Το παιχνίδι συνδύασε τη μαθηματική ακρίβεια με την απλότητα και την ψυχαγωγία, καταφέρνοντας να γίνει διαχρονικό και να αποκτήσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των παικτών παγκοσμίως.

Δημιουργός του ήταν ο Ρώσος, Αλεξέι Παζίτνοφ που εργαζόταν στο Κέντρο Υπολογιστών της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Παζίτνοφ ήθελε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι που θα συνδύαζε την απλότητα των κανόνων με την πολυπλοκότητα της στρατηγικής, προσφέροντας ταυτόχρονα ατελείωτες δυνατότητες.

Η ονομασία του παιχνιδιού προέρχεται από δύο λέξεις. Το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-», που σημαίνει τέσσερα, αναφέρεται στα τετραγωνικά σχήματα που συνθέτουν τα μπλοκ του παιχνιδιού. Η δεύτερη λέξη, «τένις», είναι το αγαπημένο άθλημα του Παζίτνοφ, και προστέθηκε για να δώσει μια ευχάριστη και αναγνωρίσιμη ηχητική αίσθηση στο όνομα του παιχνιδιού.

Το Tetris έγινε γρήγορα δημοφιλές στη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια άρχισε να εξαπλώνεται διεθνώς. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία εκτός Σοβιετικής Ένωσης ήρθε όταν το παιχνίδι κυκλοφόρησε για τον προσωπικό υπολογιστή IBM PC. Αργότερα, η συνεργασία με τη Nintendo για την κυκλοφορία του Tetris στο Game Boy το 1989 εκτόξευσε την παγκόσμια δημοτικότητα του παιχνιδιού.

Το Tetris δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι, αλλά και ένα φαινόμενο που άσκησε τεράστια επιρροή στην κουλτούρα των βιντεοπαιχνιδιών. Είναι γνωστό για την απλότητά του και την ικανότητά του να προκαλεί έντονο εθισμό στους παίκτες. Μάλιστα, σε αυτό οφείλει το όνομά του και το «Tetris Effect», φαινόμενο κατά το οποίο οι άνθρωποι βλέπουν εικόνες από το παιχνίδι ακόμη και όταν δεν παίζουν.

Οι παίκτες μπορεί να ονειρεύονται τα μπλοκ του Tetris, να φαντάζονται την τακτοποίηση αντικειμένων στον πραγματικό κόσμο με τον τρόπο που κάνουν στο παιχνίδι, ή να βλέπουν τα σχήματα ακόμα και όταν κλείνουν τα μάτια τους, γεγονός που δείχνει πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η επίδραση ενός απλού βιντεοπαιχνιδιού στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

552: Ο Βυζαντινός Στρατός, υπό τον στρατηγό Ναρσή, ανακαταλαμβάνει τη Ρώμη, την οποία κατείχαν οι Γότθοι. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός πραγματοποιεί έτσι το όραμα της αποκαταστάσεως της αυτοκρατορίας στην παλαιά της έκταση και αίγλη.

1822: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί την οθωμανική ναυαρχίδα στη Χίο, παίρνοντας εκδίκηση για τη Σφαγή στο νησί. Σκοτώνονται 2.000 Οθωμανοί ναυτικοί και αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και ο ναύαρχος Καρά Αλής.

1850: Ο Λιβάι Στράους παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι τζιν.

1925: Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler.

1933: Νέα δολοφονική απόπειρα σημειώνεται κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του, Έλενα, στο αυτοκίνητο.

1933: Ανοίγει τις πύλες του ο πρώτος drive-in κινηματογράφος, στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ.

1944: Οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία και αρχίζει η μεγάλη επίθεση, που θα κρίνει κατά πολύ τον τελικό νικητή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ημέρα θα μείνει γνωστή ως D-Day».

1965: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το θρυλικό τραγούδι της «(I Can’t Get No) Satisfaction».

1968: Δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι: Ο Ρόμπερτ Κένεντι, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος από τη Νέα Υόρκη και αδελφός του 35ου προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, υποκύπτει στα τραύματά του από τους πυροβολισμούς που δέχθηκε στις 5 Ιουνίου.

1984: O Ρώσος μαθηματικός, Αλεξέι Παζίτνοφ, παρουσιάζει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Tetris. Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις».

1985: Εντοπίζεται και ξεθάβεται το σώμα του Γιόζεφ Μένγκελε, του διαβόητου γιατρού των ναζί στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκεναου, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο «Άγγελος του Θανάτου», λόγω των πειραμάτων που έκανε με ανθρώπους, τα οποία οδηγούσαν συνήθως σε θάνατο.

1987: Η Στέφι Γκραφ, 9 ημέρες πριν κλείσει τα 18 της, γίνεται η νεότερη που κατακτά το Roland Garros, με τη νίκη της στον τελικό επί της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα με 2-1 σετ.

1992: Τιμάται η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, η Καλλιρόη Παρέν, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεννήσεις

1875 – Τόμας Μαν, Γερμανός συγγραφέας

1931 – Κική Δημουλά, Ελληνίδα ποιήτρια

1951 – Μαριέττα Γιαννάκου, Ελληνίδα πολιτικός

1952 – Ανδρέας Μικρούτσικος, Έλληνας τραγουδοποιός και παρουσιαστής

1953 – Δημήτρης Αβραμόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1959 – Γιώργος Βουλγαράκης, Έλληνας πολιτικός

1960 – Στιβ Βάι, Αμερικανός κιθαρίστας

Θάνατοι

1916 – Μιχαήλ Μητσάκης, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας

1961 – Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, Ελβετός ψυχίατρος

1961 – Ιωάννης Θεοτόκης, Έλληνας πολιτικός

1962 – Ιβ Κλάιν, Γάλλος καλλιτέχνης