Σαν σήμερα 14 Οκτωβρίου: Φεύγει από τη ζωή ο τρομερός Βλάσσης Μπονάτσος – 20 χρόνια χωρίς το γέλιο του
Σαν σήμερα πεθαίνει ο Βλάσσης Μπονάτσος. Ακόμη, ο Νόμπελ πατεντάρει την νιτρογλυκερίνη, Νόμπελ Ειρήνης παίρνει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ενώ φεύγει από τη ζωή ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης.14·10·2024 00:09
Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατο του Βλάσση Μπονάτσου, μιας από τις πιο εκρηκτικές προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από την ελληνική showbiz. Ο Βλάσσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί ως τραγουδιστής, ηθοποιός ή παρουσιαστής. Ήταν ένα φαινόμενο. Με το ασυμβίβαστο στυλ του, το ανεξάντλητο χιούμορ, το πλατύ του χαμόγελο και την αυθεντική του τρέλα, κατάφερε να γίνει αγαπητός στο κοινό και να αφήσει ένα κενό που δεν έχει καλυφθεί μέχρι σήμερα.
Ο ροκ σταρ της ελληνικής σκηνής
Ο Βλάσσης Μπονάτσος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο της ελληνικής μουσικής σκηνής στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν εντάχθηκε στο συγκρότημα Πελόμα Μποκιού. Το συγκρότημα αυτό, που ο ίδιος είχε συνδημιουργήσει, έγινε το πιο δυνατό όνομα της ελληνικής ροκ σκηνής εκείνης της εποχής, με κομμάτια όπως το θρυλικό «Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε» να γράφουν ιστορία. Ο Βλάσσης, όμως, δεν ήταν απλώς ένας ροκ τραγουδιστής. Με το ηλεκτρισμένο ταμπεραμέντο του πάνω στη σκηνή και την εκρηκτική του ενέργεια, κατάφερε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο δέσιμο με το κοινό του.
Μια πολύπλευρη καριέρα
Στη δεκαετία του ’80, ο Βλάσσης μεταπήδησε στην τηλεόραση, όπου έγραψε τη δική του ιστορία. Ως παρουσιαστής εκπομπών όπως το θρυλικό Άλλα Κόλπα, κατάφερε να φέρει έναν αέρα τρέλας και αμεσότητας στη μικρή οθόνη. Ο αυθορμητισμός του και η αίσθηση του χιούμορ του τον έκαναν ακαταμάχητο στον τηλεοπτικό φακό, ενώ οι συνεντεύξεις του ήταν πάντα εκτός… προγράμματος! Τα σαρδάμ του και οι ανατροπές στα γυρίσματα έμειναν θρυλικά, και ακόμη και σήμερα ανακαλούνται ως παράδειγμα για το πώς το τηλεοπτικό «ζωντανό» μπορεί να γίνει πιο συναρπαστικό και ανθρώπινο.
Αν και το χιούμορ του ήταν το χαρακτηριστικό που τον έκανε ευρύτερα γνωστό, ο Βλάσσης είχε και ένα σπάνιο ταλέντο στην υποκριτική. Στον κινηματογράφο και το θέατρο, οι ερμηνείες του, από τον «Αχόρταγο» του Δημήτρη Ψαθά μέχρι τις τηλεοπτικές σειρές, όπως οι Απαράδεκτοι αποδείκνυαν την ευελιξία του.
Η αθάνατη παρουσία του
Ο θάνατος του Βλάσση Μπονάτσου το 2004, σε ηλικία μόλις 54 ετών, ήρθε ξαφνικά και σόκαρε το πανελλήνιο. Όλοι όσοι τον είχαν ζήσει και αγαπήσει, από το κοινό μέχρι τους φίλους και συνεργάτες του, ένιωσαν ότι χάθηκε ένα μοναδικό κομμάτι της ελληνικής ψυχαγωγίας. Ο Βλάσσης δεν έμοιαζε με κανέναν άλλον· ήταν ο άνθρωπος που δεν φοβόταν να ρισκάρει, να γελοιοποιηθεί, να πειράξει τα κατεστημένα, να ζήσει τη ζωή στα άκρα.
Σήμερα, 20 χρόνια μετά την απώλειά του, η κληρονομιά του Βλάσση Μπονάτσου παραμένει ζωντανή. Τα βίντεο με τις αλησμόνητες ατάκες του κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και προκαλούν ακόμα γέλιο, ενώ οι νέες γενιές συνεχίζουν να μαθαίνουν για τον «τρομερό» Βλάσση που δεν δίστασε ποτέ να κάνει τη ζωή του ένα μεγάλο παιχνίδι.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1862: Το απομεσήμερο ο αθηναϊκός λαός συγκεντρώνεται στην Πλατεία Όθωνος για να πανηγυρίσει την έξωση του Όθωνα. Μετά τη δοξολογία, ο πρόεδρος της προσωρινής κυβερνήσεως, Δημήτριος Βούλγαρης, απευθύνεται προς το συγκεντρωμένο πλήθος. Ανάμεσα στα άλλα, ακούγονται και τα εξής: «Ας ορκισθώμεν επί της Πλατείας ταύτης, της λαβούσης ήδη το ωραίον της Ομονοίας όνομα, και ας είπη έκαστος εξ ημών: Ορκίζομαι πίστιν εις την πατρίδα και υπακοήν εις τας εθνικάς αποφάσεις».
1863: Ο Σουηδός χημικός, Άλφρεντ Νόμπελ, πατεντάρει την παρασκευή της νιτρογλυκερίνης. Από την εφεύρεσή του αυτή θα κερδίσει πολλά χρήματα, ικανά για να συντηρούν μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Νόμπελ, που απονέμει τα ομώνυμα βραβεία.
1944: Ο Γερμανός αρχιστράτηγος, Έρβιν Ρόμελ, γνωστός και ως «Αλεπού της Ερήμου» για τις επιχειρήσεις που είχε διεξάγει στη Βόρεια Αφρική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτοκτονεί, πίνοντας δηλητήριο. Είχαν αποκαλυφθεί οι επαφές του με τους συνωμότες που είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν τον Αδόλφο Χίτλερ και του είχε δοθεί η επιλογή μεταξύ δίκης και αυτοκτονίας.
1964: Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Αμερικανό ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
1990: Δημοτικές εκλογές διενεργούνται στην Ελλάδα. Στην Αθήνα εκλέγεται δήμαρχος ο Αντώνης Τρίτσης, στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος και στον Πειραιά ο Στέλιος Λογοθέτης.
1994: Απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης στους Γιασέρ Αραφάτ, Γιτζάκ Ράμπιν και Σιμόν Πέρες, για τη «Συμφωνία του Όσλο», σχετικά με την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
1998: Απονέμεται το Νομπέλ Οικονομίας στον Ινδό καθηγητή του Πανεπιστημίου Τρίνιτι του Κέμπριτζ, Αμάρτια Σεν, για τη συμβολή και το έργο του στις οικονομικές αναλύσεις για το Κράτος Πρόνοιας.
Γεννήσεις
1927 – Ρότζερ Μουρ, άγγλος ηθοποιός, γνωστός ως «Τζέιμς Μποντ»
1939 – Ραλφ Λόρεν, αμερικανός σχεδιαστής μόδας, δημιουργός
1940 – Τάκης Φωτόπουλος, έλληνας φιλόσοφος και συγγραφέας, θεωρητικός της Περιεκτικής Δημοκρατίας
1952 – Πάνος Κατσιμίχας, έλληνας τραγουδοποιός
1970 – Ρένος Χαραλαμπίδης, έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης, ραδιοφωνικός παραγωγός και δημιουργός cult ταινιών
Θάνατοι
1990 – Λέοναρντ Μπερνστάιν, αμερικανός συνθέτης, δημιουργός του «West Side Story»
1995 – Ελένη Βλάχου, ελληνίδα δημοσιογράφος, ιδρύτρια της εφημερίδας «Καθημερινή»
1999 – Μάκης Δεμίρης, Έλληνας ηθοποιός, γνωστός για κωμικούς ρόλους
2004 – Βλάσσης Μπονάτσος, έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός, μέλος των «Πελόμα Μποκιού»
2022 – Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Έλληνας αθλητής, ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο
Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες
Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης
Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων (Τυποποίησης)
Σήμερα γιορτάζουν
Γερβάσιος, Ιγνάτιος, Ναζάριος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου