Σαν σήμερα η Ελλάδα βιώνει μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές συγκινήσεις της ιστορίας της. Πριν 20 ακριβώς χρόνια, η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου καταφέρνει το ακατόρθωτο: Κερδίζει την Πορτογαλία με 1-0 στον τελικό του Euro 2004 και στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το γκολ σημειώνει στο 56ο λεπτό ο Άγγελος Χαριστέας βγάζοντας τους Έλληνες στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

Η Ελλάδα ξεκίνησε στο τουρνουά ως το απόλυτο αουτσάιντερ, με ελάχιστους να πιστεύουν ότι έχει πιθανότητες να κερδίσει. Όμως, υπό την καθοδήγηση του Γερμανού προπονητή Ότο Ρεχάγκελ, η ομάδα απέδειξε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά θέμα ταλέντου, αλλά και στρατηγικής, πειθαρχίας, ομαδικού πνεύματος και -γιατί όχι;- και λίγης τύχης.

ADVERTISING

Το ταξίδι προς την κορυφή ξεκίνησε με μια νίκη-έκπληξη 2-1 απέναντι στην οικοδέσποινα Πορτογαλία στον εναρκτήριο αγώνα της φάσης των ομίλων. Στη συνέχεια, η Ελλάδα κατάφερε να περάσει από τον όμιλο, φτάνοντας στα προημιτελικά, όπου αντιμετώπισε τη Γαλλία, την κάτοχο του τίτλου. Με μια αριστοτεχνική κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέα, η Ελλάδα προκρίθηκε στους ημιτελικούς.

Στον ημιτελικό, η εθνική ομάδα αντιμετώπισε την Τσεχία, μια από τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης. Το χρυσό γκολ του Τραϊανού Δέλλα στην παράταση έστειλε την Ελλάδα στον τελικό, όπου θα αντιμετώπιζε ξανά την Πορτογαλία.

Στον τελικό, που διεξήχθη στο στάδιο Ντα Λουζ στη Λισαβόνα, η Ελλάδα απέδειξε για ακόμη μια φορά την αξία της. Στο 57ο λεπτό, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Άγγελου Μπασινά, ο Άγγελος Χαριστέας σημείωσε με κεφαλιά το μοναδικό γκολ του αγώνα, αφού η ελληνική άμυνα, με τερματοφύλακα Αντώνη Νικοπολίδη, κράτησε ανέπαφη την εστία της μέχρι το τέλος.

Με το σφύριγμα της λήξης, η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, προκαλώντας έκρηξη χαράς και υπερηφάνειας σε όλη τη χώρα. Όλοι οι Έλληνες βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας σαν μικρά παιδιά και φωνάζοντας “Σήκωσέ το, το τιμημένο, δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω” και δοξάζοντας τους έλληνες διεθνείς ως Ολύμπιους θεούς. Σαν σήμερα, η Ελλάδα κατακτά το Euro 2004 και το γιορτάζει δεόντως. Ακόμη, ο δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Άνταμας και ο τρίτος, Τόμας Τζέφερσον πεθαίνουν την ίδια ακριβώς μέρα, στην 50η επέτειο από την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της χώρας.

Η επιτυχία αυτή δεν ήταν μόνο ένα αθλητικό κατόρθωμα, αλλά και μια πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες, δείχνοντας ότι με πίστη, οργάνωση και αφοσίωση, ακόμα και οι μεγαλύτεροι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1776: Ο Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και μέσα από τις φλόγες της επανάστασης των αποικιών εναντίον της μητροπολιτικής Βρετανίας γεννιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

1822: Οι δυνάμεις των Ελλήνων -υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο- και των Φιλελλήνων ηττώνται από τους Οθωμανούς στη μάχη του Πέτα, στα πλαίσια της Ελληνικής Επανάστασης.

1826: Ο Τόμας Τζέφερσον, τρίτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πεθαίνει την ίδια ημέρα με τον Τζον Άνταμς, δεύτερο πρόεδρο της χώρας, στην πεντηκοστή επέτειο από την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

1837: Ανοίγει η πρώτη υπεραστική σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο, μεταξύ του Μπέρμιγχαμ και του Λίβερπουλ.

1884: Το Άγαλμα της Ελευθερίας δωρίζεται στις ΗΠΑ από τους Γάλλους.

1959: Η αμερικάνικη σημαία προσθέτει άλλο ένα αστεράκι, για να τιμήσει την είσοδο της Αλάσκας στις ΗΠΑ.

1969: Κυκλοφορεί το τραγούδι «Give peace a chance», ερμηνευμένο από την «Plastic Ono Band», με μέλη τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο.

1979: Ιδρύεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός βάσει του νόμου 879/79, με μετοχικό κεφάλαιο 80 εκατομμύρια δραχμές.

1994: Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» δολοφονούν στο Παλαιό Φάληρο, τον Τούρκο διπλωμάτη, Ομάρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, σύμβουλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

2004: Σημειώνεται μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές αθλητικές νίκες και από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όταν η εθνική Ελλάδας στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, καθώς επικρατεί στον τελικό του Euro 2004 της διοργανώτριας Πορτογαλία με 1-0. Το γκολ σημειώνει στο 57ο λεπτό ο Άγγελος Χαριστέας, για να στείλει στα ουράνια όλους τους συμπατριώτες του. Η «γαλανόλευκη αρμάδα» του Ότο Ρεχάγκελ είχε δείξει τις… διαθέσεις της κόντρα στους Ίβηρες από το εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης, όταν είχε επικρατήσει στην πρεμιέρα με 2-1. Μετά το τελευταίο σφύριγμα του Γερμανού διαιτητή, Μάρκους Μερκ, ένα ατελείωτο πάρτι στήνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια, για να γιορτάσει τον θρίαμβο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

2012: Ανακοινώνεται από το CERN η ανακάλυψη σωματιδίων που σχετίζονται με το μποζόνιο του Χιγκς, στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

Γεννήσεις

1978 – Βίκυ Καγιά, Ελληνίδα μοντέλο

1985 – Δημήτρης Μαυροειδής, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι

1826 – Τζον Άνταμς, 2ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1826 – Τόμας Τζέφερσον, 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1831 – Τζέιμς Μόνροου, 5ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1992 – Άστορ Πιατσόλα, Αργεντινός συνθέτης