Στις 12 Σεπτεμβρίου 1967, έσβησαν για πάντα τα «κόκκινα φανάρια» της Τρούμπας, η διαβόητη περιοχή του Πειραιά με τα φημισμένα καμπαρέ και οίκους ανοχής. Ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς αποφάσεων που πήρε η χούντα, με πρωταγωνιστή τον τότε δήμαρχο Πειραιά, Αριστείδη Σκυλίτση. Η απόφαση να κλείσουν τα κακόφημα μαγαζιά της περιοχής παρουσιάστηκε ως κίνηση εξυγίανσης, με στόχο την προστασία των «ελληνοχριστιανικών ιδεωδών». Η πραγματικότητα, όμως, ίσως κρύβει διαφορετικά κίνητρα, αφού οι ναυτιλιακές εταιρείες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ήθελαν μια πιο καθαρή και προσοδοφόρα εικόνα του Πειραιά.

Η Τρούμπα ήταν για χρόνια το σημείο αναφοράς του σκοτεινού Πειραιά. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 έως το 1967, η περιοχή φιλοξενούσε τα πιο κακόφημα μπαρ, καμπαρέ και πορνεία. Η φήμη της ήταν στενά συνδεδεμένη με τον ναυτικό κόσμο, ειδικά με την άφιξη του αμερικανικού στόλου, όταν οι τιμές για τον αγοραίο έρωτα αυξάνονταν και οι ναύτες «άδειαζαν» τα πορτοφόλια τους στα νυχτερινά κέντρα της περιοχής.

Τα ονόματα των καμπαρέ, όπως το «Τζων Μπουλ», το «Μπλακ Κατ» και το «Λίμπερτυ Μπαρ», έγιναν θρύλοι, ενώ οι δρόμοι της Φίλωνος και της Νοταρά ήταν γεμάτοι με «κόκκινα φανάρια» και γυναίκες που δούλευαν κάτω από άθλιες συνθήκες, προσπαθώντας να επιβιώσουν. Οι ιστορίες βίας, αγοραίου έρωτα και παρανομίας ήταν καθημερινότητα. Ωστόσο, η πικρή ειρωνεία της περιοχής κρύβεται πίσω από την έννοια της αδικίας και της εκμετάλλευσης.

Η ταινία «Τα κόκκινα φανάρια» (1963) αποτύπωσε γλαφυρά τη σκληρή πραγματικότητα της Τρούμπας και προφήτεψε, κατά έναν τρόπο, το αναπόφευκτο τέλος της. Το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου, οι τελευταίες γυναίκες έφυγαν από την περιοχή. Κάποιες άφησαν πίσω τους τη ζωή της πορνείας, ενώ άλλες ακολούθησαν τους νταβατζήδες τους σε άλλες περιοχές, όπου η χούντα δεν νοιαζόταν για τα «ελληνοχριστιανικά ιδεώδη».

Η Τρούμπα έκλεισε τις πόρτες της στην ανομία, αλλά η μνήμη της παρέμεινε ζωντανή μέσα από βιβλία, ταινίες και τραγούδια. Ενδιαφέρουσα πληροφορία: Στο τραγούδι «Μαύρα μάτια μαύρα φρύδια», ο Μάρκος Βαμβακάρης αναφέρεται σε μια Κρητικιά που δούλευε σε οίκο ανοχής στα Βούρλα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1829: Η Μάχη της Πέτρας διεξάγεται ανάμεσα στη Θήβα και τη Λιβαδειά, με περήφανη νίκη των Ελλήνων, η οποία ήταν και η τελευταία της Επανάστασης. Την εποχή εκείνη ήταν μία στενή δίοδος, που σχημάτιζαν οι όχθες της Λίμνης Κωπαΐδας και το βουνό Ζαγαρά. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας, που μία επίλεκτη τουρκική στρατιά συνθηκολόγησε επί του πεδίου της μάχης.

1948: Αεροπειρατεία εκδηλώνεται σε αεροσκάφος της ΤΑΕ, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Οι έξι νεαροί αεροπειρατές, μέλη της ΕΠΟΝ, αναγκάζουν τον πιλότο να οδηγήσει το σκάφος στη Γιουγκοσλαβία. Είναι μία από τις πρώτες αεροπειρατείες στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.

1967: Η Αστυνομία και ο δήμος Πειραιώς προβαίνουν στο κλείσιμο των κακόφημων μπαρ και των οίκων ανοχής στην περιοχή της Τρούμπας.

1981: Περίπου 40.000 θεατές συνωστίζονται στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να απολαύσουν το Ρόρι Γκάλαχερ, σε μία από τις πρώτες ροκ συναυλίες στην Ελλάδα, η οποία θα συνοδευτεί από σοβαρά επεισόδια, ενώ η όλη εκδήλωση έλαβε μυθικές διαστάσεις με το πέρασμα των χρόνων.

1995: Η Παγκόσμια Οργάνωση Μετεωρολογίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία μείωση του στρώματος του όζοντος, που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία.

2013: Επίθεση από 50 μέλη της Χρυσής Αυγής δέχονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα 20 μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που πραγματοποιούν αφισοκόλληση στο Πέραμα, μερικά μέτρα από την πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

2020: Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει συμφωνία εξοπλισμών με τη Γαλλία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale και φρεγατών πολλαπλών χρήσεων FREMM, καθώς και τη στρατολόγηση 15.000 επιπλέον στρατιωτών, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Γεννήσεις

1913 – Τζέσε Όουενς, αμερικανός αθλητής

1944 – Μπάρι Γουάιτ (κατά κόσμον Μπαρι Γιουτζίν Κάρτερ), αμερικανός τραγουδιστής

1945 – Μίλο Μανάρα, ιταλός συγγραφέας και καλλιτέχνης

Θάνατοι

2003 – Τζόνι Κας, αμερικανός τραγουδοποιός της κάντρι

2019 – Νάνος Βαλαωρίτης, έλληνας ποιητής

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Ημέρα Δράσης για την Ημικρανία
Ημέρα του ΟΗΕ για την Συνεργασία των Χωρών του Νότου
Παγκόσμια Ημέρα Δελφινιών

Σήμερα γιορτάζουν

Ευανθία, Ευφρόσυνος