Στις 18 Οκτωβρίου 2004, ο γνωστός αθλητικογράφος Φίλιππος Συρίγος

δέχθηκε σοβαρή δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού SuperΣΠΟΡ FM στην Καλλιθέα, λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκπομπής του. Δύο άγνωστοι, που τον περίμεναν, του επιτέθηκαν με σιδηρογροθιά και μαχαίρι, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στην πλάτη και το κεφάλι.

Ο Συρίγος, αιμόφυρτος, ειδοποίησε συναδέλφους του και μεταφέρθηκε άμεσα στην Κεντρική Κλινική Αθηνών, όπου υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση λόγω κινδύνου αιμορραγικού σοκ. Οι γιατροί κατάφεραν να τον σταθεροποιήσουν, και η κατάστασή του θεωρήθηκε σοβαρή, αλλά υπό έλεγχο.

Η επίθεση καταδικάστηκε έντονα από την πολιτική και δημοσιογραφική κοινότητα, με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου να την χαρακτηρίζει «άνανδρη» και «προσπάθεια φίμωσης της ελευθεροτυπίας». Η αστυνομία και η Εισαγγελία ανέλαβαν την έρευνα, με ιδιαίτερη έμφαση στον εντοπισμό των δραστών​. Παρά την εντατική έρευνα που ακολούθησε την απόπειρα δολοφονίας του Φίλιππου Συρίγου, οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ και η υπόθεση παρέμεινε ανεξιχνίαστη.

Η συγκεκριμένη επίθεση συνέβη σε μία περίοδο έντασης για τον Συρίγο, ο οποίος είχε δημοσιοποιήσει σκάνδαλα στον χώρο του αθλητισμού, όπως το περιστατικό με τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004​.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1776: Θαμώνας σε μπαρ της Νέας Υόρκης παραγγέλνει το πρώτο κοκτέιλ (Cock + tail = ουρά του κόκορα), διακοσμημένο με ουρά πτηνού. Ωστόσο, αυτή η ιστορία δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά. Παρόλο που υπάρχουν πολλές θεωρίες και μύθοι σχετικά με την ονομασία και την προέλευση του κοκτέιλ, η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου εμφανίζεται το 1806, και όχι το 1776, ενώ οι αναφορές για τη χρήση φτερών ως διακόσμηση παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

1851: Εκδίδεται για πρώτη φορά το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ, «Μόμπι Ντικ», με τίτλο «Η Φάλαινα».

1860: Τερματίζεται ο Β’ Πόλεμος του Οπίου εις βάρος της Κίνας. Οι βρετανικές δυνάμεις καταστρέφουν το Γουάνμινγκγιαγκ, την καταπληκτική καλοκαιρινή αυτοκρατορική κατοικία. Προχωρούν σε λεηλασίες και σφαγές. Τα γεγονότα αναγκάζουν τον αυτοκράτορα να υπογράψει τη Σύμβαση του Πεκίνου, με την οποία επικυρωνόταν η Συνθήκη του Τιεντσίν.

1912: Κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Έδεσσα. Την ίδια μέρα, το τορπιλοβόλο 11 με κυβερνήτη τον Νικόλαο Βότση τορπιλίζει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ».

1922: Ιδρύεται το BBC ως British Broadcasting Company και το 1927 θα μετονομαστεί σε British Broadcasting Corporation.

1979: Ο Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για την ποίησή του, «η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα», σύμφωνα με το σκεπτικό για την απόφαση, και γίνεται ο δεύτερος Έλληνας ποιητής, μετά το Γιώργο Σεφέρη (1963), που βραβεύεται.

1981: Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στην εξουσία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα του κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% της Νέας Δημοκρατίας και 10,93% του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι πρώτες ευρωεκλογές, με σημαντικά κέρδη για τα κόμματα της Αριστεράς.

2004: Δολοφονική επίθεση από δύο αγνώστους δέχεται λίγο μετά τις 4 μ.μ. ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος. Oι δράστες αναμένουν τον γνωστό αθλητικογράφο έξω από τον ραδιοφωνικό σταθμό Sport FM μετά το τέλος της εκπομπής του και μόλις βγαίνει, του επιτίθενται και τον τραυματίζουν τέσσερις φορές στην πλάτη με μαχαίρι, ενώ του καταφέρνουν τρία χτυπήματα, με σιδηρογροθιά ή σιδηρολοστό, στη βάση του κρανίου. Στη συνέχεια, με I.X. αυτοκίνητο μεταφέρεται στην Κεντρική Κλινική Αθηνών, όπου θα υποβληθεί αμέσως σε χειρουργική επέμβαση, λόγω κινδύνου αιμορραγικού σοκ.

Γεννήσεις

1918 – Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έλληνας πολιτικός, πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1990-1993

1920 – Μελίνα Μερκούρη, ελληνίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και πολιτικός, σύμβολο του πολιτισμού και της αντίστασης

1926 – Τσακ Μπέρι, αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας, από τους πρωτοπόρους του rock ‘n’ roll

1954 – Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ελληνίδα τραγουδίστρια, με σημαντική πορεία στην ελληνική μουσική σκηνή

1956 – Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, τσέχα αντισφαιρίστρια, μία από τις κορυφαίες τενίστριες όλων των εποχών

1960 – Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ, βέλγος ηθοποιός και αθλητής πολεμικών τεχνών, γνωστός για τις ταινίες δράσης του

1973 – Μιχάλης Καψής, έλληνας ποδοσφαιριστής, μέλος της εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004

1987 – Ζακ Έφρον, αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από το «High School Musical» και πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες

Θάνατοι

1871 – Τσαρλς Μπάμπατζ, άγγλος μαθηματικός και μηχανικός, θεωρείται ο «πατέρας των υπολογιστών»

1931 – Τόμας Έντισον, αμερικανός εφευρέτης, δημιουργός του ηλεκτρικού λαμπτήρα και του φωνογράφου

1955 – Χοσέ Ορτέγα ι Γκασέτ, ισπανός φιλόσοφος, γνωστός για το έργο του «Η εξέγερση των μαζών»

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων
Διεθνής Ημέρα Γραβάτας
Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης

Σήμερα γιορτάζουν

Λουκάς, Λουκία, Μαρίνος