Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

27 Φεβρουαρίου
Γιορτάζουν:

Γεγονότα

380: Ο αυτοκράτορας Μέγας Θεοδόσιος, με έδικτό του (διάταγμα) αναγνωρίζει τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του Ρωμαϊκού (Βυζαντινού) κράτους.
1812: Ο Λόρδος Βύρων μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων υπερασπίζεται του λεγόμενους «Λουδίτες», θύματα της Βιομηχανικής Επανάστασης.
1814: Η Συμφωνία αρ. 8 του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1844: Η Δομινικανή Δημοκρατία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Αϊτή.
1854: Ο γερμανός συνθέτης Ρόμπερτ Σούμαν επιδιώκει να αυτοκτονήσει στον Ρήνο, αλλά διασώζεται την τελευταία στιγμή.
1861: Με αίμα βάφονται στη Βαρσοβία της Πολωνίας διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας από τη Ρωσία. Ο ρωσικός στρατός ανοίγει πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων και σκοτώνει πέντε διαδηλωτές.
1869: Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας - Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.
1870: Με σουλτανικό φιρμάνι η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία αποσπάται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (Βουλγαρική Εξαρχεία).
1877: Το μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Η Λίμνη των Κύκνων» κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας.
1879: Ο χημικός Κονσταντάιν Φάλμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ανακαλύπτει την ζαχαρίνη.
1890: Οι πυγμάχοι Ντάνι Νίνταμ και Πάτσι Κέριγκαν αγωνίζονται στο Σαν Φρανσίσκο για 100 γύρους, σ' έναν αγώνα διάρκειας 6,5 ωρών, που τελικά κηρύσσεται ισόπαλος.
1897: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το διάταγμα της ίδρυσης του ΣΕΓΑΣ.
1900: 18 νεαροί ιδρύουν στο εστιατόριο Γκιζέλα του Μονάχου την ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερν.
1900: Ιδρύεται το Εργατικό Κόμμα, από τα εργατικά συνδικάτα και αριστερούς πολιτικούς φορείς της Μεγάλης Βρετανίας.
1900: Η Bayer πατεντάρει στις ΗΠΑ την Ασπιρίνη.
1901: Μία ομάδα σοσιαλεπαναστατών στην τσαρική Ρωσία, οργισμένη από την καταπίεση στα σχολεία, δολοφονεί τον υπουργό Παιδείας Μπογκολέποφ.
1919: Παρουσιάζεται σε πρώτη δημόσια εκτέλεση το μουσικό έργο του Γκούσταβ Χολστ «Πλανήτες».
1921: Ιδρύεται στη Βιέννη από δέκα σοσιαλιστικά κόμματα η Διεθνής Εργατική Ένωση των Σοσιαλιστικών Κομμάτων, που έμεινε στην ιστορία ως «2 ½ Διεθνής», επειδή τα μέλη της δεν προσχώρησαν λόγω ιδεολογικών διαφωνιών στη 2η Διεθνή (Σοσιαλιστική) ή την 3η Διεθνή (Κομμουνιστική).
1922: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει ομόφωνα την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.
1929: Καταρρέει στην Αθήνα το εστιατόριο Πανελλήνιον, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν.
1932: Ο άγγλος φυσικός Τζέιμς Τσάντουικ ανακοινώνει στο Λονδίνο ότι ανακάλυψε το νετρόνιο. Για την ανακάλυψή του αυτή θα τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ το 1935.
1933: Εμπρησμός στο Ράιχσταγκ. Η φωτιά στη γερμανική Βουλή αποδίδεται στους κομμουνιστές και ο Χίτλερ βρίσκει την ευκαιρία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα.
1936: Το παιδί θαύμα του αμερικανικού κινηματογράφου Σίρλεϊ Τεμπλ υπογράφει συμβόλαιο με την Century Fox, αξίας 50.000 δολαρίων, για να παίξει σε μία ταινία. Ήταν μόλις επτά ετών!
1941: Το Καστελόριζο καταλαμβάνεται από αγγλικά αγήματα, γεγονός που θεωρείται ως προοίμιο απαλλαγής της Δωδεκανήσου από τον ιταλικό ζυγό.
1943: Ένοπλο ανταρτικό τμήμα του «Ελληνικού Στρατού Απελευθερωτικής Προσπαθείας» (ΕΣΑΠ) εξουδετερώνει τη γερμανική φρουρά των μεταλλείων Τσαγκλί Φαρσάλων και προβαίνει σε δολιοφθορά των μηχανημάτων που υπάρχουν σ' αυτά.
1947: Πραγματοποιείται η πρώτη μετάδοση εγχείρισης σε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.
1948: Η κυβέρνηση Σοφούλη καταγγέλλει στον ΟΗΕ το «Παιδομάζωμα» του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ), κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
1951: Εγκρίνεται από το Κογκρέσο η 22η τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος, που περιορίζει τις προεδρικές θητείες σε δύο.
1957: Η UEFA αποφασίζει τη δημιουργία ενός νέου θεσμού μεταξύ των εθνικών ομάδων της Ευρώπης, υπό την ονομασία Κύπελλο Εθνών (νυν Ευρωπαϊκό Κύπελλο ή Euro).
1959: Θεμελιώνεται στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το ξενοδοχείο «Χίλτον».
1959: Η Μπόστον Σέλτικς επικρατεί της Μινεάπολις με 173-139, στο παιγνίδι με το μεγαλύτερο σύνολο πόντων στην ιστορία του ΝΒΑ.
1961: Ο Τσάμπι Τσέκερ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Pony Time».
1966: Από το τριώροφο κτίριο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίον του Άρεως εκπέμπει για πρώτη φορά η Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), μετέπειτα ΥΕΝΕΔ, με ένα πρόγραμμα που ξεκινά στις 19:00 και λήγει στις 21:10.
1967: Οι Pink Floyd ηχογραφούν το πρώτο τους σινγκλ «Arnold Layne».
1967: Ο Ολυμπιακός νικάει τον Παναθηναϊκό με 4-0 για το πρωτάθλημα. Τα γκολ σημειώνουν οι Βασιλείου (17') και Σιδέρης (20', 35', 62').
1969: Η Σπάρτακ Τρνάβα επικρατεί της ΑΕΚ με 2-1, στον πρώτο προημιτελικό για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το γκολ της ΑΕΚ πετυχαίνει ο Σεβαστόπουλος στο 60ο λεπτό, που μειώνει το σκορ. Στον επαναληπτικό της Νέας Φιλαδέλφειας οι Τσεχοσλοβάκοι θα πάρουν την πρόκριση για τα ημιτελικά με 1-1.
1971: Μεταθανάτιο Νο1 για την Τζάνις Τζόπλιν με το άλμπουμ Pearl.
1974: Η Σερ υποβάλλει αίτηση διαζυγίου κατά του συζύγου της Σόνι Μπόνο. Το διαζύγιο θα εκδοθεί στις 26 Ιουνίου 1975.
1977: Ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Κιθ Ρίτσαρντς, συλλαμβάνεται στον Καναδά για κατοχή ηρωίνης.
1980: Οι Doobie Brothers, Μπίλι Τζόελ, Ρίκι Λι Τζόουνς και Γκλόρια Γκέινορ, οι μεγάλοι νικητές των βραβείων Γκράμι.
1982: Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται την Κύπρο.
1990: Ο πολιτικός γάμος και οι νέες διαδικασίες διαζυγίου οριστικοποιούνται στην Κύπρο, παρά την οξύτατη επίθεση της Εκκλησίας.
1991: Η Αλέκα Παπαρήγα εκλέγεται Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ. Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το ΚΚΕ τοποθετεί μία γυναίκα στην ηγεσία. Η νέα Γ.Γ. υποστηρίχθηκε από τη λεγόμενη «συντηρητική» πτέρυγα της Κεντρικής Επιτροπής με 57 ψήφους, έναντι 53 που συγκέντρωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, τον οποίο υποστήριξε η «ανανεωτική» πτέρυγα.
1991: Το όνομα του Λένιν αφαιρείται για πρώτη φορά στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης, όταν χωριό του Τατζικιστάν μετονομάζεται από Λενιναμπάντ σε Χουντζάντ.
1991: Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος ανακοινώνει ότι «το Κουβέιτ απελευθερώθηκε». (Α' Πόλεμος του Κόλπου)
1991: Δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι το 80% των Ελλήνων εκφράζεται θετικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα οφέλη που απεκόμισε η χώρα μας από την ένταξή της στην Κοινότητα.
1992: Ολοκληρώνεται στην Ακρόπολη η μετακίνηση του πέμπτου κίονα της νότιας πλευράς του Παρθενώνα, που είχε καταστραφεί εν μέρει από το βομβαρδισμό του Μοροζίνι το 1687.
1992: Η Greenpeace επιβεβαιώνει ότι 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες σοβιετικών υποβρύχιων και παγοθραυστικών, καθώς και χιλιάδες τόνοι άλλων πυρηνικών αποβλήτων, ρίφθηκαν κοντά στις ακτές της νήσου Νοβάια Ζέμλια, ΒΔ της Ρωσίας.
1994: Τελετή λήξης των 17ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας. Συμμετείχαν 1.791 αθλητές από 67 χώρες.
1994: Η ελληνική ομογένεια στην Αυστραλία πραγματοποιεί μεγάλο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό.
1997: Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει και επισήμως την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
2000: Ολοκληρώνεται στη Γάνδη το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Η Κατερίνα Θάνου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 60 μ. με 7.05, ενώ οι Θεοδωρίδης και Παυλακάκης κατατάσσονται δεύτερος (6.51) και τρίτος (6.54) αντίστοιχα στα 60 μ.
2002: Ο Μιχάλης Ρακιντζής με το τραγούδι του S.A.G.A.P.O. επιλέγεται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 47ο Φεστιβάλ της Eurovision, μετά την ομόφωνη ψήφο επιτροπής και κοινού. Η απόφαση προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των συνυποψηφίων του.
2004: Τηλεοπτική αντιπαράθεση ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου, μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή, για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της Ελλάδας. Συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου.
2005: Ο Ρέι Τσαρλς ανεβαίνει στο Νο1 με το άλμπουμ «Genius Loves Company».
2005: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».
2005: Οι Doves ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Some Cities.
2007: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν σε όλο τον κόσμο από νευρολογικές ασθένειες.
2008: Εγκαινιάζεται η διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής, ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να συμπεριλάβει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη. Οι πρώτες ημιτελείς σελίδες για ζωντανούς οργανισμούς δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη μέρα και εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας, η πρόσβαση στον ιστότοπο διακόπτεται.
2008: Ασυνήθιστη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ αναστατώνει τους κατοίκους της Βρετανίας. Ένας άνθρωπος τραυματίζεται και προκαλούνται μικρές υλικές ζημίες.
2008: Στο «σφυρί» βγαίνει η περίφημη Neverland του Μάικλ Τζάκσον, καθώς τα χρέη του ανέρχονται σε 25 εκατομμύρια ευρώ.
2010: Σεισμός μεγέθους 8,8 Ρίχτερ πλήττει τη Χιλή, προκαλώντας το θάνατο 800 ανθρώπων. Ακολουθεί τσουνάμι, που σαρώνει τον Ειρηνικό Ωκεανό, από τη Ρωσία και την Ιαπωνία μέχρι τα απομακρυσμένα νησιά Κάθαμ στη Νέα Ζηλανδία, προκαλώντας σχετικά μικρές καταστροφές, αλλά τεράστιο πανικό, στο ένα τέταρτο του πλανήτη. Σύμφωνα με τη NASA, ο σεισμός -ο 5ος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ- μετέβαλε τον άξονα περιστροφής της Γης κατά περίπου οκτώ εκατοστά και παράλληλα οδήγησε σε ανεπαίσθητη σμίκρυνση της διάρκειας της μέρας κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα. Επιπλέον, μετακίνησε ολόκληρες πόλεις. Η πόλη Κονσεπσιόν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χιλής, μετακινήθηκε κατά 3,04 μέτρα δυτικότερα, ενώ η πρωτεύουσα της χώρας, Σαντιάγκο, μετατοπίστηκε κατά 27,7 εκατοστά προς τα δυτικά.
2010: Το τεύχος του περιοδικού Detective Comics, στο οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο Μπάτμαν, πωλείται στην τιμή - ρεκόρ των 1.075.000 δολαρίων, σε δημοπρασία στο Ντάλας.
2010: Οι U2 αναδεικνύονται πρώτοι σε εισπράξεις από κάθε άλλο συγκρότημα ή καλλιτέχνη στις ΗΠΑ το 2009, με 109 εκατομμύρια δολάρια. Ακολουθούν ο Μπρους Σπρίνγκστιν (58 εκατομμύρια δολάρια) και η Μαντόνα (47 εκατομμύρια δολάρια).

Γεννήσεις

274: Μέγας Κωνσταντίνος, πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 22/5/337)
1711: Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος, ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας. (Θαν. 23/11/1769)
1807: Χένρι Γουόντσγουρθ Λονγκφέλοου, αμερικανός ποιητής. (Θαν. 24/3/1882)  [Αποφθέγματα]
1848: Χιούμπερτ Πέρι, άγγλος συνθέτης. (Θαν. 7/10/1918)
1862: Αναστάσιος Μεταξάς, αρχιτέκτων και αθλητής σκοποβολής. (Θαν. 28/1/1937)
1867: Ίρβινγκ Φίσερ, αμερικανός οικονομολόγος. (Θαν. 29/4/1947)  [Αποφθέγματα]
1891: Ντέιβιντ Σάρνοφ, από τους πρωτοπόρους του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Υπήρξε γενικός διευθυντής της RCA και ιδρυτής του τηλεοπτικού δικτύου NBC. (Θαν. 12/12/1971)
1902: Τζον Στάινμπεκ, αμερικανός συγγραφέας. Τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας (1962) και Πούλιτζερ. (Τα Σταφύλια της Οργής, Άνθρωποι και Ποντίκια, Ανατολικά της Εδέμ) (Θαν. 20/12/1968)
1902: Τζιν Σάραζιν, αμερικανός γκόλφερ. Μαζί με τους Μπεν Χόγκαν, Τζακ Νίκλαους, Γκάρι Πλέιερ και Τάιγκερ Γουντς, είναι οι μοναδικοί γκόλφερ που έχουν κερδίσει όλες τις μεγάλες διοργανώσεις του αθλήματος (Grand Slam, US Open, Πρωτάθλημα PGA, British Open και The Masters). (Θαν. 13/5/1999)
1912: Λόρενς Ντάρελ, άγγλος συγγραφέας. («Αλεξανδρινό Κουαρτέτο») (Θαν. 7/11/1990)
1923: Ντέξτερ Γκόρντον, αμερικανός τενοροσαξοφωνίστας της τζαζ. (Θαν. 25/4/1990)
1928: Αριέλ Σαρόν, πρωθυπουργός του Ισραήλ.
1932: Ελίζαμπεθ Τέιλορ, αγγλίδα ηθοποιός.
1934: Ραλφ Νέιντερ, αμερικανός ακτιβιστής του καταναλωτικού κινήματος στις ΗΠΑ, επανειλημμένα υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ.
1935: Μιρέλα Φρένι, ιταλίδα σοπράνο.
1938: Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήρωας του κυπριακού αγώνα της ανεξαρτησίας. (Θαν. 14/3/1957)
1943: Μόρτεν Λόριντσεν, αμερικανός συνθέτης.
1947: Γκίντον Κρέμερ, λετονός βιολιστής και διευθυντής ορχήστρας.
1950: Φράνκο Μοσκίνο, ιταλός σχεδιαστής μόδας. (Θαν. 18/9/1994)
1951: Στιβ Χάρλεϊ, βρετανός ρόκερ. (Cockney Rebel)
1952: Στάθης Ψάλτης, κωμικός ηθοποιός.
1957: Άντριαν Σμιθ, άγγλος κιθαρίστας των Iron Maiden.
1960: Πολ Χάμφρις, άγγλος τραγουδιστής και κιμπορντίστας, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Orchestral Manoeuvres In The Dark.
1964: Γιούαν Βίρναλ, σκωτσέζος πιανίστας και κιθαρίστας, μέλος του συγκροτήματος Deacon Blue.
1965: Ντέιβιντ Μπάουλτερ, άγγλος κιμπορντίστας, μέλος του συγκροτήματος Tindersticks.
1975: Πρόδρομος Κορκίζογλου, δεκαθλητής.
1981: Τζόσουα Γκρόμπαν, αμερικανός τραγουδιστής.

Θάνατοι

1854: Ρομπέρ Ντε Λαμενέ, γάλλος ιερωμένος και φιλόσοφος. (Γεν. 19/6/1782)  [Αποφθέγματα]
1892: Λουί Βιτόν, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ειδών ταξιδιού και γυναικείων αξεσουάρ (Louis Vuitton). (Γεν. 4/8/1821)
1936: Ιβάν Παβλόφ, ρώσος ψυχολόγος - ερευνητής, ο οποίος έγινε διάσημος κάνοντας πειράματα με το σκυλί του, το διάσημο «Πείραμα του Παβλόφ». (Γεν. 14/9/1849)
1939: Ναντέζνα Κρούπσκαγια, ρωσίδα επαναστάτρια, σύζυγος του Λένιν. (Γεν. 14/2/1869)
1943: Κωστής Παλαμάς, ποιητής. (Γεν. 13/1/1859)  [Αποφθέγματα]
1952: Θεόδωρος Πάγκαλος, στρατηγός και πολιτικός, που κυβέρνησε την Ελλάδα ως δικτάτορας την περίοδο 1925 - 1926. (Γεν. 1878)
1974: Κοσμάς Πολίτης, λογοτέχνης. (Γεν. 16/3/1888)
1977: Τζον Ντίκσον Καρ, αμερικανός συγγραφέας. (Γεν. 30/11/1906)
1999: Ιωάννης Μαλακατές, διοικητικός παράγοντας του Παναθηναϊκού. (Γεν. 1923)
2004: Πολ Σουίζι, αμερικανός μαρξιστής οικονομολόγος και ιδρυτής του περιοδικού Monthly Review. (Γεν. 10/4/1910)
 
ΠΗΓΗ:   http://www.sansimera.gr/almanac/full/2702

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου