Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016



ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΓΑΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ;

ΤΟΥ  ΝΙΚ. ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ 
 
Εν ονόματι δήθεν της αγάπης κάποιοι μεγαλόσχημοι ρασοφόροι και κάποιοι τρανοί θεολόγοι αποκαλούν τους αιρετικούς, παπικούς, και τους αιρετικούς προτεστάντες αδελφούς. Μερικοί προσεύχονται μαζί τους και άλλοι λένε ότι πρέπει να ανοίξουμε την αγκαλιά μας και να τους δεχτούμε, διότι και αυτοί είναι Χριστιανοί.
Όπως καταλαβαίνετε, αυτοί οι άνθρωποι βάζουν στο περιθώριο την
αλήθεια του Χριστού και ενώ μιλούν για αγάπη, δεν ξέρουν ποια είναι η αληθινή αγάπη. Μήπως φαντάζονται πώς έχουν μεγαλύτερη αγάπη από τους αποστόλους;
Ο απόστολος Παύλος, ο οποίος κήρυξε την αλήθεια του Χριστού με πολλή αγάπη σε Ιουδαίους και σε ειδωλολάτρες, σχετικά για  τους αιρετικούς συμβουλεύει τον απόστολο Τίτο με τα παρακάτω λόγια: «αιρετικόν άνθρωπον μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού, ειδώς ότι εξέστραπται ο τοιούτος και αμαρτάνει ων αυτοκατάκριτος» (Προς Τίτον γ’ 10-11).
Ο δε απόστολος και ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, ο μαθητής της αγάπης γράφει γεμάτος χαρά στην Β’ καθολική επιστολή του, στο στίχο 4: «Εχάρην λίαν ότι εύρηκα εκ των τέκνων σου περιπατούντας εν αληθεία, καθώς εντολήν ελάβομεν παρά του πατρός». Στον δε δέκατο στίχο παραγγέλει στους Χριστιανούς να μην δέχονται προς φιλοξενία στο σπίτι τους και να μην απευθύνουν χαιρετισμό στον αιρετικό.
Ο Ίδιος ο μαθητής της αγάπης όταν κάποτε ζούσε στην Έφεσο, κίνησε να πάει στα δημόσια λουτρά για να λουστεί. Φθάνοντας κοντά στα λουτρά, κάποιος τον πληροφόρησε ότι μέσα στα λουτρά βρισκόταν ένας αιρετικός ονόματι Κύρινθος. Αμέσως, τότε ο απόστολος Ιωάννης δεν μπήκε μέσα στα λουτρά αλλά, έστριψε και γύρισε στο σπίτι του.
Νομίζω, ότι δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο. Μόνο μία ευχή θα πω. Όσοι αγαπούν τον Χριστό και την αλήθεια του, ας κρατούν ψηλά την σημαία της Ορθοδοξίας και της Ορθοπραξίας. Όσοι δε κάνουν ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις σε θέματα πίστεως και ήθους, ας παραδειγματιστούν από τους αγίους αποστόλους και από τους αγίους Πατέρες της Ορθοδόξου εκκλησίας μας.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου