Στις 25 Σεπτεμβρίου 1833, η Αντιβασιλεία του Όθωνα εκδίδει ένα ιστορικό διάταγμα που σηματοδοτεί

μια από τις πιο ριζικές αλλαγές στη θρησκευτική ζωή της χώρας: αποφασίζεται η διάλυση των μοναστηριών που αριθμούν λιγότερους από έξι μοναχούς.

Η εκκλησιαστική περιουσία, κυρίως τα μοναστήρια, θεωρούνταν από την Αντιβασιλεία ότι είχαν τεράστιο πλούτο και δύναμη, στοιχεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του κράτους και την αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει η Ελλάδα κατά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Επιπλέον, η Αντιβασιλεία, η οποία καθοδηγούνταν από Γερμανούς φιλέλληνες, όπως ο Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ, αντιλαμβανόταν τα μικρά και διάσπαρτα μοναστήρια ως αναχρονιστικούς θεσμούς που εμπόδιζαν την πρόοδο και την ομογενοποίηση της χώρας.

Η απόφαση αυτή οδήγησε στη διάλυση περίπου 400 μοναστηριών και την ένωση των υπόλοιπων με μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα. Η περιουσία των μοναστηριών πέρασε στο κράτος, ενώ πολλά από τα κτίρια εγκαταλείφθηκαν ή άλλαξαν χρήση. Η μοναστική ζωή περιορίστηκε δραστικά και πολλές από τις παραδόσεις αιώνων άρχισαν να φθίνουν, δημιουργώντας αντιδράσεις από τοπικές κοινότητες και θρησκευτικούς κύκλους.

Η διάλυση των μοναστηριών δεν ήταν μόνο μια κίνηση εκσυγχρονισμού, αλλά και μια σύγκρουση μεταξύ της παράδοσης και των απαιτήσεων του νέου ελληνικού κράτους. Σήμερα, μπορούμε να δούμε την απόφαση αυτή ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας, που όμως είχε σημαντικές επιπτώσεις στη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1818: Πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση ανθρώπινου αίματος, στο νοσοκομείο Guy Hospital του Λονδίνου. Το πρωτοποριακό αυτό γεγονός συνέβη από τα χέρια του Βρετανού γιατρού, Τζέιμς Μπλάντνελ, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που έσωσε τη ζωή μιας γυναίκας χρησιμοποιώντας αίμα από άλλον άνθρωπο. Μέχρι τότε γίνονταν μόνο μεταγγίσεις αίματος ζώων.

1833: Με διάταγμα της Αντιβασιλείας αποφασίζεται η διάλυση των μοναστηριών, που έχουν λιγότερους από έξι μοναχούς.

1915: Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζει η τρίτη μάχη της Αρτουά, στην οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά δηλητηριώδη αέρια κατά των Γερμανών.

1926: Ο Χένρι Φορντ ανακοινώνει στο προσωπικό της αυτοκινητοβιομηχανίας του την απόφασή του να καθιερώσει το οκτάωρο και την πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.

1974: Κυκλοφορεί το πρώτο νόμιμο φύλλο του Ριζοσπάστη.

1976: Το συγκρότημα των U2 αποκτά «σάρκα και οστά» στο σπίτι του ντράμερ Λάρι Μάλεν, στο Δουβλίνο.

1981: Η Σάντρα Νέι Ο’ Κόνορ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που χρίστηκε δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

1982: Η Σοφία Σακοράφα πετυχαίνει παγκόσμιο ρεκόρ ακοντισμού στα Χανιά, με βολή στα 74,20 μ. Ο προηγούμενος Έλληνας που κατείχε παγκόσμιο ρεκόρ, ήταν το 1970 ο Χρήστος Παπανικολάου στο άλμα επί κοντώ (5,49 μ.).

1997: Η Ελληνίδα ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου, έρχεται από την Αυστραλία στην Ελλάδα και μιλάει για το εμβόλιο που επινόησε κατά του καρκίνου του μαστού.

2001: Την επιστροφή του στα γήπεδα του ΝΒΑ, με τη φανέλα των Ουάσιγκτον Γουίζαρντς, ανακοινώνει ο Μάικλ Τζόρνταν.

2005: Ο Ισπανός πιλότος της Formula 1, Φερνάντο Αλόνσο, γίνεται ο νεαρότερος πρωταθλητής στην ιστορία του θεσμού, σε ηλικία 24 ετών, ενός μήνα και 26 ημερών με τη Renault, σπάζοντας το σερί τίτλων του Μίχαελ Σουμάχερ και του Έμερσον Φιτιπάλντι.

Γεννήσεις

1897 – Γουίλιαμ Φώκνερ, Αμερικανός συγγραφέας

1949 – Πέδρο Αλμοδόβαρ, ισπανός σκηνοθέτης

1952 – Κρίστοφερ Ριβ, αμερικανός ηθοποιός

Θάνατοι

1849 – Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος), έλληνας οπλαρχηγός

1970 – Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, γερμανός συγγραφέας

2003 – Φράνκο Μοντιλιάνι, ιταλός οικονομολόγος

2017 – Σοφία Ολυμπίου, ελληνίδα ηθοποιός

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος στα Σχολεία
Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών

Σήμερα γιορτάζουν

Ευφροσύνη, Φροσύνη