Το πρώτο αλκοτέστ παγκοσμίως εισήχθη το 1953 από τον Αμερικανό καθηγητή Robert Borkenstein, αλλά η υιοθέτησή του στην Ελλάδα ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα. Επίσημα το αλκοτέστ καθιερώθηκε στη χώρα μας σαν σήμερα το 1967 με δημοσίευση της σχετικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η εφαρμογή του ξεκίνησε συστηματικά τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι τότε, η αξιολόγηση της ικανότητας ενός οδηγού να οδηγήσει υπό την επήρεια αλκοόλ βασιζόταν κυρίως σε παρατηρήσεις και υποκειμενικά κριτήρια από την αστυνομία, όπως το πώς οδηγά ο οδηγός, αν μυρίζει αλκοόλ ενώ συχνά το τεστ που του επέβαλαν ήταν να περπατήσει σε μία ευθεία γραμμή ή και να ακουμπήσει τη μύτη του με τον δείκτη του χεριού του με κλειστά τα μάτια!

ADVERTISEMENT

Με την εισαγωγή του αλκοτέστ, η αστυνομία απέκτησε ένα αξιόπιστο και αντικειμενικό εργαλείο για την αξιολόγηση της κατάστασης του οδηγού συμβάλλοντας στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και στην αύξηση της οδικής ασφάλειας.

Αλμανάκ: Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

1789: Ο Λάμπρος Κατσώνης νικά τον Τουρκικό Στόλο έξω από την Τήνο.

1892: Ιδρύεται η Λίβερπουλ, όταν ο ιδιοκτήτης του γηπέδου «Άνφιλντ», Τζον Χούλντινγκ, αποφασίζει να δημιουργήσει έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, καθώς η Έβερτον άλλαξε έδρα λόγω ασυμφωνίας στο ενοίκιο. Έκτοτε, η Λίβερπουλ έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο επιτυχημένες και εμβληματικές ομάδες στην Αγγλία και παγκοσμίως, με πολλούς τίτλους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

1906: Διακόπτονται επισήμως οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Ρουμανίας, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της τελευταίας στο ζήτημα των Κουτσοβλάχων.

1915: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 31ης Μαΐου στην Ελλάδα, ο λαός υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το Κόμμα των Φιλελευθέρων και ενέκρινε την πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1927: Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει το νέο Σύνταγμα της χώρας, περισσότερο γνωστό ως Δημοκρατικό Σύνταγμα του 1927.

1937: Ο Εδουάρδος Ζ’ της Αγγλίας παντρεύεται την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμπσον. Για τον λόγο αυτό είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από το αξίωμα του βασιλιά της Αγγλίας.

1941: Οι ναζί καταστρέφουν το χωριό Κάνδανος της Κρήτης και σκοτώνουν τους κατοίκους του, σε αντίποινα για τον φόνο 25 Γερμανών στρατιωτών.

1946Το πρώτο μπικίνι κάνει την εμφάνισή του στις πασαρέλες του Παρισιού, προκαλώντας πολλά και όχι απαραιτήτως θετικά σχόλια.

1947: Πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ Νίκου Ζαχαριάδη και Ιωσήφ Στάλιν, στη Μόσχα, του «Κούκου» με τον «Γέρο», όπως αναφέρουν έγγραφα του ΚΚΕ.

1961: Έκθεση έργων του Θεόφιλου εγκαινιάζεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

1965: Ο Αμερικανός αστροναύτης, Έντουαρντ Γουάιτ, πραγματοποιεί τον πρώτο διαστημικό περίπατο. Βγαίνει από τον θαλαμίσκο του διαστημόπλοιου «Gemini IV» και περπατά στο διάστημα για 20 λεπτά, συνδεδεμένος με το διαστημόπλοιο μόνο με ένα σχοινί ασφαλείας.

1967: Καθιερώνεται και στην Ελλάδα το αλκοτέστ, με δημοσίευση σχετικής υγειονομικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

1968: Η Βαλερί Σολάνας αποπειράται να δολοφονήσει τον Άντι Γουόρχολ, πυροβολώντας τον τρεις φορές.

1972: Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ των 100 μέτρα, στην Μπρατισλάβα με επίδοση 10″ με χρονόμετρο χειρός. Με την επίδοσή του αυτή, ο «φτερωτός γιατρός» ισοφαρίζει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του αγωνίσματος.

1992: Αρχίζει στο Ρίο Ντε Τζανέιρο η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Γη, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ηγετών στην ιστορία.

2000: Διεξάγεται στο Βερολίνο η Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα, με τη συμμετοχή 14 μεταρρυθμιστών αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών, οι οποίοι συζητούν το θέμα της εκπόνησης κοινής στρατηγικής στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Οι 14 κεντροαριστεροί ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο Κώστας Σημίτης, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδίδουν, τονίζουν ότι η προσπάθειά τους για τον συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης με την κατανομή του πλούτου θα στηριχτεί στη βάση κοινών αξιών, όπως η δημοκρατία, η κοινωνική συνοχή και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με στόχο τη δημιουργία πλαισίου για τον έλεγχο των διεθνών χρηματαγορών και την καταπολέμηση των διακρίσεων της γνώσης.

2017: Πραγματοποιείται τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Borough Market από τρεις Ισλαμιστές φονταμενταλιστές, κατά την οποία σκοτώνονται 7 άνθρωποι και 48 τραυματίζονται.

2023: Η τρίτη ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προέδρου της Τουρκίας πραγματοποιείται στην Άγκυρα.

Γεννήσεις

1922 – Αλέν Ρενέ, Γάλλος σκηνοθέτης

1924 – Γιώργος Φούντας, Έλληνας ηθοποιός

1925 – Τόνι Κέρτις, Αμερικανός ηθοποιός

1926 – Άλεν Γκίνσμπεργκ, Αμερικανός ποιητής

1931 – Ραούλ Κάστρο, Κουβανός πολιτικός

1986 – Ραφαέλ Ναδάλ, Ισπανός αντισφαιριστής

Θάνατοι

1875 – Ζορζ Μπιζέ, Γάλλος συνθέτης

1899 – Γιόχαν Στράους ο νεότερος, Αυστριακός συνθέτης

1924 – Φραντς Κάφκα, Τσέχος συγγραφέας

1925 – Καμίγ Φλαμαριόν, Γάλλος αστρονόμος

1977 – Ρομπέρτο Ροσελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης

2001 – Άντονι Κουίν, Μεξικανός ηθοποιός

2016 – Μοχάμεντ Άλι, Αμερικανός πυγμάχος.