Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!

Η παιδική εργασία: Το νέο αποτέλεσμα των αντι-κοινωνικών πολιτικών





Τα μέτρα αυστηρής λιτότητας, οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και η ολοένα και αυξανόμενη ανεργία στην Ευρώπη έχουν καταβαραθρώσει το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων ενώ πλέον πολλοί αναλυτές μιλούν για την ‘επιστροφή της παιδικής εργασίας στην γηραιά ήπειρο’.
Τα αποτελέσματα των αντι-κοινωνικών πολιτικών στην Ευρώπη φαίνονται ξεκάθαρα μέσα από το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde η οποία δίνει σαφή στοιχεία για την επιστροφή της παιδικής εργασίας στην ήπειρο.
Υπό τον υπότιτλο “Η παιδική εργασία επανεμφανίζεται στην Νάπολι’’, το άρθρο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο χιλιάδες παιδιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο και να βρουν δουλειά με σκοπό να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Μέσα στο άρθρο παραπέμπεται μία επίσημη αναφορά της τοπικής κυβέρνησης για το 2011, η οποία και υπογραμμίζει ότι 54.000 παιδιά εγκατέλειψαν το εκπαιδευτικό σύστημα στην περιοχή της Campania μεταξύ του 2005 και του 2009. Περίπου το 38% από αυτά τα παιδιά ήταν ηλικίας κάτω των 13 ετών.
Tο άρθρο δίνει μία λεπτομερή εικόνα για την ζωή της περιοχής – και η παιδική εργασία αποτελεί αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της - με μικρά παιδιά να ασχολούνται με μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων.
Ο αντιδήμαρχος της Νάπολι αναφέρεται να λέει: ‘Ασφαλώς και ήμασταν η φτωχότερη περιοχή στην Ιταλία. Αλλά δεν έχουμε βιώσει μία τέτοια κατάσταση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου… Στην ηλικία των 10 ετών, αυτά τα παιδιά δουλεύουν ήδη 12 ώρες την ημέρα, το οποίο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση στο δικαίωμα προσωπικής τους ανάπτυξης…’.
Το άρθρο της Le Monde δείχνει ότι η απελπισία των παιδιών και της νεολαίας στην περιοχή της Νάπολι είναι ξεκάθαρο αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας και των οικονομικών ‘μεταρρυθμίσεων’ οι οποίες εφαρμόσθηκαν από συνεχόμενες κυβερνήσεις στην Ιταλία. Αυτές οι πολιτικές μείωσαν κατά πολύ ή κατήργησαν τη πρόσβαση στα ομοσπονδιακά προνοιακά επιδόματα για τους άνεργους και τους φτωχούς.
Η κύρια υποστήριξη για τους νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους παρέχεται από τα τοπικά σωματεία και ενώσεις, τα οποία συνεχώς υποχρηματοδοτούνται. Το άρθρο αναφέρει ότι 20.000 εργαζόμενοι σε τέτοια προγράμματα στην ευρύτερη περιοχή της Καμπάνια δεν έχουν πληρωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Η επανεμφάνιση της παιδικής εργασίας δεν αποτελεί μόνο ένα Ιταλικό πρόβλημα αλλά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη.
Είναι ένα καταστροφικό αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής πολιτικής πραγματικότητας μέσω συναινέσεων που περιλαμβάνουν ακόμη και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς, οι οποίοι υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της…
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου