Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

62ος ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΣΤ' ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

                                                                                         
                                                           ΤΟΥ  ΝΙΚΟΛΑΟΥ  ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ

«Θέλομε να ξεκοπούν παντελώς από τη ζωή των χριστιανών οι κοσμικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε πρώτη του μηνός και προς τιμήν του Διονύσου. Και τους χορούς των ανδρών και των γυναικών, που γίνονται σύμφωνα με έθιμο αντιχριστιανικό αποκηρύσσομε, ορίζοντες να μη φορεί κανένας άνδρας γυναικείο ένδυμα και καμία γυναίκα ανδρικό. Και να μη φορεί κανένας προσωπεία κωμικά ή σατυρικά, ούτε να γελά όταν βάζουν το κρασί στα πιθάρια. Όποιοι λοιπόν από τούδε και στο εξής, εν γνώσει τους κάνουν κάτι από τα δαιμονιώδη που ελέχθησαν, αυτοί εάν μεν είναι κληρικοί, προστάζομεν να καθαιρούναι, εάν δε είναι λαϊκοί να αφορίζονται».
Αυτά ορίζει ο 62ος κανών της Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε το 691 μ.Χ. έχουν τα λεγόμενα καμία σχέση με όσα γίνονται αυτές τις μέρες στην πόλη μας;
Αν και ο κανών ούτος εγράφη προ 13ων αιώνων, όμως έχει απόλυτη σχέση με τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού. Όπως εκείνη την εποχή, έτσι και στις μέρες μας, χοροί άσεμνοι διοργανώνονται, άνδρες ντύνονται σαν γυναίκες και γυναίκες σαν άνδρες, άνθρωποι κάνουν σπατάλες, συμμετέχουν σε φαγοπότια και μεθούν, φορούν τερατόμορφες μάσκες, νέοι και νέες αισχρολογούν και πορνεύουν, σύζυγοι μοιχεύουν, θεμέλια οικογενειών κλονίζονται… Κι όλα αυτά, ο κόσμος τα λέει διασκέδαση και εκδηλώσεις χαράς. Το Άγιο Πνεύμα όμως, δια του στόματος των Πατέρων της Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου, σαφώς και κατηγορηματικώς δηλώνει ότι όλα αυτά είναι έθιμα ειδωλολατρικά και ευρήματα του μισόκαλου διαβόλου.
Όποιος, λοιπόν, συμμετέχει στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού να γνωρίζει ότι αποτάσσεται το Χριστό και συντάσσεται με το διάβολο και σύμφωνα με τον κανόνα αυτό αφορίζεται από την Εκκλησία. Μη νομίζετε δε ότι η απλή παρακολούθηση των γενομένων δεν είναι συμμετοχή.
Μακριά λοιπόν από το καρναβάλι, καμιά συμμετοχή σ’ αυτή τη γιορτή του διαβόλου. Δεν το λέμε εμείς. Το λένε οι Πατέρες της Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου, το λέει ο ίδιος ο Θεός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου