Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Ο ΜΥΘΟΣ "ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ"!!!

ΠΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Πόσοι ξέρουν τα γράμματα που ξέρει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος; Και δεν μιλάμε απλά για την Ομογένεια.!

Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον Σεβασμιότατο εντυπωσιάστηκα από τον υψηλό δείκτη της νοημοσύνης του και τις.........

απέραντες γνώσεις που κατέχει.

Αλλά το βαθμό της ευφυίας του δεν μπόρεσα να αντιληφθώ πλήρως πριν την κριτική που άσκησε στον κ. Γιανναρά όταν επισκέφθηκε την Νέα Υόρκη και μίλησε στην αίθουσα του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας.

Ο Σεβασμιότατος άκουε τον κ. Γιανναρά να αναπτύσσει τις θέσεις του και το μεταφραστή να αποδίδει στα Αγγλικά την ομιλία του κ. Καθηγητή. Ακολούθησε η υποβολή ερωτήσεων και στο τέλος ανέβηκε στο βήμα ο Αρχιεπίσκοπος για να απευθύνει - νομίσαμε - ένα σύντομο επίλογο.

Αντί αυτού τον ακούσαμε όλοι - κυριολεκτικά εμβρόντητοι - να αναιρεί βήμα προς βήμα τις θέσεις του κ. Γιανναρά με μια ομιλία η οποία χαρακτηριζόταν από την απολύτως νηφάλια και ορθολογικά δομημένη συγκρότησή της, τη δύναμη των επιχειρημάτων της και την to the point απολογητική της δύναμη.

Πότε μπόρεσε ο Σεβασμιότατος να οργανώσει τη σκέψη του και να δώσει μια τέτοια απάντηση στις θέσεις του κ. Γιανναρά “απορώ και εξίσταμαι και τον νουν καταπλήττομαι”.

Υπέροχη ανάπτυξη, λογικά κατοχυρωμένη μέχρι την τελευταία λέξη που άρθρωσε, πλούτος λόγου, και φανέρωση παιδείας που ελάχιστοι κατέχουν. Οχι μόνον στα θεολογικά πράγματα αλλά σε όλους του τομείς των ανθρωπιστικών σπουδών. Ιστορική επάρκεια, εις βάθος γνώση της φιλοσοφίας, ένας ωκεανός γνώσεων που ανέβλυσε σαν αρτεσιανό νερό. Και αυτά χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κάνει καμιά προετοιμασία.!

Ενας δόκιμος θεολόγος θα ήταν δύσκολο να οργανώσει τέτοια απάντηση στις θέσεις του κ. Γιανναρά ακόμη και αν είχε στη διάθεσή του μια βδομάδα για να οργανώσει τις σκέψεις του και να τις αρθρώσει με τέτοια δύναμη λόγου και σοφίας.

Και όμως! Ο Σεβασμιότατος Αμερικής μπόρεσε να εκφωνήσει “τον προς Γιανναρά - Ευτρόπιο λόγο του” χωρίς καμία προετοιμασία ως άμεση απάντηση στις προκλήσεις που έθεσε με την ομιλία του ο κ. Καθηγητής.

Πόσοι μπορούν να κάνουν το ίδιο; Οχι μόνον στην Ομογένεια αλλά και Πανελλήνια;!

Ενας βαθύς μελετητής των Αγίων Πατέρων, ένας άνθρωπος με σπάνια θεολογική και θύραθεν παιδεία, ένας κληρικός που τιμά το ράσο και την αρχιερωσύνη που του εμπιστεύθηκε ο Κύριος.

ΠΗΓΗ:   http://ksipnistere.blogspot.com/2012/01/blog-post_9240.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου