Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου: Η Αθήνα βρίσκει ξανά την ελευθερία της – 80 χρόνια από την αποχώρηση των Γερμανών
Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο12·10·2024 00:09
Σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας
από τους Γερμανούς. Το ημερολόγιο έγραφε 12 Οκτωβρίου 1944, όταν οι καμπάνες της Αθήνας ήχησαν ξανά για πρώτη φορά μετά από τριάμισι χρόνια ναζιστικής κατοχής, αναγγέλλοντας τη λευτεριά της πρωτεύουσας.Οι Γερμανοί στρατιώτες υποστέλλουν τη σημαία του Γ’ Ράιχ από την Ακρόπολη, την τυλίγουν βιαστικά και εγκαταλείπουν την πόλη, αφήνοντας πίσω τους μία κατεστραμμένη κοινωνία, αλλά και την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα. Η Αθήνα γέμισε ξανά με τις ελληνικές σημαίες και τους πολίτες να βγαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους, φωνάζοντας «Ελευθερία!» και «Ζήτω η Ελλάδα!».
Η απελευθέρωση της Αθήνας δεν ήταν μόνο το τέλος της γερμανικής κατοχής αλλά και η αρχή μιας ταραγμένης περιόδου που θα οδηγήσει στον Εμφύλιο Πόλεμο. Εκείνη την ημέρα, ο Γερμανός στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Άγγελο Γεωργάτο, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Μόλις το γερμανικό απόσπασμα αποχώρησε, το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι, εκφράζοντας την οργή του για τη μακρόχρονη ταπείνωση της πόλης.
Οι Γερμανοί άρχισαν να αποσύρονται από τα τέλη του καλοκαιριού, καταστρέφοντας υποδομές και εκτελώντας αμάχους, ενώ οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ απέτρεψαν την ανατίναξη του εργοστασίου ηλεκτρισμού στο Κερατσίνι. Οι τελευταίες μέρες χαρακτηρίστηκαν από ένταση και αντίποινα, με περιοχές όπως η Καισαριανή να βιώνουν σκληρές συγκρούσεις. Στους τοίχους της Αθήνας εμφανίζονταν συνθήματα ελευθερίας, καθώς οι πολίτες προετοιμάζονταν για την απελευθέρωση.
Η επιστροφή της ελευθερίας έφερε χαρά, αλλά και πολιτική αστάθεια. Το κενό εξουσίας που άφησαν οι Γερμανοί, σε συνδυασμό με την άφιξη των Βρετανικών δυνάμεων και της κυβέρνησης Παπανδρέου, όξυνε τις πολιτικές εντάσεις. Το ΕΑΜ, που έλεγχε πολλές περιοχές, προσπάθησε να διατηρήσει την τάξη, αλλά οι πολιτικές φιλοδοξίες των παρατάξεων οδήγησαν στα Δεκεμβριανά και τελικά στον Εμφύλιο.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στις Μπαχάμες, νομίζοντας ότι βρίσκεται στη Νότια Ασία.
1810: Διοργανώνεται το πρώτο Oktoberfest, για να εορταστούν οι γάμοι του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας με την πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας. Αργότερα, η γιορτή θα γίνει θεσμός ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας στον κόσμο.
1847: Ο Γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος, Βέρνερ φον Ζίμενς, ιδρύει στο Βερολίνο την εταιρία Siemens & Halske AG.
1862: Ο Όθωνας και η Αμαλία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Στις 9 μ.μ. αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά, εσπευσμένα, για την Τεργέστη, με το πολεμικό σκάφος «Σκύλλα».
1944: Η Αθήνα και ο Πειραιάς απελευθερώνονται από τους ναζί. Τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα. Ο λαός κατεβαίνει στους δρόμους και πανηγυρίζει την υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη, ύστερα από 1.264 μέρες σκλαβιάς. Στις 9:45 π.μ. μαχητές του ΕΛΑΣ υψώνουν στην Ακρόπολη τη γαλανόλευκη.
1984: Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης. Βόμβα του ΙΡΑ «κόβει» στα δύο το «Grand Hotel» στο Μπράιτον, όπου διαμένει η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της, που βρίσκονται εκεί για το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος. Σκοτώνονται πέντε άτομα και ακρωτηριάζονται ή τραυματίζονται βαριά πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νόρμαν Τέμπιτ. Η Θάτσερ δεν αλλάζει καθόλου το πρόγραμμά της και την άλλη ημέρα θα εκφωνήσει κανονικά την προγραμματισμένη της ομιλία.
1990: Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο χωριό Οπενάου της Βάδης-Βυτερμβέργης.
2002: Σφοδρότατη έκρηξη πλήττει την τουριστική περιοχή Κούτα Μπιτς του Μπαλί. Τρομοκράτες πυροδοτούν βόμβες σε δύο κέντρα διασκέδασης με αποτέλεσμα 202 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 300 να τραυματιστούν, στην πλειοψηφία τους νεαροί Αυστραλοί τουρίστες. Οι αρχές της χώρας, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία βλέπουν την Αλ Κάιντα πίσω από την επίθεση.
2003: Ο Μικαελ Σουμάχερ γίνεται ο πρώτος πιλότος της Formula 1 που κατακτά έξι πρωταθλήματα στον θεσμό.
Γεννήσεις
1830 – Ανδρέας Συγγρός, έλληνας τραπεζίτης
1924 – Λεωνίδας Κύρκος, έλληνας πολιτικός
1924 – Μίμης Πλέσσας, έλληνας συνθέτης
1928 – Δόμνα Σαμίου, ελληνίδα τραγουδίστρια
1937 – Μάρθα Βούρτση, ελληνίδα ηθοποιός
1943 – Κώστας Τσάκωνας, έλληνας ηθοποιός
1944 – Λευτέρης Βογιατζής, έλληνας ηθοποιός
1954 – Διονύσης Τσακνής, έλληνας τραγουδοποιός
Θάνατοι
1920 – Αλέξανδρος Α’, βασιλιάς των Ελλήνων
1971 – Ντιν Άτσεσον, αμερικανός πολιτικός
1996 – Ρενέ Λακόστ, γάλλος αντισφαιριστής
Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας
Σήμερα γιορτάζουν
Βαλάντης, Ανδρομάχη, Ανδρόμαχος, Συμεών, Συμεωνία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου