Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ;;;;;;

Λεφτά υπάρχουν... αλλά μόνο για τα κόμματα!


Στην κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται η χώρα μας σε σχέση με την χρηματοδότηση των κομμάτων καθώς οι Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν δυσανάλογα ποσά, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, με σαφώς υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν σήμερα τα «Επίκαιρα», μετά από έρευνα που πραγματοποίησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, η χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ελλάδα αποδεικνύεται δυσβάσταχτο φορτίο για τους φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν ως και τέσσερις φορές παραπάνω από άλλες χώρες με ανάλογο πληθυσμό.

Παρά την οικονομική κρίση και την ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη υψηλότερη δημόσια χρηματοδότηση ανάμεσα σε είκοσι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό τους. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, δηλαδή κράτη με βιοτικό επίπεδο σαφώς υψηλότερο από της Ελλάδας. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι η χώρα μας εμφανίζεται να δαπανά μέχρι και οχτώ φορές μεγαλύτερα ποσά για τη χρηματοδότηση των κομμάτων από άλλες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ουγγαρία!
4,5 ευρώ ανά κάτοικο
Από τα επίσημα στοιχεία των τακτικών επιχορηγήσεων των κομμάτων για το έτος 2010 προκύπτει ότι ο δείκτης κρατικής χρηματοδότησης ανά κάτοικο στη χώρα μας έφτασε στα 4,52 ευρώ. Το συνολικό ποσό που εισέπραξαν οι κομματικοί σχηματισμοί στην Ελλάδα των 10.787.690 κατοίκων ανήλθε στα 48,8 εκατ. ευρώ. Στη σχετική ευρωπαϊκή λίστα, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το «πλούσιο» Λουξεμβούργο, όπου η κατά κεφαλή επιβάρυνση ανήλθε σε 19,3 ευρώ, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρίσκονται η Νορβηγία και η Φινλανδία, με «δείκτες κρατικής χρηματοδότησης» ανά κάτοικο 7,81 και 5,73 ευρώ αντίστοιχα. Μια σύγκριση της οικονομικής κατάστασης των εν λόγω χωρών με αυτή της Ελλάδας μόνο ως κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να θεωρηθεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η σύγκριση της χώρας μας με άλλα ευρωπαϊκά κράτη ίδιου πληθυσμού, με παρόμοια προβλήματα. Η επίσης δοκιμαζόμενη από την κρίση Πορτογαλία, η οποία έχει 10.637.713 κατοίκους, δίνει για τη χρηματοδότηση των κομμάτων μόλις 8.520.000 ευρώ. Η διαφορά είναι χαώδης, αν αναλογιστούμε ότι κάθε κάτοικος της ιβηρικής χώρας επιβαρύνεται κατά 0,80 ευρώ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Το Βέλγιο, με πληθυσμό 10.666.866 κατοίκους, δαπάνησε από τον κρατικό προϋπολογισμό 16.710.000 ευρώ για την ενίσχυση των κομμάτων. Δηλαδή, κάθε Βέλγος πλήρωσε 1,57 ευρώ.

Η Ουγγαρία, που πληθυσμιακά επίσης συγκρίνεται με τη χώρα μας, αφού ο πληθυσμός της φτάνει τους 10.030.975 κατοίκους, δαπάνησε 18.410.000 ευρώ ως χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Κάθε πολίτης, δηλαδή, χρεώθηκε με 1,84 ευρώ. Τα εν λόγω ποσά φυσικά απέχουν παρασάγγας από τα 49 εκατ. ευρώ που διασπαθίζονται από τα δημόσια ταμεία για τη στήριξη των κομμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και οι πιο προηγμένες και οικονομικά ισχυρές χώρες εμφανίζονται να δαπανούν ?συγκριτικά με τον πληθυσμό τους? «ψίχουλα» σε σχέση με τη χώρα μας.
Στη Γερμανία, ο κάθε κάτοικος επιβαρύνεται με 1,61 ευρώ για την ενίσχυση των κομμάτων και στη Γαλλία με 1,17 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα γειτονικά κράτη, τα οποία βρίσκονται εκτός ΕΕ, όπως η Αλβανία και τα Σκόπια, η κατά κεφαλήν επιβάρυνση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων ανέρχεται σε 0,42 και 0,73 ευρώ αντίστοιχα.

Πόσο είναι οι επιχορηγήσεις
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος κατανομής των τακτικών κρατικών επιχορηγήσεων στους κομματικούς σχηματισμούς της Ελλάδας, καθώς είναι γνωστά τα υπέρογκα χρέη των δύο κομμάτων εξουσίας στις τράπεζες αλλά και η δίμηνη στάση πληρωμών των υπαλλήλων του ΠΑΣΟΚ.
Το 2010 τα κόμματα έλαβαν τα ακόλουθα ποσά
  • ΠΑΣΟΚ 19.809.000 ευρώ,
  • Νέα Δημοκρατία 15.056.267 ευρώ,
  • ΚΚΕ 4.962.086 ευρώ,
  • ΛΑΟΣ 3.991.816 ευρώ,
  • ΣΥΡΙΖΑ 3.504.108 ευρώ
  • Οικολόγοι Πράσινοι 1.746.103 ευρώ.
Αυτά τα στοιχεία αφορούν στο 2010, καθώς από τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι το 2011 τα κόμματα έλαβαν συνολικά 40,5 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το α? τρίμηνο του έτους έλαβαν 13.504.656 ευρώ, από τα οποία τα 12.298.883 ήταν επιχορήγηση και τα 1.205.772 ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς.

Έκτακτες επιχορηγήσεις αλλά και τραπεζικός δανεισμός
Άξιο αναφοράς, βέβαια, είναι το γεγονός ότι κομματικοί σχηματισμοί που συμμετέχουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή δεν λαμβάνουν μόνο τα προαναφερόμενα ποσά, αλλά δικαιούνται και έκτακτες επιχορηγήσεις σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων. Από την ισχύουσα νομοθεσία προκύπτει ότι, ακόμα και σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, τα κόμματα θα επιχορηγούνταν με ένα νέο ποσό που θα έφτανε το 30% της εκλογικής αποζημίωσης.

Όπως, άλλωστε, ορίζει ο νόμος 3023/2002 με τίτλο «Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το Κράτος. Έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών» (ΦΕΚ 146/Α?/25.6.2002), τα πολιτικά κόμματα χρηματοδοτούνται από το κράτος, προκειμένου να αντιμετωπίζουν μέρος των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους.

Παρ? όλα αυτά, τα δύο κυβερνητικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, εμφανίζονται ανεπίδεκτα ορθής οικονομικής διαχείρισης, καθώς την τετραετία 2006-2010 κατόρθωσαν να αυξήσουν το χρέος τους κατά 67 εκατ. ευρώ και 77,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται να είναι καταχρεωμένα απέναντι στις ελληνικές τράπεζες με δάνεια που για την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ φτάνουν τα 114 εκατ. ευρώ και της Νέας Δημοκρατίας τα 128 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειοδοτήσεις που έλαβαν τα πολιτικά κόμματα από διάφορα τραπεζικά ιδρύματα μπήκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, καθώς ο επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Γρηγόρης Πεπόνης, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Ο στόχος του εισαγγελέα, που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την έρευνα, είναι να διευκρινίσει αν τα δάνεια που δόθηκαν είναι επισφαλή ή όχι, αφού ?όπως επισημαίνεται? οι κρατικές επιχορηγήσεις δεν είναι δεδομένες, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα λαμβάνονται στο μέλλον.

Αναλυτικότερα, στα στοιχεία από τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, που κατέθεσε ο κ. Αυγενάκης, αναφέρεται ότι το 2010 τα έξι κόμματα επιχορηγήθηκαν με 48,8 εκατ. ευρώ, ποσό που χαρακτήρισε «προκλητικό», δίνοντας σαν υποθήκη την κρατική επιχορήγηση του 2016.

ΠΗΓΗ:  http://www.infoblog.gr/2012/01/blog-post_7013.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου