24 Φεβρουαρίου
Γεγονότα
391: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α' απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.
425: Ιδρύεται το Πανδιδακτήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο επέχει θέση σημερινού πανεπιστημίου.
1209: Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ξεκινά την «αποστολή» του, να ζει στην απόλυτη φτώχεια και να κηρύσσει το λόγο του Θεού.
1582: Ο πάπας Γρηγόριος 13ος εκδίδει Βούλα, με την οποία το Ιουλιανό Ημερολόγιο αντικαθίσταται από το Γρηγοριανό.
1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας να επαναστατήσουν. Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
1823: Ο Φραντς Σούμπερτ εκδίδει τη σύνθεσή του «Φαντασία του Οδοιπόρου» (Wandererfantasie).
1836: Ο Σάμιουελ Κολτ κατοχυρώνει ως πατέντα το περίστροφο κολτ.
1868: Η πρώτη παρέλαση του Καρναβαλιού διεξάγεται στη Νέα Ορλεάνη.
1871: Εκδίδεται στο Λονδίνο το βιβλίο του Κάρολου Δαρβίνου «Η Καταγωγή του Ανθρώπου».
1876: Το θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν «Πέερ Γκιντ», σε μουσική Έντβαρντ Γκριγκ, κάνει πρεμιέρα στο Όσλο.
1878: Καταπνίγεται η εξέγερση των Ελλήνων της Ηπείρου από τις δυνάμεις του Σουλτάνου.
1910: Η όπερα του Ζιλ Μασνέ «Δον Κιχώτης» κάνει πρεμιέρα στο Μόντε Κάρλο.
1912: Οι Ιταλοί βομβαρδίζουν τη Βηρυτό, αρχίζοντας έτσι τις εχθροπραξίες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1913: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κόνιτσα και την Πάργα.
1920: Το Κόμμα των Γερμανών Εργατών, με υπεύθυνο προπαγάνδας τον άγνωστο τότε Αδόλφο Χίτλερ, ανακοινώνει την αντισημιτική πολιτική του. Σε μία μπυραρία του Μονάχου, ο Χίτλερ ανακοινώνει τις "25" θέσεις του για τα προβλήματα της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από θέσεις του παγγερμανισμού, του σοσιαλισμού, του φασισμού και της θεωρίας για την ιεραρχία των φυλών.
1931: Καθιερώνεται το Βραβείο Φιλντς, που αποτελεί το Νόμπελ των Μαθηματικών.
1933: Παναθηναϊκός - ΑΕΚ με 4-4 για το πρωτάθλημα Ελλάδος. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 1-0, 2-1 και 4-2, αλλά οι «Ενωσίτες» κατάφεραν να ισοφαρίσουν στα τελευταία λεπτά του αγώνα.
1938: Μία οδοντόβουρτσα με συνθετικές τρίχες είναι το πρώτο εμπορικό προϊόν που δημιουργείται από το νάιλον, όπως θα ονομασθεί η εφεύρεση του δρος Καράδερς τον Οκτώβριο του 1938.
1940: Εγκρίνεται από τον Χίτλερ το σχέδιο «Μανστάιν» για την εισβολή των Γερμανών σε Γαλλία και Κάτω Χώρες.
1942: Αρχίζει τις εκπομπές της στα ερτζιανά η Φωνή της Αμερικής, προπαγανδιστικός σταθμός των ΗΠΑ.
1942: Ο γερμανός πρέσβης στην Τουρκία Φραντς Φον Πάπεν διασώζεται από δολοφονική απόπειρα.
1943: Γενική απεργία στην Αθήνα και τον Πειραιά, λόγω της εξαγγελίας εφαρμογής του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης από τους γερμανούς κατακτητές.
1944: Ακόμα και μέσα στην Κατοχή, οι ελληνικές ομάδες δίνουν, όποτε είναι δυνατόν, φιλικές συναντήσεις μεταξύ τους, με σκοπό κάποιες πενιχρές εισπράξεις που είναι πολύτιμες για τους παίκτες. Σε μία από αυτές, ο Παναθηναϊκός συντρίβει τον ΑΟ Κηφισιάς με το ευρύτατο σκορ 10-2, αγωνιζόμενος στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
1945: Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Μάχερ Πασάς, αφού διαβάζει το διάταγμα κήρυξης πολέμου κατά της Γερμανίας, δολοφονείται μέσα στο Κοινοβούλιο.
