Ένας από τους βασικούς άξονες που διατρέχουν το έργο του Τριβιζά είναι τα κοινωνικά μηνύματα αλλά και η φαντασία. Με έναν μαγικό τρόπο, κατορθώνει να δημιουργεί παράλληλους κόσμους όπου τα πάντα είναι δυνατά. Τα παραμύθια του ξεχειλίζουν από ασυνήθιστους χαρακτήρες, όπως ο «Πίκος Απίκος» στο διάσημο έργο «Η Φρουτοπία», ή η «Ροζ Ζέβρα», που αποτελεί παράδειγμα της δημιουργικότητας. Για τον Τριβιζά, η φαντασία είναι ένας τρόπος να δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν με χιούμορ και ευρηματικότητα τις δυσκολίες της ζωής. Μέσα από φαινομενικά παράλογες καταστάσεις, τα παιδιά μπορούν να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη, αλλά και να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη.

Ανάμεσα στα πιο διάσημα έργα του είναι τα εξής:

  1.  Η Φρουτοπία: Ένα από τα πιο διάσημα και αγαπητά έργα του Τριβιζά, «η Φρουτοπία» είναι μια σειρά παραμυθιών που διαδραματίζεται σε μια πόλη όπου τα φρούτα έχουν ανθρώπινη υπόσταση και αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Η «Φρουτοπία» αγαπήθηκε από παιδιά και ενήλικες και μεταφέρθηκε με επιτυχία στην ελληνική τηλεόραση το 1985 και συνεχίστηκε μέχρι το 1987. Αποτελεί ένα γλυκό παράθυρο στην παιδική φαντασία, όπου το αθώο γέλιο μπλέκεται με σοφά μηνύματα για την κοινωνία και τον άνθρωπο. Είναι ένα έργο που μιλάει στην καρδιά κάθε αναγνώστη, μικρού ή μεγάλου, ξυπνώντας μνήμες από τα χρόνια της αθωότητας και της ανιδιοτελούς χαράς.Η «Φρουτοπία» συνδύαζε κουκλοθέατρο με ζωντανά σκηνικά και είχε τη σκηνοθεσία του Φράνσις Κούκλιν και τη μουσική του Νίκου Κυπουργού.
  2.  Τα Τρία Μικρά Λυκάκια: Σε αυτό το αντισυμβατικό παραμύθι, ο Τριβιζάς αντιστρέφει τους ρόλους του κλασικού παραμυθιού «Τα Τρία Μικρά Γουρουνάκια». Εδώ, οι πρωταγωνιστές είναι τρία μικρά λυκάκια που προσπαθούν να ξεφύγουν από έναν κακό γουρούνι. Το έργο είναι μια υπέροχη παραβολή για τις σχέσεις και τις προκαταλήψεις, και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες παγκοσμίως.
  3.  Ο Πόλεμος της Ωμεγαβήτας: Σε αυτό το μυθιστόρημα για νεαρούς αναγνώστες, ο Τριβιζάς δημιουργεί έναν κόσμο όπου η τεχνολογία και η επιστήμη συγκρούονται με το παράλογο και την υπερβολή. Μέσα από χιουμοριστικές καταστάσεις και σουρεαλιστικούς διαλόγους, τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της σύγχρονης ζωής.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις για το έργο του. Πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ κάποια έχουν κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς παιδικής λογοτεχνίας. Οι ιστορίες του, εκτός από την Ελλάδα, διαβάζονται και αγαπιούνται από παιδιά σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Αμερική. Το βιβλίο του «Τα Τρία Μικρά Λυκάκια» έχει γίνει best seller στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1570: Οθωμανικές Δυνάμεις του Μουσταφά Πασά κυριεύουν και λεηλατούν τη Λευκωσία, την οποία υπεράσπιζαν ο ενετός τοποτηρητής Ντάντελο και ο Έλληνας Ευγένιος Συγκλητικός. Η άλωση της Λευκωσίας σήμανε την επικράτηση των Τούρκων σχεδόν σε ολόκληρη την Κύπρο.

1636: Ιδρύεται το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το πρώτο κολέγιο στην αμερικανική ήπειρο.

1822: Διεξάγεται η Ναυμαχία των Σπετσών, κατά την οποία ο ελληνικός στόλος, με 72 πλοία υπό την αρχηγία του Ανδρέα Μιαούλη, νικά τον τουρκικό, υπό τον Καρά Αλί. Ματαιώνεται ο ανεφοδιασμός των πολιορκημένων Τούρκων του Ναυπλίου.

1919: Αμερικανοί πεζοναύτες εισβάλουν στην Ονδούρα για να προστατέψουν τα συμφέροντα των εταιρειών μπανάνας. Το γεγονός είναι μέρος μιας ευρύτερης περιόδου που αναφέρεται ως «Μπαναναπόλεμοι» (Banana Wars), μια σειρά από στρατιωτικές επεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής, κυρίως για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων αμερικανικών εταιρειών.

1930: Ο μηχανικός Ρίτσαρντ Ντριου, που εργάζεται στην εταιρεία 3Μ, εφευρίσκει τη διάφανη κολλητική ταινία, το γνωστό σελοτέιπ.

1943: Β’ Παγκόσμιος ΠόλεμοςΗ Ιταλία, επίσημα πλέον, «παραδίδει τα όπλα». Στην Αθήνα και άλλες πόλεις, οι έλληνες μόλις πληροφορούνται την είδηση αρχίζουν να πανηγυρίζουν. Μαζί τους και πολλοί Ιταλοί που είναι αντίθετοι στο Μουσολίνι και στο φασιστικό καθεστώς της χώρας τους.

2003: Ο Ντέιβιντ Μπόουι δίνει την πρώτη διαδραστική συναυλία. Mεταδίδεται μέσω δορυφόρου σε 21 κινηματογράφους του κόσμους και οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν μαζί του και να του ζητήσουν αφιερώσεις.

Γεννήσεις

1925 – Πίτερ Σέλερς, βρετανός κωμικός ηθοποιός

1946 – Ευγένιος Τριβιζάς, έλληνας συγγραφέας παιδικών βιβλίων και καθηγητής εγκληματολογίας

1951 – Νίκος Καρβέλας, έλληνας συνθέτης

1968 – Μάρκος Σεφερλής, έλληνας κωμικός-ηθοποιός

1979 – Pink, αμερικανίδα τραγουδίστρια

1989 – Avicii, σουηδός DJ και παραγωγός

Θάνατοι

1860 – Ανδρέας Π. Μεταξάς, έλληνας πολιτικός

1944 – Λέλα Καραγιάννη, ελληνίδα αντιστασιακός

2000 – Βασίλης Ραφαηλίδης, έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας

2022  – Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, Μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου

Γιορτές

Γενέθλιος, Σκιαδενή, Τσαμπίκα, Δέσποινα