust».
1973: Σε συνέντευξή του στην «Αθλητική Ηχώ» ο Παύλος Γιαννακόπουλος δηλώνει: «Ακόμη και την ψυχή μου δίνω για τη δόξα του Παναθηναϊκού» και προσθέτει την ανάγκη δημιουργίας νέου γηπέδου, 50.000 θέσεων, που θα φέρει στο σύλλογο μεγάλα έσοδα.
1973: Βγαίνουν σε δημοπρασία οι μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια που χρησιμοποίησαν οι Rolling Stones κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Νέα Ζηλανδία. Θα συγκεντρωθεί το ποσό των 500 λιρών, που θα διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
1975: Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα αρχηγός των άγγλων Συντηρητικών.
1978: Η κυβέρνηση της Κίνας αίρει την απαγόρευση των βιβλίων του Αριστοτέλη, του Σέξπιρ και του Ντίκενς.
1978: Διαλύεται στην Κύπρο η ΕΟΚΑ Β'.
1979: Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί αναλαμβάνει την εξουσία στο Ιράν.
1982: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει τις «εσφαλμένες εντυπώσεις» που δημιούργησε η νέα ταινία του Κώστα Γραβά «Αγνοούμενος», η οποία πραγματεύεται τη δολοφονία ενός αμερικανού δημοσιογράφου στη Χιλή, στη διάρκεια του πραξικοπήματος του Πινοσέτ.
1984: Ολοκληρώνεται η 10η διαστημική αποστολή της NASA, με την επιστροφή του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ στη Γη.
1985: Οι Police τιμώνται για την εξαιρετική τους συνεισφορά στη Βρετανική Μουσική, κατά τη διάρκεια της απονομής των Βρετανικών Μουσικών Βραβείων.
1987: Οι Smiths ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Shoplifters Of The World Unite».
1989: Οι New Order ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Technique».
1990: Ο Νέλσον Μαντέλα απελευθερώνεται, αφού έμεινε στις φυλακές ως πολιτικός κρατούμενος επί 27 χρόνια.
1992: Οι Motley Crue εκδιώκουν τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Βινς Νιλ, όταν αυτός δηλώνει ότι έχει χάσει το πάθος του για το συγκρότημα και προτιμά να ασχοληθεί με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα.
1993: Η «Αθηναϊκή Χαρτοποιία» (SOFTEX) γίνεται παρανάλωμα του πυρός, με ανυπολόγιστες ζημιές.
1993: Το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο Σκοπιανό, μέσω διαλόγου των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαιτησίας.
1994: Πέντε Αμερικανοί κι ένας Ρώσος αστροναύτης επιστρέφουν στη Γη με το διαστημόπλοιο Discοvery, μετά την πρώτη κοινή διαστημική αποστολή των χωρών τους.
1994: Κατηγορίες κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Νίκου Γρυλλάκη, εξαπολύει ο Χρήστος Μαυρίκης στην κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών.
1995: Όλα τα κόμματα του ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζουν ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί πριν από το τέλος του 2000 και ότι μία ενωμένη Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1998: Ένα χειρόγραφο με τους στίχους «Candle in the Wind» που έγραψε ο Μπέρνι Τόπιν και τραγούδησε ο Έλτον Τζον στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνας αποφέρει σε δημοπρασία του οίκου Christie's το ποσό των 278.512 λιρών.
2000: Ο γενικός γραμματέας της σκοπιανής ομοσπονδίας στίβου Μετόντι Βενόφσκι σκοτώνεται ακαριαία και οι αθλήτριες Μάγια Γκρουφόσκα (60 μ.) και Ντανιέλα Κουλέσκα (1500 μ.) τραυματίζονται σοβαρά, σε δυστύχημα κοντά στη Στυλίδα, στο δρόμο για τους Βαλκανικούς Αγώνες Κλειστού Στίβου, που θα γίνουν στην Αθήνα.
2001: Οι Outkast ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Miss Jackson».
2001: Η Dido ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «No Angel».
2001: Ο παίκτης του ΟΦΗ Αριάν Μπεκιάι σκοράρει στον αγώνα ΟΦΗ - Πανηλειακού (2-2) και γίνεται ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που σημειώνει τέρμα με κεφαλιά.
2003: Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ συντρίβεται στη θαλάσσια περιοχή της Ικαρίας, παρασύροντας στο θάνατο και τους τέσσερις επιβαίνοντες.
2006: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντι Τσένει πυροβολεί κατά λάθος τον φίλο του δικηγόρο Χάρι Γουίτινγκτον, κατά τη διάρκεια κυνηγίου στο Νότιο Τέξας.
2006: Εντοπίζονται τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών στην Ελλάδα, σε κύκνους στη Θεσσαλονίκη και στην Πιερία (Παραλία Κατερίνης).
2006: Ο εκατομμυριούχος Στιβ Φόσετ πραγματοποιεί ρεκόρ πτήσης χωρίς ανεφοδιασμό, προσγειώνοντας το αεροσκάφος του στη νότια Αγγλία, αφού διήνυσε 42.450 χιλιόμετρα σε τέσσερις ημέρες.
2007: Στις αστυνομικές αρχές παραδίδεται ο 59χρονος Δημήτρης Βρακατσέλης που φέρεται ως δράστης του φόνου του διοικητή του ΙΚΑ, Γιάννη Βαρθολομαίου. Σε βάρος του ασκείται ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
2007: Διεξάγεται η 49η απονομή των βραβείων «Γκράμι» για τη μουσική στο Λος Άντζελες. Μεγάλες νικήτριες τις βραδιάς αναδεικνύονται οι Dixie Chicks, με πέντε βραβεία.
2008: Στάχτη γίνεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Σεούλ, η Μεγάλη Νότια Πύλη του 14ου αιώνα, σήμα κατατεθέν της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας.
2008: Ο νεαρότερος γνωστός πλανήτης εντοπίζεται στον αστερισμό της Ύδρας. Είναι ηλικίας μόλις 10 εκατομμυρίων ετών και έχει μάζα 10 φορές μεγαλύτερη από του Δία.
2008: Η Χίδερ Μιλς και ο Πολ Μακάρτνεϊ εμφανίζονται στο δικαστήριο για να κανονίσουν τα οικονομικά του διαζυγίου τους.
2010: Υπέρ του σχεδίου για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας τάσσονται οι 27 ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. σε άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Την ανάγκη για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας για την εν λόγω χώρα τονίζουν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.
Γεννήσεις
1776: Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. (Θαν. 27/9/1831)
1847: Τόμας Έντισον, αμερικανός επιχειρηματίας και εφευρέτης, με 1.093 πατέντες στο ενεργητικό του. Μεταξύ άλλων, ανακάλυψε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, το γραμμόφωνο και τον τηλέγραφο. (Θαν. 18/10/1931) [Αποφθέγματα]
1900: Χανς Γκέοργκ Γκαντάμερ, γερμανός φιλόσοφος. (Θαν. 13/3/2002)
1909: Τζόζεφ Μάνκεβιτς, αμερικανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης. («Όλα για την Εύα», «Κλεοπάτρα», «Μάγκες και Κούκλες», «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι») (Θαν. 5/2/1993)
1909: Μαξ Μπάερ, αμερικανός πρωτοπυγμάχος. (Θαν. 21/11/1959)
1915: Πάτρικ Λι Φέρμορ, άγγλος συγγραφέας, που πολέμησε στην Ελλάδα ενάντια στους Γερμανούς κι έγραψε βιβλία για τη χώρα μας. (Ρούμελη, Μάνη, Η εποχή της δωρεάς) (Θαν. 10/6/2011)
1917: Σίντνεϊ Σέλντον, αμερικανός συγγραφέας και τηλεοπτικός παραγωγός. («Η γεύση της εκδίκησης», «Πες μου τα όνειρά σου» - «Το τζίνι και η Τζίνι») (Θαν. 30/1/2007)
1920: Φαρούκ, τελευταίος βασιλιάς της Αιγύπτου. (Θαν. 18/3/1965)
1926: Λέσλι Νίλσεν, καναδός ηθοποιός, που έγινε πασίγνωστος από τις παρωδίες “Τρελή Απίθανη Πτήση” (“Airplane!”) και “Τρελές Σφαίρες” (“Naked Gun”). (Θαν. 28/11/2010)
1934: Μέρι Κουάντ, αγγλίδα σχεδιάστρια μόδας.
1935: Τζιν Βίνσεντ, αμερικανός ρόκερ. («Be Bop A Lula») (Θαν. 12/10/1971)
1935: Αλμπέρτο Λίζι, διακεκριμένος αργεντίνος βιολονίστας και διευθυντής ορχήστρας. (Θαν. 30/12/2009)
1936: Μπαρτ Ρέινολντς, αμερικανός ηθοποιός.
1938: Μανουέλ Αντόνιο Νοριέγα, δικτάτορας του Παναμά, που ανατράπηκε το 1990 από τους Αμερικανούς.
1939: Τζέρι Γκόφιν, αμερικανός συνθέτης και στιχουργός, που έγραψε επιτυχίες για τους Drifters, Κάρολ Κινγκ, Herman's Hermits και Shirelles.
1941: Σέρζιο Μέντες, βραζιλιάνος τζαζ-ποπ μουσικός.
1962: Σέριλ Κρόου, αμερικανίδα τραγουδοποιός.
1964: Σάρα Πέιλιν, αμερικανίδα πολιτικός, υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με το ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του 2008.
1969: Τζένιφερ Άνιστον, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Τζένιφερ Αναστασάκη, ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός.
Θάνατοι
244: Μάρκος Αντώνιος Γορδιανός, ρωμαίος αυτοκράτορας. (Γεν. 20/1/225)
1650: Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω». (Γεν. 31/3/1596) [Αποφθέγματα]
1868: Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκό, γάλλος φυσικός. Με το εκκρεμές που κατασκεύασε (το εκκρεμές του Φουκό) απέδειξε ότι η Γη κινείται. (Γεν. 18/9/1819)
1894: Εμίλιο Αριέτα, ισπανός συνθέτης. (Γεν. 20/10/1821)
1948: Σεργκέι Αϊζενστάιν, ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Θωρηκτό Ποτέμκιν) (Γεν. 23/1/1898)
1963: Σίλβια Πλαθ, αμερικανίδα ποιήτρια. (Γεν. 27/10/1932)
1968: Πιτιρίμ Σορόκιν, ρωσοαμερικανός κοινωνιολόγος, που ανέπτυξε τη θεωρία της κοινωνικής κινητικότητας. (Γεν. 21/1/1889)
1985: Χένρι Χάθαγουεϊ, αμερικανός σκηνοθέτης. («Η Μάχη της Ερήμου», «Νεβάδα Σμιθ», «Ο δρόμος των χαμένων εραστών», «Και οι 4 ήσαν γενναίοι») (Γεν. 13/3/1898)
1994: Πολ Φεγιεράμπεντ, αυστριακός φιλόσοφος. (Γεν. 13/1/1924)
2000: Ροζέ Βαντίμ (Πλεμιάνικοφ), γάλλορώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα»). (Γεν. 26/1/1928)
2009: Βίλεμ Γιόχαν Κολφ, ολλανδικής καταγωγής αμερικανός ιατρός, εφευρέτης του τεχνητού νεφρού. (Γεν. 14/2/1911)
2010: Αλεξάντερ Μακουίν, βρετανός σχεδιαστής μόδας. (Γεν. 17/3/1969)
2010: Ιρίνα Αρχίποβα, ρωσίδα μέτζο-σοπράνο, Καλλιτέχνης του Λαού της Σοβιετικής Ένωσης. (Γεν. 2/1/1925)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/full/1102
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου