Στις 14 Νοεμβρίου 1973, οι φοιτητές

του Πολυτεχνείου έκαναν το πρώτο, αποφασιστικό βήμα απέναντι στη στρατιωτική δικτατορία που είχε καταλάβει την Ελλάδα από το 1967. Το πρωί εκείνης της ημέρας, οι συγκεντρωμένοι φοιτητές εξέφρασαν τα αιτήματά τους για ελευθερία, δικαιώματα και δημοκρατία, ενώ το κλίμα ήταν ήδη ηλεκτρισμένο από την καταστολή των προηγούμενων φοιτητικών κινητοποιήσεων, όπως αυτές στη Νομική Σχολή τον Φεβρουάριο.

Η απόφαση για αποχή από τα μαθήματα συνοδεύτηκε γρήγορα από την κατάληψη του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, μια πράξη συμβολική και δυναμική που έμελλε να αποτελέσει τον πυρήνα της εξέγερσης. Οι φοιτητές, με ψηφίσματα και συνθήματα, απαιτούσαν την ανάκληση της χουντικής επιβολής στον φοιτητικό συνδικαλισμό, την επαναφορά των ελευθεριών τους και, πάνω απ’ όλα, την πτώση της δικτατορίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ένας αυτοσχέδιος ραδιοφωνικός σταθμός άρχισε να λειτουργεί μέσα από τα εργαστήρια του Πολυτεχνείου και η φωνή του ξεκίνησε να διαδίδει το μήνυμα του αγώνα: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας, το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για τη Δημοκρατία». Οι φοιτητές διαμήνυαν στην ελληνική κοινωνία την ανάγκη για αντίσταση και δημοκρατία.

Καθώς η νύχτα προχωρούσε, η κατάληψη του Πολυτεχνείου εξελίχθηκε σε μια μεγάλη συγκέντρωση με όλο και περισσότερους πολίτες να συρρέουν στον χώρο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Παράλληλα, ομάδες παρακρατικών και ασφαλιτών επιχειρούσαν να αποτρέψουν την τροφοδοσία των φοιτητών και να τους αποθαρρύνουν.

Η πρώτη μέρα της εξέγερσης έθεσε τις βάσεις για ένα πρωτοφανές κύμα αντίστασης το οποίο θα κατασταλεί αιματηρά τις επόμενες μέρες και θα κλονίσει συθέμελα το δικτατορικό καθεστώς.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1851: Ο Αμερικάνος συγγραφέας, Χέρμαν Μέλβιλ, εκδίδει στις ΗΠΑ το μυθιστόρημά του «Μόμπι Ντικ», ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

1863: Με τη Συνθήκη του Λονδίνου, η Αγγλία παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα.

1889: Η αμερικανίδα δημοσιογράφος Νέλι Μπλάι ξεκινά ταξίδι για να γυρίσει τον κόσμο σε λιγότερο από 80 ημέρες. Το εγχείρημά της εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Ολολκήρωσε το ταξίδι της σε 72 ημέρες, 6 ώρες και 11 λεπτά.

1896: Καταρρακτώδης βροχή προκαλεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Αθήνα και Πειραιά με μεγάλες καταστροφές. Χάνουν τη ζωή τους 61 άνθρωποι, ενώ καταρρέουν 450 σπίτια.

1910: Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονήωση στην ιστορία της αεροπορίας. Ο πρωτοπόρος Αμερικανός αεροπόρος, Γιουτζίν Ιλάι, σηκώνει ένα αεροπλάνο από το κατάστρωμα του καταδρομικού «Μπέρμιγχαμ».

1926: Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).

1961: Ο Μάνος Κατράκης βραβεύεται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου, για το ρόλο του Κρέοντα στην «Αντιγόνη».

1973: Αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές φωνάζουν αντιδικτατορικά συνθήματα. Η Αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο. Οι φοιτητές που μετείχαν στην παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική μεταβαίνουν στο Πολυτεχνείο. Το βράδυ συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνεται η κατάληψη.

1988: Ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η κίνηση αυτή είχε τεράστια γεωπολιτική σημασία και παραμένει κρίσιμο σημείο στην ιστορία της Μέσης Ανατολής.1989: Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», ένα επίλεκτο μουσικό σύνολο, το οποίο θα παρουσιάσει πρωτότυπα προγράμματα. Η πρώτη συναυλία θα δοθεί στις 23 Νοεμβρίου του 1989 στο θέατρο «Παλλάς». Το 1994 η Ορχήστρα θα επανιδρυθεί.

1993: Ο μεγάλος «κανονιέρης» του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα, Θωμάς Μαύρος, λέει και επισήμως «αντίο» στα γήπεδα, στο φιλικό ΑΕΚ – Ελλάδα.

2003: Ανακαλύπτεται ο αστεροειδής Σέντνα (90377 Sedna). Η ανακάλυψη αυτού του μακρινού αντικειμένου από τον Ήλιο θεωρήθηκε εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος και των σωμάτων που βρίσκονται πέρα από τον Πλούτωνα.

2006: To Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής νομιμοποιεί του γάμους μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου.

2008: Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη, για πρώτη φορά από την έναρξη του διαστημικού προγράμματος της ασιατικής χώρας, 45 χρόνια νωρίτερα.

2020: Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διαμαρτύρονται για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020 στην Ουάσινγκτον.

Γεννήσεις

1935 – Λευτέρης Παπαδόπουλος, έλληνας στιχουργός και δημοσιογράφος, με πολλές επιτυχίες στο λαϊκό τραγούδι

1949 – Βαγγέλης Γερμανός, έλληνας τραγουδοποιός, γνωστός για τα μελωδικά τραγούδια του και την ιδιαίτερη στιχουργία

1952 – Δήμητρα Γαλάνη, ελληνίδα τραγουδίστρια, με σπουδαία πορεία στην ελληνική μουσική σκηνή και πολλές συνεργασίες

1979 – Ραλλία Χρηστίδου, ελληνίδα πολιτικός και πρώην τραγουδίστρια

1986 – Χρήστος Μάστορας, έλληνας τραγουδιστής, μέλος του συγκροτήματος «Μέλισσες» και αγαπημένος της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής

Θάνατοι

565 – Ιουστινιανός Α’, βυζαντινός αυτοκράτορας, γνωστός για τις σημαντικές νομικές και πολιτιστικές μεταρρυθμίσεις του, καθώς και για την κατασκευή της Αγίας Σοφίας

1831 – Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ, γερμανός φιλόσοφος, θεμελιωτής της διαλεκτικής και από τους σημαντικότερους στοχαστές της γερμανικής φιλοσοφίας

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη
Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας
Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας

Σήμερα γιορτάζουν

Γρηγόρης, Φίλιππος