1946: Ο Χουάν Περόν εκλέγεται πρόεδρος της Αργεντινής.
1948: Φτάνει στην Αθήνα ο στρατηγός Βαν Φλιτ, διοικητής της αμερικανικής στρατιωτικής συμβουλευτικής και προγραμματικής ομάδας, για να βοηθήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις στη συντριβή των ανταρτών.
1956: Η Συμφωνία αρ. 5 του Γουόλτερ Πίστον κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1957: Ο Μπάντι Χόλι ηχογραφεί το τραγούδι That'll Be The Day, που θα αποτελέσει μία από τις μεγάλες του επιτυχίες. Ο τίτλος του τραγουδιού προέρχεται από μία ατάκα του Τζον Γουέιν στην ταινία του Τζον Φορντ Η Αιχμάλωτη της Ερήμου (The Searchers).
1963: Επινοείται η μεταλλική ρακέτα του τένις.
1963: Οι Rolling Stones κλείνουν συμφωνία για να εμφανίζονται κάθε Κυριακή βράδυ στο ξενοδοχείο The Station του Λονδίνου. Το συγκρότημα, που βρίσκεται στα πρώτα του βήματα, θα πληρωθεί 24 λίρες, ενώ τη συναυλία τους θα παρακολουθήσουν 66 άτομα.
1964: Δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκαλύπτουν μυστικό σχέδιο των Τούρκων, σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα περιληφθούν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία.
1965: Αρχίζουν τα γυρίσματα της ταινίας των Beatles Help! με τα μέλη του συγκροτήματος να ποδηλατοδρομούν σε μία τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο του Λονδίνου.
1968: Ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα ποδοσφαίρου σημειώνεται στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκόβης. 134.461 θεατές παρακολουθούν την αναμέτρηση Σκοτίας - Αγγλίας για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.
1969: Ο Τζίμι Χέντριξ εμφανίζεται στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, στην τελευταία του συναυλία επί βρετανικού εδάφους.
1970: Ιδρύεται στις ΗΠΑ η Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία.
1971: Δεκαπέντε έλληνες ναυτικοί αγνοούνται, μετά το ναυάγιο του πλοίου «Ιόλη» στην Ιρλανδία.
1973: Οι Byrds δίνουν την τελευταία συναυλία της καριέρας τους στο Νιού Τζέρσεϊ, με την τότε σύνθεσή τους (Ρότζερ ΜακΓκουίν, Κλάρενς Γουάιτ, Τζον Γιόρκ και Τζιν Πάρσονς).
1975: Οι Led Zeppelin κυκλοφορούν τον διπλό δίσκο τους «Physical Graffiti», με το περίφημο τραγούδι «Kashmir».
1975: «Βατερλώ στη Μάλτα!». Η Εθνική Ελλάδος ηττάται 2-0 από τη Μάλτα στη Βαλέτα και χάνει τις όποιες ελπίδες της για πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1976.
1975: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, ανακοινώνει την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα. («Πραξικόπημα της Πυτζάμας»)
1976: Το άλμπουμ των Eagles με τις μεγάλες επιτυχίες τους (Greatest Hits) είναι το πρώτο που πιστοποιείται ως πλατινένιο, καθώς οι πωλήσεις του ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα.
1979: Κάνει πρεμιέρα η τηλεοπτική εκπομπή του BBC2 Seven To One. Ο τίτλος αναφέρεται στην κεντρική ιδέα της εκπομπής, με επτά νεαρά παιδιά να ανακρίνουν έναν διάσημο φιλοξενούμενο. Πρώτος καλεσμένος ο Μπομπ Γκέλντοφ των Boomtown Rats.
1981: Ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του 14 θύματα και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης.
1981: Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αναγγέλλουν τους αρραβώνες του πρίγκιπα Κάρολου με τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ.
1982: Οι Police και οι Adam And The Ants είναι οι μεγάλοι νικητές των Βρετανικών Μουσικών Βραβείων.
1982: Οι Τζον Λένον, Κιμ Καρνς, Κουίνσι Τζόουνς και Σίνα Ίστον είναι οι μεγάλοι νικητές των βραβείων Γκράμι.
1983: Το οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή» βυθίζεται στα ανοιχτά της Καρύστου, με αποτέλεσμα 26 επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους.
1987: Ο μπασκετμπολίστας Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ σκοράρει το πρώτο του τρίποντο. Μέχρι τότε είχε σημειώσει 36.000 πόντους μόνο με δίποντα.
1988: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει να δικαιώσει το περιοδικό του Λάρι Φλιν «Hustler» με το να μην εγκρίνει απόφαση μικρότερου δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε να δώσει το περιοδικό 200.000 δολάρια στον αρχιερέα Τζέρι Φάλγουελ, ως αποζημίωση για δυσφήμιση.
1989: Ένα Boeing 747 της εταιρίας United Airlines, με προορισμό τη Νέα Ζηλανδία από τη Χαβάη, ανοίγει κατά τη διάρκεια της πτήσης, με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστούν στον αέρα 9 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα.
1989: Ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί επικηρύσσει τον συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων» Σαλμάν Ρουσντί, για 3.000.000 δολάρια.
1989: Παρουσία 200.000 λαού και επισήμων από 162 χώρες, κηδεύεται στο Τόκιο ο αυτοκράτορας Χιροχίτο.
1990: Η εισαγγελέας κ. Γιαταγάνα καταγγέλλει κύκλωμα ναρκωτικών στις φυλακές Κορυδαλλού.
1990: Ένας συγκλονιστικός αγώνας διεξάγεται στο Στάδιο Καραΐσκάκη για το Πρωτάθλημα Ελλάδας μεταξύ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, που λήγει τελικά με νίκη των «πρασίνων» 4-3. Στο σκορ προηγείτο συνεχώς ο Παναθηναϊκός με ένα γκολ διαφορά, ενώ στις εξέδρες γινόταν πραγματικός χαλασμός από τον πόλεμο μεταξύ των φιλάθλων και ο αγωνιστικός χώρος ήταν γεμάτος με κάθε είδους αντικείμενα. Το γκολ της μεγάλης νίκης πέτυχε ακριβώς στο 90ό λεπτό ο Γιάννης Σαμαράς, μέσα σε μια πραγματική κόλαση.
1991: Ο Νίκος Μαχλάς κάνει το ντεμπούτο του με την ομάδα του ΟΦΗ.
1991: Αρχίζουν οι χερσαίες επιχειρήσεις των Συμμάχων εναντίον των ιρακινών στρατευμάτων στο Κουβέιτ, κατά την διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο.
1992: Η Χρυσή Άρκτος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο απονέμεται στην ταινία «Γκραντ Κάνιον» του Αμερικανού Λόρενς Κάσνταν.
1992: Οι εκπρόσωποι του στρατιωτικού καθεστώτος της Αϊτής και ο απομακρυνθείς πρόεδρος Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ συμφωνούν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την επιστροφή του στην Προεδρία της χώρας.
1992: Ο Κερτ Κομπέιν και η Κόρτνεϊ Λοβ παντρεύονται στη Χαβάη.
1993: Ο Έρικ Κλάπτον σαρώνει τα βραβεία Γκράμι, αποσπώντας έξι.
1993: Ο ΟΗΕ εγκρίνει το αμερικανικό σχέδιο για την παροχή από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στους μουσουλμάνους της Βοσνίας, παρά τις απειλές των Σέρβων για αιματοχυσία.
1993: Ανακαλύπτεται στη νότια Βουλγαρία το πρώτο βυζαντινό μεταλλείο χρυσού, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα.
1994: Η Συρία χορηγεί άδεια εξόδου στους 1.000 Εβραίους που ζουν στη χώρα, επιτρέποντάς τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
1994: Ο ΕΛΑ τοποθετεί βόμβα στην Εφορία Χαϊδαρίου.
1994: Ο Επίτροπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων θέτουν την άρση των ελληνικών μέτρων ως προϋπόθεση για την επανάληψη του διαλόγου με την Ελλάδα.
1994: Η Μελίνα Μερκούρη, που νοσηλεύεται σε αμερικανικό νοσοκομείο, εισάγεται εκτάκτως στο χειρουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μετεγχειρητική αιμορραγία.
1994: Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
1995: Κατά την πρώτη ψηφοφορία που διεξάγεται στη Βουλή για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κωστής Στεφανόπουλος λαμβάνει 181 ψήφους και ο Αθανάσιος Τσαλδάρης 109.
1995: Για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες μεταλλεργάτες, σε 22 βιομηχανίες της Βαυαρίας, κατεβαίνουν σε απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους.
1996: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας διακόπτει τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξαιτίας της διένεξής τους για την Εκκλησία της Εσθονίας.
1996: Κουβανέζικα καταδιωκτικά καταρρίπτουν δύο ιδιωτικά αεροπλάνα, που ανήκουν σε ομάδα αυτοεξόριστων Κουβανών.
1997: Ο Μιλτιάδης Έβερτ ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
1997: Οι Manic Street Preachers, οι Prodigy, ο Beck και η Σέριλ Κρόου είναι, μεταξύ άλλων, οι νικητές των Βρετανικών Μουσικών Βραβείων.
1998: Ο Έλτον Τζον χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.
1999: Αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ των Νοτίων Κινεζικών Αερογραμμών συντρίβεται καθώς πλησιάζει το αεροδρόμιο της πόλης Βενζού, στην ανατολική Κίνα, και οδηγεί στο θάνατο 61 άτομα.
1999: Η Πολιτεία της Αριζόνας εκτελεί τον Καρλ Λε Γκραντ, ένα Γερμανό που συμμετείχε σε ένοπλη ληστεία, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Ο αδερφός του Καρλ, Γουόλτερ, είχε εκτελεστεί μία εβδομάδα πριν, παρά τις προσπάθειες που έκανε η Γερμανία, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου για να αποτρέψει την εκτέλεση.
2000: Ο Κάρλος Σαντάνα είναι ο μεγάλος νικητής των βραβείων Γκράμι, αποσπώντας 8 βραβεία για το άλμπουμ Supernatural.
2002: Τελετή λήξης των 19ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ. Συμμετείχαν 2.500 αθλητές από 77 χώρες.
2004: Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώνονται και 250 τραυματίζονται από ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που πλήττει το βόρειο Μαρόκο. Ολόκληρα χωριά, με σπίτια χτισμένα με λάσπη και τούβλα, σβήνονται από το χάρτη.
2008: Ο Δημήτρης Χριστόφιας εκλέγεται νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2009: O πίνακας του Ανρί Ματίς «Οι κούκοι, μπλε και ροζ τάπητας» πωλείται έναντι 32 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για έργο του μεγάλου γάλλου ζωγράφου, κατά τη διάρκεια της δημοπράτησης της συλλογής των Υβ Σεν Λοράν και Πιερ Μπερζέ στο Παρίσι.
2010: Δεκάδες χιλιάδες έλληνες απεργοί συμμετέχουν σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα της κυβέρνησης με στόχο την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.
Γεννήσεις
1463: Τζιοβάνι Πίκο Ντε Λα Μιράντολα, ιταλός φιλόσοφος. (Θαν. 17/11/1494)
1744: Φιοντόρ Ουσάκοφ, ο πλέον παρασημοφορημένος ρώσος ναύαρχος του 18ου αιώνα. Το 2000 κηρύχθηκε προστάτης του Ρωσικού Ναυτικού και το 2005 αγιοποιήθηκε από τον Πατριάρχη Αλέξιο. (Θαν. 14/10/1817)
1786: Βίλχελμ Καρλ Γκριμ, γερμανός παραμυθάς, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ. (Θαν. 16/12/1859)
1842: Αρίγκο Μπόιτο, ιταλός ποιητής, δημοσιογράφος, λιμπρετίστας και συνθέτης, γνωστός για την όπερα «Μεφιστοφελής». (Θαν. 10/6/1918)
1932: Μισέλ Λεγκράν, γάλλος συνθέτης.
1934: Μπετίνο Κράξι, πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος της Ιταλίας και πρωθυπουργός της χώρας, που έπεσε θύμα της επιχείρησης κατά της διαφθοράς «Καθαρά Χέρια», στην οποία ηγείτο ο δικαστής Αντόνιο ντι Πιέτρο, και πέθανε εξόριστος στην Τυνησία. (Θαν. 19/1/2000)
1940: Ντένις Λόου, παλαίμαχος σκωτσέζος ποδοσφαιριστής.
1943: Τζίτζι Μερόνι, ιταλός ποδοσφαιριστής, ο επονομαζόμενος και Τζορτζ Μπεστ της Ιταλίας. Μεγάλη ελπίδα του ιταλικού ποδοσφαίρου, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 23 ετών. (Θαν. 15/10/1967)
1944: Νίκι Χόπκινς, άγγλος πιανίστας, που συνεργάστηκε με τους Rolling Stones, Τζεφ Μπεκ, Beatles, Τζον Λένον, Who και Small Faces. (Θαν. 6/9/1994)
1955: Αλέν Προστ, γάλλος πιλότος της Φόρμουλα 1.
1955: Στίβεν Πολ Τζομπς, αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής με τον Στιβ Βόσνιακ της Apple Computer. (Θαν. 5/10/2011)
1959: Αλεξάντερ Μπελοστένι, ουκρανός παλαίμαχος μπασκετμπολίστας. Με τη Σοβιετική Ένωση κατέκτησε 1 χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, 1 Παγκόσμιο και 3 Ευρωπαϊκά την περίοδο 1979 - 1988. (Θαν. 25/5/2010)
1966: Μπίλι Ζέιν, ελληνοαμερικανός ηθοποιός.
Θάνατοι
1666: Νίκολας Λάνιερ, άγγλος συνθέτης, λαουτίστας και ζωγράφος. (Γεν. 10/9/1588)
1704: Μαρκ Αντουάν Σαρπεντιέ, γάλλος συνθέτης της εποχής του μπαρόκ. Η πιο γνωστή σύνθεσή του είναι το πρελούδιο από το Te Deum, που υιοθετήθηκε ως ύμνος της Eurovision. (Γεν. 1643)
1810: Χένρι Κάβεντις, βρετανός επιστήμονας, που διακρίθηκε για τη συνεισφορά του στη Φυσική και στη Χημεία και στον οποίο πιστώνεται η ανακάλυψη του υδρογόνου. (Γεν. 10/10/1731)
1815: Ρόμπερτ Φούλτον, αμερικανός μηχανικός, εφευρέτης του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου και του πρώτου υποβρυχίου. (Γεν. 14/11/1765)
1903: Παναγιώτης Ποταγός, γιατρός και εξερευνητής. Εξερεύνησε την Ασία επί πέντε χρόνια και με δαπάνες του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του σε βιβλίο με τίτλο Περίληψις περιηγήσεων Ποταγού. (Γεν. 1839)
1923: Έντουαρντ Μόρλεϊ, αμερικανός φυσικός. (Γεν. 29/1/1938) [Αποφθέγματα]
1967: Φραντς Γουάξμαν, γερμανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής με καριέρα στο Χόλιγουντ. (Γεν. 24/12/1906)
1975: Νικολάι Μπουλγκάνιν, διακεκριμένος σοβιετικός πολιτικός, που διατέλεσε και πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο 1955-1958. (Γεν. 30/5/1895)
1980: Γιώργος Ανδριανόπουλος, διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, αθλητής της ποδηλασίας, βουλευτής, υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. (Γεν. 1903)
1985: Γιώργος Γιάμαλης, τερματοφύλακας, που έγραψε ιστορία με τη φανέλα της ΑΕΚ και της Εθνικής Ομάδας, μέλος της οποίας υπήρξε στην πρώτη εμφάνισή της. (Γεν. 1903)
1988: Μέμφις Σλιμ, αμερικανός μπλουζίστας. (Γεν. 3/9/1916)
1990: Σάντρο Περτίνι, ιταλός πολιτικός, που διατέλεσε και πρόεδρος της χώρας. (Γεν. 25/9/1896)
1993: Μπόμπι Μουρ, άγγλος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. (Γεν. 12/4/1941)
1994: Ντάινα Σορ, αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ. (Γεν. 29/2/1916)
1999: Αντρέ Ντιμπούς, αμερικανός διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος και βιογράφος. (Γεν. 11/8/1936)
2001: Ρηνιώ Παπανικόλα, παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών. (Γεν. 1936)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/full/2402
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου