Μάλιστα, ο νόμος αυτός λέγεται ότι ξεκίνησε από τη ζηλιάρα σύζυγο του δικτάτορα Πάγκαλου. Ο αστικός μύθος θέλει την Αριάδνη Σκλιά-Σαχτούρη να επισκέπτεται μια μέρα το πρωθυπουργικό γραφείο, όπου συνάντησε μια νεαρή εργαζόμενη που φορούσε φούστα μέχρι το γόνατο. Τότε εξοργίστηκε από τη ζήλια και τα έβαλε με τους αστυνομικούς που «της επιτρέπουν να κυκλοφορεί με τα πόδια της ολόγυμνα, σκανδαλίζοντας τους άνδρες».

poster
00:54

Έτσι προκειμένου να ηρεμήσει τη σύζυγό του, ο δικτάτορας έδωσε εντολή να δημιουργηθεί μία διάταξη που θα προβλέπει ότι οι γυναίκες που κυκλοφορούν στο δρόμο φορώντας φούστα που απέχει περισσότερα από 30 εκατοστά από το έδαφος θα συλλαμβάνεται:

«Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το Υπουργείον Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις, δι’ ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών. Το κατώτατον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους 30 εκατοστά του μέτρου. Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους και άνω. Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, συνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών. Η εφαρμογή θα αρχίση από 15 Δεκεμβρίου».

Έτσι οι αστυνομικοί αρχίζουν να κυκλοφορούν με μεζούρες ώστε να είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν κάθε γυναίκα που κυκλοφορούσε στους δρόμους όντας… νόμιμη!

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν, ακόμα και από τους πιο συντηρητικούς που διαμαρτύρονταν που οι αστυνομικοί αγγίζουν τα πόδια των θυγατέρων και συζύγων τους. Έντονη ήταν και η αντίδραση γυναικών που υποστήριζαν ότι πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων τους ενώ ούτε οι σύγυζοί τους ήταν ευχαριστημένοι που έπρεπε να ξοδέψουν χρήματα για να αγοράσουν νέα ρούχα στις γυναίκες τους.

Το μέτρο καταργήθηκε στις 31 Μαρτίου 1926 όταν πλέον άρχισε να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις μέσα από τα μέσα ενημέρωσης της εποχής.

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

330: Το Βυζάντιο (μετέπειτα Κωνσταντινούπολη) μετονομάζεται σε Νέα Ρώμη και γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πόλη θεμελιώθηκε το 324 από τον Κωνσταντίνο Α’ τον Μέγα και κτίστηκε σε επτά λόφους πάνω στην αρχαία αποικία των Μεγαρέων.

1894: Ξεσπά μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών «Πούλμαν» στο Ιλινόις.

1910: Για πρώτη φορά από το 1835, ο κομήτης Χάλεϊ πλησιάζει τη Γη, με αποτέλεσμα αστρολόγοι και μελλοντολόγοι να προαναγγέλλουν το τέλος του κόσμου. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, όταν τον ρώτησαν εάν ο κομήτης θα συγκρουσθεί με τη Γη είπε: «Με βεβαιότητα σας λέω όχι». Και όταν τον ξαναρώτησαν πώς είναι τόσο βέβαιος, εκείνος απάντησε αφοπλιστικά: «Αν δεν πέσει, θα επιβεβαιωθώ. Αν όμως πέσει τελικά, κανείς μας δεν θα ζει για να μου πει ότι έκανα λάθος».

1926: Με διαταγή της κυβερνήσεως απαγορεύεται στις γυναίκες να φορούν κοντή φούστα. Η ανακοίνωση εκδόθηκε από το Πολιτικό Γραφείο του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος από τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα για να την κρατήσει έως και τον Αύγουστο του 1926, οπότε τον ανέτρεψε ένα άλλο πραξικόπημα που οργάνωσε ο στρατηγός Γεώργιος Κονδύλης. Η είδηση γίνεται δεκτή με ειρωνικά σχόλια και από τον Τύπο της εποχής.

1927: Ιδρύεται στο Hollywood η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ, που από το 1929 και μετά απονέμει κάθε χρόνο τα κινηματογραφικά Βραβεία Όσκαρ.

1949: Με 37 ψήφους υπέρ και 12 κατά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφασίζει την ένταξη του Ισραήλ στο διεθνή Οργανισμό.

1958: Η ΕΡΕ και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κερδίζουν και πάλι τις εκλογές, με ποσοστό 41,16%. Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση, με ποσοστό – έκπληξη 24,42%.

1970: Μαζική αποδοκιμασία του Στυλιανού Παττακού λαμβάνει χώρα στο Στάδιο από μαθητές, σε συγκέντρωση για τα τρία χρόνια της χούντας.

2020: Το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία δημοσιεύει το αποτέλεσμα της ανάλυσης με ραδιενεργό άνθρακα και του DNA από τα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν στο Σπήλαιο Μπάχο Κίρο της Βουλγαρίας. Ανακαλύπτουν ότι τα απολιθώματα ανήκουν στον Homo Sapiens αντί τον Νεάντερταλ και αποτελούν ένδειξη ότι ο σύγχρονος άνθρωπος πιθανότατα είχε φτάσει στην Ευρώπη χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

2021: Η Καρολάιν Κράουτς, φοιτήτρια, Βρετανικής και Φιλιπινέζικης καταγωγής, δολοφονείται στην κατοικία της στα Γλυκά Νερά Αττικής από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναστασόπουλο ενώ το 11 μηνών παιδί τους βρισκόταν στο σπίτι. Αρχικά ο γυναικοκτόνος υποστήριξε ότι επρόκειτο για ληστεία σκηνοθετόντας και κάποιο σκηνικό. Το έγκλημα αποδείχτηκε ύστερα από 37 ημέρες ερευνών όταν ομολόγησε στις Αρχές ότι τη σκότωσε ο ίδιος. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη. Στις 12 Απριλίου 2022 ξεκίνησε η δίκη του και τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 11 χρόνια φυλάκιση. Η δίκη του Μπάμπη Αναστασόπουλου προκάλεσε μεγάλη κοινή αντίδραση και προσέλκυσε την προσοχή τόσο των ελληνικών όσο και των διεθνών μέσων. Ο θάνατος της Καρολάιν ενίσχυσε τη δημόσια συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα.

Γεννήσεις

482 – Ιουστινιανός Α’, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1720 – Κάρολος Φρειδερίκος Ιερώνυμος φον Μινχάουζεν, Γερμανός ευγενής

1771 – Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Ελληνίδα αγωνίστρια

1868 – Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Έλληνας συγγραφέας

1904 – Σαλβαδόρ Νταλί, Ισπανός ζωγράφος

1942 – Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας

1977 – Πάμπλο Γκαρσία, Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής

1984 – Αντρές Ινιέστα, Ισπανός ποδοσφαιριστής

1989 – Ανδρέας Τάτος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1981 – Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου

1981 – Μπομπ Μάρλεϊ, Τζαμαϊκανός τραγουδοποιός

1990 – Στράτος Διονυσίου, Έλληνας τραγουδιστής

1996 – Γιάννης Πλαπούτας, Έλληνας αντιστασιακός και πολιτικός

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών
Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων
Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών
Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου Εμπορίου