Του κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλου
===============
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
======
Ευχαριστούμε θερμά τον κατά σάρκαν αδελφό του οσιακής βιοτής Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου, κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλο, επειδή ανασύρει από τη μνήμη του περιστατικά που σχετίζονται με τον αείμνηστο π. Επιφάνιο.
Το συγκεκριμένο περιστατικό στο οποίο αναφέρεται δείχνει το μεγαλείο της ψυχής του π. Επιφάνιου, αλλά και την απόλυτη αφιλοχρηματία του Σεβ. Ελευθερουπόλεως κυρού Αμβρόσιου και του π. Επιφάνιου.
Ο μεν κυρός Αμβρόσιος - λιοντάρι αληθινό της Ορθοδοξίας - έλεγχε με παρρησία όλα τα κακώς κείμενα της Εκκλησίας - ακόμη και κατά την περίοδο της δικτατορίας - όχι μόνον δεν απέκτησε ποτέ περιουσία, αλλά δεν είχε ούτε τα χρήματα της επιστροφής από το Λονδίνο όπου πήγε για θεραπεία.
Και ο π. Επιφάνιος;
Ακόμη και τα έσοδα των βιβλίων του έβαζε στο ακέραιο στο “ταμείο της αγάπης” που σύστησαν πνευματικά του παιδιά για να βοηθούν εμπερίστατους αδελφούς μας.
Ο Θεός ξέρει πόσα παιδιά σπούδασαν με τη βοήθεια του Γέροντα Επιφάνιου, πόσοι πονεμένοι άνθρωποι πλήρωσαν τα νοσηλεία της ασθένειάς τους και πόσοι ενδεείς αδελφοί μας βοηθήθηκαν από το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο του π. Επιφανίου.
Και οι δύο αείμνηστοι κληρικοί και ο μακαριστός Επιφάνιος και ο αείμνηστος Αμβρόσιος έζησαν και πέθαναν πάμπτωχοι αλλά έγιναν μέσο βοήθειας σε πολλούς.
Η φιλία των δύο επιφανών κληρικών ήταν μεγάλη. Είχαν αμοιβαίο σεβασμό και έτρεφαν αληθινή εκτίμηση μεταξύ τους. Κρυφός καυμός του Ελευθερουπούλεως ήταν να δει τον π. Επιφάνιο Μητροπολίτη μια μέρα αλλά και για Αρχιεπίσκοπο τον προωθούσε σε κάποια φάση.
Αλλά πού να δείξει ενδιαφέρον ο π. Επιφάνιος γι’ αυτά;
Πόσο λείπουν από την Εκκλησία του Χριστού στις μέρες μας πρεσβύτεροι σαν τον π. Επιφάνιο και Επίσκοποι σαν τον κυρό Αμβρόσιο.!
Χίλιες ευχαριστίες στον κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλο που μας χαρίζει αυτά τα περιστατικά για να μας βοηθά να θυμόμαστε πόσοι ταπεινοί, αφιλοχρήματοι και αδιάβλητοι κληρικοί εργάζονται αφανώς για την αγάπη του Χριστού και τη δόξα της Εκκλησίας Του.
Π.Μ.Τ.
*****
Έτος 1984.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ.κ. Αμβρόσιος βρίσκεται στο Λονδίνο για σοβαρό πρόβλημα της υγείας του.
Τα έξοδα της νοσηλείας πολλά, τα χρήματα κάποια στιγμή ‘‘τελειώνουν’’.
Τηλεφωνεί στον επιστήθιο φίλο του, π. Επιφάνιο και του ανακοινώνει ότι δεν έχει ούτε τα έξοδα της επιστροφής του στην Ελλάδα.
Αυτοστιγμεί, ο π. Επιφάνιος με καλεί κοντά του και μου αναθέτει να μεταβώ σε Τραπεζικό Κατάστημα, όπου εργαζόταν πνευματικό του τέκνο, στο όνομα του οποίου υπήρχε βιβλιάριο για την ικανοποίηση αναγκών, ενδεών, ασθενών κλπ.
Το ποσό των χρημάτων αυτών χαρακτηριζόταν “Ταμείο Αγάπης”, το οποίο ενίσχυαν οικονομικά, αρκετά πνευματικά τέκνα του π. Επιφανίου και ό,τι περίσσευε από τα έχοντα, μεγάλη κυκλοφορία, βιβλία του.
Μου συνέστησε λοιπόν να ζητήσω από τον κάτοχο του εν λόγω βιβλιαρίου να στείλει αμέσως το σχετικό έμβασμα για την άμεση εξυπηρέτηση του Αγίου Ελευθερουπόλεως, όπερ και εγένετο.
Το περιστατικό αυτό αποτελεί, κατά την ταπεινή μου γνώμη, παράδειγμα - πολύ διδακτικό λόγω και της οικονομικής εξαθλίωσης μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού – για εκείνους που αμφισβητούν τη θεληματική πενία κληρικών όλων των βαθμίδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου