Τουρκικά πολεμικά πλοία άνοιξαν πυρ στην περιοχή ερευνών φυσικού αερίου της Κύπρου-το οικόπεδο 12 ή »Αφροδίτη» -  υποστηρίζει η  ισραηλινή ιστοσελίδα Debka η οποία φέρεται να έχει σχετικά καλές πληροφορίες κυρίως από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα λοιπόν με την αποκάλυψη της Debka πλοία του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού, στις 21 Δεκεμβρίου, εκτέλεσαν ασκήσεις με πραγματικές βολές σε ολόκληρες περιοχές της Μεσογείου, ενώ πλησίασαν και έκαναν το ίδιο για εκφοβισμό κοντά στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Λεβιάθαν του Ισραήλ και του Πεδίου 12 στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σε απάντηση, το Ισραήλ και η Κύπρος αύξησαν τη ναυτική παρουσία τους στην περιοχή κοντά στα κοιτάσματα φυσικού αερίου – το Ισραήλ έστειλε και τηλεκατευθυνόμενα κατασκοπευτικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα πάντα με τους ισραηλινούς για το θέμα δεν έγινε κάποια επίσημη αναφορά από το Ισραήλ και από την Κύπρο επειδή τα πυρά έλαβαν χώρα σε διεθνή ύδατα. Η ισραηλινή ιστοσελίδα DEBKAfile αναφέρει ωστόσο ότι ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου την Τουρκία να σταματήσει την «διπλωματία των κανονιοφόρων» της, ενώ προειδοποίησε για τις σοβαρές συνέπειες για τον τουρκικό λαό και τους Τουρκοκύπριους.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια επισκέψεων του σε στρατιωτικές βάσεις και στην κυπριακή Εθνική Φρουρά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε με αποφασιστικότητα: «Αν η Τουρκία δεν αλλάξει την διπλωματία των κανονιοφόρων της και δεν σταματά να παίζει το σερίφη της περιοχής, οι επιπτώσεις δεν θα είναι καλές για ολόκληρη την περιοχή ούτε για τον τουρκικό λαό, και κυρίως ούτε για τους Τουρκοκύπριους».
Κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να αποτρέψει την Τουρκία να αναλάβει περαιτέρω στρατιωτικές πρωτοβουλίες για εκφοβισμό. Να θυμίσουμε ότι μόλις την  Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, η εταιρεία Noble Energy ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στο Λεβιάθαν θα είναι 6,3% υψηλότερα από ό, τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί. Η προηγούμενη εκτίμηση ανέφερε αποθέματα 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η αναθεωρημένη εκτίμηση είναι 20 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα DEBKAfile , η Κύπρος είναι έτοιμη να ανακοινώσει την ύπαρξη ενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου μπροστά από το κοίτασμα του Ισραήλ. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν τουλάχιστον 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια για το απόθεμα αυτού του νέου κοιτάσματος.

ΠΗΓΗ: http://www.prionokordela.gr/diethnh/apokalipsi-o-toyrkikos-stolos-anoixe-pir-stin-afroditi-tis-kyprou/